-->

Dünyanın En Eski 10 Futbol Kulübü

Reklam
dünyanın en sski 10 futbol kulübü

Miras ve tarih, futbolda her zaman önemli bir rol oynamıştır. Başarılı olsalar da olmasalar da, bütün kulüpler ne kadar süredir faaliyet gösterdikleri konusunda gurur duyuyorlar. Ancak, hangi kulüplerin daha eski olduğu üzerine tartışmak ve anlaşmak kolay değildir. Birçok spor tarihçisi için bir çatışma konusu olmuştur. Futbol kulüplerinin 'uygun şekilde' kurulmaya başladığı dönemden (19. yüzyılın ikinci yarısı) kayıtların ve belgelerin gelmesi zor olduğundan, kesin tarihler üzerinde anlaşmak her zaman kolay değildir. İngiliz Futbol Federasyonu (FA) ve FIFA, aşağıdaki kulüplerden bazılarının resmi olarak en eski olduğunu kabul etti. Bazıları artık aktif değil, bazıları ise yalnızca yarı profesyonel liglerde aktif. Bununla birlikte, bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz büyük sporun oluşumunda önemli bir rol oynadılar.

10) Civil Service F.C. (1863)

civil service futbol kulübü

İngiliz Futbol Federasyonu'nun (FA) kurucu üyelerinden biri olan Civil Service FC, Chiswick, Londra merkezli bir kulüp. İlginç bir şekilde, 1863'teki orijinal FA oluşum toplantısından bugüne kadar düzenli olarak futbol oynayan tek kulüptür(toplantıdaki diğer kulüplerin çoğu rugby sendika kulüpleriydi). Sıklıkla 'War Office Club' olarak anılıyorlardı. Civil Service F.C. 1871/72 sezonunda ilk kez FA Challenge Cup'a katıldı ve kulüp Avrupa genelinde futbolun gelişiminde oldukça önemli bir rol oynadı. Avrupa kıtasını 1901-1926 yılları arasında gezerek, Real Madrid ve Barselona gibi önde gelen Avrupa kulüplerine karşı oynadı.

9) Royal Engineers A.F.C. (1863)

royal engineers futbol kulübü

Royal Engineers, İngiliz Kraliyet Mühendisleri Birliği'ni temsil eden askeri bir kulüptür. Oyunun öncüleriydiler ve 1870'lerde futbolda çok güçlü bir varlığa sahiptiler. Kulüp FA kupasını 1875'te kazandı ve aynı zamanda ilk on FA Cup sezonundan beş kez finalist oldular. Kraliyet Mühendisleri, ilk “karma ekip” olma onuruna sahiptir. İlk futbol kulüpleri, oyuncularının top sürme becerilerinin büyüklüğüne dayanıyordu ve bu süre zarfında en yaygın oyun tarzı, topu ileriye atmak ve ondan sonra önde olmaktı. Royal Engineers, kadroyu ilerletmek için oyuncular arasında geçişin değerini gösteren ilk takımdı ve bu taktik, 1860'ların sonlarında 1870'lerin ortalarında baskın bir takım olmalarında büyük bir etkendi.

8) Stoke City F.C. (1863)

stoke city futbol kulübü

Başlangıçta Stoke Ramblers adı verilen Stoke City FC, futboldaki en başarılı kulüplerden biri. Kulüp 1972'de Futbol Ligi Kupasını kazandı ve ayrıca iki kez Futbol Ligi Kupasını kazandı. Ayrıca 2011'de FA Cup finaline de katıldılar. Stoke City, bu listede hala Avrupa futbolunda yarışan ve en son 2011/12 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde oynayan tek kulüp. Stoke City'nin şaşırtıcı derecede geniş kapsamlı bir hayran kitlesi var. Kulübün destekçilerinin çoğu yerel Stoke-on-Trent bölgesinden gelmekle birlikte, İskandinavya, ABD, Rusya ve Avustralya'da oldukça popüler hayran taraftarlara sahiptir.

7) Notts County F.C. (1862)

notts county futbol kulübü

Şu anda profesyonel düzeyde oynayan en eski futbol kulübü (2013/2014 sezonunda İngiliz futbolunda üçüncü olan League One'da oynadılar). Notts County FC, diğer tüm İngiliz takımlarından daha fazla maç (4710) oynadı. Kulüp, uzun tarihi boyunca kayda değer başarılar elde etti ve 1894'te FA Cup'ı kazandılar.

