-->

En İyi 10 Fantastik At

Reklam
en iyi 10 fantastik at

Antik dünya tarihinde en çok bulunan bir hayvan “At” dır. Atlar, ister Çin'de, ister Yunan'da, ister Türk veya Asya'da olsun, çeşitli mitolojilerin en önemli kısmı oluşturmuştur. Çeşitli at formları tarihin sayfalarını doldurdu. İşte dünyadaki birkaç ünlü fantastik atın listesi:

10) Hipogrif

hipogrif

Hipogrif, artık dünyanın her yerinde bulunsa da, Avrupa kökenlidir. Dev bir kartalın kafasına ve bir atın gövdesine sahiptir. Evcilleştirilebilir, ama böyle bir işe sadece uzmanlar girişmelidir. Bir Hipogrif’e yaklaşılırken, göz teması kesilmemelidir. Eğilip selam vermek iyi niyet gösterir. Eğer Hipogrif selamla karşılık verirse, ona yaklaşmak güvenlidir.

Hipogirf böcek bulmak için yeri kazar, ama kuşlarla küçük memelileri de yer. Yumurtlayacak olan Hipogrifler yerde yuvalar yapar ve bunların içine, yirmi dört saatte çatlayan, kolay kırılır, tek bir büyük yumurta bırakır. Tüyleri henüz bitmiş yavru Hipogrif bir hafta içinde uçmaya hazır hale gelir ama annesine uzun yolculuklarda eşlik etmesi için aradan aylar geçmesi gerekir.

9) Mahşerin Dört Atlısı

mahşerin dört atlısı

Mahşerin Dört Atlısı, Hristiyanlıkta Kıyamet alameti olarak ortaya çıkacağına inanılan dört atlı. Yeni Ahit'teki -Vahiy Kitabı olarak da bilinen- Apokalips bölümüne göre, Kıyamet felaketlerini getirecek olan yedi mührün açılması ile birlikte ortaya çıkacaklardır. Bazı akademisyenlere göre beyaz at ve binicisi İsa'yı, kızıl at ve binicisi kan ve savaşı, siyah at ve binicisi kıtlığı, soluk renkli at ve binicisi ise salgın hastalıkları ve ölümü sembolize eder.

8) Pegasus

pegasus

Pegasus, Yunan mitolojisi'nde kanatlı at. Deniz tanrısı; Poseidon ile yılan saçlı Gorgon Medusa'nın oğlu ve dev Chrysaor'un kardeşi olduğuna inanılır. Ayrıca Zeus'un oğlu Herkül'ün kardeşi olarak da bilinir.

Perseus tarafından kafası kesilerek öldürülen Medusa'nın kafasından ya da toprağa sıçrayan kanlarından doğduğu gibi iki değişik söylence bulunur. Rengi tamamen beyazdır ve uçmasına olanak veren iki büyük kanadı vardır. Uçarken havada koşan at gibi görünür.

7) Kanthaka

kanthaka

Kanthaka; Budizmin kurucusu olan, Prens Siddhartha’nın gizemli atıdır. Bu at Siddhartha’nın tüm görevlerinde yer almış ve Budist metinlerinde de metaforik olarak kendine yer bulmuş bir attır. Kanthaka; Siddhartha saraydan kaçıp, ascetic olmak istediğinde ona yardımcı olan bir alegorik figürdür. Kanthaka’nın, Buda bu dünyadan göçtükten sonra kalp kırıklığından dolayı öldüğüne ve yeniden enkarne olarak, bu dünyada aydınlanmaya ulaştığına inanılır.

6) Sleipnir

sleipnir

Kuzey mitolojisinde Tanrı Odin’in sürdüğü, sekiz ayaklı atının ismidir. Tanrı Odin’in kullanacağı at metaforik olarak en güçlü atlardan biri olacağı için, Sleipnir’in de özel güçleri vardır. Sleipnir gri renkte bir attır. Loki’nin evladı olduğu için durdurulması kolay değildir. Sleipnir cehenneme yolculuk edebilme özelliğine de sahiptir. Bir seferinde Hermod onu cehenneme sürerek, kardeşi Balder’ı kurtarmıştır. Sleipnir tüm atların en güçlüsü ve efendisi olarak görülür. Bu ünvan onu süren, Odin’e atfen verilmiştir.

