-->

En Yararsız 10 Vücut Parçası

Reklam

Vücudumuzun karmaşıklığından dolayı, belirli organlar ve parçalar zaman içinde daha az gerekli hale geliyor gibi görünmektedir. İster evrimi savunan biri olun, isterseniz tamamen buna karşı olun, insan vücudunun yaşamak veya hayatta kalmak için artık gerekli olmayan kısımları vardır. Geçmişte yaşamak için gerekli olmuş olsalar da, bugünün dünyasında, ihtiyacımız olmayan birçok farklı vücut parçası var. İşte tamamen işe yaramaz olan 10 vücut parçasının bir listesi.

10) Üçüncü Göz Kapağı (Plica Semilunaris)


Üçüncü göz kapağı bazı hayvanlarda bulunan ve gözü koruma ya da nemlendirme işlevi gören saydam ya da yarı saydam üçüncü bir göz kapağıdır. Bazı sürüngenlerde, kuşlarda ve köpekbalıklarında tam işlevli olabilen üçüncü göz kapağı memelilerin çoğunda ise gözün köşesinde körelmiş olarak küçük bir kısmı kalmıştır. Develer, kutup ayıları, yüzgeçayaklılar ve yerdomuzları gibi bazı memelilerin ise üçüncü göz kapakları tam işlevlidir. Bilimsel terminolojide plica semilunaris olarak kullanılır.

9) Arrector Pili Kası


Arrector pili kası, vücudunuzdaki her saç folikülüne bağlı son derece küçük kas lifleridir. İnsanlar dahil çoğu memelinin bu küçük kas lifleri vardır; ancak, gerçek bir amaca hizmet etmezler. Kılları çok daha fazla olan hayvanlara gelince çok daha faydalıdır çünkü bir yalıtım katmanı sağlarlar.

8) Yirmilik Diş


Yirmilik Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.

Yirmilik dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğu için, ağzınızda bunlar için yeterli boşluk olmayabilir. Bu da yirmilik dişlerinin diş eti dokusunun veya kemiğin altında veya başka bir dişin yanında gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü oldukları takdirde şişme görülebilir. Aynı zamanda diğer dişlerin yanı sıra kısmen çıktıkları için etrafında biriken yemek artıkları bakterilerin kolayca üreyip iltihap oluşmasına da neden olabilir.

7) Auricular Kaslar

auricular kaslar

Bu kaslar kulaklarımızı oynatmaya yarıyor. Kediler, köpekler gibi canlılar bu kaslarını aktif olarak kullanarak kulaklarının yönünü değiştirebilme becerileri var. Biz ise kafamızı çeviriyoruz. Bazı kişiler kulaklarını oynatabiliyor ama elimizden gelen de bu kadar.

6) Bademcikler


Bademcikler, boğazın iki yanında bulunan, badem biçimindeki lenfoid doku bölgeleridir. 2,5 cm boyunda, 1,5 cm eninde olan bademcikler, görev yaparken enfeksiyon kapabilmekle birlikte, penisilin tedavisine iyi yanıt verirler. Sık sık enfeksiyon kapmaları, üst solunum yollarına ve böbreklerde tehlikeli etkilerin doğmasına neden olabilir, bu yüzden alınmaları önerilebilir. Bademcikler, bebeklerde ve çocuklarda büyüklere göre daha büyüktür.

5) Palmaris Longus Kası

palmaris longus kası

Bu kas da gereksiz vücut parçaları arasında yer alıyor. Dirsekten bileğe doğru gelen bu kas, atalarımız ağaca tırmanabilsin diye var. Günümüzde kimse bir yere (sportif amaçlar dışında) gerekmedikçe tırmanmıyor. Zaten bu kas da artık ona ihtiyaç olmadığının farkında ve yavaş yavaş kayboluyor. İnsanların yüzde 10’u bu kasa sahip değil.

4) Sinüsler


Sinüsler, kafa kemikleri içinde yerleşen ve ağızları burun boşluğuna açılan havalı boşluklardır. Sinüsler burunla birlikte, sesin tınısını ve karakterini belirleyen önemli yapılardır. Solunum havasının nemlendirilmesi ve temizlenmesinde de görevleri vardır. Ayrıca, havalı boşluklar olduklarından kafanın ağırlığını azaltırlar.

3) Erkek Memesi


Memeli hayvanlarda erkeklerin süt üretmeleri fizyolojik olarak mümkündür. Bu hususta erkekler gerekli anatomik donanıma, fizyolojik potansiyele ve hormonlara sahiptirler.

Ancak tabiatın bazı keçi ve yarasa türleri gibi çok özel bir iki istisnası hariç süt verme olayı ne insan türünde ne de diğer memeli türlerinin erkeklerinde gerçekleşmektedir. Aslında memelilerin tümünde, yani her iki cinste de süt bezleri vardır. Erkeklerde bu bezler gelişmemiş ve işlevsizdirler. Bu durum da türe göre değişiklikler gösterir.

İşlevleri kalmadığına göre erkeklerin niçin hala memeleri var sorusunun yanıtı ise insanda erkek ve dişi yapısının aslında aynı olmasında yatıyor.

İnsanın anne karnında iken oluşmaya başladığı embriyo halinin en başında erkek ve dişi arasında bir fark yoktur.

Zaten insanın taşıdığı 23 çift kromozomdan 22 çifti ve bunların taşıdığı genler her iki cinste de aynıdır. Sadece cinsiyet kromozomu olan yirmi üçüncü çift farklıdır. Eğer embriyo anne ve babasından birer ´X´ kromozomu alırsa kız, annesinden ´X´, babasından ´Y´ kromozomu alırsa erkek oluyor. Embriyo ´Y´ kromozomunu aldıktan sonra hormonal sinyaller gelmeye ve erkeğe ait organlar gelişmeye başlıyor.

2) Safra Kesesi


Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karaciğerin alt kısmında bulunan torba şeklinde bir organdır. Kesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak ve gerekli aralıklarla oniki parmak bağırsağına safra salgılamaktır.

Safranın önemli işlevlerinden birincisi, yağları çok sayıda küçük damlacıklara ayırmaktır. İkinci işlevi, yağ sindiriminin son ürünleri ile yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K Vitaminleri) emilimine yardım etmektir. Diğer bir önemli işlevi ise, kanda önemli yıkım ürünlerinin atılmasında rol almaktır. Örneğin hemoglobin parçalanma ürünü olan "bilirubin" ve karaciğer hücrelerinde sentezlenen kolesterol gibi.

1) Apandis


Maymun ve tavşan gibi 500'den fazla memeli hayvanlarda apandis bulunmaktadır. Apandis, ince ve kalın bağırsağın arasında tüpe benzeyen 5-20 cm uzunluğunda bir organdır. Körelmiş bir organ olmasına karşın iltihaplanarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Apandis, bir çeşit beyaz kan hücresi olan lenfosit üretimine yardımcı olur. Antijenlerin üretimine katkı sağlar, bağırsaklarda bağışıklık sisteminin tepkileri sonucunda oluşabilecek hastalıklara karşı vücudu güçlü kılar.

Reklam