-->

En Tartışmalı 10 Video Oyunu

Reklam
en tartışmalı 10 video oyunu

Şimdiye kadar yapılmış en tartışmalı video oyunlarından bazılarının çocukları aşırı cinsel içerik ve şiddete maruz bıraktığı düşünülüyor. Eleştirmenlerle aynı fikirde olsanız da olmasanız da, bu listedekiler tüm zamanların en tartışmalı video oyunlarından bazıları.

10) Carmageddon

carmageddon

Grand Theft Auto serisinde herhangi bir video oyunu oynadıysanız, muhtemelen kasabada gezinmek ve sonradan polisten kaçıp kaçamayacağınızı görmek için masum sivilleri öldürmek için biraz zaman geçirdiniz. Bununla birlikte, GTA ve Carmageddon arasındaki temel fark, ikinci video oyununu oynarken katil davranış sergilemenizde gerçekten ödüllendirilmenizdir. Carmageddon 1997'de, çok fazla kanlı ve tartışmalı video oyununun olmadığı bir zamanda piyasaya sürüldü. O zamanlar diğer video oyunlarına kıyasla çok aşırı olduğu için, pek çok ülke onu sansürlemeye karar verdi ve oyun insan kurbanlarını robot ve zombilerle değiştirdi. Ayrıca kanı siyah ve yeşil sıvıyla değiştirdiler. O dönemde inceleme altında olmasına rağmen, bir yıl sonra bir devam filmi yayınlandı ve Mayıs 2015'te Kickstarter aracılığıyla finanse edildi.

9) Leisure Suit Larry

leisure suit larry

Eğer böyle bir oyun bugün piyasaya sürülseydi, insanlar muhtemelen telaşa kapılmayacaktı. Bununla birlikte, 1987'deki ilk sürümünden sonra, şimdiye kadar tartışılan en video oyunlarından biri olarak kabul edildi. Leisure Suit Larry, Softporn macera olarak bilinen bir metin maceraya dayanıyor. Larry, korkunç pankartlar yapan ve kötü giyinen orta yaşlı bir bakiredir. Oyunu başarıyla tamamlamak için çeşitli farklı ayarları keşfetmelisin. Tabii ki, ayrıca bir fahişe kiralayabilirsiniz, ancak prezervatifiniz yoksa ölümcül bir virüs kapabilirsiniz. Oyunda cinsel içerik fazla olmasa da, hikayesi oldukça cinsiyetçi.

8) Bully

bully

2006’da Bully’nin yayınlanmasından önce, pek çoğu bu video oyununun tüm dünyadaki gençler üzerinde çok büyük bir etkisi olacağından endişe duyuyordu. Eleştirmenler arasında iyi kabul görmesine rağmen, birçoğu hala tartışmalı olduğunu düşünüyor. Bu oyun, Rockstar Games'in bildiği grafik şiddeti tasvir etmedi, ancak bazı insanlar zorbalığın yüceltilmiş olduğunu düşünüyorlardı, bazıları ise kahramanın diğer oğlanları öpebileceği konusunda sorun yaşıyordu. Bu nedenle Bully Brezilya'da yasaklandı. Tartışmalı olmasına rağmen, Bully'nin hala bir gün devam etmesini umut eden geniş bir hayran kitlesi var.

7) RapeLay

rapelay

RapeLay tecavüz hakkında bir video oyunudur. 2006'da Illusion Soft adlı bir Japon şirketi tarafından geliştirildi ve piyasaya sürüldü. Oyunu oynamaya başladığınızda, asıl amacı Kiryuu ailesini takip etmek ve tecavüz etmek için Masaya Kimura adında bir karakterin kontrolünü kazanacaksınız. Bu aile bir anne ve iki kız çocuğundan oluşur. Oyun boyunca farklı cinsel pozisyonlar seçeceksiniz. Piyasaya sürüldükten sonra, video oyunu Japonya'da ve birkaç başka ülkede yasaklandı ve hatta Amazon'dan çıkarıldı.

6) Manhunt

manhunt

Manhunt şüphesiz tüm zamanların en tartışmalı video oyunlarından biridir. Bu hayatta kalma korku video oyunu son derece grafik şiddete sahip olmasına rağmen, büyük bir ticari başarı olmayı başardı. Manhunt, siz hayatta kalabilmek için çeşitli insanları öldürmek zorunda kaldığınız bir oyun. Medya oyuna gerçekten iyi cevap vermese de, piyasaya sürüldüğü sırada çok ilgi çekti. Bununla birlikte, oyunun Birleşik Krallık'ta bir gencin işlediği cinayete katkıda bulunduğu düşünüldükten sonra, birçok ülke Manhunt'u derhal yasakladı.

