-->

80'lerin En Korkunç 10 Korku Filmi

Reklam
80'lerin en korkunç 10 korku filmi

80'ler, korku filmlerinin altın çağı olarak kabul edilir. Bu on yılda üretilen filmler yalnızca kendi başlarına çığır açmakla kalmadı, aynı zamanda bazıları bugüne kadar devam eden yeni versiyonlarının üretilmesine neden oldu. 80'lerin korku filmlerinin hâlâ başyapıt olarak kabul edilmesinin sebeplerinden biri, zamanlarına göre ne kadar eşsiz olduklarıdır.

10) Friday the 13th (IMDB)

13. cuma

13. Cuma, 1980 yılında Sean S. Cunningham tarafından çekilmiş bağımsız Amerikan filmidir. 13. Cuma serisinin başlangıç filmidir ve filmin ardından 2001 yılına kadar 9 devam filmi çekilmiştir. 2001'deki Jason X bu filmin 10. bölümü niteliğini taşımaktadır.

13. Cuma, minimal senaryosu ancak dönemine göre bir hayli ilerici efektleriyle günümüzün bir çok sinema otoritesine göre "kült statüsünde" bir yapım olarak, benzeri yüzlerce teen-slasher prodüksiyonlarıyla arasındaki makası bir hayli açmıştır... Filmde ana mekan, Camp Crystal Lake'tir... Burası, on yıllar önce esrarengiz cinayetlerin yaşandığı, terkedilmiş bir gençlik kampıdır. Gözünü budaktan sakınmayan cesur bir girişimci kampı tekrar hizmete açmaya karar vererek yakışıklı delikanlılar ve güzel genç kızlardan oluşan bir kadroyu işe alır. Bir yağmur fırtınası kampı dünyanın geri kalanından soyutladığında korkunç ölümler başlar. Gençler sırayla, korkunç derecede yaratıcı şekilde cinayete kurban gitmektedir.

9) Re-Animator (IMDB)

re animator

Re-Animator, H. P. Lovecraft tarafından kaleme alınmış aynı adlı hikâyeden yola çıkan ve senaryosu Dennis Paoli tarafından yazılıp 1985 yılında Stuart Gordon tarafından yönetilmiş bir korku ve bilim kurgu filmidir.

Başarılı bir tıp öğrencisi ve bir hastanede asistan olarak görev yapmakta olan Dan, dekanın kızı Megan’la birlikte güzel bir hayat sürmektedir. Bir gün ev arkadaşı ilanıyla Herbert West isimli birisi ilgilenir. West, ölenleri hayata döndürme üzerine deneyler yapan İsviçreli garip bir bilimadamıdır.

West’i evine kabul eden Dan, bu adamın evinin bodrumunda deneyler yapmasına izin verir. Megan’la sahip oldukları ölü kedileri üzerinde deney yapan West’in daha büyük deneklere ihtiyacı vardır. West’in çalışmalarından çok etkilenen Dan, yardım etmeyi kabul ettiğinde başına geleceklerden habersizdir.

8) Hellraiser (IMDB)

hellraiser

Hellraiser, Clive Barker'ın yazıp yönettiği ve Barker'ın romanı The Hellbound Heart'a dayanan Christopher Figg tarafından üretilen 1987 İngiliz korku filmi.

Berduş bir gezgin olan Frank Cotton Kuzey Afrika’da bir yerde, eski çağlardan kalma gizemli bir akıl küpünü satın alır. Küpün, doğru biçimde oynandığı takdirde, cennetin ve sonsuz zevkin kapılarını açacağına dair bir rivayet bulunmaktadır. Küpü, tam bir izbe durumundaki evinin çatı katında kurcalayn Frank, başka bir boyutun kapılarını açmayı başarır...

7) The Fog (IMDB)

the fog

Sis, 1980 tarihli ABD yapımı korku filmidir. John Carpenter'ın yazıp yönettiği ve müziklerini bestelediği filmin başrollerinde Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Tom Atkins ve Janet Leigh vardır.

Kuzey Kaliforniya'da bir sahil kasabasında yüzyıllar önce kasaba sakinleri tarafından içinde ganimetlerle birlikte sisin içinde kaybedilerek ve kayalıklarda parçalanarak batırılmıştır. Yüzyıllar sonra gemide can veren denizciler intikam için geri gelmişlerdir. Sisin içerisinden gelen hayaletler, haksızlığı cezalandırmak için kasaba sakinlerinin peşine düşerler.

6) Child's Play (IMDB)

child's play

Child's Play, Tom Holland'ın yönettiği, 1988 yılında vizyona giren ABD yapımı doğaüstü korko filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent ve Brad Dourif yer almaktadır.

Seri katil olan Brad Dourif, peşine düşüne polislerden kurtulmak için bir oyuncuk bebek fabrikasına sığınır fakat kurtulamaz ve polis tarafından öldürülür. Brad, ölmeden önce vodoo büyüsü ile lanetlenerek ruhu bir oyuncak bebeğe aktarılmıştır. Catherine Hicks, oğlu Alex Vincent için Chuckie lakaplı oyuncak bebeği satın alır. Kısa süre sonra birkaç cinayet işlenmeye başlar ve tüm deliller cinayetleri Alex’in işlediği üzerinedir. Brad’i öldüren polis, cinayetleri Alex’in işlediğine inanmaz ve olayı araştırmaya başlar. Yaşananların ardında bambaşka bir gerçek vardır.

5) Gremlins (IMDB)

gremlins

Gremlinler, Joe Dante tarafından yönetilen ve Warner Bros. tarafından 1984 yılında gösterime sokulan Amerikan korku komedi filmidir.

