-->

Yamyamlığa Neden Olan 10 Tarihi Kıtlık

Reklam

Kıtlıkların ana nedenleri arasında aşırı nüfus artışı, mahsul yetersizliği, soğuk hava ve kötü hükümet politikaları sayılabilir. Ortaçağda, kıtlık dünya çapında yaygındı ve insan nüfusu hastalık, aşırı hava ve sonsuz bir açlıktan mahvoldu. 20. yüzyılda, dünyadaki kıtlıklardan yaklaşık 70 milyon insanın öldüğü tahmin edilmektedir. Açlıkla boğuşan insanlar, insan eti de dahil olmak üzere yiyecek sayılan herhangi bir şeyi yemeye başlar. Aşırı açlık insanların delirmesine neden olur ve tarih kıtlık sırasında birçok yamyamlık vakasını belgelemiştir.

10) Jiabiangou


Jiabiangou, Çin'in Gansu eyaletinin kuzeybatı çöl bölgesinde bulunan eski bir çalışma kampıdır. Kamp 1957-1961 arasında kullanılmış ve yaklaşık 3.000 siyasi mahkum almıştır. Cezaevi aslen sadece 40 ila 50 suçlu için yapıldı. Kamp, 1960 sonbaharında, insanları yaprak yemeye zorlayan, ağaç kabuğu, solucanlar, böcekler, sıçanlar, hayvan atıkları ve en sonunda yamyamlığa dönüşen büyük bir kıtlık yaşadı.

Yamyamlık Belirtileri

1961'de, Jiabiangou'daki 3.000 esirin 2.500'ü öldü. Hayatta kalan 500 kişi ölüleri yiyerek hayatta kalmaya çalıştı. Hayatta kalma hikayeleri, hayatta kalanlarla röportaj yapmak için Çin'in kuzeybatı çöl bölgesinde dolaşan Yang Xianhui tarafından yazılmış bir kitapta kronikleştirildi. Kitap biraz kurgusallaştırılmış ve insanların vücut parçalarını çiğnedikleri ve dışkı yedikleri grafik bölümleri içermektedir. Çoğu zaman, ölü bedenler o kadar iskelet halindeydi ki yemek yemek zordu. Jiabiangou'daki olaylar, insanların fiziksel bitkinlik, aşırı soğuk algınlığı, açlık ve ölümle başa çıkmaya zorlandıklarını söyleyen 2010 ödüllü filmi Jiabiangou'da kronik olarak gerçekleşti.

9) Jamestown'da Açlık Zamanı


144 İngiliz tarafından kurulan Jamestown kolonisi, John Smith’in katı kuralları ile yönetiliyordu. Erkeklerin çoğu tüm zamanlarını altın aramakla geçirdiği için çiftçilikle uğraşacak kimse kalmıyordu. İleride meydana gelebilecek bir kıtlığın önüne geçebilmek için John Smith tüm erkeklerin günde dört saat çiftçilik yapmasını zorunlu hale getirdi. Smith bu kuralı “çalışmayana ekmek yok” şeklinde özetliyordu.

Smith bir kaza sonucu yaralanınca 1609’da İngiltere’ye dönmek zorunda kaldı. Onun ardından koloni en zor zamanlarını yaşadı.

Jamestown’da hastalık ve açlık hüküm sürmeye başladı. Ellerindeki az miktardaki yiyecek de tükenince insanlar kolonideki hayvaları yemeğe başladılar: atlar, köpekler ve kediler. Bunların ardından sıra farelere ve ayakkabılarını kaynatıp, yemeye geldi.

Yamyamlık Belirtileri

1609 kışında Jamestown, Açlık Zamanı olarak bilinen büyük bir kıtlık yaşadı. Jamestown'dan toplanan bilimsel kanıtlar kıtlık sırasında yamyamlığın yaygınlaştığını belirtiyor. İnsan kemiklerinde tutarlı kesiklere rastlanmıştır. Bir kadının birinin beynini çıkarmaya çalıştığına dair işaretler bulundu.

