-->

Hiç Duymadığınız 10 Müthiş Yunan Tanrısı

Reklam

Birçoğumuz Zeus, Hera, Poseydon, Atena ve Afrodit gibi ünlü Yunan tanrılarının efsanelerini duymuştur. Onların hikayeleri binlerce yıldır insanları büyüledi. Bununla birlikte, ilginç olan birçok az tanınmış Yunan Tanrısı vardır. Büyük ihtimal duymadığınız 10 Yunan tanrısını listeledik.

10) Astra Planeta


Astra Planeta dolaşan gezegenlerin tanrılarıdır. Stilbon “Gökyüzü Tanrısı” olarak bilinir ve dolaşan Merkür gezegeni tanrısıdır. Eosphorus, “Fosfor” olarak da bilinir ve sabahları Venüs tanrısıdır; bununla birlikte, Venüs akşam yıldızı için Hesperos adında özel bir tanrıya sahiptir. Diğer ikisi Pyroeis, Mars ve Phaeton Jüpiter'in tanrısıdır.

9) Chiron


Chiron öyküsü klasik Yunan mitolojisinden tasvir edilmiştir. Yarı insan-yarı at olan yaratıkların genel adı Centaur'dur. Bir centaur olarak doğan Chiron’un at şeklinde bir alt bedeni ve bacakları, insan gövdesi şeklinde üst bedeni ve kolları vardır. Efsanelerin çoğunda, Centaurlar çok fazla içki içen ve kültürlenmemiş sayılan kaba, şiddetli, barbar insanlardı. Bununla birlikte, Chiron bilge, medeni bir Centaur'dur. Chiron, Kronos ile Philyra’nın oğludur.

8) Dionysos


Dionysos, bazı mitolojik eserlerde ve özellikle tragedyalarda Bromios, Euhios, Dithyrambos, İakkhos, İobakkhos olarak da adlandırılır. Şarap tanrısıdır. Şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.

7) Demeter


Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

6) Hora


Yunan mitolojisine göre doğanın ve zamanların tanrıçalarıdır. Ayrıca yıldızların ve takımyıldızların aynı hizada olmasını sağladılar. Homeros, Hora'ları "göğün kapıcıları" diye tanımlıyor. Eunomia (disiplin); Dike (adalet); Eirene (barış). Horalar Zeus ile Themis'in kızlarıdır.

5) Ölü Hakimler


Efsaneye göre, onlar aslında erkekti ama Zeus ile ilişkiliydi. Zeus'un, insanken Dünya'da yasa ve düzen ile kredilendirdiği söylenir, bu yüzden öldüklerinde yarı tanrılar yapıldı ve yeraltı dünyasının çoğuna başkanlık etmelerine izin verildi. Avrupa'dan gelen ruhları yargılayan birinin Aeacus olması ve Rhadamanthus'un Asya kıtasından gelenleri yargılaması gerekiyordu. Diğer yargıç Minos , tüm davalarda son oyu veriyordu. Ölümden sonra Hades'i koruduklarını bilmemize rağmen, Dünyadaki yaşamları boyunca olanlar hakkında çok az şey biliniyor.

4) Hekate


Hekate, ay ve gece ile ilişkilendirilmiş bakire tanrıçadır. Ay ve gecenin dışında ölüler,yeraltı ve büyücülük ile ilişkilendirilmiştir. Korkuyla karışık bir saygı uyandırır. Mitolojide çok ön planda olmayan Hekate'ye, özellikle erken hristiyanlık döneminde birçok olumsuz anlam yüklenmiştir. Hekate aynı zamanda üç ayrı benliğe sahip olduğu bilinir ve bu nedenle genellikle “üçlü form” olarak gösterilir, “hayvanların metresi” olarak bilinir.

3) Anemoi


Anemoi, Yunan mitolojisindeki en güzel tanrı setlerinden biridir. Yunanlılar, rüzgarların hepsinin ayrı bir kişiliğe sahip olduğuna ve her birine ayrı bir tanrının yönettiğine inanıyordu. Tanrılar, batı rüzgarının Zephyros'u, doğunun Euro'su, kuzeyin Boreas'ı ve güney rüzgarının Noto'larıdır. Bazen hikayelerde, Anemoi muazzam kanatları olan adamlara benziyor; farklı hikayelerde inanılmaz atlar şeklinde gösterilirler. Bazen Anemoi, “At Reiner” olarak bilinen ve tanrılar onu istediğinde korkunç fırtınaları serbest bırakmak için rüzgar tanrıları kontrol etme kabiliyetine sahip olan Aiolos tarafından kontrol ediliyordu. Doğu rüzgârı ile bağlantılı olan tanrı Avrolarının çoğu zaman kötü şans belirtisi olduğuna inanılıyordu .

2) Tartarus


Tartarus ya da Tartaros, Yunan mitolojisi'nde, hem bir tanrı hem de yeraltında bir yer adıdır. Tartarus'un, yeryüzünün aşağısında, büyük bir bronz duvarla çevrili olduğu düşünülmektedir. Tartarus, Zeus'un ardından hapsedilmiş tüm Titanların kendilerini yenip ele geçirdikleri yerdir.

1) Morpheus


Morpheus Yunan mitolojisinde düşler tanrısıdır. Babası uyku tanrısı Hypnos'dur. Bazı kaynaklara göre annesi gece tanrıçası Nyx, bazı kaynaklara göre rahatlamanın ve dinlenmenin tanrıçası Pasithea'dır. İnsanların rüyalarına girebilme, onlara rüyalarında görünebilme yetkisine sahiptir.

Reklam