-->

Eski Toplumlardan Büyüleyici 10 Alkollü İçecek

Reklam

Aslında, tarihi ve arkeolojik kayıtlarda hayatta kalmış birçok garip eski likör çeşidi vardır. Bu eski alkoller her zaman iştah açıcı gelmez, ama kesinlikle büyüleyicidirler. Alışılmadık şaraplar ve doyurucu biralar yüzyıllardır kullanılmaktadır. Eski toplumlara ait farklı alkollü içecekleri sıraladık.

10) Retsina (Reçina)


Retsina, Yunan beyazı reçineli bir şaraptır ve en az 2.000 yıllıktır. Eşsiz lezzetinin antik dönemlerde Halep Çamı reçinesi ile şarap kaplarını, özellikle de amforaları (Amfora, gövdesinden daha ince olan boyun kısmının altında dibe doğru daralarak sonlanan iki kulplu, Antik Dönemlere özgü bir çeşit Yunan çömleği) mühürleme uygulamasından kaynaklandığı söylenmektedir. Geçirimsiz cam şişelerin icat edilmesinden önce, oksijen yıl içerisinde birçok şarabın bozulmasına neden olmuştur. Çam reçinesi şarabı reçine aroması ile doldururken havanın dışarıda kalmasına yardımcı olur.

Modern Retsina, fermantasyon sırasında gerekli olan ilave küçük Aleppo Çam reçinesi parçaları haricinde, aynı şarap yapımında kullanılan beyaz şarap veya rosé teknikleri kullanılarak yapılır.

9) Conditum


Conditum , piperatum veya konditon antik Roma ve Bizans mutfağında kullanılan baharatlı özel bir şaraptır. Tarife göre bal biraz şarapla kaynatılıp içine kara biber, damla sakızı, defne yaprağı, safran ve kavrulmuş hurma çekirdeğiyle hurma eklenip, ardından bu karışım tekrar şarapla seyreltilerek yapılmış. Soğuk havalara denk gelmesi nedeniyle Noel’de sevilerek içilen geleneksel bir içki olmuştur.

8) Midas'ın Birası


MÖ. 700 yılına tarihlenen bu sıradışı içecek, bira arpası, şarap ve bal likörü içeriyor.

7) Falernum Şarabı


Falernum şarabı, İtalya'da kuzey Campania ile Latium'un sınırında yer alan falernus dağı yamacında amineum üzümlerinden üretilmektedir. Falernum yüksek alkol içeren beyaz bir şarap olarak bilinmekle beraber, gecikmiş hasat üzümlerinden üretilir, hatta çeşitli dondurma ve soğutma işlemlerinden geçirildikten sonra tadı tam kıvamına gelir.

6) Mısır Birası


Bilindiği üzere modern bira üretim teknikleri eski Mısır'da şekillenmiştir. Mısırlılar tarih boyunca bira yapımcısı olarak görünüyorlardı aslında ünleri biranın mucitleri Sümerlileri bile gölgede bırakmıştı.

Mısırlılar tüketmek için bardak ya da cam içine dökülen daha pürüzsüz daha hafif bir bira için Sümer hazırlama yöntemlerini değiştirdiler. Bu neden Mısır birası dünyanın ilk birası olarak anılır çünkü günümüz biracılığı ile daha çok ortak nokları vardır.

5) Soma


Soma, Hindistan'dan gelen bir dizi eski dini metin olan Rigveda'da gözüküyor. Rigveda'da anlatılan Soma ritüeli bir iksirin hazırlanışını ve kullanışını anlatan en eski kayıtlı dini törendir. Soma'nın ne olduğu konusunda farklı fikirler ortaya atılmıştır. R. Gordon Wasson'un araştırmaları (1969) Soma'nın sıvısı öldürücü bir zehir olan, ama sulandırıldığında psikotik bir madde olan Amanita Muscaria mantarından hazırlandığı olasılığını oldukça inandırıcı kılmaktadır. İçkinin neden olduğu ölümsüzlük vizyonları içkinin kendisiyle özdeşleşmiştir. Bu konuda şiirler de yazılmıştır.

