-->

En İyi 10 Stratejik Masa Oyunu

Reklam
en iyi 10 stratejik masa oyunu

Masa oyunu ya da kutu oyunu, genellikle düz bir zemin ya da karton, tahta, plastik gibi malzemelerden yapılmış düzlemler üzerinde, oyun taşlarını veya pullarını belirli kurallar çerçevesinde hareket ettirmek suretiyle oynanan oyunlara verilen genel ad. Son yıllarda stratejik tahta oyunları, insanın en büyük ve en zorlu oyun tutkusu oldu. Bu zevkli stratejik oyunlar arasından en iyi 10 tanesini sıraladık:

10) Risk

risk oyunu

Risk, günümüzde Hasbro olarak bildiğimiz Parker Brothers tarafından üretilen bir strateji oyunudur. Fransız film yönetmeni Albert Lamorisse tarafından icat edildi ve 1957'de Fransa'da La Conquête du Monde (“Dünyanın Fethi”) olarak yayınlandı. Daha sonra Parker Brothers tarafından satın alındı ​​ve 1959'da Risk: The Continental Game, ardından Risk: The Game of Global Domination olarak kurallarda bazı değişiklikler yapıldı. O zamandan beri, bizi dünyanın liderleri gibi hissettiren ve 50 yıldan fazla bir süredir oyuna bağımlı olduk.

9) Axis & Allies

axis & allies oyunu

II. Dünya Savaşı'nın tarihsel bağlamına dayanan oyun olan Axis & Allies, aslen Larry Harris tarafından tasarlandı ve 1981'de Nova Game Designs tarafından yayınlandı; Oysa 1984 yılında Gamemaster Serisi masa oyunları kapsamında Milton Bradley Company tarafından yeniden yayınlandı. Kaçınılmaz karışıklığı önlemek için bu sürüm geriye dönük olarak Axis & Allies: Classic olarak adlandırılmıştır. Axis & Allies: Classic, beş Gamemaster Serisi masa oyunu serisinin en başarılısıydı. Gamemaster isminden emekli olduktan çok sonra, Axis & Allies: Classic, Milton Bradley Company ve Avalon Hill'in Hasbro tarafından devralınmasının ardından Avalon Hill kadrosuna taşınmaya devam ediyor. Oyunun kendisi birkaç revizyondan geçmiştir ve 2013 yılında en son halini almıştır.

8) Carcassonne

carcassonne oyunu

Carcassone, Klaus-Jürgen Wrede adlı özellikle akıllı bir adam tarafından tasarlandı. Oyun 2000 yılında Almanca olarak Hans im Glück ve İngilizce olarak Rio Grande Games ve Z-Man Games tarafından yayınlandı. Oyunun kendisi, 2001 yılında Spiel des Jahres ve Deutscher Spiele Preis ödüllerini alarak çok önemli övgüler aldı. İsmini şehir surları ile ünlü, güney Fransa'daki Carcassonne kasabasından almaktadır.

7) Catan

catan oyunu

Aslen Klaus Teuber tarafından tasarlanıp 1995 yılında Almanya'da Franckh-Kosmos Verlag (Kosmos) tarafından Die Siedler von Catan olarak yayınlandı. Oyun ve genişlemeleri Mayfair Games, Filosofia, Capcom, ve 999 Games tarafından yayınlandı. Catan Settlers, Avrupa dışında popülerlik kazanan ilk Alman tarzı tahta oyunlarından biriydi (şu anda Carcassone'un 5 yıl sonra da takip ettiğini biliyoruz). The Washington Post tarafından “zamanımızın masa oyunu” olarak adlandırıldığı Amerika Birleşik Devletleri'nde çok popüler oldu.

