-->

En İyi 10 Olimpiyat Oyunları İlkleri

Reklam

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyatları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinliktir. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

Olimpiyatlar tıpkı insan ırkı gibi, ilk başlangıcından beri de yol kat etti. Olimpiyatlar hakkında büyük ihtimal bilmediğiniz 10 ilki listeledik.

10) İlk Kayıtlı Oyunlar


Antik olimpiyat oyunlarının ilk olarak nerede ve ne zaman başladığına ilişkin kesin bir bilgi yoktur; ancak bazı efsanelere göre ilk kaydedilen oyunlar M.Ö. 776'da Yunanistan'ın Olympia kentinde gerçekleşti. Bu, oyunların Zeus'un onuruna ve aynı zamanda insan büyüklüğünün testi olarak düzenlendiği Yunanistan'ın çok tanrılı günlerine denk gelmektedir. Eski oyunlar, günümüz oyunlarından çok farklıydı, çünkü sadece Yunanlılar arasında oynanıyordu.

9) İlk Şampiyon


İlk kaydedilen Olimpiyat şampiyonu bir çıplak (eski oyunlar çoğu kez çıplak olarak yapılırdı) ve o zamanlar tek olay olan “stade” (yaklaşık 180 metre uzunluğunda bir Yunan ölçümü) kazanan bir koşucuydu. Bu çıplak koşucu Elis kentinden Coroebus adında bir aşçıydı.

8) İlk Modern Oyunlar


Olimpiyatlar, Olimpiya'da gerçekleştirilen antik oyunlara dayansa da modern oyunların ilki 1896 yılında, Pierre de Coubertin'in Uluslararası Olimpiyat Komitesini (kısaca IOC) kurması sonrasında gerçekleştirildi. 1924 yılında, kış sporları etkinliklerinin yer aldığı Kış Olimpiyatları düzenlenmeye başlandı. I. Dünya Savaşı sebebiyle 1916'daki oyunlar, II. Dünya Savaşı sebebiyle ise 1940 ve 1944'teki oyunlar gerçekleştirilemedi.

7) İlk Kadın Sporcular


Modern olimpiyat tarihinde kadınlar ilk kez 1900’de yarışmacı olarak sahneye çıktığında ortalık karışmıştı. Çünkü modern olimpiyat fikrinin sahibi Baron Pierre de Coubertin, kadınların olimpiyatlara katılmasına karşıydı. 1900 Paris Olimpiyatları’nda Coubertin’in muhalefetine rağmen, komiteden kadınların tenis ve golf dallarında mücadeleye katılması için izin çıktı. Bu sayede, İngiliz Charlotte Cooper, teniste kazandığı altın madalyayla tarihin ilk kadın şampiyonu oldu. Ve kadınların olimpiyat serüveni başlamış oldu.

6) İlk Olimpiyat Ateşi


Her olimpiyat öncesinde törenle Olimpiyat Ateşi yakılır ve kapanışa kadar yanar. Olimpiyat meşalesi Antik dönemde olduğu gibi günümüzde de Yunanistan'ın Olimpos dağında mercek yardımıyla Güneş ışığı kullanılarak yakılır. Yakılan meşale olimpiyatların düzenleneceği yere kadar ülke ülke dolaştırılır ve olimpiyatlar açılış törenindeki Olimpiyat ateşi bu meşale ile yakılır. Olimpiyat Ateşi ilk olarak 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kullanıldı.

5) İlk Madalya Töreni


Her olimpiyat yarışından sonra bir madalya töreni düzenlenmektedir. Kazanan en yüksekte olmak üzere üç sıralı bir kürsüde yarışı ilk üç sırada bitirenlere madalya verilmektedir. Kazanana altın, ikinciye gümüş ve üçüncüye bronz madalya verilir.

1932 Los Angeles Olimpiyatı 37 ülkeden 126 kadın, 1206 erkek, toplam 1332 sporcunun katılımı ile yapıldı. Bu Olimpiyatta ilk kez yarışın ardından madalya töreni yapılmaya başlandı ve üç basamaklı madalya kürsüsü yapıldı. Gene bu oyunlarda ilk kez Olimpiyat Köyü yapıldı, 550 evden oluşan köyde sadece erkekler kaldı, kadınlar otelde ağırlandı.

4) İlk Maskot


Olimpiyat maskotu, ev sahibi ülkenin kültürel değerlerini yansıtır ve genellikle bir hayvan ya da insan figürüdür. Olimpiyat Maskotu ilk olarak 1968 Yaz Olimpiyatları'nda kullanıldı. Olimpik maskotlararasında en ünlüsü 1980 Yaz Olimpiyatları'nda kullanılan Misha'dır.

3) 5 Kıtanın Katıldığı İlk Oyun


En çok bilinen olimpiyat sembolü iç içe geçmiş farklı renklerdeki halkalardır. Beş iç içe halka 5 kıtayı (Amerika, Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa) temsil eder. 5 kıtadan ülkelerin katıldığı ilk olimpiyat ise İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 1912 Yaz Olimpiyatları'dır. Ayrıca bu oyunlarda ilk olimpiyat ölümü gerçekleşti; kilometrelerce yürüdükten sonra güneş çarpması ve kalp problemleri nedeniyle Francisco Lazaro hayatını kaybetmiştir.

2) Televizyonun İlk Kullanımları


Berlin'deki 1936 Yaz Olimpiyatları sadece yerel izleyicilerle sınırlı olsa da televizyonda yayınlanan ilk olimpiyatlardır. 1956 Kış Olimpiyatları uluslararası yayınlanan ilk olimpiyat oyunlarıdır. 1960'taki olimpiyatlarda ise ilk defa olimpiyatların yayın hakları satıldı ve Amerikalı CBS kanalı bunun için 394.000 dolar, Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise 660.000 dolar ödedi. Soğuk Savaş ortamında olimpiyatların televizyon yayınları ve her olimpiyatta bu yayınlara artan ilgi birçok ülke tarafından siyasi propaganda amacıyla da kullanıldı. Olimpiyatların televizyonda yayınlanması, yayın gelirleri yanında reklam gelirlerinin ve daha çok izleyiciye ulaşılması sayesinde toplam gelirin artmasını sağladı

1988 Yaz Olimpiyatları'nda televizyon yayın gelirleri olimpiyatlardan üç yıl önce 140 ülkeden 227 yayın kuruluşuna satıldı ve 407 milyon dolar gelir sağlandı.

1) Ev Sahipliği Yapan İlk Güney Amerika Şehri


2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti olan Rio de Janeiro'da düzenlenen olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.

Oyunlarda 28 spor dalı bulunuyordu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2009 tarihinde aldığı kararlar ile olimpiyatlara Yedili Ragbi ve Golf branşlarını eklemiştir.

Reklam