-->

En İyi 10 Anime Yönetmeni

Reklam
en iyi 10 anime yönetmeni

Anime, Japon çizim sanatıyla çizilmiş sanat eseridir, kendine özgü çizim tekniklerinden oluşur. Bu listedekiler, anime tarihindeki en yaratıcı, çığır açan ve en etkili yönetmenleridir.

10) Katsuhiro Otomo

katsuhiro otomo

Katsuhiro Otomo, Japonya'nın Miyagi eyaletinde doğdu. 1973'te Tokyo'ya taşındı ve aynı yıl çizgi romanlara başladı ve Prosper Mérimée romanının "Mateo Falcone" uyarlaması olan "Jyu-sei" ("A Gun Raporu") ile birlikte. Bundan sonra, çalışmalarını sık sık Action dergisinde yayınladı.

1979'da, Otomo'nun ilk uzun yayını ortaya çıktı - geleneksel mangayı sonsuza dek değiştiren çığır açan tarzı için büyük bir başarı olan "Ateş Topu" adlı bir dizi. Bu, Otomo'nun bilim kurgu temalarına ilgisinin başlangıcıydı. 1980 yılında, Otomo'nun "Domu" en çok satanlar arasına girdi ve Japonya'nın Bilim Kurgu Grand Prix Ödülü'nü kazandı. 1982'de Otomo, ilk Young dergisinde yayınlanan çizgi roman dizisi "Akira" ile ortaya çıktı. Bu önemli bir başarıydı. Çok sayıda ödül kazandı ve birçok kişi tarafından şimdiye kadar yaratılmış en iyi grafik kurgu eseri olarak kabul edildi.

9) Mamoru Oshii

mamoru oshii

Mamoru Oshii, Japon bir yapımcı, televizyon direktörü ve senarist. Felsefesi odaklı hikaye anlatıcılığıyla ünlü Oshii, Urusei Yatsura, Kabuktaki Hayalet ve Patlabor 2: The Movie gibi bir dizi popüler anime yönetti. Ayrıca ilk OVA, Dallos'u yaratma özelliğini de taşıyor.

8) Yoshiyuki Tomino

yoshiyuki tomino

Yoshiyuki Tomino bir Japon mecha anime yaratıcısı, animatörü, söz yazarı, yönetmen, senarist ve roman yazarıdır. Kanagawa Bölgesi Odawara'da doğdu ve Nihon Üniversitesi Sanat Koleji'nde okudu. En çok Gundam anime serisi ile tanınıyor.

7) Hideaki Anno

hideaki anno

Hideaki Anno, Japon animatör, yönetmen ve oyuncu. Özellikle popüler anime serisi Neon Genesis Evangelion 'un yapımındaki rolü ile bilinmektedir. Stili, postmodernizm ile birlikte, karakterlerin düşünce ve duygularının kapsamlı tasviri, çoğunlukla bu karakterlerin zihinsel yapısını sunan sıradışı sahneler yoluyla tanımlanmıştır.

Anno, bunun dışında Kare Kano (1998), Love & Pop (1998), Shiki-Jitsu (2000), Cutie Honey (2004), Re: Cutie Honey (2004), Rebuild of Evangelion (2007–) ve Shin Godzilla (2016) gibi serilerin yönetmenliğini yapmıştır. Yine Anno'nun yönettiği Mavi Suyun Esrarı, Neon Genesis Evangelion ve The End of Evangelion serileri sırasıyla 1990, 1995 ile 1996 ve 1997 Animage Anime Grand Prix ödüllerini kazanmıştır.

6) Isao Takahata

isao takahata

Isao Takahata, Japon anime yönetmenidir. Ünlü anime yönetmeni Hayao Miyazaki'nin uzun süreli çalışma arkadaşı ve Studio Ghibli'nin kurucularındandır. Studio Ghibli kurulduktan sonra farklı türlerdeki dört filme imza atmıştır: savaş filmi Ateşböceklerinin Mezarı, romantik drama Dün Gibi, komedi filmi Komşum Yamadalar, doğa bilinçlendirme temalı Pom Poko. Bu filmlerden Ateşböceklerinin Mezarı, film eleştirmeni Roger Ebert tarafından en iyi savaş filmlerinden biri olarak nitelendirilmektedir.

