-->

En Büyük 10 Shakespeare Oyunu

Reklam

Hiç şüphe yok ki, Shakespeare'in modern İngilizcenin bugüne kadarki en büyük yazarı olduğu - oyunlarının filme çekildiği, sonetlerinin kitap ve müzikte yer aldığı ve eserlerinin yüzlerce farklı dile çevrildiği. İngiliz diline olan katkısı muhtemelen diğerlerinden daha büyüktür. Aşağıdaki oyunların hepsini okumadıysanız kesinlikle denemelisiniz.

10) Othello, The Moor of Venice


Bu trajedinin yaklaşık 1603 yılında yazıldığı sanılıyor. Eser dört ana karakter etrafında dönüyor: Othello, karısı Desdemona, teğmen Cassio ve güvenilir danışmanı Iago. Uzun süren popülerliğini kanıtlayan oyun, 1622 ve 1705 yılları arasında yedi baskıda ortaya çıktı. Farklı temaları nedeniyle - ırkçılık, sevgi, kıskançlık ve ihanet - günümüze uygun kalıyor ve aynı zamanda profesyonel ve topluluk tiyatrolarında da sık sık oynanıyor. Oyun aynı zamanda birçok ameliyat, film ve edebiyat uyarlamasının temeli olmuştur.

9) The Taming of the Shrew


Bu komedinin 1590 ile 1594 yılları arasında yazıldığına inanılıyor. Oyun, bir sarhoşun, daha sonra evlendiği bir asilzade olan Petruchio'yu betimleyen “oyun” u izleyen bir asil olduğunu düşünerek aldatıldığı bir çerçeveleme aracıyla başlar. Katherine adında açık sözlü ve zeki bir kadın vardır. Petruchio iradesine itaat edene kadar onu yönlendirir ve “evcilleştirir”. Ana alt arsada Katherine'in daha geleneksel kız kardeşi Bianca'nın sayısız talihli kurumu bulunuyor. İçerik önemli tartışmalara konu oldu. Oyun opera, sahne, ekran ve müzikal tiyatro için defalarca uyarlanmıştır.

8) Twelfth Night or What You Will


Bu oyunun adı Noel sezonunun Onikinci Gece tatilinden sonra. 1601 civarında yazılmıştır ve ilk olarak 1623'te İlk Folio'da yayınlanmıştır. Shakespeare'in komedilerinin çoğu gibi, bu da yanlış kimliğe odaklanır. Baş karakter, Viola, açılış sahneleri sırasında Illyria kıyılarında kazazedelenmiştir. Ölü olduğuna inandığı ikiz kardeşi Sebastian ile olan ilişkisini kaybeder. Bir erkek olarak poz veren ve Cesario adı altında genç bir sayfa olarak maskelenen Dük Orsino'nun hizmetine girmiştir. Orsino, erkek kardeşi son zamanlarda ölen ve “Cesario” yu aracı olarak kullanmaya karar veren yaslı Leydi Olivia'ya aşıktır. Viola'nın bir erkek olduğuna inanan Olivia, bu yakışıklı ve iyi haberciye aşık olur. Viyola, sırasıyla, Viyola'nın bir erkek olduğuna inanan ve onu sırdaşı olarak gören Dük'e aşık oldu.

7) Julius Caesar


Bu trajedinin 1599'da yazıldığına inanılıyor. Aynı addaki Roma diktatörüne, onun suikastine ve sonrasında da komployu canlandırıyor. Shakespeare'in “Coriolanus” ve “Anthony and Cleopatra” da dahil olmak üzere Roma tarihinin gerçek olaylarına dayanarak yazdığı pek çok Roman oyunundan biridir. Oyunun adı “Julius Caesar” olmasına rağmen Sezar, ana karakter değildir. eyleminde; sadece üç sahnede belirir ve üçüncü eylemin başında öldürülür. Oyunun kahramanı Marcus Brutus ve merkezi psikolojik drama, şeref, vatanseverlik ve dostluk arasındaki çelişkili talepler arasındaki mücadelesidir. Oyun, İngiltere'nin genel olarak liderliğin artması konusundaki endişesini yansıtıyordu.

6) Richard III


Oyun, İngiltere'nin Richard III'ünün kısa saltanatının tatsız bir tasviridir ve yaklaşık 1591'de yazıldığına inanılmaktadır. Oyunun bazen bir trajedi olarak sınıflandırılması (en erken quarto'da olduğu gibi); ancak İlk Folio'da sınıflandırıldığı gibi tarihçeye daha doğru bir şekilde aittir. Hikayeyi Henry VI, III. Bölüm'den alır ve Richard II'ye kadar uzanan tarihsel diziyi tamamlar. Hamlet'ten sonra Shakespeare'in en uzun ikinci oyunu ve Hamlet'in Quarto versiyonundan daha kısa olan İlk Folio'nun en uzun oyunu. Uzunluk genellikle bir dezavantaj olarak görülür, bu nedenle nadiren kısaltılmadan gerçekleştirilir. Çevre karakterleri kesilerek genellikle kısaltılır.

