-->

Tüm Zamanların En İyi 10 Ağır Siklet Boksörü

Reklam

Boks hayranları için gelmiş geçmiş en iyi ağır siklet boksörleri listeledik.

10) Ezzard Charles


Ezzard Mack Charles , Amerikalı bir profesyonel boksör ve Dünya Ağır Siklet Şampiyonu oldu. Kaygan savunması ve hassasiyeti ile tanınan, boks eleştirmenleri tarafından tüm zamanların en büyük savaşçılarından biri olarak kabul edilir. 95 galibiyet, 15 mağlubiyet ve 1 beraberlik rekoru ile emekli oldu.

Önde gelen hafif ağırlıklar ve aynı zamanda ağır yarışmacılar Archie Moore , Jimmy Bivins , Lloyd Marshall ve Elmer Ray karşı birçok kayda değer kazanç elde etti. Moore, kısa bir süre sonra trajediyle karşılaştı. Charles, Sam Baroudi adında genç bir yarışmacıyla savaştı, 10. Turda onu nakavt etti. Baroudi bu maçta aldığı yaralardan öldü. Charles öylesine harap oldu ki neredeyse kavga etmekten vazgeçti.

9) Evander Holyfield


Evander Holyfield, Amerikalı profesyonel boksör, WBA, WBC ve IBF kemer sahibi. Holyfield 1983'te Caracas'da yapılan Pan Amerika Oyunları'nda gümüş madalya ve 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır. Holyfield 2014 yılında emekli oldu ve Ring dergisinin tüm zamanların en büyük 100 oyuncusu arasında yer aldı ve 2002'de ona son 80 yılın en büyük 22. dövüşçüsü ünvanı verildi.

8) Joe Walcott


Jersey Joe Walcott olarak bilinen Arnold Raymond Cream, 1930'dan 1953'e yarışan Amerikalı bir profesyonel boksördür. Dünya ağır siklet tarihinde 1951'den 1952'ye 37 yaşında en yaşlı adam ünvanını kazandı ve rekor kırdı. Bu rekor 1994 yılında 45 yaşındaki George Foreman tarafından kırılacaktı.

Bokstan emekli olduktan sonra Walcott, birkaç filmde ve televizyon programında küçük parçalar oynayarak oyunculuk yaptı. Ayrıca birkaç boks maçında hakemlik yaptı. Ancak, Muhammed Ali ile Sonny Liston arasındaki ikinci kavgayı sona erdiren tartışmalı sona erdikten sonra, Walcott'a tekrar hakem olması istenmedi.

7) George Foreman


George Edward Foreman, Amerikalı eski Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu ve Olimpiyat altın madalyalı boksör. 1994'te 45 yaşında, Michael Moorer'ı nakavt ederek "en yaşlı ağır sıklet boks şampiyonu oldu. Ring dergisi tarafından tüm zamanların en büyük 25 dövüşçüsünden biri seçildi. Meksiko'da yapılan 1968 Yaz Olimpiyatları'nda ağır sıklette altın madalya kazandı. Profesyonel kariyesinde toplam 81 maç yapmış, 76 galibiye almış, bunlardan 68'i nakavtla ile sonuçlanmıştır. 5 kez yenilmiştir. George Foreman'ı nakavtla yenen tek boksör Muhammed Ali'dir.

6) Gene Tunney


Gene Tunney 1915'ten 1928'e kadar yarışan Amerikalı bir profesyonel boksördür. 1926'dan 1928'e kadar dünya ağır siklet 1922'den 1928'e kadar Amerikan hafif siklette yarıştı. Oldukça teknik bir boksör olan Tunney, Harry Greb ile üç kez kazandığı, bir kez berabere ve bir kez kaybettiği beş maçlık bir rekabet yaşadı. Ayrıca Georges Carpentier'i nakavt etti ve iki kez Jack Dempsey'i mağlup etti; ilk olarak 1926'da ve yine 1927'de. Tunney'in Dempsey'e karşı başarılı unvan savunması, boks tarihinin en ünlü duraklarından biri olmaya devam ediyor ve Long Count Fight olarak bilinir. 1928’de Tom Heeney’e karşı kazandığı zaferin ardından ağır bir yenilgiye uğradı, ardından Tunney Ring dergisi tarafından Yılın Savaşçısı seçildi.

