-->

En Başarısız 10 Video Oyun Sistemi

Reklam
en başarısız 10 video oyun sistemi

Konsol savaşları gerçekten sona erecek mi? Büyük üçlünün (Sony, Microsoft ve Nintendo) öngörülebilir geleceğin pazarına hâkim olacağını düşündüğümüzde, Steam dijital dağıtım platformlarının yeni konsolu Steam Makinesi'de piyasaya sürüldü. Sonra artırılmış gerçeklik sistemi Oculus Rift var; oyun oynama biçimimizi tamamen değiştirebilecek bir cihaz. Akıllı telefon ve tablet oyunlarının yükselişi, geliştiricilerin en son oyun başlıklarını üretme ve dağıtma şeklini de etkiledi, bu nedenle geleceğin neler olacağını kim bilebilir? Bununla birlikte, deneyimli oyuncuların başarısız konsol olarak betimlediği video oyun sistemleri de var.

10) Atari Jaguar (1993)

atari jaguar konsolu

Atari şirketi tarafından 1993 yılında piyasaya sürülmüş video oyun konsoludur. Bu konsol, 2004 yılında Atari Flashback çıkmadan önceki Atari markası altındaki son konsoldur. Konsol ilk olarak 1993 yılında New York ve San Francisco'da piyasaya sürülmüştür. Daha sonra 1994 yılının ilk aylarında ABD'nin geri kalanında satışına başlanmıştır.

Atari'nin yeni konsolunun kötü zamanlanmış sürümü, onu Sega Saturn ve Sony PlayStation gibi gelecek nesil teknolojileri karşısında başarısız kıldı. İyi oyun eksikliği ve karmaşık denetleyicisi ile Atari Jaguar geride bırakıldı ve 1996'da durdurulmadan önce sadece 200.000 satış yapmayı başardı.

9) 3DO Interactive Multiplayer (1993)

3do interactive multiplayer konsolu

3DO Interactive Multiplayer, kısaca 3DO, üretildiği zamana göre güçlü grafik ve ses işlemcileri bulunan, RISC tabanlı işlemciye sahip, dahili CD-ROM okuyucusu olan bir oyun konsoludur. Tasarım ve üretimine katılmış elektronik, medya ve eğlence alanlarındaki kuruluşların oluşturduğu video oyun konsorsiyumunun adı da 3DO'dur. 3DO Interactive Multiplayer oyun konsolu 1993-1994 yıllarında Panasonic, Sanyo ve Goldstar firmaları tarafından üretilerek piyasaya sunulmuştur.

3DO'nun iyi bir oyun seçeneği vardı - Super Street Fighter II Turbo, Road Rash ve Crash 'n Burn, oyuncuların evlerine girmeyi umdukları arcade deneyimine yakındı - ancak konsol aynı zamanda yeni oyunların cazibesine kurban gitti CD-ROM teknolojisi ve bunun gibi yarı etkileşimli film ve yarı oynatılabilir oyun olan FMV ağırlıkları ile hatırlanıyor. 2 milyondan fazla satış yapılmasına rağmen, 3DO Interactive Multiplayer erken bir ölümle karşılaştı ve 1996 yılında durduruldu.

8) Apple Bandai Pippin (1996)

apple bandai pippin konsolu

Apple Bandai Pippin, Apple tarafından dizayn edilmiş bir beşinci nesil video oyunu konsoludur. Konsolun üretiliş amacı ucuz ve çok işlevli, oyun odaklı ama aynı zamanda bilgisayar fonksiyonları da olan bir konsol yaratmaktı. Konsol 4x hıza sahip bir CD-ROM ve televizyona bağlanma amaçlı bir çıkışa sahipti.

100.000 adetten az üretilen Pippin, sadece 42.000 satabildi. Üretim süreci çok kısıtlıydı ve üretilen konsollardan daha fazla klavye ve aksesuar üretildi.

2006 yılının Mart ayında PC World dergisinin düzenlediği "Tarihin en kötü 25 teknoloji ürünü" arasında 22. sırada yer aldı.

7) Philips CD-i (1992)

philips cd-i konsolu

Philips CD-i, Hollandalı şirket Philips tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir pahalı multimedya / oyun sistemi idi. Ses, fotoğraf, video CD'leri ve etkileşimli CD'leri (CD-i) çalabilen bir sistemdi. Oyunlara ek olarak, halka açık İnternet erişimi yaygınlaşmadan popüler olan interaktif ansiklopediler ve müze gezileri gibi eğitimsel ve multimedya referans başlıkları üretildi. 3DO gibi, CD-i'de de unutulmaz etkileşimli filmler vardı, fakat bazıları Mario ve Zelda gibi Nintendo karakterleri içeren 'uygun' oyunları bile oyuncular ve eleştirmenler tarafından berbat görüldü. CD-i, Philips için bir felaketti ve şirkete yaklaşık 1 milyar dolara mal oldu.

