-->

Dünyanın En Yüksek 10 Dağı

Reklam

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. Dünya'da birçok dağ olup bunların ortaya çıkış nedeni farklıdır. Bazı dağlar yerin sıkışmasıyla oluşurken bazı dağlar lavların yeryüzüne çıkıp donmasıyla oluşur.

10) Annapurna I Dağı


Annapurna I, Himalayalarda bulunan bir dizi zirvedir. 55 km uzunluğunda olan bu silsile üzerinde bulunan Annapurna I, 8.091 metre yüksekliğindedir ve bu da onu dünyanın onuncu en yüksek zirvesi ve sekizbinlik dağlarından biri yapar. Annapurna Sanskritçede "Hasat Tanrıçası" anlamına gelir.

Annapurna I 8.000 metrelik ilk tırmanılan zirvedir. Maurice Herzog ve Louis Lachenal'dan oluşan Fransız ekip zirveye 3 Haziran 1950'de ulaşmıştır. 2014 yılında Nepal'in en korkunç dağ felaketi Annapurna I'de gerçekleşmiştir. Kar fırtınası ve çığ nedeniyle mahsur kalan dağcılardan 43'ü yaşamını yitirmiş, sağ kurtulanların birçoğunun ise uzuvları donmuş ve kesilmiştir. 6 adet zirvesi bulunan bu dağdaki ölüm oranı %40'ın üzerindedir. Bu aynı zamanda tehlikeli dağlar arasında en yüksek ölüm oranının olduğu dağ demektir.

9) Nanga Parbat Dağı


Nanga Parbat Dağı, dünyanın en yüksek 9. dağıdır(8.126 metre). Urdu dilinde adının anlamı "Çıplak Dağ"dır. Pakistan'da Gilgit–Baltistan,Kaşmir bölgesinde yer alır, Karakurum Dağları'nın uzantısında bulunur. Dünya'da tırmanması en tehlikeli dağlardan biri olarak kabul edilir. İlk kez 3 Temmuz 1953'te Hermann Buhl tarafından zirvesine tırmanılmıştır.

8) Manaslu Dağı


Manaslu Dağı, Nepal Himalayalarının bir parçası olan Mansiri Himal'de bulunan Manaslu (Kutang olarak da bilinir) 8164 metreliklik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek sekizinci dağıdır. Manaslu, "Ruhların Dağı" olarak çevrilen Sanskritçe bir kelime olan Manasa'dan gelmektedir.
Manaslu'ya ilk çıkış 9 Mayıs 1956'da Toshio Imanishi ve Gyalzen Norbu'dan oluşan Japon ekspedisyonu tarafından gerçekleştirilmiştir. 1972 yılında ise bir felaket gerçekleşmiştir. Dağcılar 6500 metredeyken kamplarından çıktıklarından birkaç dakika sonra üzerlerine çığ düşmüş ve 15 dağcı hayatını kaybetmiştir.

7) Dhaulagiri Dağı


Dhaulagiri Dağı, Nepal'de Kaligandaki Nehri'nden Bheri'ye kadar uzanan bir masiftir. Dhaulagiri I, 8,167 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci dağıdır. Buzullarıyla ünlü Daulagiri dağına ilk tırmanış 1960 yılında gerçekleşmiştir.

6) Cho Oyu Dağı


Cho Oyu Dağı, 8.201 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçe'de "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

Cho Oyu dağına ilk defa 19 Ekim 1954'de Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama'nın oluşturduğu Avusturyalı bir takım tarafından tırmanılmıştır.

5) Makalu Dağı


Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 metre rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramid şeklinde 2,386 metre çıkıntı gösterir.

Oldukça zorlu bir parkur olan Makalu dağına defalarca tırmanmaya çalışan ekipler olmuş fakat başarılı olamamışlardır. En sonunda Makalu dağına ilk defa 15 Mayıs 1955'te Fransız Lionel Terray ve Jean Couzy tarafından tırmanılmıştır. Bu Fransız dağcılar Makalu dağına tırmanırken daha önce denenmeyen bir rota denemişler ve daha sonraları bu rota dağcılar için standart rota olmuştur.

4) Lhotse Dağı


Lhotse Dağı dünyanın dördüncü yüksek dağıdır. Lhotse Tibetçe'de "Güney Zirve" anlamına gelir. Bu dağın en yüksek zirvesi 8,516 metre rakımlıdır ve hemen yanında yüksek rakımlı altzirveler bulunur. Bunlar doğuda 8,414 metre rakımlı "Orta Lhotse"; 8,383 metre rakımlı "Lhotse Shar" ve batı sırtında en büyük zirve olan "Nuptse"'dir. Bu dağ Tibet (Çin) ve Nepal'in Khumbu bölgesi sınırındadır.

Lhotse'ye ilk kez 18 Mayıs 1956'da İsviçreli Fritz Luchsinger, Ernst Reiss tırmanmışlardır.

3) Kançencunga Dağı


Kançencunga Dağı 8,586 metre ile dünyanın en yüksek 3. dağıdır. Hindistan ile Nepal arasında Himalayalarda bulunan bu dağa ilk defa 29 Mayıs 1955'te Joe Brown ve George Band çıkmayı başarmıştır. Dağın çok dik olması ve dağ üzerindeki dengesiz rüzgar hızı değişiklikleri hem çığ oluşumunu artırmakta hem de tırmanmaya çok zorlu hale getirmektedir. 2013 yılında Kançencunga dağında bir felaket yaşanmış ve düşen çığ nedeniyle 5 dağcı hayatını kaybetmiştir.

Kangchenjunga yerel halkın kullandığı Limbu dilinde Sewalungma olarak bilinir.

2) K2 Dağı


Pakistan ile Çin Halk Cumhuriyeti sınırı üzerinde yer alan K2 dağı dünyanın en yüksek 2. dağıdır. 8611 metre yüksekliği ile Everest'ten sonra dünyanın en yüksek 2. dağı olan K2'nin bir diğer adı da "Godwin Austin"dir. Yükseklik açısından ikinci sırada yer alsa da zorluk bakımından tartışmasız birinci sıradadır. Bu nedenle de K2'nin zirvesi dağcılar için "kutsal zirve" olarak adlandırılır. K2 dağı o kadar acımasızdır ki çıkmaya çalışan her 4 kişiden birisi orada hayata gözlerini yummuştur.

K2'ye ilk defa 31 Temmuz 1954'te İtalyan Lino Lacedelli ve yine İtalyan Achille Compagnoni tırmanmayı başarmıştır. K2ye tırmanan ilk Türk ise 2001 yılında yaptığı tırmanış ile Ali Nasuh Mahruki olmuştur. Ali Nasuh Mahruki aynı zamanda 1995 yılında Everest'e de tırmanarak "Everest'e tırmanan ilk Türk" ünvanını da almıştır.

1) Everest Dağı


Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağıdır. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin–Nepal sınırı üzerinde yer alır. Çıplak Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Batı sırtları en yüksek noktalara Everest (8.848 m) ile Güney doruğunda (8.748 m) ulaşır. Everest Dağı Kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir. Dünya'da en çok ilgi çeken yerlerin başlarında gelmektedir.Eteklerinden yükselen Çangtse, Khumbutse, Nuptse ve Lhotse gibi doruklar Nepal'den görülmesine engel olur.

Zirveye ilk defa 29 Mayıs 1953'te saat 11:30'da Yeni Zelanda'lı Edmund Hillary ve Nepal'li Tenzing Norgay ulaşmıştır. Everest dağına çıkan ilk Türk ünvanını ise 1995 yılında Ali Nasuh Mahruki kazanmıştır.

Reklam