6) Worksop Town F.C. (1861)

worksop town futbol kulübü

Gururlu bir geçmişi olan Nottinghamshire'dan bir diğer aktif kulüp ise Worksop Town FC, 1968'de Northern Premier League'in kurucu üyelerinden biri olana kadar, erken varoluşunun çoğunda Midland Ligi'nde (ve üç kez şampiyon) oynadı. Şu anda takım bölgesel liginin Premier Bölümünde oynuyor.

5) Hallam F.C. (1860)

hallam futbol kulübü

Sheffield gururlu bir futbol geçmişine sahip ve Hallam F.C. en eski kulüplerinden biri. Bu kulüp, 1860 yılından beri resmi olarak Guinness Rekorlar Kitabı tarafından “The Oldest Ground in the World” haline geldi. Sheffield FC ile birlikte, kulüp futboldaki en eski rekabetin bir parçasıdır ve ilk futbol derbisi 1860'da Sheffield ve Hallam arasında gerçekleşti. Kulüp ayrıca 1867'de, ilk futbol turnuvası olan Youdan Kupası'na katıldı. Hallam FC şu anda Northern Counties East League'de oynuyor.

4) Cray Wanderers F.C. (1860)

cray wanderers futbol kulübü

Londra'nın en eski futbol kulübü olan (ve dünyanın en eski aktif kulüplerinden biri olan) Bromley'de bulunan Cray Wanderers, aslında Londra'daki demiryolu işçileri tarafından kuruldu. 1934’de Londra Ligi’ne geçmeden önce 1894’ten itibaren (1901/02 sezonunda şampiyon oldu) Kent Ligi’ne katıldılar. İki kez Londra Ligi’ni, bir kez de İspanya Ligi’ni kazandılar. Ancak en güçlü performanslarını 2005-06 sezonunda, FA Cup'ın dördüncü eleme turunda gerçekleştirdiler.

3) Lima C.F.C. (1859)

lima futbol kulübü

Lima CFC’nin 1885’ten önce aktif olduğunu gösteren hayatta kalan hiçbir belge bulunmamasına rağmen, Peru kulübünün yıllar önce 1859’da kurulduğunu inanılıyor. Diğer birçok futbol kulübünün tarihi gibi bu da tartışmalı. Fakat doğru ise, Lima CFC’yi Latin Amerika’daki en eski kulüp olmasını sağlayacaktır. Çok sporlu bir kulüp olan Lima CFC, futbolun yanı sıra kriket, basketbol, eskrim, rugby ve diğer birçok spor dalında faaliyet göstermektedir. Futbol, ​​kulüp için kurulduğundan bu yana taraftarları için önemli olmasına rağmen, Lima CFC resmi olarak 1893'e kadar futbol maçı oynamadı.

2) Cambridge University A.F.C. (1857)

cambridge üniversitesi futbol kulübü

Cambridge Üniversitesi, 1856 tarihli futbol kulübü için kanıtlar sunan bir belgeye sahip olmasına rağmen (eğer doğru olsalar, en eski kulüp olacaktı), kulübün tarihi ve oluşumu FA tarafından tartışılmaktadır. Yine de, Cambridge Kurallarının hazırlanmasında ve futbolun gelişiminde önemli bir rol oynadılar. 1856'dan itibaren bu kurallar, ilk vuruş, kale vuruşu ve ileriye doğru geçişler gibi birçok önemli kavramı ortaya koydu ve bunlar 1867'de FA kuralları tarafından kabul edildi. Cambridge Üniversitesi şimdi BUA Futbol Ligi'nde oynuyor; İngiliz Üniversiteleri ve Kolejleri için bir lig.

1) Sheffield F.C. (1857)

sheffield futbol kulübü

İngiliz Futbol Federasyonu (FA) ve FIFA tarafından hala futbol oynayan en eski kulüp olarak kabul edilen Sheffield FC, ateşli taraftar kitlesine sahip bir ruhlu kulüp. Kulübün kurucu üyeleri Nathaniel Creswick ve William Prest, serbest vuruşlar, taç atışları ve kornerler gibi bu güne hala futbolda kullanılan birçok kavramı tanıtan Sheffield Kuralları kodunu tasarladı. Bunlar en sonunda 1877'de FA tarafından kabul edildi. 2004'te Sheffield FC, FIFA tarafından Centennial Merit Order'ı, futbolun oluşumunda ve oyundaki değerlerinin tanınmasında oldukça önemli bir rol almasıyla ödüllendirildi. Bu onuru almış iki kulüpten biri diğeri Real Madrid'dir.

Reklam