6) Gizmondo (2005)

gizmondo konsolu

Gizmondo, Tiger Telematics tarafından geliştirilen taşınabilir bir oyun konsoludur. Mart 2005’ten itibaren İngiltere, İsveç ve ABD’de piyasaya sürüldü. İlk parti oyunları Helsingborg, İsveç ve Manchester, İngiltere’deki stüdyolarda geliştirildi. Gizmondo'nun bluetooth bağlantısı, 1.3 megapiksel kamerası, SMS ve GPS desteği vardı ve aynı zamanda bir multimedya oynatıcısıydı. Bunların hepsi rakipleri Nintendo DS ve Sony PSP'nin sahip olmadığı şeylerdi, ancak konsolun lansmanı Tiger Telematics'teki yöneticiler hakkındaki kötü söylentiler yüzünden neredeyse tamamen gölgelendi. Pahalı bir pazarlama kampanyasına rağmen, oyuncular tarafından hiçbir zaman ilgi görmedi ve bir yıldan biraz daha kısa bir sürede üretimi kesildi. Tiger Telematics büyük finansal kayıplara uğradı ve şirket iflas etti.

5) Neo Geo AES (1990)

neo geo aes konsolu

Neo Geo AES, SNK tarafından geliştirilen bir video oyun konsoludur. 24 bit Neo Geo Advanced Entertainment System (AES) görsel olarak etkileyici olabilir, ancak konsol çok pahalıydı ve oyunlar da çok ucuz değildi. AES konsolunun oyunları için yüksek fiyat noktası, çağdaşları Sega Genesis, Super NES ve TurboGrafx-16 ile doğrudan rekabet etmesini engelledi. NK, AES'e çok daha ucuz bir alternatif olan Neo Geo CD'yi piyasaya sürdüklerinde yeni oyuncuları çekti ve Neo Geo AES'in sonunu hazırladı.

4) Game.com (1997)

game.com konsolu

Game.com, Tiger Electronics tarafından yayınlanan beşinci nesil avuçiçi oyun konsoludur. Dokunmatik ekran içeren ilk video oyun konsoluydu ve İnternet bağlantısını içeren ilk taşınabilir konsoldu. Game.com, Nintendo'nun Game Boy ile rekabet etme girişimlerinde fena halde başarısız oldu ve 300.000 adetten daha az sattı. 2000 yılında, zayıf satışlar nedeniyle durduruldu.

3) Virtual Boy (1995)

virtual boy konsolu

Virtual Boy, Nintendo tarafından üretilen bir video oyunu konsoludur. 1995 yılında piyasaya sürüldü, stereoskopik 3D grafikler sergileyen ilk konsol olarak pazarlandı. Virtual Boy için yapılan kapsamlı (ve pahalı) pazarlama kampanyası, sistemlere 32-bit teknolojiyi geliştirdi ve gerçekten bu dünyanın dışında olan 3D oyununu sağladı. Oyuncu konsolu başa monte edilen ekrana benzer bir şekilde kullanır ve kırmızı bir tek renkli ekran görmek için başlarını göz merceğine yerleştirir. Oyunlar derinlik yanılsamasını yaratmak için paralaks efekti kullanırlar. Satışlar hedefleri karşılayamadı ve 1996'nın başlarında, Nintendo sadece sistem için 22 oyun sürerek dağıtım ve oyun geliştirmeyi durdurdu.

2) RCA Studio II (1997)

rca studio ii konsolu

RCA Studio II, ROM'un en eski ev konsollarından biriydi, ancak öncekiler ve piyasadaki diğer ürünlerden tamamen üstündü. Konsolun en şaşırtıcı özelliği, sisteme yerleştirilmiş ve çıkarılamadıkları iki tuş takımı denetleyicisiydi. Studio II'de ayrıca joystick veya benzeri oyun kumandaları yoktu, fakat bunun yerine konsolun içine yerleştirilmiş iki adet on tuşlu tuş takımı kullanıldı. Atari 2600'ün piyasaya çıkarılmasıyla piyasadaki gücü zayıfladı ve RCA Studio II konsol tarihinin en etkileyici olmayan gelişmiş konsollarından biri olarak hatırlanıyor.

1) Dreamcast (1998)

dreamcast konsolu

Dreamcast Sega'nın son oyun konsoludur. Online oyun hizmetini ilk veren oyun konsoludur. CD-ROM yerine GD-ROM kullanmaktadır. Sega Dreamcast, 10 milyondan fazla sattı, olumlu eleştirel aldı ve bugün hala dünyanın dört bir yanındaki oyuncular tarafından hatırlanıyor. Kitlesel çekicilik (Soul Calibur, Crazy Taxi, Shenmue) oyunlarının yanı sıra daha niş ve deneysel olan (Seaman, Parappa the Rapper) çevrimiçi oyunu destekleyen ve rekabetçi teknik özelliklere sahip oyunlara yer verdi. Peki neden bu listede? Dreamcast kötü zamanlamaya kurban giden kısa ömürlü bir yarışmacıydı. Yani, oyun geliştirmenin zor olması nedeniyle 2000 yılında piyasaya sürülen Playstation 2'nin gelmesinin ardından satış rakamları düşmüş ve üretimi durdurulmuştur.

Reklam