-->

Dünyanın En Güçlü 10 Nehiri

Reklam

Bir nehir suyunun gerçekte ne kadar güçlü olduğuyla düşünülür. Bu listede en güçlü 10 nehri derledik.

10) Mekong Nehri


Mekong Nehri, Çin'de doğarak Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam topraklarından geçen Dünya'nın 12., Güneydoğu Asya'nın 7. en uzun nehridir. Toplamda 4.900 km uzunluğa ulaşır ve 810.600 km²'nin üzerinde bir bölgeden gelen sular bu nehirde toplanır.

Akışta değişikliklere neden olan mevsimsel değişikliklerin yanı sıra şelalenin ortaya çıkması nedeniyle Mekong nehrinin gezinmesi oldukça zordur. Bu nehir o kadar güçlü ki Kamboçya'da bulunan nehir seviyesi denizdeki yüksek akıntıdan daha düşük!

9) Lena Nehri


Lena Nehri, Baykal Gölü'nün 20 km batısında, Orta Sibirya platosunun güneyindeki Baykal Dağları'nda 1640 metre yüksekte doğar. Lena Irmağı, Kirenga ve Vitim ırmakları ile birleşerek kuzeye doğru akar. Lena Irmağı dünyanın en uzun 10. ırmağıdır. Irmağın toplam uzunluğu 4.400 km olarak belirlenmiş ve havzası 2.490.000 km² yer kaplamaktadır.

Nehir, özellikle suyun normalden çok daha sıcak olduğu yaz ve ilkbahar aylarında akarsu akışıyla güçlü bağlara sahip olduğu bilinmektedir. Nehir üzerindeki buzun erimesi sonucu nehirde taşmalara neden olur, çünkü buz blokları suyun akışını engeller. 2007'de nehir sular altında kaldı ve 1.000'den fazla ev ve 12 kasaba su altında bıraktı.

8) Paraná Nehri


Paraná Nehri, merkezi Güney Amerika'da, Brezilya'nın güneydoğu platolarından doğar, Uruguay Nehri'yle birleştikten sonra Rio de la Plata Halici'nden Atlas Okyanusu'na dökülür. Kıtada Amazon'dan sonra en uzun nehirdir.

Nehrin uzunluğu 4.880 km, havzası 2.582.672 km², yıllık ortalama akım 17.290 m³/s'dir. Su toplama havzası, Brezilya'nın güneydoğusunun büyük bölümünü, Paraguay, Bolivya ve Arjantin'i kapsar.

Nehrin güney tarafında, su baskınları oldukça yaygındır. Parana'nın getirdiği güçlü akımların nehir kıyılarını yıprattığı, binaları tahrip ettiği ve birçok insanın evlerinden taşınmasına neden olduğu söyleniyor . Yüksek rüzgarlar ve El Niño Etkisi aynı zamanda nehrin ne kadar güçlü olduğu konusunda da büyük roller oynar.

7) Yenisey Nehri


Yenisey Nehri, Arktik Okyanusu'na boşalan en büyük nehir sistemidir. Angora ve Selenga kolları ile birlikte dünyanın en uzun beşinci akarsuyu olma özelliğini taşır. Moğolistan'ın dağlarından doğarak, Sibirya'nın çok büyük bir alanını sulayarak Kuzey buz denizi tarafındaki Kara Denizi'ne sularını boşaltır. Nehrin uzunluğu 5,539 km, havzası 2.580.000 km², yıllık ortalama akım 19,600 m³/s'dir.

Yenisey kelimesi sözkökü olarak Türkçedir. Yenisey kelimesi Eski Kırgız Türkçesinde Enesay ( "Ene-Say" ) şeklindedir. "ene", ana, anne, esas, temel manasına gelirken "say" ise nehir yatağı, vadi manalarına gelmektedir.

6) Mississippi Nehri


Mississippi Nehri, Kuzey Amerika'nın en uzun nehridir. Çok büyük bir kısmı ABD (%98.5) ve birazı da Kanada sınırları içinde akar. Kolları olan Missouri ve Jefferson nehirleriyle birlikte toplam uzunluğu 6.275 km'yi bulur 2.980.000 km² havzaya sahiptir ve bu haliyle Nil, Amazon ve Yangtze nehirlerinden sonra dünyanın en büyük 4. nehridir.

