-->

En İyi 10 Efsanevi Kılıç

Reklam
en iyi 10 efsanevi kılıç

Kılıç, tarih boyunca birçok uygarlık tarafından kullanılmış, metal veya başka malzemelerden yapılmış çeşitli boyutlarda olabilen, keskin kenarlı, sivri uçlu, delici ve kesici olan ateşsiz silahtır. Bazı kaynaklara göre kılıç, modern ateşsiz silahların atasıdır. Tarih boyunca birçok uygarlık kendi kültürlerine özgü kılıçlar yapmıştır. Bunlara örnek olarak, Romalılar tarafından kullanılan gladius, Japonlara özgü katana ve Türklere özgü yatağan sayılabilir.

Tarihte hayali ve mitolojik kılıçlar da olmuştur.İşte tarih, mitoloji ve edebiyattan bazı efsanevi kılıçlar:

10) Işın Kılıcı

ışın kılıcı

Işın kılıcı, Yıldız Savaşları filmlerindeki Jediların ve Sith'lerin temel silahıdır.

Temel olarak, kılıcı bir arada tutan dış iskelet, enerji sağlayan bir batarya, Kyber adında kristal ve ışını odaklayan bir lensten oluşur .

Işın kılıçları saf enerjiden oluşmakta ve temas ettikleri katı maddelerin neredeyse hepsini kesebilmektedir. 7 farklı kullanım tekniği ve değişik renkleri bulunur. Renklerin anlamları vardır ve Jediların karakterlerini simgeler. Jedi savaşçıları kendi ışın kılıçlarını kendileri yapmaktadır.

9) Shamshir-e Zomorrodnegar

shamshir-e zomorrodnegar

Shamshir-e Zomorrodnegar Pers efsanesi Amir Arsalan'a ait bir kılıçtır. Fulad-zereh adlı çirkin boynuzlu bir iblisin cadı annesi, vücudunu bu kılıçtan başka tüm silahlara karşı savunmasız kılmak için bu kılıcı yarattı.

Shamshir-e Zomorrodnegār aslen Kral Süleyman'a aitti. Fulad-zereh tarafından, yalnızca değerli bir silah olduğu için değil, şeytana zarar verebilecek tek silah olduğu için ve aynı zamanda sihire karşı bir cazibesi olduğu için dikkatle korunuyordu. Bu kılıcın verdiği bir yara ancak Fulad-zereh'in beyni de dahil olmak üzere birçok malzemeden yapılmış özel bir iksirle tedavi edilebilirdi.

8) Vorpal

vorpal

Vorpal “keskin ya da ölümcül” olarak bilinse de, en çok keskin anlamıyla kullanılır. Metali, taşı, eti, her şeyi kolayca kesebilen bu kılıç, Lewis Caroll'ın Alice hikayesini yazmasından yaklaşık 10 yıl önce yazdığı şiir “Jabberwocky” de kullanılmıştır. Jabberwocky’de sonradan Alice’in hikayesindeki korkunç ejderhamsı bir yaratık olacak ve Alice’te Vorpal Sword’u kullanarak onu öldürecektir.

7) Master Sword

naster sword

Master Sword (Kötü Şeytanın Bıçağı veya Zamanın Kılıcı olarak da bilinir), genel kullanım için bir Zelda oyununda tipik olarak en güçlü silahtır; Biggoron Kılıcı, Gilded Kılıç, Great Fairy’s Kılıcı hariç. Master Sword, genellikle başlangıç ​​kılıcının iki veya üç katı bir güç seviyesine sahip olacaktır. Zelda kılıcın eski bilgeler tarafından yaratıldığını belirtir. Bununla birlikte, Ocarina of Time ve A Link to the Past olaylarından önce gerçekleşen Skyward Sword, Master Sword'un aslında bir zamanlar Skyloft olarak bilinen bulutların üstünde yüzen bir adada durduğu Skyward Sword olarak bilindiğini ortaya koymaktadır. A Link to the Past, Master Sword'un Trifor'u kötüye kullanan kötü bir kişinin gücüyle savaşabilecek kılıç olarak amacını ortaya koymaktadır.

