-->

Kabuslarınıza Girebilecek 10 Hayvan

Reklam

İşte aralarında kötü rüyaya neden olabilecek çok tehlikeli, rahatsız edici veya en azından çirkin, on gerçek hayvan.

10) Dev Tespih Böceği


Dev tespih böceği ya da tesbih böcekleri (Isopoda), Malacostraca sınıfından, suda ya da karada yaşayan, yedi çift bacaklı kabuklu takımıdır. Fosillerine en az 300 milyon yıl önceki dönemlerda rastlanır.

3 mm den 45 cm e (Bathynomus giganteus) kadar değişik boylarda olsalar da genelde ufak hayvanlardır. Bugüne kadar 10.000[2] türü tanımlanmıştır. Bunlardan 4.500 kadarı denizlerde, 500 kadarı tatlısuda, diğer 5.000 kadarı da karada yaşar.

9) Bombardıman Böceği


Bombardıman böceği, rahatsız edildiklerinde patlama sesiyle birlikte karın uçlarından püskürttükleri sıcak ve zararlı bir kimyasal yoluyla tepki gösteren, isimlerinin de kaynağı olan bu savunma mekanizmasıyla ünlenmiş böcektir.

Püsküren sıvı, böceğin karnında iki ayrı haznede depolanan hidrokinon ve hidrojen peroksit kimyasallarının tehlike anında üçüncü bir odada su ve katalitik enzimler yardımıyla girdiği kimyasal tepkime sonucu oluşur. Tepkime sonucu oluşan sıcaklık, karışımı suyun kaynama noktasına kadar yükseltir ve sıvıyı uzak mesafelere fışkırtabilmesini sağlayan gaz (hidrojen) basıncını üretir. Kimyasalın yarattığı tahribat böcekler ve küçük yaratıklar için ölümcül olabildiği gibi insan derisi için de acı vericidir. Bazı topçu böcekleri püskürttükleri sıvıyı geniş bir aralıkta yönlendirebilme yeteneğine sahiptirler.

8) Kuzey Pasifik Dev Ahtapotu


Kuzey Pasifik dev ahtapotu, çoğunlukla Büyük Okyanus'un kuzey bölümlerinde görülür. Yaklaşık 65 metre derinliğinde görülen bu ahtapot türü, kanıtlanmaya çalışılmakla birlikte en büyük ahtapot türüdür. Ağırlık rekoru 272 kg'dır. Bir kolunun uzunluğu 9 m olabilir. Karides, yengeç, denizkulağı, midye ve balık dahil neredeyse tüm deniz ürünleriyle beslenebilir. Bu balıkların arasında köpekbalığı da bulunur. Bir beyaz tepeli resif köpekbalığını avlarken kaydedilmiş görüntüleri vardır.

7) Anakonda


Anakonda, Venezuela, Brezilya gibi yerlerde yaşayan yılandır. Boyu 8-10 metre olabilir. Dünyanın en büyük ve en uzun yılanıdır. Genellikle timsah, geyik, memeliler, veya başka anakondalar ile beslenir.İnsan yediği hakkında bir bilgi yoktur. Avı bir timsah ise avını enlemesine sarar ve sıkar, avı boğularak ölür ve yem olur. Sadece karada değil suda da tehlikeli bir hayvandır. Genellikle çiftleşme mevsiminde suda yaşar. Diğer yılan türlerinden farklı olarak suda doğum yaparak ürerler. Tek seferde 80 yılan doğurabilir ve bebek anakondaların boyları yaklaşık 1 metre kadardır. Ağaçlara tırmanabilirler. Kendi türlerinden olan ağaç boğa yılanı, deri rengi yeşil olduğundan çok kolay ağaç tepelerinde adaptasyon olabilmiştir. Tıpkı boğa yılanı gibi avının boğarak öldürür. Genellikle tüm anakondalar vücut sıcaklıklarını tropikal ormanlarda yükseltebilmek için ağaç tepelerine ya da nehir kenarlarında bulunurlar.

6) Böğ


Böğler ya da Böğüler (Solifugae), örümceğimsiler sınıfından eklembacaklı takımıdır ve dünya çapında 153 cinste toplanan yaklaşık 1000 den fazla türü vardır.

Görünüşleri örümcekleri andırır. Vücutları iki bölümden (tagmata) oluşur: karın (opisthosoma) ile baş ve göğsün kaynaşmışı olan prosoma. Prosoma ön ucunda ağız bölgesinde bir çift genellde iri keliser bulunur. Çok hızlı hareket ederler. Çoğu gececildir ve çöllerde yaşar. Avları yerdeki eklembacaklılar, muhtelif küçük memeliler ve ufak hayvanlardır. Türlerinin çoğu (% 25) Afrika'da Namibya'da bulunur. Fosil kayıtları oldukça azdır (yarım düzine).

