-->

İngiliz Edebiyatında En İyi 10 Fantezi Dünyası

Reklam

İngiliz edebiyatının tarihi boyunca, yüzlerce yazar ve karakterlerinin oynaması için fantastik dünyalar yarattılar. Bu bazen hiciv nedenleriyle (baskıcı hükümetler altında) ya da sadece zevk için yapıldı. Bu, İngiliz edebiyatındaki en iyi on kurgusal dünyasının bir seçkisidir.

10) Dreamlands - HP Lovecraft


Dreamlands, HP Lovecraft'ın Rüya Döngüsü'nde kurgusal bir yerdir. Aynı zamanda, diğer yazarlar tarafından yazılmış bir dizi ayardır. Dreamlands, astral projeksiyon veya berrak rüya gibi, rüyalar yoluyla girilebilen geniş, alternatif bir boyuttur. Deneyimli hayalperestler, Dreamlands'ın en güçlü sakinleri arasındadır ve fiziksel ölümlerinden sonra daimi ikametgahı olabilir. Dreamlands'a fiziksel olarak da dahil olmak üzere başka yollarla girilebilir. Bu genellikle hem uyanık dünyanın hem de Dreamland'ın çok tehlikeli bölgelerinden geçmeyi gerektirir. Sonuç olarak, gerçek ölüm bir risk haline gelir. Bununla birlikte, ziyaretçi Dreamlands'ın bir yerlisinin uzun ömrünü alır, bu nedenle gezginlerin zamanı, dünyada bir gece uykusu süresiyle sınırlı değildir. Her ne kadar Dreamlands terimi, tipik olarak insan hayalperestlerinin erişebileceği boyuta atıfta bulunsa da, yaşayan diğer gezegenlerin kendi hayalindeki arazileri olabilir. Bu diğer alemlere karasal Dreamlands'dan ulaşmak mümkün ama zor. Dreamlands'da zaman farklı bir hızla akıyor - dünyadaki her saat bir hafta veya daha fazlasını orada temsil ediyor. Sonuç olarak, bir gezgin dünyadaki tek bir gece uykusu boyunca Dreamlands'da aylar geçirebilir. Neyse ki hayalperestler için, Dreamlands sakinleri ya uzun ömürlü ya da ölümsüzdür, sakatlanma ya da hastalıktan kaçınmaları şartıyla. Dreamlands'da zaman farklı bir hızla akıyor - dünyadaki her saat bir hafta veya daha fazlasını orada temsil ediyor. Sonuç olarak, bir gezgin dünyadaki tek bir gece uykusu boyunca Dreamlands'da aylar geçirebilir.

9) Pellucidar - Edgar Rice Burroughs


Pellucidar, bir dizi aksiyon macera hikayesi için Tarzan'ın yaratıcısı Edgar Rice Burroughs tarafından icat edilen kurgusal bir Hollow Earth ortamıdır. Burroughs'un serisi arasında göze çarpan bir çapraz olayda, Maymun Adam'ın Pellucidar'a girdiği Tarzan hikayesi var. Hikayeler, madencilik varisi David Innes ve onun mucit arkadaşı Abner Perry'nin maceralarını, yer kabuğuna 800 kilometre gitmek için bir "demir köstebek" kullandıktan sonrasını içeriyor. Daha sonraki kahramanlar arasında yerli mağara adamı Tanar ve en başta Tarzan olmak üzere yüzey dünyasından ek ziyaretçiler var. İlkel insanlar ve tarih öncesi yaratıklar, özellikle de dinozorlar, Pellucidar'ı dolduruyor. Innes ve Perry'nin kendilerini başlangıçta bulduğu bölge, tehlikeli psişik güçlere sahip pterosaurlara benzeyen akıllı uçan sürüngenler Mahar kentleri tarafından yönetiliyor. Bu, Taş Devri insanının yerel kabilelerini boyun eğdirmede tutar. Innes ve Perry sonunda kabileleri Mahar'ın bölgesini devirmek ve bir insan yerine “Pellucidar İmparatorluğu” kurmak için birleştiriyorlar. Maharlar Pellucidar romanlarındaki baskın türler olsa da, bir avuç şehirle sınırlı gözüküyorlar. Devirilmeden önce, Tarzan maymunlarıyla aynı dili konuşan bir goril-adam ırkı olan Sagoth'ları, yönettiği alandaki insan kabileleri üzerindeki yönetimini uygulamak için kullanırlar. Tarzan'ın maymunlarıyla aynı dili konuşan, yönettiği alandaki insan kabileleri üzerindeki yönetimini uygulamak için bir goril-insan ırkı.

