-->

70'lerin En Korkunç 10 Korku Filmi

Reklam
70'lerin en korkunç 10 korku filmi

70'lerin korku filmleri, klişe normlarından sapan yeni korku filmi dalgası yarattı. William Friedkin, Ridley Scott, David Cronenberg, Wes Craven ve John Carpenter gibi film yapımcıları öne çıkmaya başladı ve sonsuza dek izleyicilerin film beklentilerini değiştirdi. En korkunç 70'lerin korku filmlerini sıraladık:

10) Last House on the Left (IMDB)

last house on the left

Last House on the Left, Wes Craven tarafından yazılmış, yönetilmiş ve Sean S. Cunningham tarafından üretilmiş 1972 Amerikan kült statüsündeki muazzam bir korku filmidir. Filmde Sandra Peabody , Lucy Grantham , David A. Hess , Fred Lincoln , Jeramie Rain ve Marc Sheffler yer alıyor. Filmde Collingwood ailesi tatil için bir dağ evine giderler. Ailenin kızı Mari, orada Paige ile arkadaş olur. Fakat bir çete tarafından iki arkadaş kaçırılır ve Mari ellerinden kurtulmaya çalışırken vurulur. Çete üyeleri kendilerine sığınacak bir ev ararken tesadüfen Mari’nin ailesinin evini bulur. Herşey ortaya çıktığında failler kurban durumuna düşecektir.

9) Suspiria (IMDB)

suspiria

Suspiria, Dario Argento ve Daria Nicolodi'nin birlite yazdığı ve Dario Argento yönettiği 1977 yapımı İtalyan doğaüstü korku filmidir. Amerikalı bir genç kadın olan Susie Bannion, dünyaca ünlü bir dans okulu Markos Tanz Company'e katılır. Tam Susie'nin geldiği sıralarda, okulun başka bir üyesi olan Jessica gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Okulun devrimci sanat yönetmeni olan Madame Blanc'ın rehberliğinde Susie olağanüstü bir ilerleme kaydederken, kendine Sara isimli bir arkadaş da edinir. Zaman içerisinde iki arkadaş bu prestijli okulun ve yöneticilerinin karanlık bir sırrı sakladıklarından şüphelenmeye başlar...

8) Halloween (IMDB)

halloween

Günümüz korku sinemasının şablonlarını oluşturmuş bir klasik Halloween. Senaryo ve müzik ile de bizzat ilgilenen yönetmen John Carpenter’ın damgasını taşıyan film, mahalleye dehşet saçan sapık ve ona yem olmaktan kurtulma çabası içindeki genç kız arasındaki kedi-fare oyununu anlatıyor.

Tony Curtis’in kızı Jamie Lee Curtis, bu filmdeki rolüyle parlamıştı. Çok sayıda devam filminde de cinayetlerini sürdüren sapık Michael Myers’ın bu ilk cinayetler serisi, uzun gerilim sahneleri üzerine kurulu.

7) The Wicker Man (IMDB)

the wicker man

Wicker Man, Robin Hardy tarafından yönetilen 1973 yapılı İngiliz gizemli korku filmidir. Neil Howie isimli bir dedektif polis İskoçya'daki Summerisle Adası'nda meydana gelen gizemli bir davayı çözmek için bölgeye gider. Bir genç kız esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştur ve Howie onu bulması için görevlendirilmiştir. Adaya vardığında bir sürprizle karşılaşan dedektif yerli halktan aslında öyle bir kızın asla var olmadığını işitir. Koyu bir Pagan inancına sahip olan yerli halk genç kızın varlığını kabul etmedikçe Neil Howie burada paganizme dair öğrendiği şeylerle birlikte olayların göründüğü gibi olmadığına kanaat getirecek, genç kıza ne olduğunu öğrenebilmek için ada halkına karşı zorlu bir mücadeleye girişecektir.

6) Tourist Trap (IMDB)

tourist trap

Tourist Trap, David Schmoeller'in yönettiği ve Chuck Connors, Jocelyn Jones, Jon Van Ness, Robin Sherwood ve Tanya Roberts'ın başrol oynadığı 1979'lu bir Amerikan filmidir. Film, doğaüstü güçlere sahip mankenleri barındıran yol kenarındaki bir müzeye rastlayan bir grup genç insanı izliyor. Schmoeller, senaryoyu, yapımcı ve yönetmen Charles Band'ın yanında film yapımcısı olarak görev yapan J. Larry Carroll ile birlikte yazdı.

5) Carrie (IMDB)

carrie

Stephen King'in ilk romanı olan Carrie 1976 yılında Brian De Palma yönetmenliğinde beyazperdeye uyarlanmıştır. Filmin senaryosu Lawrence D.Cohen tarafından yazılmış ve dönemin başarılı filmlerinden biri olmuştur.