5) Taş Balığı


Taş balığı, bilindiği kadarıyla dünyadaki en zehirli balık cinstir.

Adını elbette ki görünümünden almaktadır. Tropik sularda, zemine kolayca karışarak saklanabilmektedir. Daha çok Hint ve Pasifik okyanuslarında yaşamaktadır. Zehrini sırt yüzgecindeki dikenlerinde taşımaktadır. Yanlışlıkla bir taş balığı’na basmanız durumunda büyük bir acı ve yanma hissiyle yüzleşeceğinizi söyleyebiliriz. Zehir, yanma ve acı hissinin beraberinde şok ve titremeyle kendini gösterir. Tedavi uygulanmaması durumunda ölüm kaçınılmazdır.

4) Aslan Yelesi Denizanası


Aslan yelesi denizanası (Cyanea capillata), bilinen en büyük denizanası türüdür. Çoğunlukla Arktik, Kuzey Atlantik ve Kuzey Pasifik okyanuslarının soğuk sularında, nadiren 42° K paralelinin güneyinde bulunur. Aynı türden olma ihtimali olan benzer denizanaları Avustralya ve Yeni Zelanda yakınlarındaki denizlerde bulunurlar. Kaydedilen en büyük örneği, 1870'te Massachusetts Körfezi'nde kıyıya vurmuş şekilde bulunmuştur. Çan kısmı (vücudu) 2,29 m ve dokunaçları 37 m uzunluğundadır. Aslan yelesi denizanaları bir süredir 42° K paralelinin altında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yakasının geniş körfezlerinde görülmektedir.

3) Kara Mamba


Kara mamba (Dendroaspis polylepis), Elapidae familyasından son derece saldırgan ve zehirli bir yılan türü. Anavatanı Afrika olup, dünyanın ikinci en uzun zehirli yılanıdır.

Erişkin kara mambaların ortalama boyu 2,5 metre civarındadır. En büyükleri ise 4,5 metre kadar olabilirler. Kara mambalar isimlerini zeytin yeşiline çalan vücut renklerinden değil, ağızlarının içindeki siyah renkden alırlar. Kara mambanın karada yaşayan en hızlı yılan olduğu bilinmektedir. İddialara göre saatte 20 km. civarı bir hıza ulaşabilir.

Kara mambanın tek bir ısırığı 100 civarı insanı öldürmeye yetecek kadar zehir içerir. Gerekli panzehir uygulanmadığı zaman ölüm kesindir. Ölüm oranı yüzde yüz olan tek yılandır. Kara mamba son derece agresif bir yılandır. Kendini tehdit altında hissettiği zaman çoğu yılanın aksine kaçmak yerine saldıracaktır. Kara mamba saldırı pozisyonu aldığı zaman boynunu düzleştirir, yüksek sesle tıslar ve siyah ağzı ile dişlerini gösterir. Vücudunun üçte biri kadar uzaklığa saldırabilir. Bu da yaklaşık olarak 1.20 metreye denk gelmektedir. Bu sayede birçok yılanın aksine kafa ve vücuda saldırır.

2) Bal Porsuğu


Bal porsuğu, Afrika , Güneybatı Asya ve Hint yarımadasında bulunmaktadır.

İsmine rağmen, bal porsuğu diğer porsuk türlerine yakından benzemiyor; bunun yerine, çakallara daha fazla anatomik benzerlikler taşır. Öncelikle etobur bir türdür ve kalın derisi ve vahşi savunma kabiliyetleri bulunmaktadır.

Gücü, vahşiliği ve tokluğu ile ün kazanmış olan bal porsukları, aslanlar gibi daha büyük avcıların neredeyse her tür hayvana saldırıp kafa tutmaktadır.

1) Sidney Huni Yuvalı Örümceği


Sidney huni yuvalı örümceği (Atrax Robustus), dünyanin en zehirli örümceğidir. Sydney ve çevresinde yaşayan 1-5 cm arasında değişen bir vücut uzunluğuna sahiptir. Her iki cinsiyet de parlak ve koyu renklidir, mavi-siyahtan siyaha, kahverengi veya koyu erik rengine kadar değişir.

Tipik olarak, düzensiz üçlü hatların zeminden yayıldığı, çökmüş "tüneller" veya açık "huni" girişlerine sahip, ipek astarlı boru şeklinde yuvalar inşa ederler.

Sidney huni yuvalı örümceği zehiri, insanlar ve diğer primatlar için son derece toksik yapan bir iyon kanalı inhibitörü olan atrakotoksin olarak bilinen bir bileşik içerir .

Reklam