8) Neverland - JM Barrie


Neverland (Ayrıca Asla Toprak Yok, Asla Toprak ve diğer varyasyonlar olarak da bilinir), Peter Pan ya da İskoç yazar JM Barrie'nin, sonraki romanı Peter ve Peter tarafından büyütülmeyen Çocuk adlı kurgusal ada ve hayal dünyasıdır. Wendy ve daha sonra başkaları tarafından çalışır. Neverland'de ertelenirken insanlar yaşlanmayı durdurabilir; Bu nedenle, Neverland sık sık ebedi çocukluk (ve çocukluk), ölümsüzlük ve kaçış için bir metafor olarak görülür. 1911 romanı, Neverlands'in çocukların kafasında bulunduğunu ve “her zaman aşağı yukarı bir ada” olmalarına ve aile benzerliğine sahip olmalarına rağmen, bir çocuktan diğerine aynı olmadıklarını açıklar. Örneğin, John Darling'in “üzerinde uçan flamingolarla dolu bir lagüsü” varken, küçük kardeşi Michael'in “üzerinde uçan lagünleriyle flamingoları” vardı. Neverland dünyasında, ya Timsah'ın saatini ya da güneş ve ayların o zamanı söylediğini söylüyorlar. Peter Pan romanında, dünyamızdan çok daha fazla güneş ve ay olduğu belirtiliyor. Scarlet’taki Peter Pan’a göre Neverland, Bin Adalar Denizi olarak bilinen bir denizde yaşıyor. Kitapta Peter bu denizin bir kısmını keşfederek çeşitli büyüklükteki adalardan geçiyor. Bu macerada karşılaşılan en şaşırtıcı şey Lodestone Kayası: Jolly Peter ve SS Starkey'i de yok eden manyetik bir kaya.

7) Shangri La - James Hilton


Shangri-La, İngiliz yazar James Hilton tarafından 1933 romanı Lost Horizon'da açıklanan kurgusal bir mekandır. Kitapta, "Shangri-La", Kunlun Dağları'nın batı ucunda bulunan bir ahırdan nazikçe yönlendirilen, mistik, ahenkli bir vadidir. Shangri-La, dünyevi bir cennetle, özellikle de dış dünyadan izole edilmiş, mutlu bir toprak olan efsanevi bir Himalaya ütopyası ile eşanlamlı hale geldi. Roman Kayıp Ufukta, Shangri-La'da yaşayan insanlar normal yaşam sürelerinin ötesinde yıllarca yaşayan neredeyse ölümsüzdür. Bu kelime aynı zamanda Doğu'nun egzotizm imajını da uyandırıyor. Shangri-La'nın hikayesi, Tibet Budist geleneğinde mistik bir şehir olan Shambhala kavramına dayanıyor. Romanın ve ondan yapılan filmin ardından 1933 yılından bu yana gelişen birçok modern Shangri-La sözde efsanesi var. Naziler, Budizm tarafından bozulmamış, Nordik ırkına benzer eski bir ana ırk bulmayı umdukları Shangri-La için bir coşku yaşadılar. 1938'de Ernst Schäfer liderliğindeki Tibet'e bir keşif gezisi gönderdiler. Shangri-la, genellikle modern insandan gizlenmiş mükemmel bir cenneti temsil etmek için “Eden'in Bahçesi” nin kullanılabileceği benzer bir bağlamda kullanılır. Bazen ömür boyu sürecek bir arayış için analoji olarak ya da çok aranan zor bir şey olarak kullanılabilir.

