-->

Dünyanın En Büyük 10 Spor Mekanı

Reklam
dünyanın en büyük 10 spor mekanı

Dünyanın en büyük kapasitesine sahip on spor mekanını (sekizi motor yarış pisti ve ikisi hipodrom) listeledik.

10) Teksas Motor Yarış Pisti (Amerika)

teksas motor yarış pisti

Texas Motor Speedway, kapasite bakımından ABD'deki beşinci en büyük spor alanı ve Fort Worth, Teksas'ta bulunmaktadır. Mekan 1996 yılında açılmış ve 154.863 kapasiteye sahiptir. NASCAR Sprint Cup ve IndyCar yarışları da dahil olmak üzere Teksas Motor Speedway'de birçok önemli motor sporları etkinliği düzenleniyor. Festivalde düzenlenen NASCAR etkinlikleri Texas 500 ve AAA Texas 500'tür; Firestone 600 ise her Haziran ayında Texas Motor Speedway'de gerçekleşen bir IndyCar yarışıdır. İkinci yarış bu mekanda 1997'de başladı.

9) İstanbul Park (Türkiye)

istanbul park

İstanbul Park, Türkiye Grand Prix'sinin evi ve 155.000 kapasiteye sahip. 2005 yılında inşa edilen İstanbul Park, son yıllarda Formula 1 yarışına ev sahipliği yapmak için kullanılan en modern mekanlardan biridir. Aynı zamanda saat yönünün tersine giden birkaç Formula 1 yarış pistlerinden biri. Türkiye Grand Prix'sinin yanı sıra İstanbul Park GP2, MotoGP, Superbike Dünya Şampiyonası, FIA Dünya Touring Araba Şampiyonası ve Le Mans Serisi etkinliklerine ev sahipliği yaptı. 2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası, etkinliğin herhangi bir ayağının ilk defa yapıldığı İstanbul Park'ta başladı.

8) Bristol Motor Yarış Pisti (Amerika)

bristol motor yarış pisti

ABD'deki diğer bir büyük motor sporları mekanı Bristol Motor Speedway'dir. Bristol, Tennessee'de bulunan Bristol Motor Speedway 160.000 kapasiteye sahiptir ve NASCAR Sprint Cup'a ev sahipliği yapmaktadır. Mekan 1961'de açıldığından beri NASCAR yarışları için kullanılıyor. Bristol Motor Speedway sadece en büyük spor alanlarından biri değil aynı zamanda tüm NASCAR pistlerinin en gürültülü yerlerinden biri. Parkurun kısa tarafında olması nedeniyle, NASCAR yarışında hız diğer yerlerde olduğundan daha yavaş olma eğilimindedir. Bristol Motor Speedway, drag racing da dahil olmak üzere diğer birçok motor sporları etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

7) Nakayama Yarış Pisti (Japonya)

nakayama yarış pisti

Chiba'daki Nakayama Yarış Pisti, büyük bir Japon at yarış alanıdır ve 165.676 kapasiteye sahiptir. Nakayama Yarış Pisti'nin tarihi 1920 yılına kadar uzanıyor ve Tokyo Yarış Pisti ile birlikte Tokyo bölgesindeki önde gelen at yarışları mekanıdır. Mekan, Satsuki Sho, Arima Kinen, Sprinters Stakes ve Asahi Hai Futurity Stakes gibi Japonya'nın en büyük 1. Sınıf at yarışlarına ev sahipliği yapıyor. 1990 yılında inşa edilen yeni bir stant, Nakayama Yarış Pisti'nin çarpıcı bir şekilde artırılmasından ve sonuç olarak Japonya'ya dünyadaki en büyük iki at yarışı alanını vermekten sorumluydu.

6) Charlotte Motor Yarış Pisti (Amerika)

charlotte motor yarış pisti

Motor sporlarına ev sahipliği yapmak için kullanılan bir başka mekan ise, Daytona Uluslararası Yarış Pisti'nden yaklaşık bin daha az kapasiteye sahip ve 167.000 kapasiteli Charlotte Motor Yarış Pisti'dir. Concord, Kuzey Carolina'da yer alan Charlotte Motor Speedway, NASCAR Sprint Kupası'na ev sahipliği yaptığı için bilinir. 1960 yılında kuruluşundan bu yana motor sporları organizasyonlarına ev sahipliği yaptı ve NASCAR Sprint Cup dışında, NASCAR Nationwide Serisi ve NASCAR Kamp Dünya Kamyon Serisi gibi diğer büyük NASCAR etkinliklerine ev sahipliği yaptı. 1990'ların sonunda Charlotte Motor Speedway de IndyCar yarışları için bir mekan olarak kullanıldı.

