Dünyanın dört bir yanından en büyük, en güçlü ve en etkileyici yırtıcı kuş listesini sunuyoruz.
10) Savaşçı Kartal
Savaşçı Kartal (Martial Eagle) Afrika'nın en büyük kartalı, kanat açıklığı 2.6 metreye sahip ve 6.2 kg ağırlığındadır. Benekli alt tarafları tarafından kolayca tanınır. Çok agresif bir avcı olan savaşçı kartal, kümes hayvanlarından ve diğer kuşlardan, maymunlara, aslan yavrularına ve hatta antiloplara kadar ne yakalarsa onunla besleniyor. Kendisinden çok daha büyük hayvanları öldürme kabiliyetine sahip olmasına rağmen, hayvan öldürdüğü çok nadirdir.
Savaşçı Kartal, kuzulara ve genç koyunlara ara sıra saldırır ve bu nedenle çiftçiler tarafından zararlı olduğunu düşünür. Bu kartalların birçoğu çiftçiler tarafından vurulur veya zehirlenir ve günümüzde bu muhteşem kuş, eskiden bol olduğu yerlerde bile nadiren görülür.
9) Steller Deniz Kartalı
Rusya ve Japonya'da bulunur, çoğunlukla balıklarla beslenir, ancak bazen kuğulaar ve diğer büyük kuşlara saldırır. Aynı zamanda bulabildiği ölü hayvanla beslenen bir çöpçüdür.
Dünyanın en ağır kartalı, 9 kg ağırlığında ve yaklaşık 2,5 metre kanat açıklığına sahiptir. Ayrıca, herhangi bir kartalın en büyük ve en güçlü gagasına sahiptir. Maalesef, Steller deniz kartalı, nesli tükenmekte olan bir türdür.
8) Blakiston Balık Baykuşu
Blakiston balık baykuşu muhtemelen dünyadaki en büyük baykuştur. Sibirya ve Japonya'da bulunan bu görkemli kuş 2 metrelik kanat açıklığına ve 4.5 kg'a kadar ağırlığa sahiptir. Çoğunlukla balıkla beslenir.
7) Kaya Kartalı
Kuzey Amerika, Avrasya ve Kuzey Afrika'da bulunan Kaya Kartalı, dünyanın en zorlu avcılarından biridir; genellikle tavşanlardan ve büyük kuşlardan beslenir, ancak aynı zamanda tilki, genç koyun ve keçi ve hatta yetişkin geyik avlayabilir.
Tüm yaşamları boyunca bir tek eşleri olur ve genellikle her yıl aynı yuvayı tercih ederler, genellikle zor erişilen yerlerdedir.
Uçuşta görkemli ve zariftir, gerektiğinde avına ilerlerken pike yaparak saatte 320 km hıza ulaşabilir, bu da onu gökdoğandan sonra en hızlı kuş yapar. Diğer kartallardan farklı olarak süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını yukarı kaldırır.
6) Filipin Kartalı
Filipin kartalı, Filipinler'de yaşayan bir kartal türüdür. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu için koruma altına alınmıştır. Dünyadaki en büyük 2. kartaldır. Boyu 104 santimetre, kanat açıklığı ise 245 santimetredir. Ağırlıkları 7 kg'a kadar ulaşabilir. Çoğunlukla maymunlar, uçan lemurlar (colugos), büyük yarasalar ve hatta domuz ve köpeklerle beslenir.
5) Harpia Kartalı
Harpia Kartalı ortalama ağırlığı 8–10 kg arasında olup 2,2 m kanat açıklığına sahip en güçlü kartal türleri arasında bulunmaktadır. Güney Amerika bölgesine özgü bu kartalın yemek listesinde maymunlar ve tembel hayvanlar mevcuttur. Pençe uzunlukları 13–15 cm olmaktadır. Harpiya kartalları yuvalarını yağmurdan korumak zorundadır. Bunun içinde gerekli büyük kanatlara sahiptir.
4) Sakallı Akbaba
Sakallı akbaba, atmacagiller familyasından Gypaetus cinsine ait olan tek türün adıdır.
Diğer çoğu akbabadan farklı olarak, sakallı akbabalar kel değildir. Oldukça büyük kuşlardır ve 95–125 cm boyunda, 235–280 cm kanat açıklığındadırlar. Uçuşları sırasında görülen bu özellikleriyle de diğer akbabalardan ayrılırlar. Ağırlıkları 5-7 kg arasındadır.
Yetişkinler, kabarık baş ve boyunludur; başta, türe "sakallı" adını veren siyah bir bıyık bulunur. Kuyruk ve kanatlar gridir. Genç bireyler tamamen koyu renktir, ergin tüylerine kavuşması yaklaşık 5 yıl alır.
Diğer akbabalar gibi leşcil olarak beslenirler. Örs olarak kullandıkları belirli kayalar vardır, leşlerin arta kalan kemiklerini, belirli bir yüksekliğe çıkartıp aşağı doğru bırakarak kemiğin yüksek hızda örs olan kayada parçalanmasını sağlarlar, parçalanmış kemiği bütün olarak yutarlar.
Mide asitleri kemiği eritebilecek güçte olduğu için genelde kemikle beslenirler.
3) Sarkık Yanaklı Akbaba
Sarkık yanaklı akbaba Afrika ve Arabistan'da bulunur. En büyük uçan kuşlar arasında nadiren bahsedilse de, bunlar aslında 3 metrelik kanat açıklığı ve 14 kg'a kadar olan ağırlığa sahiptir.
Genç ceylanları ve antilopları öldürdüğü ve flamingo kolonilerini avladığı bilinmektedir.
2) Bayağı Puhu
Bayağı puhu, baykuşgiller familyasına ait en iri baykuş türüdür. Asya ve Avrupa'nın ormanlarında ve dağlarında bulunur.
2 metre kanat açıklığına sahip olan 4,3 kg ağırlığa sahip bu baykuşlar en büyük ve en güçlü olanlar arasındadır ve çoğunlukla kemirgenler, tavşanlar ve yabani tavşanlarla beslenmelerine rağmen, aynı zamanda tilki ve hatta karacaları da yedikleri bilinmektedir.
1) Taçlı Şahin-Kartalı
Afrika'nın yağmur ormanlarında bulunan bu kartal, yaklaşık 90 cm uzunluğunda ve 2 metre kanat açıklığına sahip. Ancak, 35 kg'a kadar hayvanları avladığı bilinmektedir. Bu güçlü ve agresif kartal Afrikalılar tarafından “havanın leoparı” olarak bilinir. Ana öldürme silahı, bir maymunun kafatasını (en sevdiği av) anında öldüren ve bazen gözlerin yuvalarından çıkmasına neden olacak kadar kuvvetli ölümcül pençeleridir.
Modern zamanlarda bile, Taçlı Şahin-Kartalı hala küçük insanları potansiyel av olarak görüyor.
Yorum Yap