-->

En Uzun Ömürlü 10 Hayvan

Reklam
en uzun ömürlü 10 hayvan

Dünya'da en uzun ömürlü hayvanların oluşturduğu bir listedir.

10) Asya Fili

asya fili

Asya fili, yaşayan iki fil türünden biri, Elephas cinsinin yaşayan tek üyesidir. Aynı zamanda Asya'da yaşayan en iri hayvandır. Bu tür genelde Bangladeş, Hindistan, Sri Lanka, Çinhindi ve Endonezya'nın bazı yerlerinde görülür. Asya filinin yaklaşık 86 yıllık bir maksimum ömre ulaştığı bilinmektedir.

9) Macaw Papağanları

macaw papağanları

Papağanların yaşam ömrü türlerine göre değişiklik gösterir. Macaw papağanları en uzun ömürlü türdür. Küçük türler 15-20 yıl, orta boy papağanlar 25-30 yıl, büyük papağanlar ise 60-100 yıl arası yaşayabiliyor. Charlie adında mavi-sarı papağanın 100 yıldan daha uzun süre yaşadığı düşünülse de kayıtlara geçmiş en uzun yaşayan papağan rekoru ise Cookie adında bir papağana ait, tam 81 yıl yaşamıştır.

8) Dev Galapagos Kaplumbağası

dev galapagos kaplumbağası

Dev Galapagos Kaplumbağası, günümüzde yalnızca Galapagos ve Aldabra Adaları'nda yaşayan dev kara kaplumbağalarıdır. 190 yıllık bir ömrü olduğu düşünülüyor.

7) Anguilliformes

anguilliformes

Anguilliformes (Müren balığı), kemikli balıklar sınıfına ait olan ve 360 yılana benzeyen ama yılanlarla akrabalığı olmayan balık türlerini kapsayan bir takım. Bu takıma ait türler neredeyse sadece denizde bulunurlar. Hepsi sadece geceleyin aktif olan yırtıcı balıklardır. 150 yıldan fazla bir ömre sahip olduğu düşünülüyor.

6) Koi

koi

Koi, büyük bir akvaryum balığıdır. İlk Japonya'da evcilleştirilen koinin yabani atası sazandır. Koi sözcüğü Japonca'da "sazan" anlamına gelir. Koiler sazan gibi yeşil değildir. Onun yerine kırmızı, beyaz, siyah veya gümüş beyazı olabilir. Koi balığının 200 yılı aşkın bir ömrü vardır.

5) Grönland Köpek Balığı

grönland köpek balığı

Grönland köpek balığı (Somniosus microcephalus), kıkırdaklı balıklar sınıfının Somniosidae familyasına mensup olan bu köpek balığı türü, 200-600 metre derinliklerde yaşayan, ağırlıkları 1 tonun üzerine çıkabilen ve uzunlukları 6,5 - 7 metreye kadar ulaşabilen canlılardır. 200 yıldan fazla bir ömre sahip olduğuna inanılmaktadır.

4) Tuatara

tuatara

Tuatara, kertenkeleye benzeyen ve diğer sürüngenlerle kıyaslandığında oldukça uzun ömürlü olan sürüngenlerin ortak adı.

Tuatara'yı diğer sürüngenlerden ayıran özelliği başının üzerinde ince bir deriyle kaplı üçüncü bir göz bulunmasıdır. Tuatara üzerinde araştırma yapan bilim insanları bu üçüncü gözün görme işlevinin olmadığını bulmuşlardır. Tuataralar'ın bu gözleri, güneşin pozisyonundan yola çıkarak yön bulmak için kullandıkları bir pusula gibi çalışmaktadır.

100-200 yıl arası yaşam süresi vardır.Bu hayvanların soyu tehlikededir ve koruma altındadırlar.

3) Grönland Balinası

grönland balinası

Grönland balinası (Balaena mysticetus), gerçek balinagiller (Balaenidae) familyasından balina türü.

Gök balinadan sonra dünyanın ikinci büyük balinasıdır. Boyu 20 metre, ağırlığı 136 ton olup ortalama 60 - 80 yıl yaşadıkları zannedilmekte, fakat yapılan incelemeler ışığında 150 - 200 yıldan fazla yaşayanlar da tespit edilmiş olup, daha yaşlı balinaların da hala yaşadıkları ihtimali görülmüştür.

2) Arctica Islandica

arctica islandica

Arctica Islandica, Arcticidae familyasında denizel bir çift kabuklu yumuşakça olan yenilebilir bir deniz tarağı türüdür. Bu tür Kuzey Atlantik Okyanusu'na özgüdür ve ticari olarak gıda kaynağı olarak hasat edilir. Ömrü 405 - 410 yıl olup, bireysel bir örneğin 507 yıl yaşadığı rapor edilmiştir.

1) Turritopsis Dohrnii

turritopsis dohrnii

Turritopsis dohrnii, ölümsüz denizanası, Akdeniz'de ve Japonya'nın sularında bulunan küçük, biyolojik olarak ölümsüz bir denizanası türüdür. Bu kategorideki canlılar, fiziksel bir şiddete maruz kalmadıkları müddetçe asla ölmezler ve teknik olarak soylarını sonsuza kadar sürdürebilirler!

Reklam