Takahata 1959 yılında Tokyo Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş, ardından yeni kurulan Toei Doga animasyon şirketine (bugünkü adıyla Toei Animation) katılmıştır. Burada kısa bir süre sonra Hayao Miyazaki ile tanışmış, ve ilk filmi Güneşin Prensi Horus filmini yönetmiştir. Sanatsal başarısına rağmen filmin ticari başarı elde edememesi nedeniyle Miyazaki ile birlikte şirketten ayrılmışlardır. Birçok anime yönetmeninin aksine, Takahata yönetmenlikten önce hiç animatörlük görevi yapmamıştır.

5) Satoshi Kon

satoshi kon

Satoshi Kon, bir Japon film yönetmeniydi. Kariyerine Young Magazine'de bir manga sanatçısı ve editör olarak başladı ve daha sonra antoloji filmi Memories'in bir bölümü olan Magnetic Rose ile senaryo yazarlığını yaptı. Kon, ilk uzun metrajlı filmi olan Perfect Blue'yu 1997'de, ardından Millennium Aktris, Tokyo Godfathers, Paprika ve televizyon dizisi Paranoia Ajanı yaptı. Japan Animation Creators Association (JAniCA) çalışma grubunun 15 üyeli yönetim kurulunun kurucusu ve bir parçası.

Satoshi Kon, 47. doğum gününden kısa bir süre önce pankreas kanserinden öldü. Ölmeden önce, blogunda son bir açıklama yaptı.

4) Noboru Ishiguro

noboru ishiguro

Noboru Ishiguro, 24 Ağustos 1938'de Japonya'nın Tokyo kentinde doğdu.

Nihon Üniversitesi Sanat Bölümüne girdi ve 1964'ten mezun oldu. Daha sonra Onishi Pro'ya katıldı. Burada ilk kez taşeronluk yapan Astro Boy bölümlerinde anahtar animatör olarak çalıştı. 1978'de Artland animasyon stüdyosunu kurdu ve o zamandan beri stüdyoda yer alan çoğu prodüksiyonda başkanlık ve yönetmen olarak görev yaptı.

Noboru Ishiguro, Anime Serisi Space Battleship Yamato II, Super Dimension Fortress Macross, Super Dimension Century Orguss, Humanoid Monster Bem, Megazone 23, Legend of the Galactic Heroes ve Tytania'yı yönetmenliğini yapmıştır.

20 Mart 2012'de vefat etti.

3) Shinichirō Watanabe

shinichiro watanabe

Şiniçiro Vatanabe, Japon bir anime direktörü ve yazarıdır. Sanatçı en çok "Cowboy Bebop" televizyon serisiyle bilinmektedir.

Vatanabe, "Cowboy Bebop"ta da görülebileceği gibi, birden fazla öge ve konsepti aynı çatı altında tutan bir sanatçıdır. Kovboy ve kent yaşamını birleştirilmesi ve bu konseptin uzayda geçmesi gibi değişken bir çalışma izleyen Vatanabe, son çalışmaları arasında "Samurai Champloo"da da Okinava kültürü, hip hop, modern Japonya ve samuray gibi tezat ögeleri birleştirmekte ustalık göstermiştir.

Japon anime şirketi "Sunrise"a geçişin ardından, Vatanabe önce yardımcı yapımcı, sonrasında yönetmen olarak anime çalışmalarındaki yerini belirledi. Ardından "Cowboy Bebop" projesini hayata geçiren sanatçı, çalışmalarına 2001 filmi "Knockin' on Heaven's Door" ile devam etti. 2003'te, Vatanabe ilk Amerikan yapımı animeyi yönetti. Vatanabe hızını sürdürerek Japonya'da 19 Mayıs 2004'te yayınlanmaya başlayan, "Samurai Champloo" serisini yönetti. Son olarak "Baby Blue" adlı 2007 yapımı kısa filme imza atan sanatçı, 2012'de çıkan "Kids on the Slope" (Sakamichi no Apollon) adlı animeyi yönetmiştir.

