-->

Dünyanın En Ünlü 10 Duvarı

Reklam
dünyanın en ünlü 10 duvarı

Duvar, doğal ya da yapay yapı materyallerini üst üste koymak suretiyle elde edilen bir yapıdır. Tarihteki en ünlü 10 duvarı listeledik.

10) Vietnam Gazileri Anıtı, Amerika Birleşik Devletleri

vietnam gazileri anıtı

Washington, DC’deki ulusal bir anıt, ABD’de Vietnam Savaşı’nda savaşan ABD silahlı kuvvetlerinin hizmet üyelerini, Vietnam / Güney Doğu Asya’da hizmette ölen hizmet üyelerini ve hesapta bulunmayan (Kayıp olan) hizmet üyelerini onurlandırdığı anıttır.

9) Sacsayhuaman, Peru

sacsayhuaman

İnka İmparatorluğu'nun eski başkenti Peru, Cusco şehrinin kuzey eteklerinde duvarlı bir kompleks. Birçok Inca konstrüksiyonunda olduğu gibi, kompleks büyük cilalı kuru taş duvarlardan yapılmıştır, kayalar dikkatlice harçsız sıkıca birbirine geçecek şekilde kesilmiştir. 3.701 metre yüksekliğe sahip olan alan, 1983 yılında Cusco şehrinin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenmiştir.

8) Büyük Zimbabve Duvarları, Zimbabve

büyük zimbabve duvarları

Büyük Zimbabve, Zimbabve'de yıkık bir şehirdir. Ülkenin Geç Demir Çağı sırasında Zimbabve Krallığı'nın başkenti idi. Şehir bu surlarla çevriliydi.

7) Babil Surları, Irak

babil surları

Bağdat'ın yaklaşık 85 km güneyinde bulunan Mezopotamya'daki Eski Babil bu surlarla çevriliydi. Kökenleri M.Ö. 575 yılına kadar uzanır ve İştar Kapısı ihtişamı ve mimarisi nedeniyle antik dünyanın dünya harikalarından biri olarak kabul edilir.

6) Ston Surları, Hırvatistan

ston surları

15. yüzyılda inşa edilen bu surlar iki şehri birbirine bağladı ve 5.5 km uzunluğa kadar uzandı. Dubrovnik şehri için savunma duvarı olarak inşa edilmiştir ve 40 kule ve 5 kale içermektedir. Bu, Avrupa'nın ikinci büyük duvarıdır.

5) Hadrian Duvarı, İngiltere

hadrian duvarı

Avrupa'nın en uzun duvarı olan bu duvar, Britanya’yı İskoçya’daki kabilelerden korumak için Romalılar tarafından yapılmıştır. Kıyıdan kıyıya tüm karada 117 km uzanıyor.

4) Truva Duvarları, Türkiye

truva duvarları

Bugün ayakta kalan en eski duvarlardan biri olan bu duvar, efsanevi Truva kentini korumak için MÖ 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Sur duvarları tümüyle taştandır.

3) Berlin Duvarı, Almanya

berlin duvarı

Bu duvar öncekilerden çok daha geç inşa edildi, ama aynı derecede ünlü. İnşaat 1961'de Soğuk Savaş'ın zirvesinde başladı. Doğu Berlinlilerin batıya kaçmalarını engellemek için Doğu Almanya tarafından Berlin'in ortasında inşa edildi. Sonunda 1989'da Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile yıkıldı. Kalıntılar bugün hala Berlin'de bulunabilir ve turistlerin en gözde cazibe merkezlerinden biridir.

2) Batı Duvarı, İsrail

batı duvarı

Kudüs'te bulunan ve Ağlama Duvarı olarak da bilinen Batı Duvarı, ünlü bir Yahudi dini mekanıdır. Duvar, II. Tapınak döneminin sonundan, Büyük M. Herod tarafından M.Ö. 19 civarında inşa edilmiştir. Duvar, tapınağın batı duvarıydı. Yahudilikte, Batı Duvarı, Kutsal Tapınağın tek kalıntısı olarak görülüyor ve Yahudi halkı için en kutsal yer, Kudüs'te en çok ziyaret edilen yer ve İsrail'de en çok ziyaret edilen yerlerden biri.

1) Çin Seddi, Çin

çin seddi

4. yüzyılda inşa edilen Çin Seddi , 8.850 kilometre boyunca uzanıyor! Bu şaşırtıcı duvar Çin İmparatorluğu'nun kuzey sınırlarını göçebe kabilelerin saldırılarından korumak için yapıldı. Çin Seddi, dünyanın en tanınmış yapılarından biridir, şimdiye kadar yapılmış en büyük insan yapımı bariyerdir ve şüphesiz en şaşırtıcı mühendislik başarılarından biridir.

Reklam