-->

Mayalar Hakkında En İyi 10 Büyüleyici Gerçekler

Reklam

Maya, Kolomb öncesi Amerika'nın bilinen tek yazılı dili olan ve sanat, mimarlık ve matematiksel ve astronomik sistemleri ile tanınan bir Meso-Amerikan uygarlığıdır. Bu liste eski medeniyet hakkında hiçbir zaman bilmediğiniz gerçekleri size tanıtacaktır.

10) Devam Eden Kültür


Aslında, kendi bölgelerinde yaşayan, çoğu eski kültürel mirasının önemli kalıntılarını korumayı başarmış yedi milyondan fazla Maya vardır. Bazıları içinde yaşadıkları ulusların modern kültürleriyle oldukça bütünleşirken, diğerleri ise Maya dillerinden birini birincil dil olarak konuşan, daha geleneksel kültürel açıdan farklı bir yaşam sürdürürler. Çağdaş Maya'nın en büyük popülasyonları, Meksika eyaleti Yucatán, Campeche, Quintana Roo, Tabasco ve Chiapas eyaletlerinde ve Orta Amerika ülkeleri Belize, Guatemala ve Honduras ve El Salvador'un batı kısımlarında yaşar.

9) Maya Çocukluğu


Maya, çocukları için bazı doğal olmayan fiziksel özellikler istedi. Örneğin, genç yaşta tahtalar düzleştirilmiş bir yüzey oluşturmak için bebeklerin alnına bastırıldı. Bu süreç üst sınıf arasında yaygındı. Diğer bir uygulama da bebeklerin gözlerini çaprazlamaktı. Bunu yapmak için, yeni doğan gözleri tamamen ve kalıcı bir şekilde geçinceye kadar nesneler yeni doğmuş bir çocuğun gözlerinin önünde sallandı. Maya çocukları hakkında bir başka ilginç gerçek, çoğunun doğduğu güne göre isimlendirilmiş olmasıdır. Yılın her günü hem erkekler hem de kızlar için belirli bir isme sahipti ve ebeveynlerin bu uygulamayı takip etmesi bekleniyordu.

8) Mükemmel Doktorlar


Eski Maya'daki sağlık ve tıp, zihin, beden, din, ritüel ve bilimin karmaşık bir karışımıydı. Her şeyden önemlisi, tıp sadece mükemmel bir eğitim almış seçkin bir kişi tarafından uygulanırdı. Şaman denilen bu adamlar, fiziksel dünya ile ruh dünyası arasında bir araç görevi görüyordu. Doğal olayları iyileştirme, öngörme ve kontrol etme amacıyla büyücülük yapıyorlar. Tıp, din ve büyücülükle çok yakından ilişkili olduğu için, Maya şamanlarının çok fazla tıbbi bilgi ve beceriye sahip olması şarttı. Maya'nın insan saçıyla yaraları dikildiği, kırıkları azalttığı ve hatta yeşillik ve turkuazdan protezler yapan ve dişleri demir pirit ile doldurduğu yetenekli diş cerrahları olduğu bilinmektedir.

7) Kan Fedakarlığı


Mayaların dini ve tıbbi nedenlerden dolayı insan fedakarlığı yaptıkları oldukça iyi bilinen bir gerçektir - ancak çoğu insanın bilmediği, çoğu Maya'nın hala kan fedakarlığı yaptığıdır. Ama günümüzde tavuk kanı artık insan kanının yerini aldı. Bugün, Maya atalarının ritüel geleneklerinin birçoğunu koruyor. Geleneksel törenlerde ibadet unsurları, teklifler, kan fedakarlığı (insan kanını feda edilen tavuklarınkiyle değiştirmek), kopal tütsü yakmak, dans etmek, ziyafet çekmek ve ritüel içki içmek devam etmektedir.

6) Ağrı Kesiciler


Maya halkları, dini ritüellerinde düzenli olarak halüsinojenik ilaçlar kullandılar, ama aynı zamanda bunları günlük yaşamda ağrı kesici olarak kullandılar. Peyote, sabah şan, bazı mantarlar, tütün ve alkollü madde yapımında kullanılan bitkiler gibi bitki örtüsü yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca, Maya çanak çömleklerinde ve oymalarda da belirtildiği gibi, ritüel lavmanlar maddenin daha hızlı emilimi ve etkisi için kullanılmıştır.

