Bu listedeki tüm sanatçıları beğeneceğinizi garanti edemem, ama neye karşı mücadele etmek zorunda olduklarını bilerek her birine biraz daha saygı gösterebilirsiniz.
10) Itzhak Perlman - Çocuk Felci
Birçok kişi Perlman'ı 20. ve 21. yüzyılın en üstün kemancılarından biri olarak görüyor. Dört yaşında çocuk felci geçirdi, ancak iyi bir iyileşme sağladı ve koltuk değneklerinin desteğiyle yürümeyi öğrendi. Bugün, genel olarak dolaşmak için koltuk değneği veya bir scooter kullanıyor.
9) Edgar Winter - Albinizm
Edgar Holland Winter Amerikalı bir müzisyen, söz yazarı ve plak yapımcısı. Çok enstrümantalist - klavyeci, gitarist, saksofoncu ve perküsyoncu - bir şarkıcı olduğu biliniyor. Albino insanlarda gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle nistagmus (gözlerin titremesi) mevcuttur. Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir. Ancak Edgar Winter, bu zorluklara rağmen 1970'lerde grubu Edgar Winter Group ve popüler şarkıları "Frankenstein" ve "Free Ride" ile zirveye ulaştı.
8) Paul Stanley - Mikroti
Paul Stanley, Amerikalı hardrock grubunun gitarist'i, söz yazarı ve ressamdır. Stanley, dış kulağın etli kısmının (Pinna) aşırı az gelişmiş veya tamamen yok olduğu nadir bir doğumsal deformasyon olan Mikroti ile doğdu. Mikroti kulak ve/veya iç kulak bölümünün dış kısmını etkileyen bir sorundur. Stanley ayrıca yüz farklılıkları olan bireylere destek ve bilgi sağlayan bir organizasyonun sözcüsüdür.
7) Bret Michaels - Tip 1 Diyabet
Bret Michaels, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı ve müzisyen. Bret Michaels, pankreasın, yiyeceği enerjiye dönüştürmek için gerekli bir hormon olan insülin yapamamasını sağlayan bir hastalık olan tip 1 diyabet tanısı konduğunda sadece altı yaşındaydı. Küçük yaşta diyabet kampına gitti, diğer diyabetik çocuklarla tanıştı ve doğru yemek yemeyi öğrendi. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde 25 milyon plak satan glam metal grubu Poison'un önde gelen şarkıcısı olarak ün kazandı.
6) Kenny G - Astım
Kenneth Bruce Gorelick (5 Haziran 1956 doğumlu), sahne adı Kenny G tarafından daha iyi bilinen, Amerikalı bir saksofoncu. 1986'daki Duotones albümü ticari başarısını getirdi. Kenny G, dünya çapında toplam 75 milyondan fazla rekor satışa sahip , tüm zamanların en çok satan sanatçılarından biri.
5) Ray Charles - Körlük
Ray Charles Robinson, Amerikalı piyanist, müzisyen, ritim ve blues ustası.
Beş yaşındayken, küçük kardeşi George banyo küvetine kafa üstü düşerek ve boğularak ölmüştür. Bu olaydan birkaç yıl sonra Ray yedi yaşındayken görme yetisini kaybetmiştir (Nedeni glokom adlı bir göz hastalığıdır). Ancak hiçbir zaman görüntüyü tamamen kaybetmemiştir. Okul hayatına Florida Sağır ve Körler Okulu'nda devam etmiştir. Orada kör alfabesini ve enstrüman çalmayı öğrenerek müzik hayatına başlamıştır.
4) Jacqueline du Pré - Multipl Skleroz
Jacqueline Mary du Pré, dünyaca ünlü İngiliz çellist. Enstrümanın gelmiş geçmiş en iyi yorumcularından biri olarak kabul edilir.
Çellonun sesini ilk kez dört yaşında radyo dinlerken duyan du Pré, annesinden bir çello istedi. Annesinin kendisi için bestelediği şarkılarla çello kariyerine ilk adımı attıktan sonra beş yaşında London Violoncello School'da eğitimine başladı. Flüt eğitimi alan ablası Hilary du Pré ile katıldığı birçok yerel yarışmada birincilik kazandı.
28 yaşındayken MS hastalığına yakalanan Jacqueline motor kas becerilerini kaybetmeye başladı. Buna rağmen konserlerine ve müziğe her ne kadar devam etmeye çalıştıysa da başarılı olamadı. 1973 yılında MS teşhisi koyulması ile hayatı gittikçe zorlaşan Jacqueline teşhisin konulmasından 14 sene sonra vefat etti.
3) Tony Iommi - Kısmi Parmak Ampütasyonu
Anthony Frank "Tony" Iommi, İngiliz müzisyen, Black Sabbath grubunun kurucusu ve grubun genel soundunun yaratıcısı efsane virtüoz heavy metal gitaristidir.
17 yaşındayken bir sac fabrikasında meydana gelen iş kazasından sonra sağ elinin yüzük ve orta parmak uçları koptu. Müzikten vazgeçmeyi düşündü, ancak benzer şekilde yaralanan caz gitaristi Django Reinhardt'ın bir kaydı onun tekrar çalmaya devam etmesini teşvik etti. Ama o parmak uçlarına plastik takarak gitara devam etti. Döneminin en sert gitar kalıplarını yazmış ve kendine özgü riffleriyle efsaneleşmiştir.
2) Rick Allen - Tam Kol Ampütasyonu
Rick Allen İngiliz hard rock grubu Def Leppard'ın bateristidir. 31 Aralık 1984 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu sol kolunu kaybetmiştir.
Kısa süre sonra, Allen ve bazı mühendisler sol ayağının tuzağı oynatmasına izin veren bir elektronik bateri seti tasarladılar. Davul üreticisi Simmons, ihtiyaç duyulan özelliklere bir kit yaptı ve Allen, kazadan sadece iki yıl sonra, 1986'da sahneye geri döndü. Ağustos 1987'de, grup 20 milyonun üzerinde kopya satan dördüncü albümü Hysteria'yı piyasaya sürdü.
1) Ludwig van Beethoven - Sağırlık
Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve besteci. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.
Almanya'nın Bonn şehrinde doğan ve çok küçük yaşlardan itibaren müziğe karşı olan yeteneği babası ve ilk müzik öğretmeni olan Johann van Beethoven tarafından fark edilen Beethoven daha sonra besteci ve orkestra şefi Christian Gottlob Neefe ile çalışmalarına devam etmiş, 21 yaşında Viyana'ya yerleşmiş ve orada Joseph Haydn ile çalışmış aynı zamanda virtüöz piyanist olarak şöhret kazanmış, ölene dek Viyana'da yaşamını sürdürmüştür. Yirmili yaşlarının sonlarına geldiğinde işitme sorunları yaşamaya başlamış ve hayatının son zamanlarında neredeyse tamamen sağır olmuştur. 1811 yılında 41 yaşında orkestra şefliğini ve halka açık konserler vermeyi bırakmış fakat beste yapmaya devam etmiştir. En çok takdir edilen eserlerini hayatının son 15 yılında bestelemiştir.
Yorum Yap