-->

Tarihin En Acımasız 10 Cellatı

Reklam
tarihin en acımasız 10 cellatı

Cellat, ölüm cezalarının infazını gerçekleştiren kişinin unvanıdır. Bu şahıslar, ölüm cezasının kabul gördüğü ülkelerde ilgili cezai kurumun personeli olarak da görev yaparlardı. Listemizdeki cellatlar, ölüm cezasının hainlerle, suçlularla ya da statükoyu bozan herhangi bir kişiyle başa çıkmanın kabul edilebilir bir yolu olduğu bir dönemde etkili öldürme tekniklerine öncülük ediyordu.

10) Albert Gustaf Dahlman

albert gustaf dahlman

Albert Gustaf Dalman, İsveçli bir cellattı. İsveç'te ölüm cezası uygulayan son cellattı. Askeri bir kariyerin ardından Dahlman, 5 Ağustos 1885'te 200 başvuran arasından başkent Stockholm'ün cellat pozisyonu için seçildi. Dahlman, İsveç'teki son altı infazı beşini balta ve sonuncusunu giyotin ile gerçekleştirdi. Dahlman, İsveç'te gerçekleşecek tek giyotin idamını gerçekleştirdi ve ayrıca Anna Mansdotter'in idamını gerçekleştirdi. Mansdotter, İsveç'te cinayetleriyle ünlü bir kadındı. Kayınvalidesini öldürmekten suçlu bulunduktan sonra ölüm cezasına çarptırıldı.

9) Anatole Deibler

anatole deibler

Anatole Deibler bir Fransız cellattı. Fransız baş uygulayıcı olarak babası Louis-Antoine-Stanislas Deibler’in ardından, 54 yıllık kariyeri boyunca 395 suçlunun idamına katıldı. 40 yıl boyunca baş cellat olarak görev yaptı. En ünlü Fransız cellatlardan biri olarak kabul edilir. Deibler, 14 detaylı günlük tuttuğu tespit edildiğinde ölümden sonra şöhreti arttı. Tuttuğu günlükte yaptığı tüm idamları ana hatlarıyla açıkladı. Deibler'in 1800'lerin ortalarında ve sonlarında Fransa’da yaptığı idamları betimlemesi önemli tarihi kaynaklar olduğunu kanıtıdır. 2003 yılında, Deibler'in 14 günlüğü 100,249 Euro satıldı.

8) Albert Pierrepoint

albert pierrepoint

Albert Pierrepoint, 1956'da sona eren 25 yıllık bir kariyerde 435 ile 600 kişiyi idam eden bir İngiliz cellattı. Aslında, Pierrepoint, İngiltere'nin son resmi cellatıydı. Nürnberg Davası sırasında savaş suçlarından suçlu bulunan 200'den fazla yetkiliyi idam etmek için Almanya'ya gönderildiğinde öne çıktı. Albert medyada sürekli karalanıyordu, ancak hükümet tarafından icratlarında dolayı saygı görüyordu.

7) William Marwood

william marwood

William Marwood, İngiliz hükümeti için bir cellattı. “Long drop” olarak bilinen asma tekniğini geliştirdi. İrlanda ayaklanmaları sırasında, Britanya karşıtı hareketin öncüsü olan "Irish National Invincibles" örgütünden dört kişiyi idam etmesiyle ünlüydü. Marwood, dokuz yıllık kariyeri boyunca 176 mahkumu idam etmesine rağmen, yaptığı idam sayısından daha popüler hale gelmesine yardımcı olan tekniği geliştirdiği için daha fazla hatırlanıyor.

6) James Berry

james berry

James Berry, 1884'ten 1891'e kadar görev yapan İngiliz bir cellattı. Asılma bilimine en önemli katkısı, Berry'nin çok iyi bildiği William Marwood tarafından geliştirilen “long drop” yöntemini geliştirmesi oldu. Berry 130'un üzerinde infaz gerçekleştirdi ve görevinden istifa eden ilk İngiliz cellat olarak biliniyor.

5) Charles Henri-Sanson

charles henri sanson

Charles-Henri Sanson, tam adı Chevalier Charles-Henri Sanson de Longval, Kral Louis XVI döneminde Birinci Kraliyet Cumhuriyetinin Kraliyet cellatı ve Birinci Fransız Cumhuriyeti Yüksek Cellattıydı. Charles, infazları için rekor sayıda katılım gösteren bir şovmendi. Bir keresinde, arka arkaya 300 idamı gerçekleştirdikten sonra yavaşlaması söylenmişti, çünkü yerel halk üstüne sinen kanın kokusundan şikayet ediyordu.

4) Giovanni Battista Bugatti

giovanni battista bugatti

Giovanni Battista Bugatti, 1796-1864 yılları arasında Papalık Devletlerinin resmi cellatıdır. Adalet Ustası olarak bilinen Buggatti, 500 papalık infazı gerçekleştiren bir İtalyan kahramanı olarak tanınıyordu. Bugatti, Papalık Devletleri içinde oldukça ünlüydü. Ünlü yazar Lord Byron bile, idamlarından birini izledikten sonra Buggati hakkında yazdı. Ayrıca, ünlü İtalyan şair Giuseppe Giaocchino Belli, onun hakkında birkaç hiciv şiiri yazdı.

3) Robert G. Elliott

robert g. elliott

Robert Greene Elliott, New York Eyaleti Elektrikçydi ve 1926–1939 döneminde New Jersey, Pennsylvania, Vermont ve Massachusetts de dahil olmak üzere elektrikli sandalyeyi kullanarak infaz gerçekleştiren bir cellatı. Elliot, modern tarihte elektrikli sandalye ile idamlarını yapan birkaç ünlü uygulayıcıdan biri olması bakımından eşsizdir. Julius ve Ethel Rosenberg dahil, ABD tarihindeki en ünlü mahkumlardan sorumluydu. Daha sonra, ironik bir üretken bir yazar olarak tanındı.

2) Fernando Alvarez de Toledo

fernando alvarez de toledo

Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, İspanya'da Alba'nın Büyük Dükü ve Hollanda'da Demir Dükü olarak bilinen bir cellattı. Tek bir günde 8.000 kişiyi idam ettiği söyleniyor ve Hollanda'da iken 18.000 Hollandalı'yı nasıl öldürdüğü hakkında övündüğü sık sık duyulurdu. Fernado'nun acımasızlığı konusundaki ünü, Kral Phillip'e herhangi bir isyanı bastırmak için gereken vahşeti ve kuvvete sahip olduğunu bilmenin rahatlığını verdi. Ancak Fernando, daha sonra yaşamda bir inanç krizi geçirdi ve acımasızlığından vazgeçmeye çalıştı. Kral Phillip, Fernando’dan çok memnun kaldığı için emekli olma isteğini kabul etti.

1) Richard Brandon

richard brandon

Richard Brandon, rolünü babası Gregory Brandon'dan miras alan ve bazen "Genç Gregory" olarak bilinen, 17. yüzyıldan kalma bir İngiliz cellattı. Richard Brandon, genellikle Kral Charles I'in cellatı olarak bilinirdi. Tek bir darbeyle mahkumun kafasını kesebilmesiyle ünlüydü. Tekniğini yıllarca köpek ve kediler üzerinde uygulayarak geliştirmiştir. Brandon'ın gerçekleştirdiği en ünlü infaz 1649'da Kral Charles I'di; infaz sırasında Brandon ve asistanı politik intikam korkusu yüzünden dolayı maske ve sakal takıyorlardı.

Reklam