5) Joe Frazier


Joe Frazier, 1970 li yılların ünlü boksörlerindendir. Muhammed Ali ile olan rekabetiyle bilinir. Muhammed Ali ile 1971'de yaptığı ilk maçı kazanmış ve Muhammed Ali profesyonel boks kariyerindeki ilk yenilgisini kendisinden almıştır. Fakat George Foreman ile yapılan maçı herkes tarafından Frazier'ın kazanacağı düşünülürken maçı sadece iki raundda kaybedip tarihinin en büyük yenilgisini almıştır. Ali bu maçtan sonra George Foreman ile yaptığı maçı da kazanıp şampiyon olurken Frazier'ın kariyerinin sonuna yaklaşmıştır. Ali'nin kendisine sarf ettiği sözlere karşılık, Frazier onun için O korkak Vietnam'a savaşmaya bile gelmedi ondan değil boksör, izleyici bile olmaz demişti. Muhammed Ali kendisi için Çirkin Goril lakabı takmıştır. Joe Frazier ile Muhammed Ali'nin rekabetleri boks tarihinin en büyük rekabeti olarak bilinir ve Ali ile Frazier'ın Filipinler'in başkenti Manila'da yaptıkları son maç hala dünyadaki en büyük boks maçı olarak kabul edilir.

4) Jack Dempsey


Jack Dempsey, 1919'dan 1926'ya kadar dünya ağır sıklet boks şampiyonlu ünvanlı Amerikalı boksör. Dempsey'in saldırgan üslubu ve olağanüstü boks gücü onu tarihin en popüler boksörlerinden biri yaptı. Jack Dempsey 1.85 boyundaydı. Profesyonel kariyeri boyunca 83 maç yapmış, 66 galibiyet elde etmiştir. Bu galibiyetlerin 51'i nakavt'dır. 6 kez yenilmiş ve 11 kez berabere kalmıştır.

3) Joe Louis


Joseph Louis Barrow, 1934'ten 1951'e yarışan Amerikalı bir profesyonel boksördür. 1937'den 1949'a kadar dünya ağır siklet şampiyonu olarak görüldü. Tüm zamanların en iyi ağır boksörlerinden biridir. "Kahverengi Bombacı" olarak adlandırılan Louis, şampiyonluğunun hüküm sürdüğü gün boyunca 140 şampiyonluk yarışına katıldı. 1950’de Ezzard Charles’a karşı yapılan 27’inci mücadele, Charles’ın ağır unvanı için bir meydan okumaydı ve bu nedenle Louis’in saltanatına dahil edilmedi. 2005'te Louis, Uluslararası Boks Araştırmaları Örgütü tarafından tüm zamanların en iyi ağır siklet olarak sıralandı ve The Ring dergisinin "tüm zamanların en iyi 100 oyuncusu" listesinde bir numara oldu.

2) Muhammad Ali


Muhammed Ali, Amerikalı müslüman profesyonel boksördür. Tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen Muhammed Ali, kariyeri boyunca yaptığı maçların yalnızca 5 tanesini kaybetmiştir.

1964 yılında 22 yaşındayken, S. Liston'u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve İslam'a geçtiğini açıkladı. Muhammed Ali ismini aldı ve çok sevdiği boks'a 1967'den 1970'e kadar ara vermek zorunda kaldı. "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek Vietnam Savaşı'na gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Muhammed Ali'nin zamanının en iyisi olduğu kabul edilir. 2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme alındı. Ali adlı filmde Muhammed Ali'yi Will Smith canlandırdı.

Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan'daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği "Bütün zamanların en iyisiyim" lafını ispatlayarak bir efsane olmuştur.

1) Rocky Marciano


Rocky Marciano, İtalyan asıllı yenilgisiz dünya ağır siklet boks şampiyonu Amerikalı boksör. Rocky filmine de esin kaynağı olan boksör gençlik yıllarında kömür dağıtım şirketinin kamyonlarında nakliyecilik yapmış, hendek kazmış, demiryolu işçiliği yapıştır. 2.Dünya savaşında ABD ordusunda savaş malzemeleri taşımıştır.

1946 yılında ordular arası düzenlenen amatör boks turnuvasında şampiyon olmuştur. 17 Mart 1947'de Lee Epperson'ı nakavt ederek profeyonel boks kariyerine başlamıştır. Önce Rocky Mack ismini kullanmış fakat daha sonra Amerikan İngilizcesinde soyadı Marciano olarak telaffuz edildiği için Rocky Marciano ismiyle dövüşmüştür.

23 Eylül 1952'de çıktığı 43.maçında Jersey Joe Walcott'ı nakavt ederek dünya ağır siklet boks şampiyonluğu unvanını kazanmıştır ve kariyerinin sonuna kadar 27 Nisan 1956'ya dek bu unvanı elinde bulundurmuştur. 31 Ağustos 1969'da bir uçak kazasında hayatını kaybetmiştir. 49 maçta 49 galibiyetle yenilgi almadan kariyerini tamamlayan tek ağır siklet dünya şampiyonu boksördür.
Reklam