6) Narnia - C.S. Lewis


Narnia, CS Lewis tarafından çocuklar için hazırlanan yedi fantezi romanı serisinin ilk yeri olan Narnia Chronicles adlı bir hayal dünyasıdır. Dünya, Chronikles'in eylemlerinin çoğunun gerçekleştiği Narnia ülkesi olarak adlandırılır. Narnia'da bazı hayvanlar konuşabilir, efsanevi hayvanlar boldur ve sihir yaygındır. Seri, genellikle çocuklar için olan, 'dünyamızdan' ya da Dünya'dan Narnian dünyasına girdiğinde Narnia'nın hikayesini izler. Serinin mitolojisine göre, Narnia "Aslan" isimli büyük bir aslan  tarafından yaratılmış ve konuşan hayvanlar ve efsanevi yaratıklar ile doludur. CS Lewis, adını Latince adı Narnia olan İtalyan Narni kasabasından almış olabilir. Lewis'in doğal Kuzey İrlanda'sı, Narnian manzarasının oluşumunda büyük rol oynadı. On Stories adlı makalesinde, Lewis, “özellikle Morne Dağları'nda ve güneyde, belirli bir ışık altında herhangi bir anda bir devin bir sonraki sırtın üstünden başını yükseltebileceğini hissettiren” manzaralar gördüm. Narnia dünyası, jeosantrik bir evrende düz bir dünyadır. Gökyüzü, ölümlü canlıların nüfuz edemediği bir kubbedir. Narnia'nın yıldızları insansı varlıkları yakıyor. Takımyıldızları, Narnia'nın yaratıcısı Aslan'ın eserlerini ve çalışmalarını duyurmak için yıldızların yaptığı, gökyüzündeki mistik bir dansın sonucudur. Yıldızlar ayrıca, geleceklerin belirli gelecek olayları önceden görmelerini sağlamak için kendilerini düzenler.

5) Utopia - St Thomas More


Ütopya, 1516'da St Thomas More tarafından yazılan ve görünüşte mükemmel bir sosyo-politik-yasal sisteme sahip kurgusal bir adayı tanımlayan, St Thomas More tarafından yazılmış bir kitabın başlığından alınmış ideal bir toplumun adıdır. Terim, hem ideal bir toplum yaratmaya çalışan kasıtlı toplulukları hem de edebiyatta tasvir edilen kurgusal toplulukları tanımlamak için kullanılmıştır. “Ütopya”, bazen elde edilmesi imkansız olan ve en belirgin şekilde distopya olan diğer kavramları ortaya çıkaran gerçekçi olmayan bir ideale atıfta bulunarak sakince kullanılır.

4) Gulliver'in Dünyası - Jonathan Swift


Lilliput ve Blefuscu, 1726 romanında Gulliver'in Seyahatleri'nde Jonathan Swift tarafından görünen iki kurgusal ada ülkesidir. Her ikisi de Güney Hint Okyanusunda olduğu gibi resmedildi ve “altı santim olmayan” küçük insanlar tarafından iskan edildi. Küçük Lilliput ve Blefuscu halkı, Gulliver'in de tanıştığı Brobdingnag devleri ile tezat oluşturuyor. Romanda, Gulliver Lilliput kıyısında yıkanır ve uyurken sakinleri tarafından 'yakalanır'. Lilliput ve Blefuscu'nun haşlanmış bir yumurta yemenin doğru yolundaki farklılıklar nedeniyle kalıcı olarak savaşta olduklarını keşfeder. Ek olarak, Gulliver'in Seyahatleri ayrıca Brobdingnag ülkesini; Brobdingnag halkı, bir kilise çan kulesi kadar uzun ve adımı on metre olan devler olarak tanımlanıyor. Diğer tüm hayvanlar ve bitkiler, hatta nehirler orantılıdır. Fareler büyük köpeklerin büyüklüğünde ve sinekler kuşlar kadarbüyüktür.

