-->

Dünyadaki En İyi 10 İnanılmaz Delik

Reklam

İnsanın maddi zenginlik arayışında dolayı birçok büyük delik açılmıştır. Ek olarak, doğa zaman zaman bazı şaşırtıcı delikler üretir. Bu liste, yeryüzündeki en muhteşem on doğal ya da yapay delikten oluşuyor.

10) Chuquicamata - Şili


Chuquicamata, Şili'deki bir açık ocak bakır madenidir. Dünyadaki en büyük bakır üretimine sahip olan madendir - en büyük bakır madeni olmasa da. Maden 850 metre derinlikte.

9) Udachnaya Borusu - Rusya


Udachnaya Pipe, Rusya'da bir elmas madenidir. Maden 1955 yılında keşfedildi ve 600 metre derinlikte

8) Sinkhole - Guatemala


2007'de, 300 metre derinliğindeki bir su kuyusu Guatemala'da bir düzine evi yuttu - 2 kişi öldü ve binlerce insanın tahliyesine neden oldu. Deliğe yağmurlar ve bir yeraltı kanalizasyon akışı neden oldu.

7) Diavik Madeni - Kanada


Diavik Madeni, Kanada'nın kuzeybatı bölgelerinde bulunan bir madendir. 2003 yılında açılan maden her yıl 8 milyon karat veya yaklaşık 1.600 kg elmas üretmektedir.

6) Mirny Diamond Madeni - Sibirya


Mirny Diamond Madeni 525m derinliğinde ve 1200m çapındadır. SSCB'deki ilk ve en büyük elmas işletmelerinden biriydi. Şimdi terk edildi. Hala çalışır durumda iken, kamyonların madenlerin tepesinden aşağıya doğru sürmeleri iki saat sürüyordu.

5) Great Blue Hole - Belize


Büyük Mavi Delik, Belize sahili açıklarında bir sualtı çukuru. Delik 1000 metre ve 400 metre derinliğindedir. Son seans sırasında kireçtaşı mağarası olarak oluşmuştur.

4) Bingham Canyon Madeni - Utah


Bingham Kanyonu Madeni, Utah Oquirrh dağlarında bir bakır madenidir. Maden derinliği 1,2 km ve 4 km genişliğindedir. Dünyanın en büyük insan yapımı kazısı.

3) Monticello Dam - California


Monticello Barajı, ABD, Napa County, California'daki büyük barajı için saniyede 48.400 fit küp hacmiyle en fazla dikkat çeken barajdır.

2) Kimberley Pırlanta Madeni - Güney Afrika


Kimberley Pırlanta Madeni (aynı zamanda Büyük Delik olarak da bilinir), dünyadaki en büyük el kazma deliği olma ünvanına sahiptir. 1866'dan 1914'e kadar 50.000 madenci, kazık ve küreklerle delik kazarak 2.722 kg elmas üretti. Bir dünya mirası alanı olarak tescil ettirilmeye çalışılıyor.

1) Darvaza Gas Crater - Türkmenistan


1971 yılında jeologlar bu alanda devasa bir yeraltı doğal gaz deposu keşfettiler. Gaza dokunacak deliği kazarken, sondaj kulesi büyük bir delik bırakarak çöktü. Zehirli gazların kaçmasını önlemek için, deliğin yanmasına izin verildi. Bu güne kadar yanmaya devam ediyor ve durmadan bunu yaptı. Bu linkteki video klibinden yandığını görebilirsiniz .

Reklam