8) Büyük Kıtlık (1315-1317)


1315-1317 Büyük Kıtlığı, 14. yüzyılın başlarında Avrupa'nın büyük bir kısmını etkileyen büyük bir kıtlıktır. Kıtlık, Avrupa'daki bir dizi büyük ölçekli krizin ilkiydi. Açlık, uzun yıllar boyunca milyonlarca ölüme neden olmuş ve 11. ve 13. yüzyıl arasında büyüme ve refah döneminin sonu olmuştur.

Büyük Kıtlık, 1315 ilkbaharında kötü hava koşullarıyla başladı. Tarım hasarları, 1317'deki yaz hasadına kadar 1316 yılına kadar sürdü ve durum 1322 yılına kadar tamamen iyileşmedi. Dönem, yüksek suç oranı, hastalık, kitlesel ölüm ve hatta yamyamlık ile kendini belli etti. Kriz, Kilise, devlet ve Avrupa toplumu için büyük sonuçlara neden oldu.

Yamyamlık Belirtileri

Kıtlık döneminde toplumun kuralları çöktü ve çocukların büyük bir kısmı aileleri tarafından terk edildi. Aslında, iyi bilinen masal Hansel ve Gretel benzer bir kıtlığa dayanıyor. Açlık sırasında, bazı ebeveynler çocuklarını yemek için öldürdü. Bazı raporlarda yemek için insanların mezarlardan ceset çaldıkları düşünülmektedir.

7) Leningrad Kuşatması


1941 Haziran'ında Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırdı ve tarihteki en büyük askeri istila olan Barbarossa Operasyonuna başladı. Saldırının amacı, "önce Leningrad, ikinci Donetsk Havzası ve üçüncü Moskova'yı" kontrol etmekti. Fin Ordusu'nun yardımıyla Naziler 872 gün boyunca Leningrad'ı kuşattı.

Sovyet nüfusu, kamu hizmetleri, su, enerji veya gıda kaynağı olmadan yaşamaya zorlandı ve kuşatma, modern tarihteki herhangi bir şehre en büyük yaşam imhası olarak adlandırıldı. Yaklaşık 1.5 milyon insanın kuşatmanın doğrudan bir sonucu olarak öldüğü tahmin edilmektedir.

Yamyamlık Belirtileri

Kuşatmanın başlamasından kısa bir süre sonra şehirdeki tüm restoranlar kapandı ve hayatta kalmak için tek yol yiyecek aramaktı. Paranın değeri sınırlıydı ve yiyecek çalmak için suç çeteleri örgütlenmişti. İnsanlar macun, deri, kürk, ruj, baharat ve ilaç gibi çok çeşitli ürünleri yemeye çalıştı, ancak kıtlık daha da kötüye gitti. Bu örgütsüzlük nedeniyle toplumun kuralları dağıldı ve yamyamlık yayıldı.

Kuşatma sırasında yamyamlık sorunu çok kötüydü, polis avcılarla savaşmak için kullanılan özel bir birim kurmaya zorlandı. Potansiyel bombardıman korkusuyla yaşamalarına rağmen, aileler takip edilmek ve yenilmekle karşı karşıya kaldılar.

6) Büyük Kıtlık (İrlanda)


Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda'da da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemidir.

Yaklaşık 1.000.000 kişinin ölümü, hastalanması ve de göç etmesiyle sonuçlanan büyük kıtlığa halkın temel gıda maddesi olan patateslere bulaşan phytophthora infestans mantarı sebep olmuştur. 1845'te ekilen patatesin %40'ını, sonraki yıl tamamını yok eden mantar yalnızca tarladaki değil ambarlardaki patatesleri de etkilemiştir. Bunun sonunda halk yedi yıl boyunca açlık çekmiştir. Yedi yıllık kıtlık sona erdiğinde kentin nüfusu %20-25 oranında azalmıştı.

Yamyamlık Belirtileri

Kaynaklarda insan etinin yendiğine dair bir dizi rapor çıktı. Başka bir kaynakta kıyıda bulunan gemi enkazından çıkarılan insan kalbinin ve karaciğerinin çıkartıldığı bir rapor bulunmaktadır. Bazı durumlarda aşırı açlık, insanların aile üyelerini bile yemelerine neden olmuştur.

