-->

En İyi 10 Doğu Asya Askeri Komutanı

Reklam
en iyi 10 doğu asya askeri komutanı

Bu liste, ülkeleri için savaşmış büyük Doğu Asya Askeri Liderlerinin listesidir.

10) Tokugawa Ieyasu (Japonya, 1543-1616)

tokugawa ieyasu

Japon tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Tokugawa Ieyasu, bir savaşçı, devlet adamı ve Tokugawa Shogun Hanedanlığı'nın kurucusuydu.

Tokugawa Ieyasu, 250 yıldan fazla süren Japonya Tokugawa Shogunate'nin kurucusuydu. Sonunda Japonya'nın Sengoku Dönemi'ni bitirdi ve Japonya'yı pasifleştirdi ve birleştirdi. Bunu Toyotomi klanına bağlı Kuvvetleri ve Batı Japonya'nın birkaç klanını yenerek yaptı . 90'ın üzerinde savaşta mücadele ettiğine inanılan büyük bir liderdi.

Ieyasu 17 Nisan 1616'da öldü. Nikko'daki türbesi Japonya'daki en önemli tapınaklardan biri oldu.

9) Lê Lợi (Vietnam, 1385-1433)

le loi

Lê Lợi, daha sonra Lê Thái Tổ tapınağı adıyla tanınan, Vietnam imparatoru ve Lê hanedanlığının kurucusudur. Lê Lợi, Vietnam tarihinin en ünlü isimlerinden ve en büyük kahramanlarından biri.
1407'de, Ming Çin ülkeyi fethedip Vietnam'a saldırdı. 1418'de Lê Lợi, 1427'de başarılı bir şekilde mağlup ettiği Ming'le savaşmak için bir ordu kurdu. Lê Lợi, Vietnam tarihinin ortaçağ döneminden kalma en ünlü isimlerden biri ve en büyük kahramanlarından biri.

8) Eulji Mundeok (Kore, 6. yüzyıl ortası - 618)

eulji mundeok

Eulji Mundeok 7. yüzyılda Üç Kore Krallığı dönemi Goguryeo'nun tanınmış bir askeri lideridir. Kore askeri tarihi onu en büyük kahramanlarının arasında yer vermiştir. Eulji Mundeok, Goguryeo-Sui savaşlarında muhteşem savunması ile ünlüdür ve Sui'nin Goguryeo'dan çekilmesinin en büyük nedenidir.

Goguryeo-Sui savaşları, Sui Hanedanlığı Çin'in 598 ve 612-614 yıllarında Goguryeo Hanedanlığı Kore'sine karşı başlattığı bir dizi savaştır. Eulji Mundeok ordusu, her iki istilada 1 milyondan fazla Sui askerine karşı yaklaşık 300.000 Koreli askerle ağır basmıştı. İnanılmaz sonuç, Eulji Mundeok'un Goguryeo’yu başarılı bir şekilde savunmasıydı. Bu zafer Sui Hanedanlığı'nın çöküşüne katkıda bulundu.

7) Han Shizhong (Çin, 1089-1151)


Han Shizhong, geç Kuzey Song Hanedanlığı ve erken Güney Song Hanedanlığı'nın bir Çinli generaliydi. Tüm yaşamını Song Hanedanına hizmet etmeye adadı ve birçok efsanevi işler yaptı. Vücudunun her yerinde yara izleri olduğu ve emekli olduğu zaman, her iki elinde sadece dört parmak kaldığı söylenir.

General Han, yay ve zırhı değiştirmek ve geliştirmek için askeri bir mucit olarak kabul edildi. General Han, ayrıca Çin Zaferi ile sonuçlanan Çin Jurchen İstilalarında da savaştı. Bugün, Han Shizhong, Çin'deki yaşamını Song Hanedanlığına adadığı ve Jurchen işgalcilerini başarıyla mağlup ettiği için bir kahraman olarak hatırlanıyor.

6) Tōgō Heihachirō (Japonya, 1848-1934)

togo heihachiro

Tōgō Heihaçirō, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nde Filo Amirali ve Japonya'nın en büyük Donanma kahramanı. Batılı gazetecilere göre Tōgō Heihaçiro doğu'nun Horatio Nelson'uydu.

Tōgō Heihaçirō, Rus-Japon Savaşı’ndaki İmparatorluk Japon Donanması’nın Başkomutanı olarak bilinir . Savaş, Japon Zaferiyle sonuçlandı, en dikkate değer savaşlardan biri Tsushima Savaşı idi. Heihaçirō komutasındaki savaş, Rus filosunun üçte ikisinin yok olması ve Japon donanmasına çok az sayıda zayiat verilmesi ile sonuçlandı.

86 yaşındayken 1934 yılında ölümü üzerine, büyük bir devlet cenaze töreni düzenlendi. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Fransa, İtalya ve Çin deniz kuvvetleri tüm Tokyo Körfezi'nde onuruna bir deniz geçiti töreni için gemi gönderdi.

5) Gwon Ryul (Kore, 1537-1599)

gwon ryul

Gwon Yul, Kore kuvvetlerini Kore'nin Japon işgali sırasında Japonya'ya karşı başarıyla yönlendiren Kore Baş Komutanıydı. En çok Ichi Savaşı ve Haengju Savaşı ile tanınır.

Ichi savaşında, Gwon Yul'un 1000 ordusu 10.000 Japon askeri ile savaştı. Gwon Yul'un zaferi, Jeollan eyaletinin Japonya'dan geri çekilmesine neden oldu. Haengju Savaşı'nda, Gwon Yul'un 2.800 ordusu, 30.000 ordusu olan Kato Kiyomasa’nın Japon Komutanı'nı mağlup etti. Savaş, Japonlar için 10.000'den fazla zayiatla sonuçlandı ve Imjin Savaşı'ndaki Koreliler için en önemli üç zaferden biri olarak kabul edildi.

