-->

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Reklam
dünyanın en büyük 10 kütüphanesi

Artık çok fazla veri elektronik ortamda saklanıp dağıtıldığına göre, kütüphanelerin modası geçmiş gibi görünebilir. Bununla birlikte, dünyanın bilgi ve öğreniminin büyük bir kısmı hala elektronik olarak mevcut değildir, bu nedenle kütüphaneler araştırma ve çalışma için önemini korurlar. Kütüphanelerin, sadece içerikleri için değil aynı zamanda tarihi ve sanatsal önemleri için de güzel ve değerli kitaplar, yazılar ve belgeler depoladığı da unutulmamalıdır. Bu yüzden, dünyanın en büyük kütüphanelerini ve onları inşa etmek ve bakımını yapmak için çalışan insanları kutlamalıyız.

10) Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi

rusya bilimler akademisi kütüphanesi

Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi, Sankt-Peterburg'da yer alan bir kütüphanedir. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan yapı Rusya Bilimler Akademisi üyelerine hizmet vermektedir. Kütüphane 1714'te kurulmuştur.

9) Çin Millî Kütüphanesi

çin milli kütüphanesi

Çin Ulusal Kütüphanesi Asya'nın en büyük kütüphanesidir. Pekin'de bulunan yapı 26,3 milyonu aşkın kitap barındırmakta ve dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Çin yazınının en varsıl kaynaklarından biri olarak değerlendirilmektedir.

Çin Ulusal Kütüphanesi'nin öncülü olan Kent Kütüphanesi 24 Nisan 1909 tarihinde Qing hükümeti tarafından kurulmuştur. Çin Devrimi'nin ardından açılan yapının adı Temmuz 1928'de Pekin Ulusal Kütüphanesi olarak değiştirilmiş; daha sonra ise kütüphane bugünkü adını almıştır.

8) Kraliyet Kütüphanesi (Danimarka)

kraliyet kütüphanesi (danimarka)

Kraliyet Kütüphanesi, Kopenhag'da bulunan bir ulusal kütüphanedir. Kopenhag Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.

Kütüphane 17. yüzyıldan bugüne dek Danimarka'da yayımlanmış tüm kitapları barındırmaktadır. Yapı dünyanın en büyük kütüphanelerinden biridir.

7) Fransa Millî Kütüphanesi

fransa milli kütüphanesi

Fransa Millî Kütüphanesi (Fransızca: Bibliothèque nationale de France), Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

6) Millî Diet Kütüphanesi

milli diet kütüphanesi

Ulusal Diet Kütüphanesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da yer alan bir ulusal kütüphanedir. Japonya Ulusal Dieti'nin toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla 1948'de kurulmuştur. Dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

5) Rusya Millî Kütüphanesi

rusya milli kütüphanesi

Rusya Ulusal Kütüphanesi (Millî Kütüphane) Rusya'nın en eski halk kütüphanesi olmasının yanında ayrıca ülkedeki ilk ulusal kütüphanedir. Bu kütüphane dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Kütüphanenin ilk müdürü Choiseul-Gouffier, Fransız asıllı bir diplomattır ve bir dönem Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi olarak da görev yapmıştır. Kütüphane müdürlerinden Stroganov aynı zamanda senatör ve baron; Korf baron ve kont; Delyanov kont ve Gizli Danışman; Olenin Gizli Danışman; Buturlin ise tümgeneraldir. Bu kütüphane Rusya'daki en büyük kütüphane olma özelliğine sahip olan Rusya Devlet Kütüphanesi ile karıştırılmamalıdır.

4) Rusya Devlet Kütüphanesi

rusya devlet kütüphanesi

Rusya Devlet Kütüphanesi, Moskova'da bulunan bir ulusal kütüphanedir. 17,5 milyonu aşkın kitaba sahip olan yapı dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesidir. 1925-1992 yılları arasında V. I. Lenin SSCB Devlet Kütüphanesi adıyla anılmıştır.

Kütüphanede 43 milyonun üzerinde kayıt bulunmaktadır. Bunların 13 milyonu dergi, 350.000'i ses kaydı, 150.000'i ise eşlemdir. 247 farklı dilden oluşan yabancı seçki ise tüm kütüphanenin %29'luk bölümünü oluşturmaktadır.

Kütüphane 1922-1991 yılları arasında SSCB'de basılmış tüm yapıtların birer kopyasını barındırmaktadır.

3) New York Halk Kütüphanesi

new york halk kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi, ABD'nin en büyük üçüncü halk kütüphanesidir. David McCullough, kütüphaneyi ABD'nin en önemli 5 kütüphanesinden biri olarak gösterir. 1895 yılında kurulmuştur.

2) Kongre Kütüphanesi

kongre kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

Koleksiyonunda 470 dilde, 29 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlar, 58 milyon el yazması, içlerinde Gutenberg İncili'nin de bulunduğu Kuzey Amerika'nın en büyük nadir kitap koleksiyonu, bir milyonun üzerinde hükümet belgesi, son üç yüzyılda, dünyada yayınlanmış bir milyon gazete sayısı, 33.000 ciltlenmiş gazete sayıları, 500.000 mikrofilm, 6000'in üzerinde karikartür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 4.8 milyon harita, müzik notaları ve 2.7 milyon işitsel kayıt bulunur.

1) Britanya Kütüphanesi

britanya kütüphanesi

British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir. Önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum değişik ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapar. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve MÖ 2000'lere kadar geçmişe uzanan birçok el yazması vardır.

Reklam