-->

Dünyanın En Kötü 10 Hapishanesi

Reklam

Tabii ki, hiç kimse hapse girmek istemez, ama gerçekten bir mahkum olarak hapsedilmek istemediğiniz bazı hapishaneler vardır. Hapishanede olmak sorunun sadece bir parçası, hayatta kalmak en büyük sorun. İşte dünyanın en tehlikeli 10 hapishanesi.

10) San Quentin Eyalet Hapishanesi


San Quentin Eyalet Hapisanesi, Kaliforniya ceza infaz ve rehabilitasyon departmanına bağlı erkek mahkumların bulunduğu Kuzey San Fransisco'daki bir eyalet hapishanesidir.

İçerisinde idam cezalarının infaz edilmesini bekleyen mahkumların barındırıldığı tesisler vardır, burası eyaletin tek ve Amerika'nın en büyüğü olma niteliği taşır.

1852 yılında açılan ve Kaliforniya'daki en eski hapishane olma özelliği taşıyan bu hapishane birçok filme, televizyon programına ve kitaplara konu olmuştur.

Birçok azılı suçluya ev sahipliği yapmıştır ve Amerika'nın en ürkütücü hapishanelerinden birisidir.

Hapishane hakkında National Geographic'in hazırladığı belgesi izlemek için tıklayın.

9) Bang Kwang Merkez Hapishanesi


Bang Kwang Merkez Hapishanesinde birçok yabancı mahkum bulunuyor. Ölüm cezasını ve uzun cezalı mahkumları idare eden sert bir hapishanedir. Bang Kwang, Tayland'ın birincil erkek ölüm sırasını ve infaz odasını içeriyor. 2018 Mart itibariyle, ülke genelinde ölüm cezası alan 510 kişi kaldı.

Hapishane hakkında BBC'nin hazırladığı belgesi izlemek için tıklayın.

8) Rikers Adası Hapishanesi


Rikers Adası, New York'ta bir ada ve hapishane kompleksidir. Rikers Adası, dünyanın en büyük ceza infaz kurumlarından ve zihinsel kurumlarından birine ev sahipliği yapmaktadır ve New York'un en ünlü hapishanesidir.

Rikers Island, Mayıs 2013 tarihinde Mother Jones dergisinde yayınlanan raporlara dayanarak ABD'nin en kötü on hapisanesinden biri olarak seçilmiştir. Özellikle mahkumlara kötü muamele ve ihmal edilmesi nedeniyle artan medyayı ve adli incelemeyi çeken New York Şehri yönetimine karşı birçok dava açılmasına yol açan bir üne sahiptir.

Hapishane hakkında ABC News'in hazırladığı belgesi izlemek için tıklayın.

7) ADX Florence Hapishanesi


1994 yılında açılmış olan ADX Florence Colorado, Amerika'da bulunmaktadır. ADX Florence Hapishanesi, dünyadaki en güvenli hapishanedir. Mahkumlar gün boyu hücrelerinde tutulurlar. Bu hapishane, diğer ABD hapishanelerinde gardiyanlara ve hapishane personeline yönelik şiddetli saldırılara yanıt olarak inşa edildi - mahkumların hapishane personelinden tamamen uzak tutulduğu ve yavaş psikolojik işkenceyle yaşamaya bırakıldığı hücrelerde günde 23 saat geçirdikleri bir yerdir. Hücrelere direk giriş yoktur.

6) Alcatraz Adası Hapishanesi


Alcatraz Adası, 1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış bir adadır. San Francisco Körfezi'nde sahile 2,4 km uzaklıkta 9 hektar alana yayılmış olan Alcatraz Adası, ABD'nin en ünlü hapishanelerinden biri olma özelliğini taşıdı.

Alcatraz Adası, birçok ünlü suçluyu "ağırlamıştır". Bunlardan bazıları; Al Capone, Doc Barker, "makineli tüfek" George Kelly, "kuş adam" ya da Alkatraz Kuşçusu olarak bilinen Robert Franklin Stroud, Bonnie ve Clyde ikilisinin şoförü Floyd Hamilton ve Alvin Karpis gibi isimlerdi.

Cezaevi kitaplığından yararlanmak için bile en az beş yıl sorun çıkarmayan bir mahkûm olma şartı aranıyor, aşırı akıntıyla çevrili adadan kaçışın çok zor olduğu hapishane koşulları, esir kamplarına benziyor. Sığınma yeri, yemek, kıyafet ve sağlık yardımının dışında hiçbir şey verilmiyor. Çoğu mahkûm, günün 23 saatini hücresinde geçiriyor.

Hapishane hakkında National Geographic'in hazırladığı belgesi izlemek için tıklayın.

