-->

En İyi 10 Stüdyo Ghibli Animesi

Reklam
en iyi 10 stüdyo ghibli animesi

Studio Ghibli, genellikle 'Japon Disney'i olarak adlandırılan bir Japon animasyon stüdyosudur. Eski hayranlar böyle bir liste yapmanın ne kadar zor olduğunu anlayabilirler. Zorlanak hazırlağımız en iyi stüdyo ghibli animelerini sıraladık.

10) Komşum Totoro

komşum totoro

Komşum Totoro, orijinal adı Tonari no Totoro olan, Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilmiş, 1988 Studio Ghibli yapımı bir Japon animasyon filmdir. İki kız kardeş ve orman ruhları arasındaki ilişkiyi anlatır. Filmin doğaüstü kahramanı Totoro daha sonra Studio Ghibli'nin maskotu olur.

Bir üniversite profesörü olan babalarıyla Mei ve Satsuki, bir hastanede tedavi gören annelerine daha yakın olmak için bir köye taşınırlar. Çok geçmeden küçük kardeş Mei orman ruhlarını görmeye başlar ve en sonunda Totoro ile tanışır. İki kız kardeş, annelerinin hastalığı, günlük olaylar Totoro ve çeşitli orman ruhuyla birlikte değişik bir hal almaya başlar.

9) Tepedeki Ev

tepedeki ev

Tepedeki Ev (From up on Poppy Hill), japon yönetmen Goro Miyazaki tarafından yapılmış 2011 yapımı tarzı anime filmidir. 1980 yılında yayınlanan bir manga serisinden uyarlanmıştır. Studio Ghibli yapımıdır. Film 31. İstanbul Film Festivali'nde Türkiye'de de gösterilmiştir.

Gençlik yıllarını yaşayan Umi, beş kişilik ailesinin en büyük kızıdır. Babasının gemisi Kore Savaşı sırasında mayına çarpmıştır ama Umi onun döneceğine dair ümidini kesmez ve babasının dönme ihtimaline karşılık her gün çift flamayı evlerinin önündeki bayrak direğine çekmektedir. Tam da bugünlerde okuduğu lisede ortaya çıkan bir öğrenci hareketinin ortasında kalır, bir yandan genç Shun’a âşık olur. Ama arlarında ikisinin de tahmin etmediği farklı bir bağ ortaya çıkar.

8) Ruhların Kaçışı

ruhların kaçışı

Ruhların Kaçışı (Spirited Away), Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilen 2003 yılında 'Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Filmi' Oscar'ını kazanan Studio Ghibli yapımı Japon animasyon filmidir. Birçok ödül kazanan film aynı zamanda Oscar kazanan ilk animedir.

Chihiro, kasabasından taşınmış on yaşında küçük bir kızdır. Yeni taşındığı kasabada ise karşılarına ilginç bir yapı çıkar. Her ne kadar bu yapının içine girmek istemese de anne ve babasının peşinden girer. İşte bu ilginç yolculuk böyle başlar. Önceleri terk edilmiş görünen bu yapı geceleri büyük bir canlılık kazanır. Bu yapı ruhların bir tür dinlenme ve temizlenme yeridir. Chihiro sihirli yiyeceklerden yiyen ve domuza dönüşen anne babasını kurtarabilmek için genç Haku'nun yardımı ile oradan kurtulmaya çalışır. Chihiro bu kasabadan kurtulmak ve ailesini domuz olmaktan kurtarmak ister. Bu sırada Haku'yu daha önceden tanıdığını anlar.

7) Rüzgarlı Vadi

rüzgarlı vadi

Rüzgarlı Vadi (Nausicaa of the Valley of the Wind), japon yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yapılmış 1984 yapımı post apokaliptik bilim kurgu tarzı anime filmidir. Film Miyazaki'nin aynı adlı mangasından uyarlanmıştır. Film, insanoğlu tarafından kirletilerek yaşanılamaz hale getirilen doğanın kendini koruma güdüsüyle evrildiği farklı bir dünyada geçer.

Dünyadaki son büyük savaşın ve endüstrinin çöküşünün üzerinden bin yıl geçmiştir. Dünyayı çöller, tehlikeli böcekler, zehirli bitkiler sarmakta ve bazı mantar türlerinin yaydığı zehirli gazlar atmosfere yayılarak gittikçe azalan insan ırkını tehdit etmektedir. Nausicaä, az sayıda insanın tarımla uğraşıp böcek ve mantarlarla mücadele ederek yaşadığı Rüzgâr Vadisi’nin prensesidir. Bir gün vadiye başka bir krallığın uçağı düşer. Sadece kargosu sağlam kalmıştır, arkasından krallığa ait askerler gelerek vadiyi ele geçirirler. Kargoda bin yıldır unutulan ve başka bir krallıktan çalınan, dünyayı değiştirmekte kullanılacak bir şey vardır. Rüzgarlı Vadi bu iki krallık için hedef haline gelirken Nausicaä dünyayı eski haline getirmenin yolunu keşfetmiştir.