5) Suiyang Savaşı


757 yılında Suiyang Savaşı isyancı Yan ordusunun ve Çin'in sadık Tang ordusu arasında gerçekleşti. Savaş sırasında Yan, Huai Nehri'nin güneyindeki bölgeyi açmak için Suiyang bölgesini kuşatmaya çalışıyordu. Tang, General Zhang Xun’i kenti savunmakla görevlendirdi.

Zhang Xun, Suiyang'ı korumak için 7,000 asker, Yan'da ise 150,000 kişi vardı. Günlük kuşatmalara rağmen, Tang, Yan'ı aylarca uzak tutmayı başardı. Ancak 757 Ağustos'a kadar bölgedeki tüm hayvanlar, böcekler ve bitki örtüsü yenildi. Zhang Xun, yakındaki kalelerden yiyecek almak için birçok girişimde bulundu, ancak reddedildi. Buna karşılık, insanlar açlıktan ölmeye başladı ve Zhang Xun'u teslim olmaya ikna etmeye çalıştı, ancak reddetti.

Yamyamlık Belirtileri

Tang'ın yazdığı kitaba göre, Suiyang'daki yemek bittikten sonra, “insanlar çocuklarını yedi ve ölenlerin vücutlarını pişirdi” diye yazıyor. İlk başta askerler reddetse de, şehirdeki her kadını yemeye başladılar. Bütün kadınlar tüketildikten sonra, askerler yaşlı ve genç erkekleri avlamaya başladı. Tang'ın kitabına göre 20.000 ila 30.000 kişinin yamyamlaştırıldığını tahmin ediyor.

4) Kuzey Kore'de Kıtlık


1991'de Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle iki ülke arasındaki ticaret durdu ve Kuzey Kore ekonomisi başarısızlığa uğradı. Buna karşılık, Kuzey Kore yeterince yiyecek üretemedi ve 1994-1998 yılları arasında 250.000 ila 3.5 milyon insan öldüren büyük bir kıtlık yaşadılar. Yiyecek kıtlığı kadınlar ve küçük çocuklar için son derece zordu.

Yamyamlık Belirlitileri

Afet sırasında et bulmak zordu ve bazı insanlar yamyamlığa başladı. İnsanlar gıda satıcılarından şüphelenmeye başladılar ve çocuklar geceleri sokağa çıkmama konusunda uyarıldı. Diğer kıtlıklara benzer şekilde, “insanlar açlıkla çılgına döndü ve hatta kendi bebeklerini öldürüp yediler” dendiği söylendi. İnsanlar mezarları soyup, cesetleri tükettiler. Ebeveynler, çocuklarının kaçırılıp, öldürülerek ve yiyecek için satılabileceğinden endişe duyuyorlardı.

3) Holodomor


Holodomor ya da Ukrayna Kırımı, 1932–1933 arasında, o dönem Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylara verilen addır.

Sovyet arşivlerinin açılmaması yüzünden, ölü sayısını kesin olarak belirleyebilecek araştırmalar günümüze kadar hâlâ yapılamamış olmasına rağmen, Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülmektedir.

Yamyamlık Belirtileri

Holodomor sırasında Ukrayna'da yamyamlık yaygındı. İnsanlar çeteler kurdular, aile üyelerini öldürdüler ve hatta ölü çocukları da tükettiler. Yamyamlık yaygınlığı, Sovyet yetkililerinin “Kendi çocuklarını yemek bir barbar davranışı” diyen afişler yayınlamasına neden oldu. Bir durumda, Myron Yemets adında bir adam karısı ile çocuklarını pişirirken yakalandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Holodomor sırasında yamyamlık nedeniyle yaklaşık 2.500 kişinin tutuklandığı, büyük bir çoğunluğunun kitlesel açlıktan dolayı akıl hastası olduğu tahmin ediliyor.