3) Oz Ülkesi - L. Frank Baum


Oz, ilk kitabında, “Oz'un Harika Büyücüsü”, Dorothy'nin yerli Kansas'ından uygarlıkla ayrılmamış; Bu, Oz'un neden Kansas'ın cadı ve büyücüleri olmadığını açıklıyor. Üçüncü kitapta, Oz'un Ozma'sı, Oz'u mucizelerini açıklamaya devam eden yeni bir terminoloji “peri ülkesi” olarak tanımlanmaktadır. Oz şekli kabaca dikdörtgen şeklindedir ve köşegenler boyunca dört ülkeye ayrılmıştır: Munchkin Ülkesi (genellikle adaptasyonlarda 'Munchkinland' olarak adlandırılır), Doğu’daki Winkie Ülkesi (Gregory Maguire’in Wicked’deki “The Vinkus” ve devamı)Batıda bir Cadı, Kuzey'deki Gillikin Ülkesi ve Güney'deki Quadling Ülkesi. Köşegenlerin geçtiği Oz'un merkezinde, efsanevi Emerald City, Oz topraklarının başkenti ve Oz'in hükümdarına sahip. Oz, dört bir yanında, Oz vatandaşlarını keşif ve istiladan yalıtan bir çölle çevrilidir.

2) Alice'in Dünyaları - Lewis Carroll


Harikalar Diyarı (Alice'in Harikalar Diyarı'ndaki Maceraları), bir tavşan deliğine atılmak suretiyle girilen garip ve görünüşte çılgınca bir dünyadır. Hayvanlar normal insanlar gibi davranır. Fiziksel büyüklük ve zaman görecelidir. Bununla birlikte, hikaye kısmen Alice'in kız kardeşinin yanında oturarak başladığı ve içinde uyandığı “gerçek” dünyamızda da yer almaktadır. Hikayede, Harikalar Diyarı bir hayal dünyasıdır. Bununla birlikte, tematik olarak, Harikalar Diyarı gerçekten başka bir dünya değildir. Aslında kendi dünyamızdır, sadece bir çocuğun gözünden görülür. The Looking Glass dünyası Harikalar Diyarı'na benzemektedir. Garip yaratıklar da yaşamaktadır ve garip şeyler olmaya devam etmektedir. Bu dünyaya Alice'in evindeki baca üzerindeki aynadan geçerek girilebilir. Bu nedenle, Harikalar Diyarı'ndaki her şey tersine döndü; Kitaplar aynada yazılır ve belli bir yere gitmek istediğinizde, ters yönde yürümelisin. Arazi, karelerin kenarlarını işaretlemek için küçük derelerden oluşan büyük bir satranç tahtası gibi düzenlenir. Satranç sakinleri bir köşeden diğerine geçmeye çalıştığında satranç kuralları uygulanır. Looking Glass dünyasındaki yaratıklar, Harikalar Diyarı'ndaki yaratıklardan biraz daha az çılgınca görünüyor. Sonunda, Looking Glass dünyası aynı zamanda bir hayal dünyası haline geliyor ve aynı zamanda kendi yetişkin dünyamız için bir metafor olarak görülebilir.

1) Orta Dünya - JRR Tolkien


Orta Dünya, yazar JRR Tolkien'in hikayelerinin çoğunun yer aldığı kurgusal alanlara atıfta bulunur. Tolkien'in hikayeleri, Orta Dünya'nın kıtasını kontrol eden, melek Valar, Elfler ve İnsan müttefikleri arasındaki mücadeleyi anlatıyor; şeytani Melkor veya Morgoth ve köleleri, çoğunlukla Orklar, Ejderhalar ve köleleştirilmiş adamlar. Tolkien, Orta Dünya'nın ve hikayelerinin yer aldığı Orta Dünya bölgelerinin çeşitli haritalarını hazırladı. Bazıları yaşamları boyunca yayınlandı, ancak ilk haritalardan bazıları ölümüne kadar yayınlanmadı. Ana haritalar Hobbit'te, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da yayınlanan kitaplardır. Tolkien, Orta Dünyasının bizim Dünyamızda olduğunu, ancak geçmişte kurgusal bir dönemde bulunduğunu söyledi. Üçüncü Çağın sonunun, kendi zamanından yaklaşık 6.000 yıl önce olduğunu tahmin ediyor. Daha sonra bu fikri çürütecek ve Orta Dünya'nın fiziksel olarak uzak bir zamanda değil, “hayal gücünün farklı bir aşamasında” olduğunu belirtti.

Reklam