6) Sequence

sequence oyunu

Oyun, 1970'lerde iki yıllık bir süre boyunca Minnesota, Minneapolis'teki Douglas Reuter tarafından icat edildi. Bay Reuter başlangıçta “Sequence Five” adlı oyunu tasarladı, ancak anlaşılır şekilde daha basit olan “Sequence” için onu atmaya karar verdi. Reuter, konsepti geliştirmek için yıllarını harcadı ve Haziran 1981'de, Jax Ltd.'e masa oyunu üretme, dağıtma ve satma hakkı verdi. Oyun ilk olarak 1982 yılında bir perakende mağazasında satıldı. Genel halk ve eleştirmenler tarafından iyi karşılandı.

5) Ticket to Ride

ticket to ride oyunu

Ticket to Ride, 2004 yılında Wonder Days tarafından yayınlanan Julien Delval ve Cyrille Daujean tarafından çizilen Alan R. Moon tarafından tasarlanan, demiryolu temalı bir Alman tarzı tahta oyunudur. Oyun aynı zamanda Zug um Zug, Les Aventuriers du Rail, Aventureros al Tren, Wsiąść poci pgu ve Menolippu olarak da bilinir.

4) Agricola

agricola oyunu

Agricola, Uwe Rosenberg tarafından oluşturuldu ve Avrupa'da Lookout Games ve Z-Man Games tarafından yayınlandı. Kaynak yönetimi odaklı bir işçi yerleştirme oyunudur. Oyun, Spiel 2007'de yayınlandı ve kongrede gösterilen en iyi ikinci oyun seçildi. Oyun Temmuz 2008'de Z-Man Games tarafından İngilizce olarak yayınlandı. Agricola, "En iyi karmaşık oyun 2008" ve 2008 Deutscher Spiele Preis için Spiel des Jahres özel ödülünü kazandı.

3) Dominion

dominion oyunu

Dominion, Donald X. Vaccarino tarafından oluşturuldu ve Rio Grande Games tarafından yayınlandı. Dominion, türünün ilk oyunu ve piyasaya sunulduğundan beri "güverte kurma oyunları" olarak adlandırılan benzer kart tabanlı oyunların türünü üretti. Oyun, Spiel 2008'de Almanya'nın Essen kentinde halka açıklandığında, birçok dilde Fairplay anketleri tarafından "fuarın en iyi oyunu" seçildi. Gelecek yıl, 2009 yılında prestijli Spiel des Jahres ve Deutscher Spiele Preis ödüllerini kazandı. Amerikan Mensa'nın 2009 MindGame yarışmasında kazanan beş oyundan biriydi.

2) Scrabble

scrabble oyunu

1938 yılında, Alfred Mosher Butts, oyunu Lexiko adlı icat ettiği daha önceki bir kelime oyunundaki bir varyasyon olarak keşfetti. Kendisini birkaç set üretti ama herhangi bir büyük oyun üreticisine oyunu satmakta başarılı olamadı. 1948'de, Connecticut'taki Newtown sakinlerinden biri olan ve orijinal Criss-Crosswords oyununun az sayıdaki sahibi olan James Brunot, Butts'a satılan her birimin telif hakkını vermek için oyunu üretme haklarını aldı. Oyunun çoğunu değiştirmedi (harflerin dağılımı dahil), Brunot özellikle önemli bir şey yaptı: “Scrabble” adını değiştirdi.

1) Satranç

satranç

Satranç, tarihinin insan kültüründeki görev süresinin uzunluğundan dolayı özellikle tespit edilmesi zordur. Doğu Hindistan’da 280 ile 550 yılları arasında chaturaṅga olarak bilinen bir yerden geldiği düşünülüyor. Satranç'ın en eski kanıtı, oyunun chatrang ismi ile tanınmaya başladığı 600'lerin yakınında bulunan Sassanid Persia'da bulunur. Oyun 9. yüzyılda Batı Avrupa ve Rusya'ya ulaştı. 1000 yılına gelindiğinde, Avrupa'ya yayılmış ve birçok üst sınıf vatandaş arasında popüler hale gelmişti.

Reklam