-->

En Başarılı 10 Gerçek Korsan

Reklam

Gerçek hayattaki tarihi korsanların listesi. Korsan kelimesinden bahsedildiğinde, Johnny Depp'in Kaptan Jack Sparrow gibi görüntüleri anında akla geliyor. Ancak gerçek korsanlar çok daha korkutucudur. Listedekiler, okyanus mavisine yelken açabilecek en başarılı ve / veya korkunç korsanlar.

10) Thomas Tew


Thomas Tew, Hintli bir gemiye yapılan başarılı baskının ardından, korsanlık merkezini Madagaskar'da kuran bir korsandı. Daha sonra yaşamak için Rhode Island'a gitti, ama açık denizin cazibesi onu aramaya devam etti. Tew sulara geri döndü ve daha sonra Büyük Moğol'a ait bir gemiye yapılan bir saldırı sırasında ölümcül şekilde yaralandı.

Thomas Tew’in bayrağı, siyah zemin üzerinde kılıç tutan güçlü bir kolu simgelemektedir. Bayrak da, düsmanlarına güçlü olduğunu ve hızlı bir sekilde onları öldürmeye geldiğini anlatmak istemistir.

9) Charles Vane


Charles Vane, korsanlık kariyeri Korsanlığın Altın Çağı dönemini sırasında 1716 ve 1719 yılları arasını kapsayan İngiliz korsan. Charles Vane, kötü niyetli Karasakal ile arkadaş olan başarılı bir korsandı. Korsan günlerinde, Vane, bir başka başarılı korsan olan Henry Jennings'in yanında, Florida'nın doğu sahilindeki gemilere baskın düzenledi. Vane'in şöhreti kaptan olunca yükseldi ve çok sayıda gemiyi devralmaya başladı. Ayrıca, esirlerine işkence etmesi ve öldürmesiyle de tanındı. Uçan Çetenin bir üyesi olan Vane, bunlar arasındaki en cesur ve acımasız korsanlardan biri olduğu için ünlüdür.

8) Francis Drake


Francis Drake, Elizabeth devrinde yaşamış olan, önemli bir İngiliz korsan, denizci, kâşif, köle taciri, mühendis ve politikacıdır. Dünyanın çevresini dolaşan ilk İngiliz kaptandır. (Macellan yolculuğunu bitiremeden ölmüş, yerine Juan Sebastian Elcano geçmişti.) Dünyayı dolaştıktan sonra, 1581'de I. Elizabeth tarafından şövalye unvanıyla ödüllendirildi.

Drake ayrıca İngiliz Donanması'nın, 1588'de İspanyol Armada ile yaptığı savaşta ikinci başkomutanıdır.

İngiltere'de aynı zamanda politikacı olarak da tanınan Drake, Pasifik Okyanusu'nda 27 Ocak 1596'da dizanteri nedeniyle hayatını kaybetti.

7) Somalili Korsanlar


Somalili Korsanlar, Somali kıyılarında gerçekleşen ve Somali İç Savaşı'nın 21. yüzyılın başındaki ikinci aşamasından beri uluslararası gemi ticaretini tehdit etmektedir. Korsanlık eylemleri nedeniyle gemi ticareti etkilenmiş ve masraflarda yıllık yaklaşık $6,6 milyar artışa neden olmuştur. Bu korsanları tarihi meslektaşlarından ayıran, teknolojideki gelişmedir. AK-47'lere ve RPG roketatarlarına karşı denizde durmak zor.

6) Bartholomew Roberts


Kaptan John 'Bartholomew' Roberts, şimdiye kadar var olan en kayda değer gemi yağmacısı olma özelliğini taşıyor. Korsanlık günlerinde biri denizde diri diri yaktığı 80 köleyi içeren yaklaşık 400 gemiyi yağmaladığı söyleniyor. Roberts, savaştan önce en iyi kıyafetlerini seçerek giyen bir korsandı. Ayrıca "Kara Bart" olarak anılıyordu.

Roberts, 1722'de Kraliyet Donanması'nın HMS Swallow'uyla savaşırken öldürüldü.

5) Henry Every


Henry Every, korsan kariyeri boyunca birçok takma adla tanınan bir İngiliz korsandı. 17. yüzyılın en ünlü korsanlarından birisidir. Henry, 1660 yılların başlarında küçük olmasına rağmen gemide köle olarak hizmet etmiştir. Avery 1691 yılında korsanlık ve köle gemisine çıkmadan önce Merchantmen ve İngiliz Kraliyet Donanmasında görev almıştır. 1694 yılında bir ispanya gemisinin isyanına yardımcı olmuştur. O geminin kaptanı olarak denizlere açılmıştır.

Henry Avery’in bayrağı kırmızı ve siyah zeminler üzerinde korsanların vazgeçilmez kostümlerinin aksesuarı olan bandana ve küpe takmış bir kurukafa ve iki çapraz uyluk kemiğinden oluşmuştur. Avery’in kırmızı bayrağında bulunan kafatası resmi, korsanların saldırılarından sonra geride hiçbir canlının bırakılmayacağını gösterir. Avery’nin siyah bayrağının anlamı ise, düşman gemisini ve içindeki ganimetleri teslim ederse canını bağışlayacağı anlamına gelmektedir.

Hiçbir zaman yakalanmadı ve bilinmeyen bir tropik adaya yerleştikten sonra öldüğü sanılıyor.

4) Kara Sakal


Edward Teach ya da Edward Thatch, Blackbeard (Karasakal) ismiyle bilinir. 18. yüzyılın başları boyunca West Indies ve doğu sahillerindeki Amerikan kolonileri civarında faaliyet gösteren İngiliz korsan olarak ün salmıştır.