5) Spor


Binlerce yıl boyunca sporun farklı yerlerinde farklı versiyonları vardı ve oyunun modern bir versiyonu olan Ulama, yerel halk tarafından hala birkaç yerde oynanıyor. Ballcourts, çeşitli elit kültürel etkinlikler için kullanılan kamusal alanlar, müzikal performanslar, festivaller gibi ritüel aktiviteler ve tabii ki Ulama mevcuttu. Tören platformlarına veya küçük tapınaklara açılan basamaklı rampalar ile iki tarafa yerleştirilmiş olan top topağının kendisi, büyük bir “Ben” biçimindeydi ve en küçük Maya şehirlerinin dışında bulunabiliyordu. Oyun, kabaca bir voleybolun büyüklüğünde bir topla oynandı. Kafaların ve kafataslarının top olarak kullanıldığı spekülasyonları bile oldu.

4) Saunalar


Antik Maya için önemli bir arınma elemanı, ter banyosu ya da zumpul-ché idi. Modern bir saunaya benzer şekilde, tavan duvarlarının üstünde küçük bir açıklık bulunan taş duvarlar ve tavanlardan ter banyoları yapılmıştır. Odadaki sıcak kayaların üzerine dökülen su buhar yarattı, bu da yabancı maddeleri terletecek bir ortam sunuyor. Ter banyoları çeşitli koşullar ve durumlar için kullanılmıştır. Maya kralları, ter banyolarını da ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirdi, çünkü onları tazelenmiş ve inandıkları gibi daha temiz hissettirdi.

3) Son Maya Devleti


Tayasal ada şehri, son bağımsız Maya krallığıydı ve bazı İspanyol rahipler barışçıl bir şekilde ziyaret edip 1696'ya kadar son Itza kralı Canek'e vaaz verdiler. Ünlü arkeolojik sit ve hepimizin bildiği güzel anıtlara ev sahipliği yapan bu son bağımsız bölgede bulunan Chichen Itza'daydı. İlginçtir ki, anıtlar altındaki arazinin büyük bir kısmı özel olarak bir aileye aittir, oysa hükümet anıtların sahibi ve yöneticisidir.

2) Maya Takvimi


Dünyanın sonunun mitine neden olan takvim, Mayaların uzun sayım takvimidir. Maya Mitolojisine göre, konuşmak için dördüncü dünyada ya da “yaratılış” da yaşıyoruz. Son oluşturma, uzun sayım takviminin 12.19.19.17.19 tarihinde sona erdi. Bu dizi 20 Aralık 2012'de tekrar gerçekleşecek. Mayalara göre bu bir yaratma döngüsünün sonuna geldiği için büyük bir kutlama zamanı. Bu dünyanın sonu değil, yeni bir “çağın” başlangıcı anlamına geliyor.

1) Antik Gizem


Halen tartışılan nedenlerden ötürü, güney ovaların Maya merkezleri 8. ve 9. yüzyıllarda azalmaya başladı ve kısa bir süre sonra terk edildi. Bu düşüş, anıtsal yazıtların bırakılması ve büyük ölçekli mimari yapı ile birleşti. Ekolojik olmayan Maya düşüşü teorileri, aşırı nüfus, yabancı istila, köylü isyanı ve kilit ticaret yollarının çöküşü gibi birkaç alt kategoriye ayrılmıştır. Ekolojik hipotezler çevresel felaket, salgın hastalık ve iklim değişikliğini içerir. Maya nüfusunun, tarımsal potansiyelin tükenmesi ve megafauna'nın aşırı avlanması dahil olmak üzere çevrenin taşıma kapasitesini aştığına dair kanıtlar vardır. Bazı bilim adamları son zamanlarda 200 yıllık yoğun bir kuraklığın Maya medeniyetinin çöküşüne yol açtığını söyleyen teorileri bulunmaktadır.

Reklam