-->

En Çok Mayınlı 10 Ülke

Reklam

Kara mayınları tartışmalı çünkü konuşlandırıldıkları çatışmadan sonra tehlikeli olmaya devam ediyorlar, sivilleri öldürüp yaralıyorlar ve arazileri on yıllarca geçilmez ve kullanılamaz hale getiriyorlar. Kara Mayınlarını Yasaklama Uluslararası Kampanyası, 1997 yılında Anti-Personel Mayınlarının Kullanımı, Depolanması, Üretilmesi ve Devredilmesi Yasak Sözleşmesi ve resmi olarak Ottawa Antlaşması olarak bilinen İmhaları Konvansiyonu ile sonuçlanmaya çalışmaktadır. Birleşmiş Milletler, şu andaki teknolojiyle dünyadaki tüm mayınları temizlemek yaklaşık 1,100 yıl alacağını tahmin ediyor.

10) Somali


Mayın Sayısı: 1 milyon

Somali’deki maden sorunu, 1964’te ilk defa mayın döşeme ortaya çıkmasıyla, neredeyse 40 yıllık bir süre boyunca çeşitli iç ve bölgesel çatışmaların bir sonucudur. BM, mayınların sosyoekonomik etkisinin Somali toplumunun hemen hemen her tarafında görülebildiğini iddia ediyor: hayvancılık ve tarımsal üretim için mevcut toprakların azalması, ulaşım maliyetlerinin artması, rehabilitasyon ve geliştirme çabalarının düşük performansı, yaşam kaybı, özürlülük toplulukların güvenliği ve geri dönüş ve yeniden bütünleşmenin önündeki engeller. Madenlerden ve UXO'dan gelen kayıplar bildirilmeye devam ediyor. Ancak BM, Somali’deki maden ve UXO tehdidinin “sonlu bir sorun” ve “sürekli dikkat verilen” olduğuna inanıyor. ”Yeterli bir kaynakla yedi ila on yıllık bir sürede çözülebilir. Somali, Mayın Yasağı Anlaşmasına katılamaz çünkü 1991'deki Siyad Barre hükümetinin yıkılmasından bu yana merkezi bir hükümet olmadı.

9) Mozambik


Mayın Sayısı: 3 milyon

Yaklaşık otuz yıllık savaştan sonra Mozambik, Afrika'daki en fakir ülkelerden biri. Tahıl ithal edilmeli ve ekonomi büyük oranda dış yardıma bağlıdır. Mozambik çölleşme, yüzey ve kıyı sularının kirlenmesi ve orta ve güney illerinde şiddetli kuraklık ve selle karşı karşıya. Ek olarak, tarıma elverişli arazilerin çoğu kara mayınlarından dolayı kullanılamaz. “Belki de en yıkıcı kara mayınları kullanımı, tarlalardaki ve köylülerin yiyecek üretmelerini engellemek için erişim yollarındaki mayınların rastgele dağılması” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Afrika'da “Kara Madenleri ve Ekonomik Yaşam” başlıklı bir raporda. 15 farklı ülkede üretilen mayınlar savaşta her taraf tarafından kullanılmış, 1980'lerde yıkıcı bir açlık döngüsünü hızlandırarak Güney Afrika, Zambiya, Tanzanya ve Malavi sınırları boyunca büyük bir mülteci göçü gönderdi. Handicap International’a göre, tahminen 20 kişi Mozambik’te her ay mayın tarlalarına adım atıyor. Yüzde altmışı, sağlık hizmetlerine erişemedikleri için ölüyor. 1996 yılında, Mozambik Savunma Bakanı Mozambik'te hala yaklaşık 3 milyon mayın bulunduğunu tahmin ediyor. Mozambik'teki mayınların yol açtığı yıkım dikkat çekicidir. Çiftlik arazisine ek olarak, elektrik hatları, yollar, köprüler, demiryolları ve havaalanları, hatta okullar, fabrikalar ve sığır dip tankları da çıkarıldı. Yaban hayatı da mayınlar tarafından tehdit ediliyor: filler personel karşıtı mayınlar tarafından sakatlanmış ve tank karşıtı mayınlar tarafından öldürülmüş. Mozambik'teki ortalama yaşam beklentisi yaklaşık 46 yıldır.