Rand Peltzer (Hoyt Axton), hiçbir icatı olmayan başarısız bir mucittir. Yılbaşında ailesine hediye olarak Gizmo adında şirin küçük bir yaratığı getirir.

Sevimli yaratıkla ilgili 3 önemli kural vardır. Geceyarısından sonra yemek verilmemeli, direk güneş ışığına maruz bırakılmamalı ve birkaç damladan fazla su içmemelidir. Bu kurallardan herhangi birine uyulmazsa korkunç sonuçlar beklemektedir.

Rand ve oğlu Billy (Zach Galligan), her kuralı ayrı ayrı çiğnemeyi başarırlar ve başları oldukça derde girer. Artık Gremlin olarak bilinen yırtıcı ve sürekli aç gezinen çok sayıda canavarlarla uğraşmak zorundadırlar.

4) Poltergeist (IMDB)

poltergeist

Poltergeist, Tobe Hooper'ın yönettiği ve JoBeth Williams, Craig T. Nelson, Heather O'Rourke ve Beatrice Straight'in başrol oynadığı 1982 Amerikan doğaüstü korku filmi. Steven Spielberg filmi yazdı ve yaptı, ancak kontratındaki bir madde, ET'yi yaparken bir başka filmi yönetmesini engelledi.47

Freeling ailesi oturdukları evin eski bir mezarlığın üzerine inşa edildiğinin hiç de farkında değillerdir. Bu bir süreliğine sorun değildir; ancak ne zaman ki hayaletler bu evin sakinlerini rahatsız etmeye başlar, işte o zaman bu mezarlık meselesi büyük bir sorun haline gelir. İşin kötüsü küçük kızları Annie de hayaletler tarafından başka bir boyuta kaçırılmıştır. Anne ve baba kızlarını kurtarmak için elinden geleni yapacaklardır. Bunun için de metafiziksel kimi yöntemlere başvuracaklardır. Hayaletlerin küçük kızı kaçırmaları ise amaçsız bir hareketin tezahürü değildir.

3) The Evil Dead (IMDB)

the evil dead

The Evil Dead, 1981 yapımı bir korku filmidir. Sam Raimi tarafından yazıldı ve yönetildi. Başrollerde Bruce Campbell, Ellen Sandweiss ve Betsy Baker vardır. Filmde tatil için Tennessee ormanındaki bir kulübeye giden 5 üniversite öğrencisinin yaşadıkları anlatılıyor.

Bazı yolculuklar, her ne kadar nereye gidildiği ve beklentinin ne olduğu belli olsa da umulmadık kapılara açılabilir. Ormanda bir kulübeye doğru yola çıkan beş arkadaşın esas amaçları sadece bir haftasonunu keyifle geçirmektir. Gittikleri yerde bir teyp kaydı bulurlar. Bunu bir profesör bırakmıştır. Ardından Ölüler Kitabı’nı bulurlar. Kayıtta profesörün kendi çevirisini yaptığı, ölüleri canlandırma pasajlarını dinlerler ve dehşetli dolu bir kötülük ormanda açığa çıkar.

Önce ormanın kendisi sonra da insanlar kötücül yaratıklara dönüşmeye başlar. Kızlardan biri ormana kaçtığında ağaçların tecavüzüne uğrar. Diğerleri de paylarına düşen dehşetle yüzleşeceklerdir. Filmin asıl kahramanı, Bruce Campbell’ı türün hayranları arasında ölümsüzleştirecek olan Ash karakteridir.

2) A Nightmare on Elm Street (IMDB)

a nightmare on elm street

Elm Sokağı Kâbusu, Wes Craven tarafından yazılmış ve yönetilmiş 1984 yapımı Amerikan korku filmidir. John Saxon, Heather Langenkamp, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Robert Englund ve Johnny Depp adlı oyuncular filmin kadrosunda yer almaktadır. Johny Depp, oyunculuğa ilk adımını bu filmle atmıştır.

Los Angeles’taki bir mahallede gençler tuhaf bir şekilde ölmeye başlarlar. Parmaklarında jilet keskinliğinde bıçaklar olan korkunç bir adamın bulunduğu kabuslar uyurken canlarını almaktadır. Rüyalardaki bu hayalet, yıllar önce çocuklarını öldürdüğü aileler tarafından linç edilen sapık Fred Krueger’dan başkası değildir. Freddy her nasılsa şimdi geri dönmüş, yeni yetmeleri bir bir rüyalarında öldürerek intikam almaktadır. Eğer Freddy peşinizdeyse tek çare uykuya direnmekte midir? Yoksa onunla kendi kabusunda yüzleşmekte mi?

1980’lere damgasını vurarak Wes Craven’ı şimdi haklı olarak kurulmuş oturduğu tahtına çıkaran Elm Sokağı Kabusu, sonradan defalarca geri dönecek olan Freddy karakterine hayat veren Robert Englund’un da katkısıyla çığır açacaktır.

1) The Shining (IMDB)

the shining

The Shining, 1980 yapımı Stanley Kubrick'in Stephen King'in aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarladığı filmdir. Filmin başrolünde yazar Jack Torrance'ı canlandıran Jack Nicholson vardır. Torrance'ın karısı rolünü ise Shelley Duval canlandırmıştır.

The Shining, yazar Jack Torrance’ın, kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte otele taşınması sonrasında gelişen metafiziksel olayları konu alır. Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Aile bir kar fırtınası sebebiyle dağda konuşlanan bu otelde mahsur kaldığındaysa Jack doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.

Reklam