6) Demokles'in Kılıcı

demokles'in kılıcı

Demokles'in kılıcı genellikle siyasetçilerin kullandığı bir deyimdir. Efsaneye göre; Siraküza Kralı Dionysos, kral olmanın çok rahat ve güzel olduğunu savunan Demokles'e ders vermek için onu yemeğe davet eder. Onu ince bir sicimle tavana bağlanmış ağır bir kılıcın altındaki koltuğa oturtur ve ona iktidarın aslında ne kadar zor olduğunu gösterir. Öyküsü böyle olsa da, "Demokles'in kılıcı" deyimi günümüzde "önemli mevkilere yönelik potansiyel tehditleri" vurgulamak için de kullanılır.İktidar güzel gözükür ancak ölüm tehlikesiyle burun burunadır.

5) Kusanagi

kusanagi

Kusanagi-no-Tsurugi efsanevi bir Japon kılıcı ve Japonya'nın üç İmparatorluk Regalia'sından biri. Aslen Ame-no-Murakumo-no-Tsurugi, "Cennetin Bulutları Toplama Kılıcı" olarak adlandırıld , ancak adı daha sonra daha popüler olan Kusanagi-no-Tsurugi ("Çimen Kesen Kılıç" olarak değiştirildi ). Folklorda kılıç, cesaretin erdemini temsil eder.

Kılıç Kojiki'de bahsedilse de, bu kitap Japon efsanelerinin bir koleksiyonudur ve tarihi bir belge olarak kabul edilmez. Kılıcın ilk güvenilir tarihi sözleri Nihonshoki'dir . Her ne kadar Nihonshoki, güvenilir tarih olarak kabul edilmeyen mitolojik öyküler içeriyor olsa da, yazarlık için çağdaş ya da neredeyse çağdaş olan bazı olayları kaydeder ve kitabın bu bölümleri tarihi sayılır.

4) Ekskalibur

ekskalibur

Ekskalibur, efsanevi Büyük Britanya Kralı Arthur'un taşıdığı, Glaston Gölü ve Avalon Adası'nın Leydisi Vivien tarafından kendisine verilmiş olan kılıcın ismidir.

Ekskalibur hakkında iki efsane bulunur. İlkinde Robert de Boron'un Merlin adlı şiirinde "Sword in the Stone" (Taştaki Kılıç) olarak geçer. Kral Arthur, kılıcı saplandığı taştan çekip çıkarır ve bu sayede gücünü ve hâkimiyetini ispatlar. Sir Thomas Malory'nin kaleme aldığı Kral Arthur efsanesine göre ise Kral Arthur Kral Pellinore'la dövüşürken kılıcı kırılır. Gölün Hanımı tarafından Kral Arthur'a başka bir kılıç, yani Ekskalibur verilir. Kral Arthur'un ölümüyle Sir Bedivere kılıcı göle atmış, gölden yükselen bir el de kılıcı kaparak kaybolmuştur.

Kral Arthur'un büyülü güçlere sahip kılıcı Ekskalibur Büyük Britanya'nın haklı egemenliğiyle de iliştirilir. Bu iki kılıç kimi yerde aynı kılıç olarak geçse de bazı kaynaklarda birbirlerinden farklı olduğu söylenir. Söylenenlere göre bu kılıç, yeryüzüne düşen bir meteorun madeninden yapılmıştır. Çekilir çekilmez otuz meşale yakılmış gibi düşmanların gözünü kamaştırması, güçlü kını sayesinde sahibinin ölümcül yaralar almasını önlemesi ve yaralanan yerin kanamaması gibi özellikleri vardır.