8) Bosna-Hersek


Mayın Sayısı: 3 milyon

Bosna Hersek, başta Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti'nin parçalanmasına ilişkin 1992-1995 ihtilafının bir sonucu olarak, kara mayınlarıyla ve savaşın patlayıcı kalıntılarıyla ağır derecede kirlenmiş durumda. Maden kirliliği genellikle düşük yoğunlukludur. Madenler sık ​​sık hareket eden yüzdürme çizgileri boyunca yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Çoğu mayın tarlası, iki varlık arasındaki ayrılma bölgesindedir; bu 1,100 kilometre uzunluğunda ve dört kilometre genişliğindedir. Güney ve orta Bosna-Hersek'te, mayınlar az miktarda kayıt tutularak sık sık rastgele kullanıldı. Etkilenen bölgelerin bir kısmı dağlık veya yoğun ormanlıktır, ancak Br koko İlçesi'ndeki verimli tarım kuşağı en fazla kirlenmiş alanlardan biridir. Her ay kara mayınları,% 80'i sivil olmak üzere 30-35 kişiyi öldürüyor veya yaralıyor. Bu ölümcül silahların varlığı yeniden yapılanmayı engelliyor, gıda üretimini ciddi şekilde azaltıyor ve toplumu yeniden inşa etmek için gereken kaynakları yönlendiriyor. Şimdiye kadar, insani standartlara göre, yalnızca küçük bir kısmı mayınla kirlenmiş alan temizlendi. Çoğu mayın tarlası işaretsiz kalıyor.

7) Kuveyt


Mayın Sayısı: 5 milyon

Kuveyt’in tarihi, ülke genelinde bulunan büyük miktarda petrol nedeniyle stresle doludur. Körfez Savaşı sırasında Irak, Kuveyt’i Ağustos 1990’dan Şubat 1991’e kadar işgal etti. Irak birlikleri “Kuveyt Askeri Operasyonlar Tiyatrosu” na milyonlarca AP ve AT mayını yerleştirdi. Kuveyt’in topraklarının yaklaşık yüzde 97,8’i mayınlı veya UXO’dan etkilendi. Yoğun olarak mayınlı alanlar, Kuveyt Körfezi'nin kuzey maliyeti ve Kuveyt-Suudi Arabistan sınırıydı. Kuveyt’in serbest bırakılmasından hemen sonra, hükümet entegre bir mayın eylem programı için plan yaptı. Süre 24 aydı ve 128 milyon dolara (ABD) mal oldu. Kara Mayını İzleme Raporuna göre, 3 Nisan 1999 itibariyle, Kuveyt'in kıyı ve çöl bölgelerinden yaklaşık 2 milyon mayın toplandı. Ayrıca sivilleri kara mayınlarının tehlikeleri hakkında bilgilendirmek için bir mayın bilinçlendirme programı oluşturulmuştur.

6) Kamboçya


Mayın Sayısı: 8-10 milyon

Kamboçya'daki otuz yıllık savaş ülke genelinde birçok şekilde iz bıraktı. Ne yazık ki, çatışmaların en uzun süren miraslarından biri günlük olarak yeni kurbanlar talep etmeye devam ediyor. Khmer Rouge, Heng Samrin ve Hun Sen rejimleri, Vietnam, KPNLF ve Sihanoukistler tarafından atılan kara mayınları, kırları kirletiyor. Çoğu durumda, mayınları ekleyen askerler bile nereye yerleştirildiklerini kaydetmedi. Şimdi, Kamboçya, dünyanın herhangi bir ülkesinde en yüksek fiziksel engellilik oranlarından birine sahip. Kamboçya için nüfus sayımı verileri kabataslak olmakla birlikte, genel olarak 1979'dan beri mayın yaralanmaları sonucu 40.000'den fazla Kamboçyalı'nın amputasyona uğradığı kabul edilmektedir. Bu, yirmi yıl boyunca haftada ortalama kırk mağdur anlamına gelmektedir. Hiçbir askeri grubun hala mayınları dağıttığına inanılmamakla birlikte, cihazlar hala yeni ve korkunç şekillerde kullanılıyor: Siviller mülkleri korumak ve anlaşmazlıkları çözmek için mayın kullandılar; kaçak avcıların komşu Vietnam'daki ilaçlarda kullanmaya değer verilen kaplanları avlamak için mayın kullandıkları bildiriliyor; 1998'de yaşanan bir olayda polis, orada gizlenmiş bir cinayet zanlısını yakalamak için mayınlı bir ormanı kuşattı. Ormandan çıktı ve bir mayına bastı ve sonra polis tarafından vurularak öldürüldü. Mevcut ilerleme oranında, Kamboçya'daki tüm madenleri temizlemek 100 yıl kadar sürebilir.