2) 1921-1922 Sovyet Kıtlığı


1917'de I. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru, Bolşevik Kızıl Ordu ile Beyaz Ordu arasında Rus İç Savaşı başladı. Bu süre zarfında, Rusya’daki politik kaos, aşırı şiddet ve ekonomik tecrit, birçok alanda yaygın hastalık ve gıda kıtlığına neden oldu. 1921’de, Bolşevik Rusya’daki insanlar sınırlı miktarda yiyecek kaynağına sahipti ve kuraklık, Volga ve Ural Nehri bölgesinde 25 milyondan fazla kişiyi tehdit eden büyük bir kıtlığa yol açtı. 1922'nin sonuna gelindiğinde, kıtlık yaklaşık 5 ila 10 milyon insanı öldürdü.

Yamyamlık Belirtileri

Açlık sırasında, binlerce Sovyet vatandaşı yiyecek aramak için evlerini terk etti. İnsanlar ot, toprak, böcek, kedi, köpek, kil, at koşum takımı, leş, hayvan postları ve hatta yamyamlığa yönelmek zorunda kaldılar. Çok sayıda insan aile üyelerini tüketti ve insan etini avladı. Yamyamlık vakaları polise bildirildi, ancak hiçbir şey yapmadılar, çünkü insanları yemek bir hayatta kalma yöntemi sayılıyordu. Bir raporda, bir kadın haşlanmış insan eti ile yakalandı. Daha sonra kızını yemek için öldürdüğünü itiraf etti.

Polisin mezarlıkları korumak zorunda kaldığı ve böylece aç çetelerin baskınları olmadığı bildirildi. İnsanlar karaborsadan insan organlarını satmaya başladılar ve yamyamlık cezaevlerinde sorun oldu. Tarihî yamyamlık olaylarının aksine, fotoğraflar yamyamları betimleyen yüzeye çıkmıştır. Bertrand Patenaude'nin Bololand'daki The Big Show adlı kitabında, insan vücudunun yanında oturan açlıktan ölmek üzere olan bazı örnekleri bulabilirsiniz. İnsanların, bedenlerini tüketmek için terk edilmiş çocukları öldürdüğüne dair kanıtlar da var.

1) Büyük Çin Kıtlığı


Çin, 1958-1961 yılları arasında büyük bir kıtlık yaşadı. Bu kıtlığa kuraklık, kötü hava koşulları ve Çin hükümeti tarafından çıkarılan bir dizi yasadan kaynaklandı. Resmi istatistiklere göre yaklaşık 15 milyon insan öldü. Ancak tarihçi Frank Dikötter, en az 45 milyon insanın öldüğünü ileri sürdü. Her açlıkta olduğu gibi, malnütrisyon da yaygındı ve doğum oranı büyük ölçüde etkilendi. Çin'de, kıtlığı tanımlamak için “Üç Acı Yıl” ifadesi kullanılır.

Açlık kötüleştikçe, Çin lideri Mao Zedong, milyonlarca köylüyü aç bırakarak insanlara yönelik zulümler düzenledi. Doktorların ölüm nedeni olarak “açlık” ilan etmeleri yasaklandı. Yu Dehong, “Bir köye gittim ve 100 ceset gördüm, sonra başka bir köy ve bir başka 100 ceset gördüm. Kimse onlara dikkat etmedi. İnsanlar köpeklerin cesetleri yediklerini söyledi. Doğru değil dedim”.

Yamyamlık Belirtileri

Büyük kıtlık döneminde, yamyamlığın yaygın olduğu raporlar vardır. İnsanlar ahlaki güçlerini kaybetti ve genellikle insan eti için birbirini öldürdü. Bazıları çocuklarını yedi, bazıları da çocuklarını takas etti, böylece kendi yemeklerini kötü hissetmeyeceklerdi. Çin'deki yiyeceklerin bir yüzdesi insan eti ile kirlendi ve ülkenin bazı bölgeleri yamyamlarla dolduruldu. Kıtlık sırasında yamyamlık 20. yüzyılın tarihinde görülmemiş bir ölçekteydi.

Reklam