2) Osamu Tezuka

osamu tezuka

Tezuka, Japon manga sanatçısı, karikatürist, animatör ve film yapımcısıydı. Öncü teknikleri ve türlerin inovatif yeniden tanımları ona “manga babası”, “manga tanrıçası” ve “manga tanrısı” gibi ünvanlar kazandırdı. Ek olarak, Tezuka'nın biçimlendirici yıllarında büyük bir ilham kaynağı olan Walt Disney'e eşdeğer Japon olarak kabul edilir.

Tezuka, 1947'de yayınlanan Yeni Hazine Adası ile Japonya'da manga devrimi olarak bilinen şeye başladı. Efsanevi çıktısı, Tetsuwan Atom, Jungle Taitei gibi en etkili, başarılı ve iyi bilinen manga serilerinin bazılarını ortaya çıkardı. Black Jack, ve Hi no Tori, hepsi de birkaç ödül kazandı. Ayrıca Astro Boy ve Kimba the White Lion adlı çalışmaları ile de tanınıyordu.

Tezuka, 1989 yılında mide kanserinden öldü. Ölümünün Japon halkı ve diğer karikatürcüler üzerinde hemen etkisi oldu. Takarazuka'da hafızasına ve yaşamına adanmış bir müze inşa edildi ve Tezuka birçok ödül aldı. Ölümünde, hiçbir zaman yayınlanmayan Hi no Tori'nin son bölümleriyle birlikte çeşitli animasyonlar yapım aşamasındaydı.

1) Hayao Miyazaki

hayao miyazaki

Hayao Miyazaki, 5 Ocak 1941 yılında Tokyo'da doğan; Japon manga ve anime sanatçısıdır. Elli yılı aşkın bir süredir animasyon dünyasının içindedir ve en yakın çalışma arkadaşı Isao Takahata ile birlikte Studio Ghibli adlı animasyon stüdyosunun kurucusudur.

Animasyonun en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen Hayao Miyazaki'nin animasyon filmlerinin başarısı dünya çapında ilgi görmüş ve ismi Amerikalı Walt Disney, Steven Spielberg ve Orson Welles ile karşılaştırılır hale gelmiştir. Miyazaki Time dergisinin yapmış olduğu dünyanın en etkileyici insanları listesinde yer almaktadır.

Eserleri Japonya'da olağanüstü ilgi ve saygı gören Miyazaki, Oscar Ödülü'nü kazandığı 2002 yılına kadar çizgi film çevreleri dışında batıda pek tanınmıyordu. Kendisine sadece bu ödülü getirmekle kalmayıp bir ilke de imza atmasını sağlayan Ruhların Kaçışı filmi Berlin Film Festivali'nde ödül alan ilk animasyon filmidir. Ayrıca bu filmle Japonya'da gişe rekorları kırarak; 1997'de yönetmenliğini yaptığı Prenses Mononoke filmi ile kendisine ait olan gişe rekorunu yine kendisi kırmıştı. Miyazaki'nin Isao Takahata ile beraber yaptığı Heidi dizisi Türkiye'de tanınır.

Miyazaki özellikle son zamanlardaki eserlerinin büyük bir kısmının yönetmenliğinin yanı sıra metin yazarlığını da yapmıştır. Bu türden ilk eserlerinden biri kendi yarattığı bir mangadan uyarlama olan Rüzgarlı Vadi'dir. Bu eserinden sonra Stüdyo Ghibli'yi kuran Miyazaki eserlerini burada hazırlamaya başlamış ve bu stüdyo aracılığıyla hayranlarına ulaştırmıştır.

Reklam