Nehrin ismi Ojibya yerlileri tarafından konmuştur. ’Missi’ ve ’Sippi’ kelimeleri, bu kabilenin dilinde, ’Büyük Nehir’ anlamına gelir. Taştığı zaman milyonlarca dekar araziyi kaplaması sebebiyle bazı yerlilerce de ’Suların Babası’ olarak adlandırılır.

5) Brahmaputra Nehri


Brahmaputra Nehri, kaynağını Tibet'ten alan, Güney Tibet'i suladıktan sonra, Hindistan'ın doğu kesimini sulayıp Bangladeş'ten Bengal Körfezi'ne dökülen bir nehirdir. Nehir, Ganj Nehri ile birleşerek dökülür. Nehrin adı Sanskritçe'de Brahma'nın oğlu anlamına gelmektedir. Nehir, uzun yıllar boyunca bir taşıma ağı olarak kullanılmıştır. Ayrıca nehir, Bangladeş, Tibet ve Hindistan'da geçtiği yerleri sulayarak buradaki tarım hayatında önemli bir rol oynar. Nehrin toplam uzunluğu 2900 km'dir.

4) Yangtze Nehri


Yangtze Negri, Asya'yın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Nehrin uzunluğu 6.370 km, havzası 1.800.000 km², yıllık ortalama akım 31.900 m³/s olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir.

Yangtze Nehri seliyle tanınır ve nehrin su taşmalarını engellemek için inşa edilen barajların yararsız olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacılar nehrin aslında üç farklı taşma türüne sahip olduğunu ve suların taşmasını önlemek için bazı mevsimlerde gelgitlerinin çok güçlü olduğunu fark ettiler. Nehir ayrıca elektrik ve su taşımacılığı için kullanıyor.

3) Orinoco Nehri


Orinoco, 2140 km uzunluğuyla Güney Amerika'nın en uzun nehirlerinden biri. Nehir yatağının tümü Venezuela mülkiyetindeki topraklardadır.

Orinoco'nun kaynağı Venezula- Brezilya sınırı yakınlarında Parima civarında bulunur. Buradan başlayarak geniş ve batıya doğru oluşan bir kavisle kuzeye doğru Atlas Okyanusu'na akar. Bu esnada ilk olarak Venezuela ve Kolombiya arasındaki sınır boyunca ilerleyip, akabinde alt kısımlarında Venezula'yı boydan boya kateder. Deltası 41.000 km²'lik büyük bir hayvan zenginliği olan bataklık coğrafyası oluşturur.

2) Kongo Nehri


Kongo Nehri, Orta Batı Afrika'nın en uzun nehridir. Chambeshi koluyla birlikte Afrika'nın Nil'den sonra en uzun ikinci nehiridir. Nehir kollarıyla birlikte Amazon'nden sonra dünya'nın 2. en büyük yağmur ormanını beslemektedir. Dünyanın en uzun 9. nehridir. Ekvator çizgisini iki kez kesmektedir. Afrika kıtasında debisi en yüksek nehirdir. Nehrin uzunluğu 4.700 km, havzası 3.680.000 km², yıllık ortalama akım 41.800 m³/s'dir.

1) Amazon Nehri


Güney Amerika'da yer alan Amazon Nehri, Afrika'daki Nil Nehri ile birlikte dünyanın en uzun nehirlerinden biridir. Büyük Okyanus'a 160 km mesafede, Peru'daki And Dağları'nın doruklarından doğarak doğuya doğru bir seyir izleyip Atlas Okyanusu'na dökülür. Nehrin uzunluğu 6.400 km, havzası 7.050.000 km², yıllık ortalama akım 180.000 m³/s'dir. Amazon'un taşıdığı su miktarı Mississippi, Nil ve Yangtze Nehirlerinin taşıdıkları suların toplamından fazladır.

Bu nehir o kadar güçlü ve o kadar büyük ki nehir boyunca bir köprü tarafından geçilebilecek herhangi bir nokta bulunmuyor. Nehir, ağzında her gün sekiz trilyon galon su alabilen son derece güçlü bir akıntıya sahiptir. Nehrin 150 metre derinliğinde olduğu söyleniyor, bu yüzden Amazon'da yüzmeyi düşünüyorsanız, tekrar düşünün!

Reklam