-->

10 İnanılmaz Büyük Kediler

Reklam

Hiç kimse, dünyadaki büyük kedilerin inanılmaz güzelliğini ve yeteneklerini inkar edemez. Bu yazı, 10 şaşırtıcı büyük kedinin listesidir.

10) Vaşak


Vaşak, koca kedi ailesinin Kuzey Amerika üyesidir. Bir avcı olarak, ormanlık alanlara, çöl kenarlarına, yarı çöl kenarlarına ve bataklık alanlarına yerleşir. Vaşak'ın diyeti şunlardan oluşur: tavşanlar, yabani tavşan, geyik, küçük kemirgenler ve hatta böcekler. Diğer pek çok büyük kediye benzer şekilde, vaşak yalnız bir avcıdır. Her Vaşak bölgesini işaretlemek için tek bir yöntem kullanacaktır. Vaşaklar insanlar tarafından avlansa da, hem spor hem de kürk için popülasyonları şimdilik bir tehdit altında değildir. Bununla birlikte, Vaşak'ın sürekli avlanması popülasyonlarını tehlikeye atabilir. Vaşaklar son üç saat güneş ışığı altında ve gün doğumundan üç saat sonra seyahat ederler. Ayrıca yeni bir ortama adapte olma konusunda çok yetenekliler. Bu hayvan için çok önemli bir beceridir, çünkü insanlar yaşam alanlarını istila etme eğilimindedir. Grimsi kahverengi ceket, siyah uçlu kulaklar ve bıyık surat birçok Vaşak türünü andırıyor. Vaşak “büyük kedi” olarak kabul edilebilir, ancak diğer büyük kedilerle ilgili olarak, boyutu çok küçüktür. Aslında, evcil bir kediden sadece iki kat daha büyüktür.

9) Oselo


Kürkü, bulutlu bir leoparın veya jaguarınkine benzeyebilir. Ne yazık ki bu muhteşem ceket onları değerli bir av hedefi haline getirdi. Oselolar genellikle kertenkeleleri, amfibileri, geyikleri, kemirgenleri ve kurbağaları avlar. Oselolar çoğunlukla Güney Amerika, Orta Amerika ve Meksika'da bulunur. Oselolar 1980'lerde nesli tükenmekte olarak kabul edildi, ancak o zamandan beri nesli tükenmekte olan türler listesinden çıkarıldı. Nadiren birlikte görülürler ve yoğun bitki örtüsünde dinlenmekten hoşlanırlar. Aşırı derecede bölgeseldirler ve bazen toprakların işgalinde ölümle savaşırlar. Oselolar gece olduğundan, büyük kediler arasında en iyi gece görüşüne sahiptirler.

8) Karakulak


Karakulak kedi ayrıca Fars veya Afrika Vaşağı olarak da bilinir. Afrika Altın Kedisi ile yakından ilgilidir. Olağanüstü tırmanma ve zıplama yetenekleriyle tanınırlar. Caracal, Afrika ve Batı Asya'ya dağılmış ve genellikle geceleri yalnız avlanırlar. Kuşları gökten koparma yetenekleriyle tanınırlar ancak diyetleri aynı zamanda antilop, ceylan, kemirgenler ve arada sırada devekuşundan oluşur. Bir karakulak avını yakaladığında, eti deriden kesecek, böylece hayvanın kürkünü yemek zorunda kalmayacaktır. Yiyecek kıt olursa kuş tüyleri ve hatta çürümüş etleri yer. Karakulak bir kedinin görülmesi çok nadirdir, çünkü insanlardan saklanma konusunda da yeteneklidirler.

7) Yaguarundi


Yaguarundi, Meksika ve Orta ve Güney Amerika'da bulunur. Su samuru gibi göründüğü söylenir, çünkü düz bir renktir (doğumdaki lekeler hariç) ve yuvarlak kulakları vardır. Bu hayvanın kürkü için arzu yoktu, ancak Yaguarundi yaşam alanı kaybı nedeniyle acı çekiyor. İspanyolca konuşan birçok ülke Yaguarundi'ye “leoncillo” diyor, bu “küçük aslan” anlamına geliyor. Büyük kedilerin aksine, bu kedi gün boyunca avlanır. Genellikle tavşan, tavşan, kuş ve bazen meyve yer. Çoğu Yaguarundi, akan suyun yakınında yaşar.

