-->

Hayat Kurtarmak İçin Kullanılan 10 Zehir

Reklam

Bu listede, normalde bizi öldürebilecekleri veya ağır hasar verebilecekleri, ancak dünyanın dört bir yanındaki doktorların ve eczacıların ilaç şişelerinde ve hap kutularında bulunan, kaçınılacak şeyler olan çeşitli maddelere (zehirler) bakıyoruz.

10) Varfarin


Varfarin bir antikoagülandır. Başlangıçta farelere ve farelere karşı bir böcek ilacı olarak pazarlandı ve o zamandan beri brodifacoum gibi daha güçlü zehirler geliştirilmesine rağmen hala popüler. Sunulduktan birkaç yıl sonra, Varfarinin birçok rahatsızlıkta tromboz ve embolizmi (anormal oluşum ve kan pıhtılaşması) önleme konusunda etkili ve nispeten güvenli olduğu bulundu. 1950'lerin başında bir ilaç olarak kullanılması onaylandı ve o zamandan beri popüler olmaya devam etti; varfarin, Kuzey Amerika'daki en yaygın reçeteli antikoagülan ilaçtır. Etkinliğine rağmen, varfarin ile tedavinin bazı eksiklikleri vardır. Yaygın olarak kullanılan birçok ilaç, bazı yiyeceklerde olduğu gibi varfarin ile etkileşime girer ve aktivitesi, sık kan testleriyle izlenmelidir.

9) Koni Salyangoz Zehiri


Koni salyangozları orta büyüklükte, sofistike avcı deniz salyangozlarıdır. Bu salyangozlar nörotoksinler içeren bir zehirli bezle birlikte modifiye bir radular diş kullanarak avları hareketsiz hale getirirler; ağzından zıpkın benzeri bir hareketle fırlatılır. Canlı koni salyangozları, insanları nahoş sonuçlarla “sokma” yeteneğine sahip oldukları için özenle kullanılmalı veya hiç kullanılmamalıdır. Küçük kozalakların sokması arı sokmasından daha kötü değildir, ancak daha büyük tropik koni salyangozlarından birkaçının sokması insan için ölümcül olabilir. Büyücü konisi, Conus magus gibi bazı koni salyangozlarının zehiri, 1000 kat daha güçlü ve muhtemelen morfin yerine bir bağımlılık yapmayan ağrı kesiciyi sağlama konusunda çok fazla söz veriyor.

8) Kurtboğan


Aconitum ferox'un (Kurtboğan) kökleri, bikh, bish veya nabee adı verilen Nepal zehirini besler. Ölümcül bir zehir olan büyük miktarda alkaloid psökononitin içerir. Aconitum palmatum, bikh zehirlerinden bir başkasına yol açar. Himalaya'nın Aconitum luridum kökünün, A. ferox veya A. napellus'unki kadar virülent olduğu söylenir. Batı tıbbında, aconite preparatları 20. yüzyılın ortasına kadar kullanıldı, ancak artık daha güvenli ve daha etkili ilaçlar ve tedaviler ile değiştirildiği için kullanılmıyor. Ayrıca, perikardit ve kalp çarpıntısında sakinleştirici olarak nabzı yavaşlatmak ve hafif bir terletici madde olarak iyi seyreltmek veya maruz kalma nedeniyle soğuk algınlığı, zatürree, akrabalık, larenjit, krup ve astım tedavisinde ateşi düşürmek için iç kullanımlar da izlenmiştir. Dahili olarak alınan aconite özellikle dolaşım, solunum ve sinir sistemi üzerinde etkilidir. Darbe yavaşlatılır, dakikadaki kalp atışı sayısı önemli dozlar altında dakikada kırk, hatta otuza kadar düşürebilir.

7) Yüksükotu


Türlere bağlı olarak, yüksükotu bitkisi birkaç ölümcül fizyolojik ve kimyasal olarak ilişkili kalp ve steroidal glikozit içerebilir. Bitkinin tamamı toksiktir (kökler ve tohumlar dahil), ancak üst sapın yaprakları özellikle kuvvetli olmasına rağmen, sadece bir uçağın potansiyel olarak ölüme neden olması için yeterlidir. Foxgloves gelen ilaçlar "Digitalin" olarak adlandırılır. Özellikle düzensiz (ve genellikle hızlı) atriyal fibrilasyonda kalp hızını kontrol etmek için kardiyak kontraktiliteyi arttırmak (pozitif bir inotroptur) ve bir antiaritmik ajan olarak kullanılır. Bu nedenle, özellikle kalp yetmezliği teşhisi konduysa, atriyal fibrilasyondaki hastalar için sıklıkla reçete yazılır.

