-->

Gözden Kaçan En İyi 10 Distopya Romanı

Reklam
gözden kaçan en iyi 10 distopya romanı

Büyük ihtimal gözden kaçırdığınız en iyi 10 distopya romanını listeledik.

10) One - David Karp (1953)

one - david karp

One, ilk olarak 1953'te yayınlanan David Karp'ın distopyalı bir romanıdır. Ayrıca Escape To Nowhere adıyla da yayınlandı. Belirsiz bir zamanda geçen One, bir toplumu, kökleri dağılmaya ve her bir vatandaşın "hayırsever devlet" in çıkarlarıyla kendi çıkarlarını tanımlamasına dayanan, mükemmellik yolunda tasvir eder. Bu amaca ulaşmak için, muazzam bir devlet aygıtı olan bir gözetleme sistemi, ince eğitim biçimleri ve gerekirse beyin yıkama sistemi kullanılır.

9) The Foundation Pit - Andrey Platonov (1987)

the foundation pit - andrey platonov

The Foundation Pit, Andrei Platonov'un kasvetli ve sembolik ve yarı hicivli bir romanıdır. Romanın konusu Sovyetler Birliği'nin başlarında yaşayan bir grup işçiyle ilgilidir. Ülkenin proleterleri için devasa bir evin inşa edileceği temelde devasa bir temel ocağı kazmaya çalışıyorlar.

8) Kallocain - Karin Boye (1940)

kallocain - karin boye

Kallocain, İsveç edebiyatının en büyük yazarlarından olan Karin Boye'un şaheseridir. Distopya olarak bir roman tarzında yazılmış eser, İkinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde yazılmıştır ve savaşın gelişini öngördüğü için önemlidir.

7) Vurt - Jeff Noon (1993)

vurt - jeff noon

Vurt, İngiliz yazar Jeff Noon tarafından yazılmış bir 1993 bilim kurgu romanıdır. 1994 Arthur C. Clarke Ödülünü kazandı ve daha sonra Doksanların En İyi Romanları listesinde yer aldı. Vurt, Kayıp kız kardeşi Desdemona'yı ararken Scribble ve "çetesi" Stash Riders'ın hikayesini anlatıyor. Roman, toplumun renk kodlu tüyleri emerek erişilen, halüsinojenik bir ilaç / paylaşılan alternatif gerçeklik olan Vurt tarafından şekillendirildiği alternatif bir İngiltere Manchester versiyonunda yer alıyor. Bazı (asla açıklanmayan) bir mekanizma sayesinde, insanlığın hayalleri, mitolojisi ve hayalleri Vurt'ta nesnel gerçekliğe ulaştı ve “gerçek” oldu.

6) Camp Concentration - Thomas M. Disch (1968)

camp concentration - thomas m disch

Camp Concentration, Amerikalı yazar Thomas M. Disch'in 1968 bilim kurgu romanı. 1967'de New Worlds'de seri hale getirildikten sonra, 1968'de İngiltere'de Hart-Davis ve 1969'da ABD'de Doubleday tarafından yayınlandı. Şair, kaçırılan Katolik ve vicdani retçi Louis Sacchetti, askeri mahkumlara kendilerini dahice kılmaları amaçlanan bir sifiliz enjekte edildiği Camp Archimedes adlı gizli bir askeri tesise gönderilir. Akılda katı kategorileri parçalayarak (Arthur Koestler tarafından öne sürülen bir dahi tanımına göre), hastalık düşünce sürecini hem daha hızlı hem de daha esnek hale getirir; ayrıca fiziksel bozulmaya ve dokuz ay içinde ölüme neden olur.

5) The Mount - Carol Emshwiller (2002)

the mount - carol emshwiller

Mount, Carol Emshwiller'in 2002 tarihli bir bilim hayal romanı. 2002'de Philip K. Dick Ödülü'nü kazandı ve 2003'te En İyi Roman Bulutsusu Ödülü'ne aday gösterildi. Birinci şahıs anlatıcısı Charley, tüm insanlar gibi Hoots olarak bilinen yabancı bir ırk için bir binicilik asağı (örneğin atlar) olarak kullanılan genç bir adamdır. Charley dünyasındaki insanlar, pastoral bir Dünya, Hoots ile asır bir köle ilişkisi içinde yüzyıllardır varlar. Kendi gezegenlerine geri dönme imkanı olmayan Hoots, dünyayı harekete geçiren doğal sistemleri sürdürüyor. Eskiden Heron olarak bilinen Muhafızlar Dağı'nın Charley'nin babası gibi kaçan insanların tutulduğu ahırlara saldırır ve kendi halklarını Hoots'a karşı birleştirmeye çalışırlar.

4) This Perfect Day - Ira Levin (1970)

this perfect day - ira levin

This Perfect Day, Amerikalı yazar Ira Levin'in teknokratik bir distopya ile ilgili bilim kurgu romanı. Levin, bu roman için 1992'de Prometheus Ödülü kazandı. Konformist olmayan dedesi Jan tarafından "Chip" olarak adlandırılan Li RM35M4419, genetik programlamada bir hatayla yeşil bir gözü olan tipik bir çocuk üyesidir. Büyükbabasının teşviki sayesinde, seçim yapması halinde hangi kariyeri seçebileceğini hayal etmeyi de içeren “bir şeyleri istemek” oyunu oynamayı öğrenir. Chip'e danışmanı tarafından "karar vermenin" ve "toplanmanın" bencilliğin tezahürleri olduğunu ve hayallerini unutması gerektiğini söyler.

3) Make Room! Make Room! - Harry Harrison (1966)

make room! make room! - harry harrison

Make Room! Make Room! denetlenmeyen nüfus artışının toplum üzerindeki sonuçlarını inceleyen Harry Harrison tarafından yazılmış 1966 bilim kurgu romanıdır.

2) Where Late The Sweet Birds Sang - Kate Wilhelm (1976)

where late the sweet birds sang - kate wilhelm

Where Late The Sweet Birds Sang, Amerikalı yazar Kate Wilhelm tarafından 1976'da yayınlanan bir bilim kurgu romanıdır. Roman, Shenandoah Nehri yakınında bir yerde Virginia'da gerçekleşir ve kıyamet sonrası bir dönemde geçmektedir. Dünyadaki medeniyetin çöküşü, büyük çapta kirlenmeye atfedilen büyük çevresel değişimlere ve küresel hastalıklara neden olur. Farelerin araştırılması yoluyla yapılan klonlama deneylerinden, küçük topluluktaki bilim adamları, kısırlığın klonlama nesillerinden sonra tersine çevrilebileceğini ve ailenin hayatta kalma çabasıyla kendilerini klonlamaya başladığını teorik olarak ortaya koyuyor. Varsayım, birkaç klonlama neslinden sonra, insanların geleneksel biyolojik üremeye geri dönebilecekleridir.

1) Mockingbird - Walter Tevis (1980)

mockingbird - walter tevis

Mockingbird, 1980 yılında yayınlanan Amerikalı yazar Walter Tevis'in bilim kurgu romanıdır. Ana karakter New York Üniversitesi dekanı olan Spofforth, yüzyıllardır yaşamış, ancak ölmeyi arzulayan bir android. Spofforth, bir öğretmen olan Paul Bentley'i ile tanışır ve hikayeleri başlamış olur.

Reklam