-->

En Büyük 10 Epik Şiir

Reklam

Modern şairler, geçmişin destansı tarzı şiirlerinden kaçınma eğilimindedir - ancak birçoğunun bu şiirler tarafından büyük ölçüde etkilendiğinden şüphe edilemez. Bu, 20. yüzyıldan önceki en iyi bilinen epik şiirlerin bir seçkisidir. Ginsberg tarafından Howl'un beğenilerini eklemek ve listeyi modernleştirmek cazip gelse de, burada listelenen en iyi destanlardan en az birinin kaldırılması anlamına geliyor - yani 20. yüzyıl şiiri başka bir listeye bırakılacak.

10) Aeneas - Virgil


Aeneid, Virgil tarafından M.Ö. 1. yüzyılda (M.Ö. 29-19 arasında) yazılmış ve Romalıların atası olduğu İtalya'ya seyahat eden bir Trojan olan Aeneas'ın efsanevi hikayesini anlatan bir Latin epik şiiridir. Dactylic hexameter (klasik şiirin Grand Style olduğu kabul edilir) ile yazılmıştır. Şiirin on iki kitabının ilk altısı, Aeneas'ın Truva'dan İtalya'ya dolanmasının öyküsünü anlatıyor ve şiirin ikinci yarısı, Aeneas ve Trojan takipçilerinin isminin altında tutulduğu Latince'ye karşı nihayetinde muzaffer savaşı ele alıyor.

9) Don Juan - Lord Byron


Bu, Byron'un tersine çevirdiği, Juan'ı bir kadın avcısı olarak değil, kadınlar tarafından kolayca ayarlanan birisinin canlandırdığı Don Juan'ın efsanesine dayanan uzun, sinirli bir hiciv şiiridir. Bu epik formda bir varyasyondur. Childe Harold'un Kutsal Yolculuğu tarafından örneklenen Byron'ın işkence görmüş erken romantik çalışmalarının aksine, Don Juan daha komik ve hicivli bir hitap mevcuttur. Modern eleştirmenler genellikle onu Byron'un şaheseri olarak görür. Şiir, 1824 yılında ölümü ile bitmedi. Byron, ölümünden önce bitmemiş bir 17. kanton bırakarak 16 kanto tamamladı. Byron, aklında, eserlerini yazarken takip eden cantolarda ne olacağı konusunda hiçbir fikri olmadığını iddia eder. İlk iki kanape 1819'da isimsiz olarak yayınlandığında, şiir "ahlaksız içeriği" nedeniyle eleştirildi, fakat aynı zamanda son derece popülerdi.

8) Paradise Lost - John Milton


Bu, 17. yüzyıl İngiliz şairi John Milton'ın boş ayetteki epik bir şiiridir. İlk olarak 1667'de on kitapta yayınlandı; 1674'te çıkan ikinci basım, baştan sona küçük revizyonlarla ve sürümle ilgili bir notla on iki kitaba (Virgil Aeneid'in bölünmesiyle) bölündü. Şiir İnsan Düşüşünün Yahudi-Hristiyan hikayesi ile ilgilidir: Adem ve Havva'nın Şeytan tarafından cazip hale getirilmesi ve Cennet Bahçesinden atılmaları. Milton’ın Kitap I’de belirtilen amacı “Tanrı’nın erkeklere yapma yollarını haklı çıkarmak” dır (Milton 1674, 4:26) ve Tanrı’nın ebedi öngörüsü ile özgür iradesi arasındaki çatışmayı açıklar. Milton, hikayede Paganizm, klasik Yunan referansları ve Hristiyanlığı içerir. Şiir, kader, ön değerlendirme ve Üçlü Birlik dahil olmak üzere birçok zor teolojik sorunla boğuşuyor.

7) The Divine Comedy - Dante Alighieri


Bu, İtalyan edebiyatının merkezi epik şiiri olarak kabul edilir ve dünya edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak görülür. Şiirin Hıristiyan öbür dünyasının yaratıcı ve alegorik vizyonu, Batı Kilisesi'nde geliştirdiği gibi ortaçağ dünya görüşünün bir sonucudur. Şiir ilk kişi için yazılmıştır ve 1300 baharında Paskalya Triduum'u boyunca süren, Dante'nin ölülerin üç alemine yaptığı yolculuğu anlatmaktadır. Roma şairi Virgil, onu Cehennem ve Araf'ta yönlendirir; Dante'nin ideal kadını Beatrice, onu Cennette yönlendirir.

6) Mahābhārata - Vyasa


74.000'den fazla ayeti, uzun nesir pasajları ve toplamda 1.8 milyon kelimesiyle, Mahābhārata, dünyanın en uzun epik şiirlerinden biridir. HarivaM'sa da dahil olmak üzere Mahābhārata'nın toplam uzunluğu 90.000'den fazladır. Hint Yarımadası'nın kültürü için büyük önem taşıyor ve Hinduizmin önemli bir metni. İnsan hedeflerini (artha veya amaç, kama veya zevk, dharma veya görev ve moksha veya kurtuluş) tartışması, bireyin toplum ve dünyayla olan ilişkisini açıklamaya çalışarak uzun süredir devam eden bir gelenek içinde gerçekleşir.