6) Sihirli Kedi

sihirli kedi

Sihirli Kedi (The Cat Returns), Reiko Yoshida tarafından yazılan Toshio Suzuki ve Nozomu Takahashi tarafından yönetilen, Tokyo Gotoli tarafından Tokuma Shoten için Studio Ghibli tarafından canlandırılan Yuji Nomi'nin müziğine göre, Reiko Yoshida tarafından yazılan Toshio Suzuki ve Nozomu Takahashi tarafından hazırlanan 2002 Japon animasyon filmi.

17 yaşında kendi halinde bir genç kız olan Haru, okula giderken, bir kamyonun altında ezilmek üzere olan bir kedinin hayatını kurtarır. Ardından kedi şaşırtıcı bir şekilde konuşmaya başlar ve genç kıza teşekkür ederek ortadan kaybolur. Ertesi gece ise Haru'nun önemli misafirleri vardır. Kedi Kral, Haru'ya, oğlu Prens Lune'u kurtardığı için teşekkür etmeye gelmiştir! Dahası Haru'dan oğluyla evlenip prenses olmasını istemiştir. Haru sabah uyandığında tüm bu yaşananların garip bir rüya olduğunu düşünürken, kısa bir süre sonra kendini kediler alemine giden esrarengiz köprüde bulacaktır. Bu tuhaf dünyadan kurtulmak ise zannettiği kadar kolay olamaycaktır.

5) Yüreğinin Sesi

yüreğinin sesi

Yüreğinin Sesi (Whisper of the Heart), Yoshifumi Kondō'un yönettiği ve aynı adı taşıyan 1989 mangasına dayanan Hayao Miyazaki tarafından yazılan 1995 Japon animasyonlu romantik bir tiyatro müzikal filmidir.

14 yaşındaki Shizuku Tsukishima orta okulu bitirmek üzere olan bir genç kızdır. Kitap okumayı çok seven Shizuku, kütüphaneden aldığı kitapların içinde kart bulur.

Kartlarda Seiji Amasawa yazmaktadır. Bu kişinin kim olduğunu merak eden ve araştırmaya başlayan Shiuzku, kendi hayatıyla ilgili de önemli şeyler keşfedeceği bir yolculuğa çıkar.

4) Ateşböceklerinin Mezarı

ateşböceklerinin mezarı

Ateşböceklerinin Mezarı (Grave of the Fireflies), Isao Takahata'nın yazıp yönettiği 1988 yapımı animasyon filmdir. Animasyonun yapımı için Studio Ghibli ile anlaşan Shinchosha'nın ilk film projesidir.

Ateşböceklerinin Mezarı II. Dünya Savaşı'nın sonuna yakın bir dönemde Japonya'da geçer. Filmde, bombalanan Kobe şehrinde hayatta kalmış 14 yaşındaki Seita ve onun dört yaşındaki kızkardeşi Setsuko'nun umutsuz çabaları anlatılır.

Filmin başlangıcında, nasıl sonlanacağı sezinlenmektedir. Seita Sannomiya İstasyonu'nun karanlık bir köşesinde terkedilmiş ve bir deri bir kemik halde ölür. Ardından ruhu kızkardeşinin ruhuyla bir araya gelir ve kardeşler trenle çeşitli istasyonlara giderken geriye dönüşlerle ve fondaki sesle geçmiş anlatılır.

Liman şehri Kobe'ye bombalı saldırı yapıldıktan sonra anneleri ölen Seita ve Setsuko teyzelerinin yanına giderler. Başlangıçta iyi görünen teyzeleri zamanla çocuklara daha az yemek verip daha kötü davranmaya başlar. Bunun üzerine kardeşler şehrin dışında yer alan eski bir sığınağa taşınmaya ve kendi kendilerine bakmaya karar verirler.