Teach, büyük ihtimalle Bristol'da doğdu. Gençlik yılları hakkında bilinen çok az şey vardır; fakat 1716'da, New Providence'in karayipler adasında çalışan Benjamin Hornigold'un tayfasına katılmıştır. Kısa sürede kendi gemisi Queen Anne's Revenge'i kazanmıştır. Ve 1717'de 1718 arasında korkulan bir korsan olmuştur. Soyadı, kalın siyah bıyığı ve korkunç görünüşünden türemiştir. Diğer bir rivayete göre sakalının altında belirlenemeyen bir şey yakıp (bunun şimdilerde kullanılan bir çeşit yasaklı madde olduğunu savunanlar var) düşmanlarını korkuturmuş.

Hornigold'ın çetesinin bir parçası olduktan sonra, Teach korsanlar birliğine girdi ve Charleston, South Carolina limanını askerleriyle ablukaya aldı. Gemisini karaya çektikten sonra yaşayanlardan başarı ile fidye aldı. Teach kraliyet tarafından bahşedilen affı kabul etti ama hemen denize geri döndü. Bu olay Virginia valisi Alexander Spotswood'un dikkatini çekti. Spotswood askerlerinden bir ekip ayarladı ve denizcileri korsanı bulup ele geçirmeleri için görevlendirdi. Bu ekip 22 Kasım 1718'de görevini başardı. Gaddar bir savaş devam ederken Teach, üsteğmen Robert Maynard'ın yönettiği küçük bir denizci gücü tarafından öldürüldü.

3) François l'Olonnais


Franois l'Ollonais kana susamış saltanat döneminde İspanyol bir askerin kanlı kalbini yediğine inanılan sadist bir Fransız korsandı. En dikkat çekici yağma keşif gezisi, Venezüella'nın Maracaibo kentini kapsıyordu; burada, kentin çoğunu tecavüz ettikten ve yaktıktan sonra büyük bir ganimeti ele geçirdi. Bu saldırının hazineleri arasında değerli taşlar, kakao çekirdekleri ve 200.000'den fazla İspanyol Doları vardı.

İspanyollar tarafından takip edilen l'Olonnais sonunda Panama'ya kaçtı ve yerel kabileler tarafından öldürüldü.

2) Cheung Po Tsai


1798'de, 15 yaşındayken korsan Cheng tarafından kaçırıldı. Doğal yeteneği, planlanmamış yeni kariyerine adapte olmasına yardımcı oldu ve hızla yükseldi. Cheung Po Tsai, Qing Hanedanlığı döneminde Guangdong kıyı bölgesi boyunca aktif kaldı. 50.000'den fazla takipçisi olduğu ve filosunun 600 gemiye ulaştığı söyleniyor.

Çin hükümeti tarafından yakalandıktan sonra Qing İmparatorluk Donanması'nda kaptan olarak görev aldı. Cheung Po Tsai 1822'de 39 yaşındayken denizde öldü.

1) Ching Shih


1775 yılında güneydoğu Çin'de doğup büyüyen Shih, gençlik yıllarında bir gemide seks işçisi olarak çalışmaya başlar. 1801 yılında Kırmızı Bayrak Filosu (Red Flag Fleet) isimli korsan grubunun başındaki Zheng Yi isimli adamla tanışması ise hayatında köklü bir değişikliğe sebep olur.

Birbiriyle rekabet halindeki korsan filolarını tek bayrak altında birleştirerek düşmanları karşısında hiç yenilgi yaşamayan Ching Shih, sadece ölen eşinin ismiyle bilinmiştir. 1775-1844 dönemlerinde, “Zheng’in dul kadını” anlamına gelen “Ching Shih” onun yalnızca sahne ismiydi. 1801’den önce yüzen meşhur bir kanton genelevinde fahişe olduğu gerçeği dışında asıl adı ve hikayesi bilinmezdi.

Ching Shih, erkeklerin “Bir kadın komutana cezadan muaf şekilde meydan okunabilir” şeklindeki ihtimallere karşı kontrolü sağlamak amacıyla sıkı bir disiplin kurmak zorunda olduğunu fark etti. Bu nedenle Shih, daha çok İspanyol Sahilleri’ndeki korsan “makalelerinde” yaygın olan bir davranış kodu uygulamaya koydu: itaatsizlik, hırsızlık, firar, göreve ihmalkarlık, korkaklık ve kadın mahkûmlara tecavüz kellelerinin uçurulmasıyla cezalandırılacaktı. Shih’nin gücü, korkutucu bir hızda büyüdü ve Kızıl Bayrak Filosu bir yıl içinde her biri yirmi tabancaya sahip okyanus için tasarlanmış 200 ıvır zıvır, 800 küçük gemi, düzinelerce nehir gemisi ve 17 bini aşkın korsanla dünyanın en büyük donanmalarından biri haline geldi ve karşısında hiçbir güç duramazdı. Shih, tüm Çin denizlerindeki kıyı şehirlerinden, Makau’dan Canton’a haraç toplardı ve kendi başlarına bir genel geçer hükümeti oldular; kısa bir zaman sonra Shih, kendi kanunlarını yürürlüğe koyarak vergi ve mallara el koymaya başladı.

Kısa sürede neredeyse ülkeyi ele geçirecek güç elde eden Shih'in artık durdurulması gerekiyordu. Bunun için harekete geçen Çing Hanedanı, savaştan çok daha mantıklı bir yöntemle korsanlara ülkeye dönmek için af çıkarır. Böylece Shih de diğer korsanlarla birlikte gemisinden iner ve yaşamına bir sivil olarak devam eder. Bu süreçte Pao isimli bir adamla evlenerek bir kumarhane açan Shih, 1844 yılındaki ölümünde kadar burayı işletir.

Reklam