6) Mermer Kedisi


Neredeyse evcil bir kedinin büyüklüğüne uygun olan mermer kedi, büyük kedilerin en küçüğünden biridir. Kedinin 45 cm'lik kuyruğu bazen avlanırken denge olarak kullanılır. Mermer kedinin menzili Hindistan'ın bazı bölgelerinden güneydoğu Asya'ya uzanmaktadır. Diyetleri sincaplardan, sürüngenlerden ve kuşlardan oluşur. Ne yazık ki, bu kedi nadiren çalışılmaktadır, çünkü tespit edilmesi oldukça zordur. Küçülen orman yaşam alanlarından dolayı nüfusunun 10.000'in altında olduğu söyleniyor. Bilim adamları mermer kedisinin Asya Altın Kedileri ile yakından ilişkili olduğunu keşfetmişlerdir. Resme bakıldığında, kedinin adını nereden aldığı çok açık.

5) Jaguar


Jaguar, dünyanın en büyük üçüncü büyük kedisidir. Brezilya'nın ulusal hayvanıdır. Jaguarlar leoparlara çok benziyor ama çok daha büyük. Ayrıca yüzmeyi seven birkaç büyük kediden biridir. Bunlar yalnız avcılardır ve av türlerinin popülasyonlarını düzenledikleri bilinmektedir. Jaguarın güçlü ısırığı kabuk ve sert sürüngen cildi kırmalarını sağlar. Ne yazık ki, sayıları hızla düşüyor ve çoğunlukla insanlar tarafından öldürüldüğü için neredeyse tehdit ediliyor.

4) Kar Leoparı


Kar leoparı Orta Asya, Afganistan ve dünyanın diğer birçok yerindeki dağlık bölgelerde yaşar. Ömrü genellikle yaklaşık 15-18 yıldır. Düzenli bir leoparın büyüklüğüyle ilgilidir ancak engebeli arazide denge sağlamak için kullanılan uzun bir kuyruğu vardır. Dağlık bölgelerde mağaralarda yaşayabilirler. Nesli tükenmekte olan bir tür yapmalarını sağlayan yaklaşık 5.000 kar leoparı kaldığı tahmin edilmektedir. Kar leoparı bazen büyüklüğünün üç katı kadar avını öldürür. Diyetleri ibekslerden, domuzlardan ve geyiklerden oluşur.

3) Aslan


Aslanlar genellikle savana ve otlaklarda yaşar ve bazen ormanlarda bulunurlar. Dişi aslanlar genellikle avlanmayı gruplar halinde yaparlar (erkekler nadiren avlanırlar). Aslan nüfusu yüzde 30-50 düşüşle savunmasız bir tür olarak bilinir. Erkek aslan yelesi tarafından tanınır. Aslan, dünyadaki en büyük ikinci kedidir. Ceketlerinin rengi genellikle açık sarıdır. Aslan yavruları vücutlarındaki lekelerle doğarlar, ancak olgunlaştıkça kaybolurlar. Bir aslanın beslenmesi en çok impala, zebra ve manda içerir.

2) Çita


Pek çok insan çitayı, saatte 70 mil hıza ulaşma kabiliyetiyle dünyanın en hızlı kara hayvanı olarak sınıflandırır. Çitadaki yuvarlak, siyah noktalar avlanmada kamuflaj yapmalarına yardımcı olur. Çita kafalarının diğer büyük kedilere göre daha küçük olduğu söylenir. Çoğunlukla ceylan ve zebra gibi memelileri yer. Bir çita avına sıçradığında, vücut ısısı o kadar yüksek olur ki, uzun süre bu seviyede tutulursa ölümcül hale gelir. Çitalar, korunmasız türlerin Dünya Koruma Birliği listesindedir. Vahşi doğada yaklaşık 12.400 çita kaldığı söylenir.

1) Kaplan


Kaplanlar genellikle güney ve doğu Asya'da bulunur. Birçok büyük kedi gibi, onlar da bölgesel ve yalnız yaşarlar. Kırmızımsı turuncu rengini kaplayan koyu, dikey şeritler kaplanın en belirgin özelliklerinden biridir. Birçok antik mitolojide şekillendirilmişlerdir. Vahşi doğada yaşayan kaplanlar genellikle bufalo, yaban domuzu, geyik ve bazen de leopar ve piton gibi hayvanları avlarlar. Vahşi doğada kaplanlar 16 metreye kadar sıçrayabilir. Her zaman suya yakın yaşarlar çünkü banyo yapmaktan hoşlanırlar.

Reklam