-->

Amazon Ormanlarının 10 Tuhaf Hayvanı

Reklam
amazon ormanlarının 10 tuhaf hayvanı

Amazon ormanlarında yaşayan vampir yarasaları, piranalar ve anakondaları dumuş olabilirsiniz, ancak ormanın sakinleri arasında en ünlüleri kadar tuhaf ve harika hayvanlar da var. İşte size muhtemelen hiç duymadığınız en tuhaf Amazon ormanları hayvanlarını sıraladık.

10) Kinkaju

kinkaju

Kinkaju, rakungiller familyasının tropikal bir yağmur ormanı memelisidir. Poto cinsinin tek üyesidir ve aynı zamanda "bal ayısı" olarak da bilinir. Ağaçlarda yaşar ve esas olarak meyve yer. Asılı meyvelerini kavramak ve çiçeklerden nektarı yalamak için yaklaşık 13 santimetrelik dilini kullanır.

9) Elektrikli Yılan Balığı

elektrikli yılan balığı

Elektrikli yılan balığı, Yeni dünya bıçak balıkları takımından elektrik üreten sıradışı bir tür. Bu yetenek hem avlanırken hem de savunma anında kullanılabilir. Elektrikli yılan balığı Güney Amerika'nın kuzey doğusundaki Amazonlar ve Orinoco bölgelerinde, çamurlu ve oksijen bakımından fakir tatlı sularda yaşar. İsmine rağmen, elektrikli yılan balığı gerçek yılan balıklarıyla yakından ilişkili değildir, ancak bıçak balığı adı verilen bir elektrikli balık grubunun en büyük üyesidir.

8) Zehirli Ok Kurbağası

zehirli ok kurbağası

Zehirli ok Kurbağası, Anura takımının Orta ve Güney Amerika’da yaşayan bir familyası. 175 kadar keşfedilmiş türü bulunmaktadır. Dünyanın en zehirli hayvanlarıdır. Bir insan onlara dokunduğunda felç olabilir. Kendisini takip eden mavi halkalı ahtapotun zehri siyanürden 10.000 kat daha güçlü olmasına karşın, Zehirli ok kurbağasını yakalayamamıştır. Bu kurbağayı yutan bir insan 1 dakikadan az bir zamanda yaşamını yitirir. Batrakotoksin (Batrachotoxin) denilen zehri bilinen en etkili zehirden bile 250 kat güçlüdür.

7) Mermi Karınca

mermi karınca

Mermi Karınca, oldukça kuvvetli iğnesi ile bilinen, genellikle kurşun karınca olarak bilinen bir karınca türüdür. Nikaragua'dan ve Honduras'ın doğusundan doğuya ve Paraguay'a kadar nemli ova yağmur ormanlarında yaşar.

6) Basiliscus Basiliscus

basiliscus basiliscus

Basiliscus Basiliscus, Corytophanidae familyasındaki bir kertenkele türüdür. Türler, yağmur ormanlarındaki nehirlerin ve derelerin yakınında bulunan Orta Amerika ve Güney Amerika'ya özgüdür. Avcılardan kaçarken, bu sürüngen, bir gölet veya dere gibi su yüzeyinde koşabilir. Kertenkele bu şekilde saatte 8 kilometreye kadar ulaşır.

5) Noctilio

noctilio

Yaygın olarak bulldog yarasaları ya da balıkçılık yarasaları olarak bilinen Noctilio, dünyanın en büyük yarasa türüdür. Aynı zamanda köpeğe benzer burnu nedeniyle bulldog yarasası da denir. Gecenin karanlığında, yüzeyi sonarını kullanarak algıladığı dalgaları aşağıya çeker. Başka hiçbir yarasa türü balık tutamaz.

4) Cam Kurbağa

cam kurbağa

Çoğu cam kurbağanın genel arka plan rengi kireç yeşili iken, bu ailenin bazı üyelerinin karın derisi şeffaftır. Kalp, karaciğer ve gastrointestinal sistem içeren iç organlar deriden görülebilir, dolayısıyla ortak ad cam kurbağa olarak verilir. Şeffaf derisi, çevresindeki bitki örtüsünün tonunu alır ve kurbağayı görmeyi zorlaştırır.

3) Fulgora

fulgora

Bu tuhaf görünümlü böceğin kafasında, kabuklu yerfıstığına çok benzeyen bir çıkıntı vardır. Görünüşe göre, bilim adamları bir kertenkelenin başını taklit edebileceğine inandıkları ve bu nedenle meraklı avcıları caydırdıklarına inandıkları halde bu çıkıntının ne işe yaradığı tam olarak belli değil.

2) Potoo

potoo

Gün boyunca, potoo ölü bir dalın üzerinde mükemmel bir şekilde durur. Gece, uçan böcekleri yakalamaktır, bu yüzden gün boyunca heykel benzeri davranışları onu yırtıcılardan gizlemeye yarar.

1) Candiru

candiru

Candiru, Amazon nehrinde yaşayan bir tatlı su balığıdır. Candirular küçük balıklardır, yetişkin Candiru balıkları kan emerken başları şişer ve yaklaşık 40 cm büyüyebilir. Vücudu oldukça saydam yapıya sahip olduğu için suyun içerisinde görünme olasılığı çok düşüktür. Başının etrafında bıyık ve solungaçlar vardır bunları duyu organı olarak kullanır. Amazon nehrinde yaşayan balıkların solungaçlarının üzerinde parazit olarak yaşadığı gibi, Amazon Nehri'nden geçen hayvanların boşaltım sistemine (üretra, vajina, anüs ve penis) kaçarak kan ile beslenmesi ile ünlüdür. Bu nedenle bu balığa vampir balık denilmektedir. Boşaltım sistemine kaçan Candiru balıkları doktor müdahalesiyle çıkarılmazsa ölümlere sebep olabilirler.

Reklam