-->

En İyi 10 Uluslararası Kahve

Reklam

Kahvenin kökeni Arap yarımadasına uzanır, ilk kez burada 11.yy da kahve ağaçları yetiştirilmeye başlanmıştır. Kahve ilk kez Araplar tarafından kavrulmuş ve kaynatılmıştır. Uluslararası üne sahip 10 kahveyi listeledik.

10) Mazagran


Mazagran (diğer adıyla café mazagran, eski okunuşuyla masagran) Cezayir kökenli soğuk ve şekerli kahve. Portekiz versiyonunda espresso, limon ve rom kullanılır. Avusturya versiyonunda ise rom eklenip buz ile servis edilir. Önceden tatlandırılmış espressonun içine buz ve limon koyarak hızlı şekilde hazırlanabilir. Mazagran 1840'larda çıktığı tahmin edildiğinden, "hakiki buzlu kahve" olarak tanınmaktadır.

9) Marocchino


Marocchino (Caffè Marocchino) İtalya Alessandria'da bulunmuş bir içecektir. Bir espresso shot'ı (bazen küçük bir shot ya da ristretto), hindistan cevizi tozu ve süt köpüğü ile küçük bir bardakta servis edilir. Özellikle Kuzey İtalya'da yaygındır. İtalya'nın güneyinde daha çok yaygın olan espressinoya oldukça benzer. Marocchino (italyancası Morroccan) ismi renginden dolayı, saç bandı yapmak için kullanılan bir tip açık kahverengi deri olan marocchinodan türemiştir.

8) Ca Phe Sua Da


Ca phe sua da, cafe sua da veya V-caf olarak da bilinir ve Vietnam'a özgü bir kahvedir. Ca phe sua da harfi harfine buzlanmiş süt kahvesi demektir. Ca phe sua da basit şekilde, siyah kahveye çeyreğine veya yarımına denk gelecek kadar şekerli konsantre süt ile karıştırılarak ve üstüne buz eklenerek yapılır. ABD'nin Güney kısmındaki Vietnamlı göçmenler ise, ca phe sua da'nın daha farklı versiyonunu yaparlar. Kahve olarak hindibalı kavrulmuş fransız kahvesi veya bulunabildiği zamanlarda Vietnam'dan gelen yerli kahveler kullanılır. Kahve, geneleklere göre, Vietnam'a has, özel bir damlatmalı metal filtreden, direkt olarak konsantre sütün olduğu bardağa akıtılır. Sonra kahve ile süt yavaşça karıştırılır ve üzerine buz dökülür. "Ca phe sua nong" ise buz kullanılmayan varyasondur. İspanya'da ca phe sua da'ya benzeyen cafe del tiempo (yaz mevsimi kahvesi) veya cafe con hielo (buzlu kahve) vardır. Yine benzer şekilde, "cafe bombon" da buz ile servis edilebilir. Kahve önce küçük bir bardağa dökülür, aynı zamanda başka bir cam bardağa buz doldurulur. Kahve henüz sıcakken, bardağa şeker veya konsantre süt eklenir ve bu karışım buzların olduğu bardağa aktarılır. Kahve yeterince soğuduktan sonra, kalan buzlar bir kaşık yardımı ile bardaktan alınır.

7) İrlanda Kahvesi


İrlanda kahvesi (caife Gaelach, Irish Coffee) sıcak kahve, İrlanda viskisi ve şekerin (bazı tarifler esmer şeker kullanılmasını söyler.) karıştırılıp üzerine krema dökülmesi ile hazırlanan kokteyldir. Kahve, krema vasıtasıyla içilir. Orijinal tarifte, çırpılmış krema (kremşanti değil) kullanılır. Ancak kremşanti ile hazırlanan sürümü de "İrlanda kahvesi" olarak satılmaktadır.

6) Frappe


Yunan frappe'si, hazır kahveden yapılan, üstü köpük kaplı soğuk bir kahve çeşididir. Yunanistan'da özellikle yaz aylarında çok popülerdir. Bu kahveyi yapmanın kişiye özel şekilde bir çok yöntemi vardır. 1) sadece su, 2) yarı yarıya su ve süt, 3) sadece süt; 4) isteğe bağlı şeker seviyesi. Frappe Kırbıs'ta da çok popülerdir ve konsantre süt yerine taze süt kullanılarak hazırlanır. Fransızca'da bir içeceği tanımlarken kullanılan, frappe kelimesi çalkalanmış veya soğutulmuş anlamına gelir. Fakat popüler Yunan kültüründe frappe kelimesi, içeceğin yapımında uygulanan çalkalama işlemini anlatmak için kullanılır.

5) Cappuccino


Cappuccino espresso, sıcak süt ve buharlı süt köpüğü ile yapılan kahve bazlı bir içecektir. Cappuccino caffè latte'den daha az buharlı ve dokulu süt ile yapılır. Total olarak espresso ve süt\köpük oranı 150 ve 180 ml arasıdır. Cappuccino, genel olarak bardağın yüksekliğini aşar ve köpük yanlardan görünür. Geneneksel olarak, cam veya kağıt bardağa göre daha iyi ısı tutma özelliği olan porselen bardakta servis edilir. Cappuccino'nun üzerindeki köpük, insulasyon işlevi görür ve sıvının ısısını koruyarak daha uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olur.

4) Frappuccino


Frappuccino Starbucks tarafından satılan buzlu kahvenin ticari markasıdır. Kahve ya da diğer ana bileşenlerin (örneğin çilek ve krema) buz ve diğer çeşitli maddeler ile karıştırılması ve üzerine kremşanti dökülmesi ile elde edilir. Frappuccino ayrıca şişede ve otomatlarda da satılmaktadır.

3) Cafe Au Lait


Café au lait geleneksel olarak evde veya kafelerde sütlü kahve yapmanın Fransız yöntemidir. Café au lait, aynı İtalya'daki caffe latte, İspanya'daki cafe con leche, Polonya'daki kawa biala (beyaz kahve), Macarıistan'daki tejeskave, Almanya'daki milchkaffee, Avusturya'daki melange, Hollanda'daki koffie verkeerd ve Portekiz'deki cafe com leite gibi bulunduğu bölgenin kendine has geleneğinden sayılıp, basitçe sütlü kahve demektir. Kuzey Avrupa'da cafe au lait kahve dükkanlarında caffe latte anlamına da gelebilmektedir. Cafe au lait, terim olarak 1950'lerden beri Birleşik Krallık, Hollanda, Belçika, Almanya, Danimarka, Norveç ve İsveç'te sütlü espresso'yu tarif etmek için kullanılmıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde cafe au lait, sert veya koyu kahve (bazen espresso) ile kaynar sütün 1:1 oranında karıştırılarak yapılan kahve içeceklerine denir.

2) Espresso


Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş (kahve öğütücüsünde 15 saniye kadar) ve Espresso makinesinin kahve haznesinde (tek bir ölçü için yaklaşık 7 gr.) sıkıştırılmış kahveden geçirilen basınçlı 30 ml'lik sıcak suyun (90-93 derece) yaklaşık 25-30 saniye boyunca bardağa boşalması ile hazırlanan İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.

1) Türk Kahvesi


Türk kahvesi, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir ve Osmanlı İmparatorluğun'dan günümüze kadar gelmiş en eski kahve hazırlama ve pişirme metodlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen nadir kahve varyasyonlarından biridir.

Reklam