-->

Dünyanın En Büyük 10 Sanat Müzesi

Reklam
dünyanın en büyük 10 sanat müzesi

Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği binaya veya mekana verilen isimdir. Müzeler genel veya özel olabilir, ancak müzeyi farklı kılan içerdiği koleksiyon sayısıdır. Koleksiyon sayısı ve kuruluş yılı gibi bilgilerle birlikte dünyanın en iyi 10 sanat müzesinin listesi aşağıda verilmiştir:

10) Şikago Sanat Enstitüsü

şikago sanat enstitüsü

Kuruluş Tarihi: 1879

Art Institute of Chicago veya AIC (Türkçe: Şikago Sanat Enstitüsü), Chicago’nun Illinois Grant Park’ından yer alan bir güzel sanatlar müzesidir.

Şikago’nun en eski bölgelerinden birisi olan Michigan Bulvarı Bölgesi’ndeki 111 South Michigan Avenue adresinde yer alan Şikago Sanat Enstitüsü dünyanın en önemli İzlenimcilik ve Art izlenimcilik sürekli koleksiyonuna sahiptir. Bu koleksiyonlara ek olarak Amerikan sanatı, Avrupa ve Amerikan dekorasyon sanatları, Asya sanatı ile modern ve çağdaş sanat koleksiyonları da bu müzede sergilenmektedir.

Müzenin sahip olduğu koleksiyonların en eskisi 5.000 yıllık olup 260.000 parça sanat eserinin içermektedir.

9) Kore Ulusal Müzesi

kore ulusal müzesi

Kuruluş Tarihi: 1945

Kore Ulusal Müzesi, Güney Kore'nin ana tarih ve sanat müzesidir. 1945 yılında kuruluşundan bu yana, müze arkeoloji, tarih ve sanat alanlarında çeşitli sergiler ve eğitim programları geliştirmeye yönelik çeşitli araştırma ve çalışma faaliyetlerinde bulunmuştur. Müze, Asya'nın en büyük müzelerinden biridir.

2012 yılında, 2005'te Yongsan semtine taşınmasından bu yana müze 20 milyon ziyaretçinin ilgisini çekti ve yılda 3 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayarak dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden biri haline geldi.

Müze 310.000'den fazla eser içeriyor.

8) Victoria ve Albert Müzesi

victoria ve albert müzesi

Kuruluş Tarihi: 1852

Victoria ve Albert Müzesi (sadeleştirmiş haliyle V&A), İngiltere'nin Londra şehrinin Royal Borough of Kensington and Chelsea seçim bölgesinin South Kensington bölgesinde bulunan bir müzedir. Bu müze dünyanın en geniş süsleme sanatları ve dizayn içeriğine sahiptir. İsmi Prince Albert ve Kraliçe Victoria'dan gelmektedir. Kurulduğundan bu yana alanı 51.000 m²lik bir genişleme yaşamıştır. 145'ten fazla galeri müzeye eklenmiştir.

5.000 yıllık bir sanat koleksiyonuna sahip olan müze eski çağdan günümüze kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. 4,5 milyon nesnenin üzerinde bir koleksiyona daimi olarak ev sahipliği yapar.

7) Ulusal Antropoloji Müzesi

ulusal antropoloji müzesi

Kuruluş Tarihi: 1964

Ulusal Antropoloji Müzesi, Meksika'da yer alan bir milli müzedir. Meksika'nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Müze, Kolomb öncesi eserler, Stone of the Sun (Aztek takvimi taşı), Aztek Xochipilli heykeli ve birçok arkeolojik ve antropolojik eser içermektedir.

Müze 100.000'den fazla eser barındırmaktadır.

6) Tokyo Ulusal Müzesi

tokyo ulusal müzesi

Kuruluş Tarihi: 1872

Tokyo Ulusal Müzesi, Japonya'daki ilk ve en önemli sanat müzesi. Tokyo'da Ueno Parkı'ndadır.

Müzenin 1871'de oluşturulan ilk koleksiyonu Japon tarihine, sanatına, teknolojisine, bilimine ve doğa tarihine ilişkin nesnelerden oluşuyordu. Çoğu daha önce Paris (1867, 1878) ve Viyana (1873) Dünya sergilerine gönderilmiş olan bu yapıtlar başlangıçta geçici yapılarda saklandıktan sonra 1882'de Ueno Parkı'ndaki bugünkü müze ypısına taşındı. 1886'da müzenin yönetimi İmparatorluk Sarayı Bakanlığı'na verildi. Bu tarihten sonra Japonya'nın sanat mirasının sergilendiği bir merkez durmuna gelen müzenin bilim ve teknoloji bölümleri yavaş yavaş kapandı. Müze 1889-1900 arasında Tokyo İmparatorluk Müzesi, 1900-1947 arasında Tokyo İmparatorluk Sarayı Müzesi, Eğitim Bakanlığı'na bağlandığı 1947'den 1950'ye değin de Ulusal Müze adıyla anıldı. 1923'teki büyük depremde, Hyokeikan adıyla bilinen geleri dışında, müzenin bütün yapıları yıkıldı.1938'de, çatısı dışında hemen bütünüyle Batı tarzında inşa edilen yeni müze, II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan kompleksin çekirdeğini oluşturdu.

