-->

Kadınlar İçin Yapılmış En İyi 10 Antik Anıt

Reklam
kadınlar için yapılmış en iyi 10 antik anıt

Günümüze kadar hala ayakta kalmış sayısız antik yapı vardır. Ancak, bunların çoğu tanrılara ya da erkeklere adanmıştır, çok azı kadınların yüceliğine göre inşa edilmiştir. İşte kadınlar için inşa edilmiş 10 eski bina örneği.

10) Helena Mozolesi

helena mozolesi

Helena Mozolesi, Roma'da, İtalya'da, Via Casilina'da bulunan eski bir binadır. Roma imparatoru Konstantin I tarafından 326 ve 330 yılları arasında, aslında kendisi için bir mezar olarak yaptırılmış, ancak daha sonra 330 yılında ölen annesi Helena'ya atanmıştır. 17. yüzyıldan kalma restorasyon projesi sırasında kubbedeki mozaikler tahrip edilmiş olmasına rağmen, binanın kendisi çoğunlukla sağlam durumda kalmıştır. Ayrıca daha sonra kiliseye dönüştürülmüştür.

9) Santa Maria Maggiore Kilisesi

santa maria maggiore kilisesi

Basilica di Santa Maria Maggiore veya Santa Maria Maggiore kilisesi, Papalık ana bazilikası ve Roma, İtalya'daki en büyük Katolik Marian kilisesidir. Bu kilisenin bazı kısımları, 5. yüzyılda hüküm süren Papa III. Sixtus'un ibadetine dayanmaktadır ve Mesih'in annesi Meryem Ana'ya adanmıştır. Aynı zamanda şerefine inşa edilen en eski kilisedir.

Kilise hakkında söylenen eski bir efsane var, ilk olarak 13. yüzyılda Friar Bartolomé de Trento tarafından: zengin ve saygılı bir Roman çift kiliseye para bağışlamak istedi çünkü çocuk sahibi olamıyorlardı. Bakire Meryem bir rüyasında onlara göründü ve o gece kar yağdığı yerde bir kilise inşa etmelerini söyledi. Uyandıktan sonra, aynı rüyayı gören koca ve Papa Liberio, kırsal kesime girdi ve buldukları yerde kilisenin inşaatına başladı. Bu yüzden bazen “Karların Leydisi” olarak adlandırılıyor. Çok sayıda yenileme ve eklemeden geçirilmiş, ancak en eski Hristiyan kiliselerinden biri olmaya devam etmektedir. Teknik olarak Roma'da olmasına rağmen, 1927 Lateran Antlaşması sayesinde kilise, Vatikan Şehri'nin elçiliğiyle aynı statüde.

8) Shangguan Wan'er Türbesi

shangguan waner türbesi

Shangguan Wan'er, 7. yüzyılda İmparator Gaozong döneminde, önde gelen bir memurun torunuydu. Muhalefetlerinden dolayı Shangguan Wan'er idam cezasına çarptırıldı. Ancak, şiir ve devletçilik konusundaki zekası ve yeteneği nedeniyle Shangguan Wan'er sonunda serbest bırakıldı. İmparatoriçe Wu Zetian kişisel sekreteri oldu. Ünü gittikçe arttı ve onuruna mezar yapıldı. Maalesef ölümünden sonra kısmen tahrip edildi. Failler, büyük bir güç mücadelesinin ardından Shangguan Wan'er'in iktidara geldiğinde idam ettiği İmparator Li Longji'nin isteklerini yerine getiren yetkililerdi.

7) El Brujo

el brujo

El Brujo, birden fazla kadına adanmıştır. Trujillo, Peru’da bulunan bu mezar, eski Güney Amerika’daki anaerkil bir toplum olan Moche halkına dayanıyor. Hispanik öncesi yapı en az 9. yüzyıla kadar uzanıyor ve rahibelerin ölümünden feda edilen beş çocuk ve iki yetişkinin kalıntılarının yanı sıra birtakım eserleri de barındırıyor.

Peru'nun ilk kadın yöneticilerinden biri olan Cao Leydi'nin 1.700 yıllık annesini barındıran bir başka mezar da yakınlarında bulundu ve bir Moche mumyasının en eski örneği olduğuna inanılıyor.

6) Rahel Türbesi

rahel türbesi

Rahel Türbesi, Müslümanlıkta da Bilal bin Rabah Camii olarak tanınmasıyla bilinen bu eski dini mekan, aslen Yakup'un en sevdiği karısı, Yusuf ile Benyamin'in annesi olan Rahel'e adanmıştır. Beytüllahim'in kuzey girişinde bulunan mezar, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal sayılır.

Mezarın bulunduğu alana, M.Ö. 16. yüzyılda, mezarının İsrail’in 12 kabilesini temsil eden 12 taş olarak tanımladığı eski taşlarla yapıldığı söylenir.

5) Shert Nebti Türbesi

shert nebti türbesi

Shert Nebti, yaşamı yaklaşık 4.500 yıl öncesine dayanan bir Mısır prensesiydi. Hayatı hakkında çok az şey biliniyor. İşaretler babasının isminin Kral Men Salbo olduğu ve çalışmalar mezarının etrafına gömülen yetkililerin olduğunu göstermektedir. Prenses öldüğü zaman yaklaşık 25 ile 40 yaşlarında olduğu düşünülüyor.

4) Leydi K'abel Türbesi

leydi kabel türbesi

Leydi K'abel, 7. yüzyılda bir Maya kraliçesiydi ve belki de Maya medeniyetinin en büyük kraliçesi olarak kabul edilir. Mezar alanı 2012 yılında keşfedilene kadar yaklaşık 1.400 yıl boyunca saklı kalmıştır. Adı “Lady Waterlily-Hand” veya “Lady Snake Lord” olarak tercüme edilir ve mezarının keşfedilmesi, tüm ihtişamıyla birlikte kadınların Maya toplumunda önemli bir yer tuttuğuna işarettir.

3) Cecilia Metella Türbesi

cecilia metella türbesi

Cecilia Metella, M.Ö. 1.yy sırasında son derece zengin bir ailenin kızı olduğuna inanılmaktadır. Caecilia Metella Türbesi, Roma'nın hemen dışında bulunan bir türbedir. M.Ö. 50'de inşa edildiği düşünülmektedir. Türbesinin zenginliklerinin nedeni büyük olasılıkla kocasının yanı sıra oğlunun da Roma'nın ünlü generalleri arasında yer almasıdır.

2) Hatşepsut Tapınağı

hatşepsut tapınağı

Djeser-Djeseru olarak da bilinen Hatşepsut Morg Tapınağı, Yukarı Mısır'da bulunan Antik Mısır'ın morg tapınağıdır ve Kraliçe Hatşepsut'a adanmıştır. Kraliçe Hatşepsut, M.Ö. 15. yüzyılda yaşadı, yaklaşık 30 yıl boyunca hüküm sürdü ve Mısır tarihinin belki de en büyük kadın firavunu olarak görülür. Birkaç yıl boyunca, bir manastır olarak kullanıldı ve turist çeken önemli bir yapıdır.

1) Bilikisu Sungbo

bilikisu sungbo

Pek çokları tarafından efsanevi Saba(Şeba) Kraliçesi'nin dinlenme yeri olduğuna inanılan Bilikisu Sungbo, Nijerya yağmur ormanlarının derinliklerinde bulunan bir mezarlık alanıdır. Yahudi inancında, çok güçlü bir kraliçeydi ve anıtın ona ithafen yapıldığı düşünülmektedir.

Reklam