Seita, kendisi ve kardeşi için tarlalardan sebze çalmaya ve bombalama esnasında evleri yağmalamaya başlasa da yiyecek bulmak giderek zor bir hale gelir. Sonunda küçük kız yetersiz beslenmeden ölür. Seita kardeşi için insanlardan uzakta yalnız bir cenaze töreni düzenler. Ardından kız kardeşine ait küllerin birazını şeker kutusuna ekler ve kutuyu ve babasının fotoğrafını birlikte ölene kadar taşır.

Filmin sonunda Seita ve Setsuko'nun ruhları görülür. Artık sağlıklı ve iyi giyimli görünmekte ve yan yana oturarak günümüz Kobe'sine bakmaktadırlar.

3) Prenses Mononoke

prenses mononoke

Orijinal adı Mononoke Himeolan olan Prenses Mononoke, Hayao Miyazaki yapımı bir Japon animasyon filmidir. Japonya'da 12 Temmuz 1997'de gösterime girmiştir. Film, ormanı koruyan doğaüstü yaratıklarla, doğanın kaynaklarını hızla ve acımasızca tüketen insanlar arasındaki mücadeleyi anlatır.

Aşitaka, köyüne saldıran şeytanlaşmış domuz tanrıyı öldürürken şeytanın koluna bıraktığı izi ölene kadar taşıyacaktır. Aşitaka bu lanetin geldiği yeri öğrenmek için köyünden uzaklaşır. Gittiği yerlerde Demir Şehri adında demir madenini işleyip ölümcül silahlar yapan ve bu silahları ormanın hayvanlarıyla savaşmakta kullanan Leydi Eboşi ile karşılaşır. Aşitaka bu savaşa son vermek için daha önce karşılaştığı kurt kızı San ile birlikte kendini bu savaşın içinde bulur. Aşitaka hem barışı getirmek hem de kurt kızı San'ın güvenini kazanmak için mücadele edecektir.

2) Yürüyen Şato

yürüyen şato

Yürüyen Şato (Howl's Moving Castle), Hayao Miyazaki tarafından yönetilen, Diana Wynne Jones'un aynı adlı kitabından uyarlanan Studio Ghibli yapımı bir Japon animasyon filmdir.

Sophie, kendine güveni olmayan bir genç kızdır. Haksız yere Kötülükler Cadısı'nın hışmına uğrayarak ihtiyar bir kadına dönüştürülür. Bu durumdan kurtulmak isteyen Sophie büyüyü bozacak birisini aramak üzere yola düşer. Bu arada yolda karşılaştığı bir korkuluk da ona eşlik eder. Bir süre sonra karşısına çıkan garip bir makine görünümündeki hareketli yapıdan içeri girer. Bu, Howl adlı genç ve yakışıklı bir büyücünün şatosudur. Burada temizlikçi olarak çalışmaya başlar. Şato'yu yürüten ve Howl ile aralarında önemli bir sır olan ateş cini Calcifer ve Howl'un yardımcısı küçük Markl ile arkadaşlık kurar. Bu sırada komşu ülkeyle büyük ve acımasız bir savaş sürmekte ve Howl bu savaştaki yıkımı önlemeye çalışmaktadır.

1) Gökteki Kale

gökteki kale

Gökteki Kale (Laputa: Castle in the Sky), Hayao Miyazaki'nin yazıp yönettiği 1986 yapımı animasyon filmidir. Film gösterime girdiği 1986 yılında Animage Anime Büyük Ödülü`nün sahibi olmuştur.

Sheeta adındaki genç bir kız gizemli mavi bir taşın sahibidir. Kız hükümet için çalışan gizli ajanlar tarafından kaçırılmış ve uçan bir gemide henüz bilinmeyen bir yere götürülmektedir. Aniden bir tehlike belirir, ve gemiye yaşlı hava korsanı Dola ve emrindeki uçan korsanlar çetesi saldırır. Onlar da Sheeta'nın sahip olduğu taşı istiyorlardır. Sheeta'nın odasına girerler, Sheeta onlardan kaçarak gemiden aşağıya düşer. Ancak düşerken taşın yardımıyla yere çakılmadan havada süzülerek yere inebilmiştir. Uyandığında Pazu adında genç bir çocuğun kolları arasında bulur kendini. Pazu ona yardım etmeye çalışır. Sheeta Pazu'nun evinde Laputa'nın efsanevi krallığının resmini görür. Resmi Pazu'nun babası çekmiştir, Pazu'nun babası geri döndüğünde gökyüzünde asılı duran bir adadan bahsetmiştir, kimse onun keşfine inanmaz. Korsanlar Pazu'nun evini bulurlar, onlar da askeri bir uçak alarak Laputa'yı aramaya koyulurlar.

Reklam