3) Frostmourne

frostmourne

Frostmourne ilk kez Warcraft III: Reing of Chaos oyununda karşımıza çıkıyor. Tarihi çok fazla geriye dayanmıyor. Ancak bilinen kayıtlara göre Ner’zhul isimli orkun, Kil’jaeden tarafından Lich King olarak atanmasından sonra ortaya çıktığı biliniyor. Frostmourne, Ner’zhul yani yeni adıyla Lich King’in bir tür kaçış planı olarak adlandırılabilir. Taşıyanın Lich King’in şampiyonu ünvanını kazandıran Frostmourne, Nathreizm ritüelleriyle dövüldüğü söylenmekte.

Arthas, Frostmourne’u ele geçirerek Lich King’in şampiyonu olur. Artık bir Paladin olmayan Arthas, Death Knight olarak babasının krallığına gelerek Lordaeron’un yıkılmasına sebebiyet verir. Warcraft III: Frozen Throne oyununda ise bu kılıcın gücünü kullanarak, Lich King’in tahtına ulaşmaya çalışır. Sonunda ise Ner’zhul ile bir olarak yeni Lich King ünvanını kazanır.

2) Narsil (Andúril)

narsil (anduril)

Narsil, J.R.R. Tolkien evreninde hayali bir kılıç. Elf lisanında "Anar (Güneş) ve "Isil" (ay) kelimelerinden türetilmiştir.

Eski Gondor ve Arnor Yüksek Kralı Elendil'in kılıcı. Isildur bu kılıçla Sauron'un parmağını kesip tek yüzüğü almıştır. Bu kılıcın en büyük özelliği savaşta kullanıldığında karanlık güçleri korkutması ve müttefik kuvvetlere cesaret vermesidir. Narsil, Sauron tarafından Son İttifak savaşında kırılmıştır ve kehanete göre Tek Yüzük yine ortaya çıkana kadar tekrar dövülmemiştir.

Tek Yüzük ortaya çıkdığında Elrond'un adamları tarafından Arwen'in isteğiyle dövülüp Gondorun varisi Aragorn'a verilmiştir. Kılıç yeniden dövüldüğünde üzerine Elf rünleri ile yazılar yazılmıştır ve şöyle yazar: "Nanye Anduril i ne Narsil i makil Elendilo. Lercuvanten i maili Mordoreo." Yani "Ben Anduril, Narsil'den dövülen, Elendil'in kılıcı. Mordor'un köleleri kaçacak önümden." Aragorn bu kılıca "Anduril" yani Batının Alevi adını vermiştir.

1) Zülfikar

zülfikar

Zülfikar, İslâm peygamberi Muhammed'in damadı, amcasının oğlu ve Dört Büyük Halife'den biri olan Ali'nin çatal şeklinde iki başlı kılıcının adıdır.

Kelime anlamı olarak, "sahip" anlamındaki "zû" ile "omurga,boğum" anlamına gelen "fekār" kelimelerinden oluşan zülfekār, Türkçeye zülfikar şeklinde geçmiştir. Bedir Muharebesi sonrasında, yedi karış uzunluğunda ve bir karış kalınlığında olan kılıç savaş ganimeti olarak İslâm peygamberi Muhammed' e geçmiş ve kendisi kılıcı Ali' ye verene kadar kullanmıştır. Merzûk es-Sakīl adında bir usta tarafından yapıldığı rivayet edilen kılıç, genel kabule göre Bedir’de öldürülen Âs b. Münebbih’e aittir. Kılıcın Ali' ye ne zaman verildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte genel olarak Uhud Muharebesi'nde verildiği kabul edilmektedir.

Ali'nin Uhud Savaşı'nda Kureyş’in önde gelen savaşçılarından dokuz kişiyi öldürdüğü, bu savaşta bedeninden yetmiş yara alarak son ana kadar Muhammed'i savunduğu, bu sebeple de Cebrail'in, “Zülfikar'dan keskin kılıç, Ali’den büyük yiğit yoktur.” dediği rivayet edilir.

Kılıcın akıbeti konusunda da çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Ali ve onun soyundan gelenlere intikal eden kılıç, daha sonra Abbasi ve Fatımi halifeler arasında el değiştirdikten sonra 11. yüzyılda ortadan kaybolmuştur.

Reklam