5) Doom

doom

Hiç kimse, Doom'un piyasaya sürüldükten sonra tüm video oyunu endüstrisi üzerindeki etkisini inkar edemez. Birinci şahıs nişancı oyunlarını yıllarca nasıl yapılacağını tamamen şekillendirdi. Her ne kadar Doom gerçekten ilk yapılmış FPS oyun değildi, başarı elde eden ilk FPS'lerden biriydi. Eğer bu oyun vaktinizden önce çıkarılmışsa, muhtemelen o zamanlar geri aldığı tepkilerin farkında değilsinizdir. Çünkü asıl oyuncu bir dizi silah kullanarak şeytanlar, zombiler ve diğer yaratıklar ile savaşmak zorunda kaldı, birçoğunun şeytani görüntüleri tasvir ettiğini düşündü. Kilise grupları, özellikle şiddet içeren görüntüler konusunda çok sesliydi. Oyun o kadar tartışmalıydı ki Almanya, serbest bırakıldıktan bir yıl sonra yasakladı, ancak yasağı birkaç yıl önce kaldırmıştı. Ayrıca 1999 yılında Columbine Lisesi Katliamından sorumlu olan gençler üzerinde olumsuz bir etkisi oldu söyleniyor.

4) Mortal Kombat Serisi

mortal kombat

Mortal Kombat'ın video oyunu endüstrisi üzerindeki etkisinden bahsetmeden önce, Street Fighter II'nin dövüş oyununu doğurmakta sorumlu olan oyun olduğuna dikkat etmek önemlidir. Ancak, dünya çapında bir sansasyon haline gelmesine yardımcı olan Mortal Kombat'tı. Bunun arkasındaki nedenlerden biri de, bundan önceki dövüş oyunlarının hiçbirinin bu kadar şiddetli ve kanlı olmamasıydı. Mortal Kombat'ta her zaman "fatality" hamlesi vardı ve oyunun acımasız olduğunun kanıtıydı. Kanın aşırı kullanımı nedeniyle, tüm zamanların en tartışmalı video oyunlarından biri olarak kabul edilir ve serbest bırakıldıktan sonra Brezilya ve Almanya'da yasaklandı.

3) Ethnic Cleansing

ethnic cleansing

Geliştiriciler istediklerini yaratma özgürlüğüne sahiptir, ancak bunun gibi bir oyunun var olması gerçek bir utançtır. Bu birinci şahıs nişancı etrafınızda dönerek farklı azınlıklar çekiyor ve öldürüyor. Bütün dünyaya ne kadar ırkçı olduklarını bilmekten çekinmeyen, beyazlar tarafından geliştirilmiştir. Oyun boyunca gettodaki siyah ve Latin karakterleri, metrodaki Yahudileri öldürürsün. Son patronunuz için, eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’a karşı savaşıyorsunuz, bu yüzden neden şimdiye kadar yapılmış en tartışmalı video oyunlarından biri olarak değerlendirildiğini anlayabilirsiniz. Çok sayıda Yahudi karşıtlığı ve ırkçılık karşıtı grup bu oyunun yayınlanmasından memnun değildi. Piyasaya sürüldükten sonra ezici derecede olumsuz eleştiriler aldı.

2) Grand Theft Auto

grand theft auto vice city

Grand Theft Auto'un devamı ne zaman piyasaya sürülse, hemen tartışmaların merkezine girer. Bununla birlikte, GTA’nın her bir bölümünün asıl amacının, asıl oyuncunun suç yeraltının rütbeleri boyunca yükseldiği düşünülürse, bunun nedenini anlamak zor değildir. Tabii ki, oyunu başarıyla tamamlayabilmen için sayısız şiddet suçu işlemek zorundasın. Oyunda yer alan grafik şiddeti hakkında binlerce makale yayınlandı ve oyun dizisinde Guinness Dünya Rekorları Kitabı'ndaki en tartışmalı video oyun dizisinin unvanını kazanmasına bile yardımcı oldu.

1) Saw

saw

Aynı ismin film serisine dayandığını göz önüne alarak, Testere'nin bu listede bulunması hiç şaşırtıcı değil. Video oyununun hikayesi, birinci ve ikinci filmler arasında gerçekleşir. Ana oyuncu olarak, sizi öldürmeye çalışan insanlarla dolu bir iltica yerleştirilirsiniz. Ancak, aynı zamanda orada kapana kısılmış insanları kurtarmakla da görevlisiniz. Video oyunu, filmler kadar şiddetlidir, bu yüzden oynatırken çok kan görmeyi bekleyin. Birçok eleştirmen, oyunda ahlaki bir mesaj bulunmamasının onu daha da rahatsız edici hale getirdiğini buldu. Bazıları sadistlerin zevk almaları için basit bir öğretici olarak nitelendirdi, bu yüzden Saw, tüm zamanların en tartışmalı video oyunlarından biri olarak etiketlendi.

Reklam