6) Bakır Kafalı Zehri


Bakır kafalı çıngıraklı yılan veya mokasen yılanı, Kuzey Amerika'da bulunan bir çukur engerek türüdür. Bakır kafalı zehiri yaklaşık 100 mg'lık bir tahmini ölümcül doza sahiptir ve fareler üzerinde yapılan testler, potansiyelinin tüm pit engereklerinin en düşükleri arasında olduğunu ve yakın akrabası olan Cottonmouth'dan biraz daha zayıf olduğunu göstermektedir. Bütün çukur engerekler gibi bakır kafalı da pusu kuran bir avcıdır. Pozisyonu alır ve uygun bir av gelinceye kadar bekler. ABD'nin güneyinde sıcak yaz günlerinde gececidir ancak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genellikle gündüz vakitlerinde aktiftir.

5) Baldıran


Baldıran en bilinen zehirlerden biridir. Baldıran içindeki en önemli ve toksik alkaloid, nikotine benzer bir kimyasal yapıya sahip olan coniine'dir. Coniine, merkezi sinir sisteminin çalışmasını bozan ve insanlara ve tüm hayvan sınıflarına toksik olan bir nörotoksindir. Coniine, nöromüsküler kavşağı curare benzer şekilde bloke ederek ölüme neden olur; Bu, kalp ve beyindeki oksijen eksikliği nedeniyle ölümle sonuçlanan solunum kaslarının felçle birlikte artan bir kas felci ile sonuçlanır. Yapay havalandırma ile etki 48-72 saat sonra kaybolana kadar ölüm kolayca önlenebilir. Bir yetişkin için 100 mg dan fazla koniin alımı (yaklaşık 6 ila 8 taze yaprak, veya tohumların veya köklerin daha küçük bir dozu) ölümle sonuçlanabilir. Ölümcül ününe rağmen, zehir baldıranı yatıştırıcı ve antispazmodik özellikleri için kullanılmıştır. Ayrıca Yunanlı ve Farsça hekimler tarafından artrit gibi çeşitli problemler için de kullanılmıştır.

4) Güzelavrat Otu


Güzelavrat otu, patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tükeltilirler. Tıpta son derece önemli kullanımı nedeniyle, bu zehir, temel sağlık sistemi için asgari tıbbi ihtiyaçların bir listesi olan Dünya Sağlık Örgütü'nün “Temel İlaçlar Listesinde” temel bir ilaçtır.

3) Sarı Akrep Zehiri


Başka bir tehdit edici araknidden elde edilen zehir, kanseri tedavi etmek için kullanılıyor. Araştırmacılar, İsrail sarı akrepinin zehirinde meydana gelen bir proteini izole etmişlerdir. Bu proteinin, özellikle tedavisi zor olan bir tür beyin kanseri olan gliomalarda bulunan kanserli hücrelerin türlerini araştırdığı ve bağladığı gösterilmiştir. Araştırmacılar proteinin sentetik bir versiyonunu oluşturdular ve ona radyoaktif iyot çözeltisini bağladılar. Kan dolaşımına girdiğinde, protein glioma hücrelerini arar ve onlara bağlanır, böylece radyoaktif çözeltiyi sürüş boyunca taşır. Çözelti daha sonra kanserli hücreleri yok eder.

2) Şili Gül Tarantulası Zehri


Araştırmacılar, kalp krizlerinden ölümle mücadele etmek için Şili Gülü tarantula zehirinden bir protein kullanıyorlar. Hücrelerinizin duvarları hücre genişlediğinde açılan küçük kanallara sahiptir. Diğer vücut fonksiyonları arasında, bu kanallar kalp kaslarının kasılmasından sorumludur. Bu kanallar çok geniş açıldığında (kalp kaslarının zamanla gerilmesiyle ortaya çıkabilir), hücreye pozitif iyonların taşmasına izin verir. Bu ekstra iyonlar, kalpteki elektrik sinyallerini bozarak organın fibrilatlanmasına neden olur (çılgınca ve düzensiz bir şekilde atarlar). Şili tarantula zehirinden gelen protein, pozitif iyonların geçmesini engelleyebilen bu kanallara bağlanır. Bu, kalp krizi sırasında verilirse görünüşte fibrilasyonu ve ölümü önleyebilir.

1) Klaviseps


İnsanın klaviseps ile uzun bir geçmişi vardır. Halüsinasyonlara ve görevli irrasyonel davranışa, kasılmalara ve hatta ölüme neden olur. Diğer semptomlar arasında güçlü uterus kasılmaları, bulantı, nöbetler ve bilinç kaybı bulunur. Tüketim mantar tarafından zarar gören uzuvların amputasyonuna yol açabilir. Orta yaşlardan beri, düşük dozlarda kürtaj yapmak ve doğum sonrası maternal kanamayı durdurmak için kontrollü olarak kulllanılır. Migren baş ağrılarını tedavi etmek için ayrıca parkinson hastalığı için çeşitli tedavilerde kullanılır.

Reklam