5) Macbeth


Bu, Shakespeare'in oyunlarının en bilinenleri arasında ve en kısa trajedisi, 1603 ile 1606 arasında yazıldığına inanılıyor. Amatör ve profesyonel seviyelerde sık sık sahneleniyor ve opera, film, kitap, sahne ve ekrana uyarlandı. Genellikle arketip olarak kabul edilen oyun, güç arzusunun tehlikelerini ve arkadaşlarına ihaneti anlatır. Konuya göre Shakespeare, Raphael Holinshed'in ve İskoç filozof Hector Boece'nin “İskoçya Kralı Macbeth'i” nin tarihsel hesabına gevşekçe çizdi. Oyunun bir şekilde “lanetli” olduğu inancına dayanan pek çok batıl inanç var ve birçok oyuncu yüksek sesle oyunun ismini söylemiyor, bunun yerine “İskoç Oyunu” olarak anılıyor.

4) Midsummer Night’s Dream


Bu romantik komedi bir zamanlar 1590'larda yazılmıştı ve dört genç Atina aşığının maceralarını anlatıyor; bir grup amatör aktör; Atina Dükü ve Düşesi, Theseus ve Hippolyta ile etkileşimleri; ve mehtaplı bir ormanda yaşayan perilerle birlikte. Oyun, Shakespeare'in sahne için en popüler eserlerinden biridir ve dünya genelinde yaygın olarak yapılmaktadır.

3) Henry V


1599'da yazıldığına inanılan İngiliz Kral Henry V'in hayatına dayanıyor ve Yüzyıl Savaşı sırasında Agincourt Savaşı'ndan hemen önce ve sonra yaşanan olaylara odaklanıyor. Oyun, daha önce “Richard II”, “Henry IV, Part 1” ve “Henry IV, Part 2” den önce gelen bir tetralojinin son bölümüdür. Orijinal izleyiciler, tasvir edilen başlık karakterine zaten aşina olmuş olacaktı. “Henry IV” te “Prens Hal” olarak bilinen vahşi, disiplinsiz bir delikanlı gibi oynuyor. “Henry V” de genç prens olgun bir adam oldu ve Fransa'nın fethine teşebbüsle başladı.

2) Romeo ve Juliet


Bu oyun, “zamansız ölümleri” nihayetinde kavga eden hane halklarını birleştiren iki genç “yıldız geçidi aşığı” ile ilgili erken bir trajedi (ve muhtemelen Shakespeare'in ilki). Oyun, dili ve dramatik etkisiyle edebi eleştirmenler tarafından büyük övgüler aldı. Shakespeare'in yaşamı boyunca en popüler oyunlarından biriydi ve “Hamlet” ile birlikte en sık oynanan oyunlarından biriydi. Etkisi günümüzde hala görülmekte olup, iki ana karakter yaygın bir şekilde arketipsel genç aşıklar olarak gösterilmektedir. Bu şimdiye kadar yazılmış en büyük romantizmdir ve müzikal, sinema ve tiyatrodaki her nesle sürekli olarak adapte edilmiştir.

1) Hamlet


1599 ve 1601 yılları arasında yazılan bu oyun Danimarka'da oynandı ve Prens Hamlet'in Kralı öldüren amcası Claudius'un intikamını nasıl aldığını ve Hamlet'in annesiyle evlendiğini anlatıyor. Oyun, gerçek ve cüretkar deliliğin gidişatını canlı bir şekilde çiziyor ve ihanet, intikam, ensest ve ahlaki yolsuzluk temalarını araştırıyor. “Hamlet”, Shakespeare'in en uzun oyunudur ve İngilizce'deki en güçlü ve etkili trajediler arasındadır. Hayatı boyunca oyun, Shakespeare'in en popüler eserlerinden biriydi ve 1879'dan beri en çok çalınan, örneğin Royal Shakespeare Company'nin listesinde en üst sıralarda yer alıyor. Goethe ve Dickens'ten Joyce ve Murdoch'a yazar ve ilham aldı. “Cinderella” dan sonra dünyanın en çok filme alınan hikayesi olarak tanımlandı. “Başrol rolü Shakespeare’in zamanının önde gelen trajmanı Richard Burbage için kesinlikle yaratılmış. Muhtemelen şimdiye kadar yazılmış en büyük drama ve bundan dört yüz yıl sonra, her art arda gelen dönemin en büyük aktörleri ve aktrisleri tarafından oynandı.
Reklam