Bugün müzede Japon resim, heykel ve kaligrafisiyle Doğu sanatına ve arkeolojisine ilişkin örnekler, metal eşya, kılıçlar, çanak çömlek, dokumalar, boya işleri, etnografik malzeme ve Tarihöncesinden kalma nesneler sergilenmektedir.

Müze, 87 Japon Ulusal Hazine'nin ve 610 Önemli Kültür Varlığının yer aldığı; 110.000'in nesnenin üzerinde bir koleksiyonu barındırıyor.

5) Vatikan Müzeleri

vatikan müzeleri

Kuruluş Tarihi: 1506

Vatikan Müzeleri, Vatikan'da bulunan dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Bu müze Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans'da inşa edilmiş olup, dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir binadır. Toplamda, Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeri ("sala") bulunmaktadir. Ziyaretçiler Sistine Şapeli'ne 53 galeriyi gezdikten sonra verilen ek sadaka ile girebilirler.

Müze, 20.000'i sergilenen yaklaşık 70.000 eser içeriyor.

4) Metropolitan Sanat Müzesi

metropolitan sanat müzesi

Kuruluş Tarihi: 1870

Metropolitan Sanat Müzesi, The Metropolitan Museum of Art (The Met olarak da kısaltılabilir), dünyanın en büyük ve en önemli müzelerinden bir tanesidir. Manhattan, New York'taki Central Park'ın yanında yer alan müze, The Cloisters adı verilen orta çağ sanatını barındıran bölümü bünyesinde bulundurur. Müzede eski doğu, Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Avrupa orta çağ koleksiyonunun bir bölümü ise Manhattan'ın kuzey ucundaki ek binada bulunur. Müze içerisinde bir araştırma kitaplığı, çocuklar için bir bölüm ve etkin bir eğitim sergisi bulunur. Müzedeki batı resim sanatının öne çıkan isimlerine ait tablolar da bulunmaktadır.

Müze, Afrika , Asya , Okyanusya , Bizans ve İslam sanat eserlerini içermektedir. Müze aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen müzik aletlerinin, kostümlerin ve aksesuarların, antika silahların,zırhların ve ansiklopedik koleksiyonların ev sahipliğini yapıyor. Toplamda 300.000'den fazla sanat eseri içeriyor.

3) Çin Ulusal Müzesi

çin ulusal müzesi

Kuruluş Tarihi: 1959

Çin Ulusal Müzesi, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan ülkenin ana tarih ve sanat müzesidir. 2003 yılında iki ayrı müzenin birleşmesiyle kurulmuş olup Çin'in sanat ve tarihi hakkında bilgiler vermektedir.

Çin Ulusal Müzesi, dünyanın en büyük müzelerinden biri olup 2016 yılı itibari ile 7.6 milyon ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen müzesidir.

Müze binası 1959 yılında inşa edilmiş olup Çin Halk Cumhuriyeti'nin 10. yıldönümü için inşa edilen On Büyük Bina'dan biridir.

Müze, Çin tarihinden 1.050.000 kadar ögeye ev sahipliği yapmaktadır.

2) Ermitaj Müzesi

ermitaj müzesi

Kuruluş Tarihi: 1764

Ermitaj Müzesi, Rusya’nın Sankt-Peterburg şehrinde yer alan bir sanat ve kültür müzesidir.

Dünyanın en büyük ve eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi, 1764 yılında Çariçe II. Katerina tarafından kurulmuş, ancak 1852 yılında kamunun hizmetine açılmıştır. Yaklaşık 3 milyon sanat eserinden oluşan müzenin koleksiyonunun çok az bir kısmı sergilenebilmektedir. Ermitaj Müzesi dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahiptir. Müze en çok tablo koleksiyonu bulunması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabında yer alır.

1) Louvre Müzesi

louvre müzesi

Kuruluş Tarihi: 1792

Louvre Müzesi; dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihi sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8.1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

10 Ağustos 1793 tarihinde, 537 parçadan oluşan ve çoğu kraliyet ailesi ile kiliseye ait olan bir resim koleksiyonu ile açılan müze, binanın bu amaca yönelik inşa edilmemiş olmasından dolayı mimari açıdan sıkıntılar yaşamış ve 1796-1801 yılları arasında kapalı kalmıştır. Napolyon Bonapart devrinde içerik açısından iyice zenginleştirilen müze bir dönem Musée Napoléon (Napolyon Müzesi) olarak da adlandırılmış fakat Fransız ordusunun işgal ettiği yerlerden çekilmesi sonucunda yurtdışından etik olmayan yollarla kaçırılan bu eserler asıl sahiplerine iade edilmiştir. Yine de XVIII. Louis, X. Charles ve İkinci Fransız İmparatorluğu devirlerinde büyümesini sürdüren müzenin koleksiyonuna 20.000 yeni eser ilave edilmiştir. Üçüncü Fransız Cumhuriyeti döneminde de satın almalar ve yapılan bağışlar yoluyla içerik sayısı artış göstermiştir. Bugün müzenin sahip olduğu tüm sanat koleksiyonu sekiz ayrı başlığa göre ayrılmış durumdadır ve bu düzene göre sergilenmeye devam etmektedir.

8 farklı bölümden oluşan Louvre Müzesi koleksiyonu, sadece 35.000'i teşhire sunulan 380.000'den fazla sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır.

Reklam