5) La Santé Hapishanesi


1867 yılında açılmış olan La Sante Hapishanesi Adalet Bakanlığı tarafından idare edilmektedir.

Paristeki La Sante hapishanesi kaçışın mümkün olmadığı bir hapishanedir. Fakat birçok mahkum bunu zor yoldan öğrenmek zorunda kalmışlardır. Bundan birkaç yıl önce bir grup mahkum kanalizasyon sistemini kullanarak hapishaneden kaçmaya çalışmışlardır. Fakat kanalizasyonda sıkıştırılan mahkumlar burada boğularak ölmüşlerdir.

La Sante Hapishanesi, aynı zamanda dünyanın da en güvenlikli hapisanelerinden birisidir.

Hapishane hakkında bir Fransız kanalının hazırladığı belgesi izlemek için tıklayın.

4) Diyarbakır Cezaevi


Diyarbakır Cezaevi ya da Diyarbakır Askeri Cezaevi, Diyarbakır'da kurulan cezaevi. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile ön plana çıktı. The Times gazetesine göre "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer almaktadır. 1981-1989 yılları arasında işkenceye maruz kalan 34 kişi öldü, yüzlerce kişi sakat kaldı. Bu kişilerden 25'i aldığı ağır darbeler sonucu, 5'i açlık direnişi sonucu yaşamını yitirdi. Tutuklulardan 5'inin kendini asarak, 4'ünün kendini yakarak intihar ettiği cezaevindeki işkenceci görevlilerden hiçbiri ceza almadı. Cezaevi hakkında belgeseller çekildi ve kitaplar yazıldı.

3) Maracaibo Ulusal Hapishanesi (Sabaneta Hapishanesi)


Maracaibo Ulusal Cezaevi (Sabaneta Cezaevi) Venezuela'nın Zulia eyaletinde bulunmaktadır. Venezuelalı bir hapishane aşırı derecede kalabalıktı, tıbbi bakım, yiyecek ve temiz suya erişimi yetersizdi ve mahkumlar arasında şiddet yaygındı. Mahk Gangm çeteleri hapishane üzerindeki kontrolünü ele geçirdi ve mahkum lideri tarafından yönetildi. Cezaevi, 55 yıllık operasyondan sonra devlet müdahalesi nedeniyle kapatıldı ve şimdi müze haline getiriliyor.

2) Tadmor Hapishanesi


Kapısı olmayan bir hapishaneden nasıl kaçarsınız? Tadmor Askeri hapishanesi işte böyle bir yer. Bu hapishaneye tek ulaşım hapishane ile dış hayat arasındaki yer altı tünelidir. Bu hapishaneye girmek için de çıkmak için de sürünerek ilerlemek gerekmektedir.

Tadmor askeri hapishanesi, doğu Suriye çöllerinde, Şam'ın 200 km kuzeyinde Tadmur'da bulunmaktadır. Tadmor hapishanesi zanlılara uyguladıkları işkencelerle meşhurdur. Bu hapishanedeki mahkumların işleri gerçekten çok zordur. Mahkum içeri girildiği anda ağır zincirlere bağlanır ve bu süreçten sonra her gün düzenli olarak metal sopalarla dövülür. Şartlar ağırdan öte insanlık dışıdır. Bu hapishanede çok büyük oranda idam da gerçekleşmektedir. İşin üzücü kısmı ise bu hapishanede yargılananların hepsi ağır suçlu değillerdir, siyasi suç işlemiş olanlar da bu hapishanede yargılanabilmektedirler.

Fakat bunların hepsi şimdi mazide kaldı. Tadmor askeri hapisanesi 30 Mayıs 2015'te IŞİD militanları tarafından ele geçirildi ve patlayıcılarla harap edildi.

Hapishane hakkında Ulusal Af Örgütü'nün hazırladığı belgesi izlemek için tıklayın.

1) Carandiru Cezaevi


Carandiru Cezaevi, São Paulo, Brezilya'da bulunan bir hapishanedir. 1956'dan 2002'ye kadar faaliyetteydi ve 8.000'den fazla mahkumun bulunduğu Güney Amerika'nın en büyük cezaevi idi. 1992 yılında Carandiru katliamının yapıldığı yerdir.

Cezaevi 8 Aralık 2002'de yıkıldı. Bir müze olarak kullanılmak üzere bozulmamış bir blok kaldı, şimdi halka açık ve metro istasyonları üzerinden erişilebilmektedir.

Hapishane hakkında hazırlanan videoyu izlemek için tıklayın. Ayrıca Carandiru'da yaşanmış birtakım olayları anlatan özellikle de 111 mahkumun hayatını kaybettiği ve "Carandiru katliamı" diye de anılan 1992 isyanına odaklanan bir film bulunmaktadır.

Reklam