5) Beowulf - Anonim


Bu, 8. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Nowell Codex el yazmasında kaydedilmiş olan ve şu anda Danimarka ve İsveç'te meydana gelen olaylarla ilgili olan, anonim yazarlığın Eski İngiliz dili kahramanlık destanı şiiridir. Genel olarak Anglo-Sakson Edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak belirtilen Beowulf, çok bilimsel çalışma, teori, spekülasyon, söylem konularına konu olmuştur ve 3183 satırlarında, uzunluğuna dikkat edilmiştir. Şiirde, Geats'in kahramanı Beowulf üç düşmana karşı savaşır: Danimarka'daki orta salona saldıran Grendel, Heorot ve sakinleri; Grendel'in annesi ve daha sonra yaşamında Geatland'a dönüp kral olduktan sonra isimsiz bir ejderhayla savaşır. Beowulf son savaşta ölümcül şekilde yaralanır.

4) Metamorphoses - Ovid


Bu, dünyanın yaratılışını ve tarihini tanımlayan onbeş kitaptaki anlatı şiiridir. MS 8'de tamamlanan mitolojinin en popüler eserlerinden biri olarak kalmıştır, orta çağdaki yazarlar tarafından en iyi bilinen klasik eserdir ve bu nedenle ortaçağ şiiri üzerinde büyük etkisi vardır.

3) The Odyssey - Homer


Bu, Homer'a atfedilen iki büyük antik Yunan epik şiirinden biridir. Şiir muhtemelen MÖ sekizinci yüzyılın sonlarına yakın bir yerde, Yunan kontrollü batı Türkiye sahil İonia'sında bir yerlerde yazılmıştı. Şiir, kısmen, Homer'in İlyada'nın devamı niteliğindedir ve esas olarak Yunan kahramanı Odysseus ve Truva'nın yıkılmasının ardından Ithaca'ya olan uzun yolculuğuna odaklanır. On yıllık Truva Savaşı'ndan sonra Odysseus'un Ithica krallığına ulaşması on yıl alıyor. Bu devamsızlık sırasında, oğlu Telemachus ve karısı Penelope, çoğu Odysseus'un öldüğünü varsaydığından beri Penelope'nin evliliğinde eliyle yarışmak için Proci adında bir grup asi dava açmalı.

2) Gılgamış Destanı - Anonim


Bu, Antik Mezopotamya'dan gelen epik bir şiirdir ve bilinen en eski edebi eserler arasındadır. Alimler, Erken Dynastic II (MÖ 27. yüzyıl) boyunca gerçek bir yönetici olmuş olabilecek Mitolojik kahraman kral Gilgamesh hakkında bir dizi Sümer efsanesinin ve şiirinin, daha uzun bir süre sonra daha uzun bir Akad şiirinde toplandığını tahmin ediyorlar. Bugün varolan en eksiksiz haliyle MÖ 7. yy Asur kralı Aşurbanipal'ın kütüphane koleksiyonundaki on iki kil tablet üzerinde korunmuştur. Temel hikaye, egemenliği tarafından dikkatleri dağılmış ve bulaşmış bir kral olan Gilgamesh ile yarı vahşi olan ve Gilgamesh ile tehlikeli görevler üstlenen bir arkadaş olan Enkidu arasındaki ilişkinin etrafında dönüyor. Destanın çoğu, Gilgamesh'in Enkidu'nun ölümünden sonraki kayıp düşüncelerine odaklanıyor. Bu onların birlikte insan olmaları ile ilgilidir ve ölümsüzlüğe çok önem veriyor. Kitabın büyük bir kısmı Engdu'nun ölümünden sonra Gilgamesh'in ölümsüzlüğü aradığını gösteriyor. Genellikle tarihçiler tarafından ilk edebi eserlerden biri olarak kabul edilir. Destan, çeviride yaygın olarak okunur ve kahraman, Gilgamesh, popüler kültürün bir simgesi haline geldi.

1) The Iliad - Homer


Bu, Odyssey ile birlikte Homer'a atfedilen iki eski Yunan epik şiirinden biridir. Şiir genellikle MÖ 9. yy'ın sonlarına ya da MÖ 8. yy'a tarihlenir ve birçok bilgin, eski Yunan dilinde en eski edebiyat eseri olduğunu düşünerek Avrupa edebiyatının ilk eseridir. Şiir, Yunanlılar tarafından Ilion veya Troy kentinin kuşatılmasında onuncu ve son yıldaki olaylarla ilgilidir.
Reklam