5) Daytona Uluslararası Yarış Pisti (Amerika)

daytona uluslararası yarış pisti

Florida'nın Daytona Plajı'nda bulunan Daytona Uluslararası Yarış Pisti, ABD'deki en büyük ikinci kapasiteye sahip spor alanıdır. 168.000 kapasiteye sahip Daytona International Speedway, NASCAR, Daytona 500'deki en büyük yarışa ev sahipliği yapıyor. 1959'da açılan mekan aynı zamanda Grand-Am, ARCA, AMA Superbike ve Motocross gibi birçok önemli motor sporu etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Mevcut Daytona Beach yarış pisti, yaklaşık beş yıldır yarışmak için kullanılmış olan Daytona Beach Road Course'un yerini aldı. Daytona International Speedway, birçok düzen içeren bir pist ile dünyadaki en uyarlanabilir motor sporları yarış pistlerinden biridir.

4) Shanghai Uluslararası Yarış Pisti (Çin)

shanghai uluslararası yarış pisti

Çin Grand Prix'si, 200.000 kapasiteye sahip olan Shanghai International Circuit'te yapılacak en ünlü etkinliktir. Formula 1 etkinliği, ilk olarak 2004 yılında, mekanın açıldığı yıl olan Şangay Uluslararası Pisti'nde gerçekleşti. Uluslararası Şangay Pisti, şu anda 200.000 seyirci kapasitesine sahip, 21. Yüzyılda açılacak olan tek spor mekanı. Çin Grand Prix'sine ev sahipliği yapmanın yanı sıra, Shanghai International Circuit, MotoGP dahil olmak üzere çok sayıda diğer motor sporları organizasyonuna ev sahipliği yapıyor.

3) Tokyo Yarış Pisti (Japonya)

tokyo yarış pisti

Tokyo Hipodromu, hem dünyadaki herhangi bir at yarışı mekanı hem de tüm Asya'daki herhangi bir spor mekanı için en büyük kapasiteye sahiptir. 223.000 kişi kapasiteli Tokyo Hipodromu, Japonya Kupası, Tokyo Yushun ve Yasuda Kinen ile birlikte çeşitli prestijli 1. Sınıf at yarışı etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Tokyo Yarış Pisti, 1933 yılında kuruldu ve 2000 yılında yenilendi. Mekanın tamamlanması birkaç yıl süren yenileme çalışmasının bir kısmı, o zaman dünyanın en büyük video ekranının kurulumuydu.

2) Circuit de la Sarthe (Fransa)

circuit de la sarthe

Circuit de la Sarthe, Le Mans, Maine, Avrupa'daki diğer tüm spor alanlarından daha yüksek bir kapasiteye sahiptir. 1923 yılında açılan kapasitesi 234.800 seyircidir. Dünyanın en uzun motor yarış pistlerinden birine sahip olan ve yaklaşık 13.5 kilometre uzunluktaki Circuit de la Sarthe, 24 Hours of Le Mans yarışına ev sahipliği yapıyor. Circuit de la Sarthe ayrıca Fransız Grand Prix ve MotoGP yarışlarına ev sahipliği yaptı. Pistin en dikkat çekici yönlerinden biri, Monaco Grand Prix'e benzer şekilde Circuit de la Sarthe'nin motor yarışları için yerel kamu yollarını nasıl kullandığıdır.

1) Indianapolis Motor Yarış Pisti (Amerika)

indianapolis motor yarış pisti

257.325 kapasiteye sahip Indianapolis Motor Yarış Pisti diğer spor salonlarından daha fazla seyirci barındırabilir. 1909 yılına kadar uzanan Indianapolis Motor Speedway, IndyCar, NASCAR ve MotoGP etkinliklerine ev sahipliği yaparken, Formula 1 yarışları da son yıllarda bu mekanda gerçekleştirildi. 1911'de başlayan Indianapolis 500 veya Indy 500, Indianapolis Motor Yarış Pisti'nde gerçekleşen en ünlü olaydır. Indy 500, Monaco Grand Prix ve 24 Hours of Le Mans yarışının yanı sıra tüm motor sporları etkinliklerinin ilk üçünde sayılıyor.

Reklam