4) Nguyễn Huệ (Vietnam, 1753-1792)

nguyen hue

Nguyễn Quang Bình veya İmparator Quang Trung olarak da bilinen Nguyễn Huệ, 1788'den 1792'ye kadar hüküm süren Tây Synn hanedanlığının ikinci imparatorudur. Vietnam’ın en başarılı askeri komutanlarından biriydi. Bu başarıları, özellikle tüm Nguyễn efendileri ailelerinin acımasız, büyük katliamları sonucu elde etti.

18. yüzyılda, Vietnam Lê Hanedanlığı, iki kan davası ailesini kontrol altına aldı: Kuzey'in Trinh Lord'u ve Güney'in Nguy Lorn Lord'u. Her iki taraf da, krala sadık olduğunu iddia ederken milletin kontrolü için sık sık birbirleriyle savaştılar. Nguyen Hue, Trinh Lord'u yenerek ünlü Tây S Rebn İsyanının lideri oldu ve Lê Hanedanlığı'nı devirdi. Lê imparatoru Qing Çin'e kaçtı ve imparatora yardım için yalvardı. Vietnam'a bir ordu gönderdi, ancak kampanya Qing ordusu için tam bir yenilgiyle sonuçlandı. Bugün, Nguyễn Huệ, Vietnam tarihinin en başarılı askeri komutanlarından biri olarak kabul edilir.

3) Sun Tzu (Çin, M.Ö. 544 - M.Ö. 496)

sun tzu

Sunzı, (ya da Sun Zi, Sun-tzu, Sun Tse, Ssun-ds, Sun Tzu), MÖ 500'de Wu Devleti'nde (Şimdiki Çin) yaşamış ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir.

Savaş stratejisi üzerine yazdığı "Savaş Sanatı" adlı yazılarda toplanan sohbeti dünyanın en eski strateji kuramları olarak kabul görür. 13 bölümde toplanan yazıların, Çin’de çok daha eski dönemlerden beri bilinen savaşma ilkelerinin toplu bir sunumu olduğu ve Üstad Sunzı yorumuyla bir araya getirilmesinin Çin'in Savaşan Beylikler döneminde (M.Ö. 480 - M.Ö. 221) gerçekleştiği sanılıyor.

Sunzı, “Savaş Sanatı”, Napolyon ve Tokugawa Ieyasu da dahil olmak üzere birçok askeri generalin başarıya ulaşması için ilham kaynağı oldu.

2) Cengiz Han (Moğolistan, 1162–1227)

cengiz han

Cengiz Han, Moğol komutan, hükümdar ve Moğol İmparatorluğu'nun kurucusudur. Cengiz Han, 13. Yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirerek bir ulus haline getirdi ve o ulusu Moğol siyasi kimliği çatısı altında topladı. Dünya tarihinin en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul edilen Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde 1206-1227 arasında Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı, Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir, Harezm, Horasan ve İran'daki Harzemşahlar ile Kafkasya'da Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri ve Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine gerçekleştirilen seferler sonucunda Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi’ne ve Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan bir imparatorluk kurdu.

1227 yılında Kuzey Çin'deki Tangutlar üzerine çıktığı sefer esnasında rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Kurmuş olduğu imparatorluk günümüzde Rusya hariç tüm ülkelerden daha geniş topraklar üzerine yayılmış vaziyette olup ölümünden sonra, oğulları ve torunları döneminde daha da genişleyerek, insanlık tarihinin gördüğü bitişik sınırlara sahip en büyük imparatorluk haline geldi.

1) Yi Sun-Sin (Kore, 1545-1598)

yi sun sin

Yi Sun-Sin, Joseon Hanedanı döneminde yaşamış bir Koreli amiraldir. Özellikle Imjin Savaşı sırasında Japon donanmasına karşı kazandığı zaferlerle bilinmekteydi ve yalnızca Koreliler tarafından değil, Japon amiraller tarafından da savaş alanındaki örnek davranışlarına saygı gösterilmiştir. Askeri tarihçiler, Amiral Yi Sun-Sin'i, Amiral Horatio Nelson ile birlikte muhtemelen, hiçbir denizcilik eğitimi olmamasına rağmen görünüşte aşılmaz olanlara karşı hiç savaş kaybetmemesiyle tarihin en büyük deniz komutanı olarak belirlemiştir.

Belki de Yi'nin en şaşırtıcı zaferi, sadece 13 gemiyle 333 Japon gemisini yenerek imkansızı başardığı Myeongnyang Muharebesi'ydi. Sonuçta 123 gemi engellendi ve / veya yok edildi ve 18.000 Japon askeri öldü, Yi'nin filosu hiçbir gemi kaybetmedi ve yalnızca 36 asker kaybetti.

Amiral Yi aynı zamanda etkili Kaplumbağa Gemisi'ni (veya diğer adıyla Geobukseon 15.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar istilacı Japon donanmasına karşı savaşmak için Joseon Hanedanlığı’nda kullanılan bir gemidir) icat etmesiyle de tanınmaktadır. Geminin çivili bir tepesi vardı, önde duman ya da top fırlatabilecek bir ejderha kafası vardı.

Bugün, Amiral Yi, Kore'nin en büyük kahramanı ve tarihin en büyük askeri liderlerinden biri olarak hatırlanmaktadır.

Reklam