4) Pulque


Aztekler, Pulque’ye Tanrıların İçeceği diyorlardı. O dönemde pulque sadece özel seremonilerde içilirdi ve gerçekten bu içkiye ihtiyaç duyan kişilere mesela bebeklere, yaşlılara ya da hasta insanlara izin verilirdi. Pulque içerken yakalanan birinin ceza olarak saçları kesilirdi, ikinci kez yakalanırsa cezası ölümdü.

Aztekler’den sonra pulque daha geniş bir kitleye yayıldı ve 1900’lerin başında Meksika’nın en popüler içkisi oldu. O zamanlarda Mexico City’de 1000’den fazla pulqueria vardı. Pulqueria, pulque satılan yerlere verilen isim.

Pulque de mezkal ve tekila gibi agave bitkisinden ( Türkçe sabır otu olarak geçer) fakat farklı bir türünden elde edilir. Mague bitkisi diyorlar. Bu bitki A.B.D’nin güneyi ve Meksika’nın kuzeylerinde yetişiyor.

Agave bitkisinin pulque olması için olgunlaşma süreci 7 ila 12 yıl arasında zaman gerekiyor. Bu çok uzun bir zaman olduğu için üreticiler agave çiçeklenmeden bitkinin kalbi dedikleri yerden kesilerek buradan çıkan sıvının fermante edilmesi ile elde ediliyor. Bitkinin içinden çıkan sıvıya aguamiel deniyor, Türkçesi bal suyu. Fermantasyon işlemi 4 ila 13 gün arasında sürüyor. İçilene kadar da aslında fermantasyon devam ediyor o nedenle hazırlandıktan sonra çok uzun süreler saklanamıyor ve %4 ila 8 arasında alkol içeriyor.

3) Shedeh


Shedeh Antik Mısır'ın bir alkollü içeceğiydi. Shedeh kırmızı üzümden yapıldığı düşünülmektedir. Shedeh ismi, el-Amarna sahasındaki Mısır'ın iki kulplu çanak çömlek amforalarının (Amfora, gövdesinden daha ince olan boyun kısmının altında dibe doğru daralarak sonlanan iki kulplu, Antik Dönemlere özgü bir çeşit Yunan çömleği) etiketlerinde yazılıydı ve XVIII Hanedanlığı'nın sonlarında Akhenaton saltanatına aitti. Shedeh'in eski Mısır zamanlarındaki öneminin bir örneği, Shedeh'in bir sevginin sesiyle ilişkilendirildiği Mısır romantik şiirinde gösterilmiş olmasıydı. Her ne ise, görünüşte firavunlara uygun bir meşrubattı: Kral Tutankhamun'un mezarı bir likörün amforası içeriyordu.

2) Posca


Posca, belki de eski Roma içkilerinin en sıradışı örneğidir. Sıradan insanlar ve askerler için bir içecekti. İlginç bir şekilde, bazı üst düzey askeri erkekler ortalama asker ile güvenilirliğini tazelemek için posca içmeyi seçtiler. Roma ordusunun üstünlüğünü sadece üç faktöre bağlıydı: büyük miktarlarda vergi, eğitim nedeniyle ağır taşıma kabiliyetleri ve tuzlanmış domuz eti, peynir ve poscanın bir içecek olarak kullanılması.

1) Kykeon


Kykeon eski bir Yunan içeceğidir. Bazıları esas olarak su, arpa ve doğal olarak oluşan maddelerden yapılmıştır. Diğerleri şarap ve rendelenmiş peynir ile yapıldı. Kykeon Homeric metinlerinde bahsedilmektedir: İlyada, onu Pramnya şarabı, arpa ve rendelenmiş keçi peynirinden yapıldığını tanımlamaktadır. Odyssey'de Circe biraz bal ekler ve onun sihirli iksirini içine döker.

Eski metinler boyunca, "kykeon" , sihirli etkilere sahip bir iksiri tanımlamak için kullanılan genel bir kelime olabilir, ancak aynı zamanda "gizemler" ile ya da belirli bir tanrı için gizli ayinlerle de ilişkilendirilirdi.

Reklam