5) Tulpar

tulpar

Tulpar, Türk mitolojisinde yer alan kanatlı at figürü. Pegasus ile benzerdir. Kırgızların Manas Destanı'nda bu uçan kanatlı atlardan söz edilir. Arkeolojik olarak da Kazakistan'da keşfedilen Esik Kurganında bulunan Altın elbiseli adam isimli elbisenin başlığında tulpar figürü vardır.

Tulpar'ın adı, Türk, Kırgız ve Altay mitolojilerinde geçer. Genelde beyaz veya kara (tek renk) bir at olarak betimlenir. Beyaz kanatları vardır ve Kuday (Tanrı) tarafından yiğitlere yardımcı olması için yaratılmıştır. Dünyanın en uzun destanı olan kırgızların manas destanında, Manas'ın ünlü savaşçılarının sürdüğü kanatlarıyla rüzgardan hızlı koştuğu söylenen efsanevi atlar. Başkurt inançlarına göre kanatlarını hiç kimse göremez. Tulpar kanatlarını yalnız karanlıkta, büyük engelleri ve mesafeleri aşarken açar. Eğer birisi tarafından tulpar’ın kanatları görülürse, Tulpar’ın kaybolacağına inanılır. Tulpar adı yalnızca Türklerde değil komşu Avar, Lak, Andı, Dargı ve Tabasaran dillerinde de yaşamaktadır.

4) Kelpi

kelpi

Kelpi veya su kelpisi, İskoçya'nın göl ve havuzlarında yaşayan, şekil değiştiren su ruhuna verilen İskoç ismidir. Genellikle at gibi göründüğü söylenir ama insan formuna da bürünebilir. Bazı söylentiler, kelpinin insan formuna bürünse bile toynaklarını koruduğunu belirtir. Robert Burns tarafından 1786 yılında yazılan “Şeytan'ın Adresi” adlı şiirde ima edildiği gibi Hristiyanlıktaki Şeytan ile ilişkisi olduğu düşünülür. İskoçya'daki hemen hemen her büyük su kütlesiyle ilgili bir kelpi hikâyesi vardır, en yaygın olarak bildirilen Loch Ness'tir.

3) Chollima

chollima

Doğu Asya kültüründe kendine yer bulmuş, kanatlı mitolojik atlara verilen isimdir. Temel noktası Çin kültüründen şekillenmektedir. Chollima kelimesi; mitolojik atlar binlerce kilometreyi hızla aşabildiği için, uzak mesafeleri hızla aşan anlamında bir çeviri yapılabilir. Bu kelime aynı zamanda yetenekli ve kabiliyetli kişiler için de kullanılmaktadır. Eski Çin mitolojisinde atlar; kabiliyete, kuvvete ve yeteneğe karşılık geldiğinden, kelime alegorik olarak bu yeteneklere sahip insanlar için, bir betimleme anlamında kullanılmıştır.

2) Bukefalos

bukefalos

Bukefalos, Büyük İskender'in sahibi olduğu ve antik çağın en bilinen efsanevi savaş atı. Makedonya'dan Hindistan'a dek uzanan sefer hareketlerinde Büyük İskender'in yanında olmuş, Kuzey Hindistan'da yapılan Hydaspes Savaşı sonrasında ölmüş ve Bukefalya'ya gömülmüştür. Bukefalya, Büyük İskender'in Bukefalos'un anısına kurduğu bir şehir olup günümüzde Pakistan sınırları içerisinde yer almakta ve Jhelum olarak adlandırılmaktadır.

1) Tekboynuz (Unicorn)

tekboynuz (unicorn)

Tekboynuz (Unicorn), mitolojik tek boynuzlu at. Kafasının ortasından düz bir boynuz çıkar. Saf ve masum olduğuna, kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına, bu nedenle öldürmenin lanet getireceğine inanılan efsanevi bir hayvan. Latince ismi olan Unicorn; "bir-tek" anlamına gelen uni- ve boynuz anlamına gelen cornus sözcüklerinden türemiştir (Türkçe karşılığı Tekboynuz'dur). Yine bir efsaneye göre, sadece bakire kızların yanına yaklaşır ve bu şekilde yakalanabilir.

Reklam