-->

Güneş Sistemine En Yakın 10 Yıldız

Reklam
güneş sistemine en yakın 10 yıldız sistemi

Evren ya da kâinat, uzay ve uzayda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır. Evren'in yaşı, Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir. Evrenin yaşını ölçmek için kullanılan teknikler kozmik mikrodalga arka plan ışıması ve radyometrik tarihlemedir.

Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, yoğun ve karanlık uzayda ışık saçan gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir.

Astronomiye göre, Güneş'in şu an 16.3 ışıkyılı içinde kalan kendi Güneş Sistemimizin ötesinde 52 yıldız sistemi vardır. Bu sistemler, Samanyolu'ndaki en yaygın yıldız türü olan 50'si kırmızı cüceler olan toplam 63 yıldız içerir. Güneş Sistemine en yakın Yıldız Sisteminin ilk 10 listesi aşağıda verilmiştir:

10) Groombridge 34 (11,62 ışık yılı uzaklıkta)

groombridge 34

Groombridge 34, kuzeydeki Andromeda takımyıldızında bulunan ikili bir yıldız sistemidir. 1838'de İngiliz gökbilimci Stephen Groombridge tarafından ölümden sonra yayımlanan Circumpolar Stars Kataloğu'na giriş numarası 34 olarak listelenmiştir.

9) 61 Cygni (11,41 ışık yılı uzaklıkta)

61 cygni

61 Cygni (zaman zaman Bessel Yıldızı), Kuğu takımyıldızında yer alan bir yıldızdır. Aslında bir çift yıldız sistemidir. Çift olduğu ilk kez 1830 yılında Friedrich Georg Wilhelm von Struve tarafından keşfedilmiştir.

8) Ross 248 (10,3 ışık yılı uzaklıkta)

ross 248

Ross 248, dünyadan yaklaşık 10.30 ışık yılı uzaklıkta Andromeda'nın kuzey takımyıldızında yer alan küçük bir yıldız. Dünyaya yakın olmasına rağmen, bu yıldız çıplak gözle görülmeyecek kadar sönüktür. Ross 248 ilk kez 1926 yılında Frank Elmore Ross tarafından kataloglandı.

7) UV Ceti (8,741 ışık yılı uzaklıkta)

uv Ceti

Luyten 726-8, Yer'in en yakın komşularından biri olan, çift yıldız dizgesidir. Bileşenlerinden biri, iyi tanınan UV Ceti parıltılı yıldızdır. Her ne kadar UV Ceti keşfedilen ilk parıltılı yıldız olmasa da türünün kusursuz örneklerindendir. Öyle ki, sıkça parıltılı yıldızlardan "UV Ceti değişkenleri" diye söz edilir.

6) Sirius (8,6 ışık yılı uzaklıkta)

sirius

Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan bir çift yıldız. Bu çift yıldızdan Türkçe’de Akyıldız ismiyle bilinen Sirius-A bileşeni, görünür kadiri bakımından gökyüzündeki en parlak yıldız olup -1.47 görünür kadir derecesiyle, kendisine görünür kadiri bakımından en yakın olan Canopus’a oranla onun iki katı kadar parlaktır ve geceleyin görülen gökyüzünde bu görsel görünüş önemiyle baş rolde bulunmaktadır. Çıplak gözle tek yıldızmış gibi görünen Sirius, aslında, tayf türlerine göre yapılan yıldız sınıflandırma sisteminde A1V sınıfında bulunan Sirius-A ile DA2 sınıfına giren, Sirius-B olarak adlandırılan bir beyaz cüce’den oluşan bir çift yıldızdır.

5) Lalande 21185 (8,307 ışık yılı uzaklıkta)

lalande 21185

Lalande 21185, Ursa Major takımyıldızında yer alan bir kırmızı cücedir. Yaklaşık olarak 8.31 ışık yılı uzaklıkta yer almakta olup Güneş'e en yakın yıldızlardan biridir. Yıldız, küçük bir teleskopla görülebilir.

4) Wolf 359 (7,795 ışık yılı uzaklıkta)

wolf 359

Wolf 359, Leo takımyıldızında yer alan bir kırmızı cücedir. Yıldız, Dünya'dan yaklaşık 7.8 ışık yılı uzaklıkta olup aynı zamanda Güneş'e en yakın yıldızlardan biridir.

3) Barnard Yıldızı (5,978 ışık yılı uzaklıkta)

barnard yıldızı

Barnard Yıldızı, Dünya'dan altı ışık yılı uzaklıkta Ophiuchus takımyıldızında yer alan çok düşük kütleli bir kırmızı cücedir. Barnard Yıldızı Güneş'e dördüncü en yakın bilinen bireysel yıldızdır. Buna karşın karanlıktan dolayı çıplak gözle görülemez. Adını Amerikalı astronom Edward Emerson Barnard'dan almaktadır.

2) Alfa Centauri (4,367 ışık yılı uzaklıkta)

alfa centauri

Alfa Centauri, Güneş'e en yakın yıldız sistemi. Rigel Kent de denir. Güneş'ten ortalama uzaklığı 4,37 ışık yılı olan Alfa Centauri yıldız sistemi, birbirinin çevresinde dönen iki Güneş benzeri yıldız ve büyük olasılıkla onlardan çok daha uzakta yer alan bir kırmızı cüce yıldızdan oluşur.

1) Proxima Centauri (4,243 ışık yılı uzaklıkta)

proxima centauri

Proxima Centauri Erboğa Takımyıldızı bölgesinde G-bulutu içinde Güneş'ten 4,24 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cücedir. 1915 yılında İskoçyalı astronom Robert Innes tarafından keşfedilmiştir. Güney Afrika'daki Union Rasathanesi'nin müdürüydü.

Reklam