5) Irak


Mayın Sayısı: 10 milyon

Irak, 1991 Körfez Savaşı, 1980-1988 Irak-İran Savaşı, yirmi yıllık iç çatışma ve hatta İkinci Dünya Savaşı nedeniyle mayınlardan ve patlamamış mühimmattan (UXO) ciddi şekilde etkilendi. Kara mayınları ve UXO kuzeyde, İran-Irak sınırı boyunca ve ülkenin orta ve güney bölgelerinde sorun teşkil etmektedir. Irak'a ekilen mayınların sayısı bilinmiyor, ancak Birleşmiş Milletler tarafından en az 10 milyon olduğu tahmin ediliyor. Kısa bir süre önce tamamlanmış olan Landmine Impact Survey Anketi, kuzey Irak'ı kapsayan üç ildeki (valilik) yirmi beş bölgenin hepsinin mayından etkilendiğini ve mayın ve / veya UXO kirliliğinden şüphelenilen 3,444 farklı bölgenin 148.000'den fazla aileyi etkilediğini doğruladı 1.096 mayından etkilenen toplulukta yaşamak.

4) Afganistan


Mayın Sayısı: 10 milyon

Afganistan, 1978'den bu yana savaştan büyük sıkıntı çekti ve çeşitli silahlı çatışmaların her tarafı antipersonel mayınları, özellikle Sovyet kuvvetlerini ve Afgan hükümetini 1979'dan 1992'ye kadar kullandı. Kara mayınları, ülkenin çoğundan ayırt edilmeden ekildi. Kentsel ve kırsal alanlarda tarım çiftlikleri, otlatma alanları, sulama kanalları, yerleşim alanları, yollar ve patikalar kirlenmiştir. Madenler geri dönüş, rahatlama, rehabilitasyon ve geliştirme faaliyetlerinin önündeki en büyük engeldir. Kara mayınları, Afganistan'da her gün yaklaşık on ila on iki kişiyi öldürmekte veya sakat bırakmaktadır. Mayın kurbanlarının neredeyse yüzde 50'sinin tıbbi tesislerin yetersizliği nedeniyle öldüğü düşünülüyor.

3) Angola


Mayın Sayısı: 10 - 20 milyon

Angola mayınlarının sayısı tahminleri, 10 ila 20 milyon arasında değişmekte olup, ülkedeki her insan için en az 1 ila 2 mayın sayısına eşittir. BM tahminleri, sessiz katillerden kaynaklanan Angola ampute sayısını 70.000'e çıkardı. Kırk yıl boyunca mayınlar, Angola'nın tarlalarına, köylerine, yollarına ve masum kurbanları korkutmak, sakatlamak ve öldürmek için beklenmedik yerlere dağıldı. Kara mayınları, insanların hareketlerini kısıtlayarak, çiftçiliği caydırarak, ekonomileri mahvederek ve birçok masum erkeği, kadını ve çocuğu öldürerek çevre üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir. 1993 yılında antipersonel kara mayınlarının satışı ve ihracatı üzerine bir BM Genel Karar moratoryumu kabul edildi. Bununla birlikte, uluslararası bir uzlaşma henüz sağlanamamıştır ve Angola'nın sorunu azalmadan devam etmektedir.

2) İran


Mayın Sayısı: 16 milyon

Batı ve güneybatı İran'da mayın ve patlamamış mühimmat (UXO) kirliliği, özellikle de Kürdistan, Batı Azerbaycan, Khuzistan ve Kermanshah illeri 1980-1988 İran-Irak ihtilafından kaynaklanmaktadır. Hükümet yetkilileri, Irak'ın 1980'lerde İran'a yaklaşık 16 milyon kara mayını yerleştirdiğini ve 42.000 kilometrekarelik bir alanı kirlettiğini iddia ediyor. Kara mayınlarının ve UXO'nun Irak sınırındaki beş ilde tarımsal üretimi ciddi şekilde kısıtladığı bildiriliyor. Ayrıca, petrol alanlarının sömürülmesini de tehlikeye atıyorlar. Maden ve UXO kirliliği, tarihi bölgeleri etkiledi ve güneybatı İran'daki arkeolojik çalışmaları engelledi.

1) Mısır


Mayın Sayısı: 23 milyon

II. Dünya Savaşı ve 1956, 1967 ve 1973 Mısır-İsrail savaşları Mısır'ı mayından etkilenen bir ülke olarak bıraktı. Mısır, ülkeye gömülü 23 milyon mayın sayısını sık sık gösteriyor. Mısır'ın sorunu, kara mayınlarının eski ve tespit edilmesinin zor olması ve tanklara karşı kullanılmak üzere tasarlanmasından kaynaklanırken, uluslararası eleştiri genellikle anti-personel mayınlarına odaklanmıştır. Savunma bakanlığına göre, mayınlar insan ve ekonomik kalkınmayı engelledi ve binlerce sivili öldürdü ve yaraladı. Son 15 yılda batı çölünden yedi milyon mayın, Sina çölünden ise üç milyon kişi temizlendi. Göçebe insanlar, çöl mayınlarının atık izlerini “Şeytanın Bahçesi” olarak adlandırıyor.

Reklam