Carrie White baskıcı annesi yüzünden bir türlü kabuğunu kıramamış, kendi halinde, dış dünyaya uzak bir kızdır. Artık ergenliğin arifesindedir ve kadın olmuştur. Okulda yaşadığı oldukça travmatik bir olayın neticesinde gerçeküstü yeteneklerini birer birer keşfetmeye başlar. Öğretmenleri ve bazı arkadaşları onun durumuna üzülerek onu topluma kazandırma çabası içerisine girerler. Yakınlarda gerçekleşecek olan okul balosuna götürmek üzere bir oğlan onu davet eder. Ancak bu baloda ona hazırlanan korkunç bir şaka, herkes için ölümcül olacaktır.

4) Texas Chainsaw Massacre (IMDB)

texas chainsaw massacre

Teksas Katliamı, Tobe Hooper'ın Kim Henkel ile birlikte yazıp tek başına yönettiği, 1974 tarihli, ABD yapımı bağımsız korku filmidir. Başrollerde Marilyn Burns, Paul A. Partain, Edwin Neal, Jim Siedow ve Gunnar Hansen vardır.

Sally ve kardeşi Franklin'in dedelerinin mezarını kontrol etmeleri gerekmektedir ve arkadaşları Jerry, Kirk ve Pam'i de yanlarına alıp yola çıkarlar. Sonrasında dedelerinden kalma eski çiftlik evini ziyaret etmeye karar verirler. Yolculuk esnasında otostop çeken birini arabalarına alırlar. Hiç normal görünmeyen bu yolcu Franklin'in çakısını alıp sırf eğlencesine elini keser, sonrasında ise Franklin'in kolunu yaralar. Bu zorlu anların ardından otostopçuyu zor bela karavandan indirerek yola devam ederler. Ancak gerilim bununla sınırlı kalmayacaktır. Eve vardıklarında hayal dahi edemeyecekleri bir kabusun ortasında sıkışıp kalacaklardır.

3) Black Christmas (IMDB)

black christmas

Black Christmas, 1974 tarihli Kanada yapımı slasher türü korku filmidir. Filmin yönetmenliğini Bob Clark, senaristliğini A. Roy Moore üstlenmiştir. Filmin müzikleri ise Carl Zittrer'a aittir. Başrollerde Olivia Hussey, Keir Dullea, Margot Kidder, Andrea Martin, Marian Waldman ve John Saxon vardır.

Film, akli dengesi yerinde olmayan bir seri katil ile karşı karşıya gelen bir grup öğrenciyi konu alır. Filmin hikâyesi, Québec'te Noel zamanı işlenen seri cinayetlere dayanır. Filmin dağıtımını Kanada'da Ambassador Film Distributors, Birleşik Devletler'de Warner Bros. yapmıştır. Türkiye'de 1985 yılında video kiralama kulüplerinde Kara Noel adıyla kiraya verilmiştir.

2) Dawn of the Dead (IMDB)

dawn of the dead

Dawn of the Dead, George A. Romero tarafından yazılan ve yönetilen 1978 yılı zombi filmi. Romero'nun Yaşayan Ölüler serisindeki ikinci filmidir fakat serinin önceki filminden karakter ya da yer içermemektedir ve toplum üzerinde bir zombi salgınının gelecek etkilerini geniş bir ölçekte göstermektedir.

Özel polis Peter ve Roger, et yiyen zombiler tarafından ele geçirilen bir apartmanı temizledikten sonra yakındaki bir televizyon istasyonuna sığınırlar. Burada tanıştıkları iki televizyoncuyu da yanlarına alarak helikopterle binadan kaçarak bir alışveriş merkezine ulaşırlar. Erzak almak üzere kısa bir süre için uğradıkları alışveriş merkezinde hesapladıklarından daha fazla kalmaları gerekecektir, çünkü anlaşılmayan bir nedenle tüm zombiler bu binaya girmeye çalışmaktadır. Zombiler aracılığı ile tüketim toplumu eleştriliyor.

1) The Exorcist (IMDB)

the exorcist

Exorcist, William Peter Blatty tarafından yaratılan The Exorcist adlı romanı temel alan beş taksit ve televizyon dizisinden oluşan bir Amerikan korku franchise'ıdır. Filmler Warner Bros. ve 20th Century Fox tarafından dağıtıldı. Filmler dünya çapındaki gişede 661 milyon dolar hasılat elde etti.

Yeni filminin çekimleri sırasında 12 yaşındaki kızı Regan'ın tuhaf eylemler sergilemeye başladığını fark eden aktris Chris MacNeil, kızını doktora götürür. Doktorlar beyninde geçici bir hasar olabileceğini söyleseler de bu vaka daha önce rastlanmamış türdendir. Bir seri tıbbi testten sonra küçük kızın hiçbir sorunu olmadığı ortaya çıkar. Ancak Regan'ın tuhaf halleri sona erecek gibi değildir. Küçük kız son derece şiddetli bir şekilde titremekte, garip sesler çıkarıp hiçbir anlamı olmayan hareketlerde bulunmaktadır. Bu ürkütücü durum karşısında çaresiz kalan Chris, kızını aynı zamanda psikiyatr olan Peder Merrin'e götürür. Peder, Regan'ın içine şeytan girdiğini tespit edecek, aile çaresizce bu durumdan kurtulmaya çalışacaktır.

Reklam