-->

Düşündüğünüzden Daha Eski 10 Klasik Oyuncak ve Oyun

Reklam
düşündüğünüzden daha eski 10 klasik oyuncak ve oyun

En sevdiğimiz oyuncakların veya oyunların bazılarının mümkün olduğunu düşündüğümüzden daha uzun süredir bulunduğunu öğrenmek şok edici olabilir. 10 klasik oyuncak ve oyunu listeledik.

10) Yoyo

yoyo

Yoyo, bir dingil ile birleştirilmiş iki diskten ve dingil etrafına sarılan ipten oluşan bir oyuncak. İpin bir ucundan tutularak, oyuncağın yukarı aşağı hareket edecek şekilde sallanması şeklinde oynanır.

Yoyodan bahseden ilk kayıt, MÖ 500'lü yıllara ait, tahta ve terrakotta yoyoları anlatan bir Antik Yunan belgesidir. Bununla birlikte yoyo bundan çok daha önce Çin'de ortaya çıkmıştır.

9) Tekerlekli Paten

tekerlekli paten

Tekerlekli paten ayağa giyilen alt kısmındaki bölüme tekerler bağlanmış olan bir aletlerdir. Ayağa geçirilen bu alet altındaki ufak tekerlekler sayesinde hareket etmeye olanak sağlamaktadır. Günümüzde spor, egzersiz, eğlence gibi birçok amaçla kullanılmaktadır. Birçok firma birçok degişik model ve tasarımda tekerlekli patenler üretmektedir.

Hollandalılar 18. yüzyıldan beri yollarda tekerlekli patenlerle hareket etme alışkanlığı edinmişlerdir. Ahşaptan yapılan makaraların ayakkabıya bağlanmasıyla elde edilen icat 'Skeelers' olarak adlandırıldı. Belçikalı müzik aletleri yapımcısı Joseph Merlin 1760'ta İngiltere'ye giderek yeni buluşu olan tekerlekli pateni Londra'daki seçkin bir toplantıda tanıttı. Keman çalarak paten yapıp konukların ilgi ve hayranlığını kazandı. Ama durmayı ve dönmeyi başaramadığı için bir aynaya çarpınca, ayna ve ke­man parçalandı, kendisi de ağır yaralandı.

1829'da Fransa'da tekerlekli patenin bulunmasından 10 yıl sonra, İngiltere'de ilk tekerlekli paten yapıldı. Ama bu sporun yaygınlaşması New Yorklu James L. Plimpton'un 1863'te kauçuk yastıklı, dört tekerlekli pateni bulmasından sonra oldu. İlk patenlerin tekerlekleri şimşirden yapılıyor ve kolayca kınlıyordu. Daha sonra, bilyeli yataklarda dönen çelik tekerlekli patenler yapıldı.

İlk tekerlekli paten pisti 1860'ta ABD'nin Rhode Island eyaletinde, Newport'taki At­lantik Oteli'nde açıldı. 1870'lerde ABD'nin çeşitli yerlerinde tekerlekli paten pistleri ya­pıldı. 1890'da ise Batı Londra'da Olympia'da dünyanın en büyük pisti açıldı. Asfalt ya da ahşap olan pist döşemelerinin en iyisi sert akçaağaç odunundan yapılır. Sürat ve artistik paten dallarında yapılan çeşitli şampiyonalar­da tekerlekli patenle saatte gidilen en büyük uzaklık 35 km ve ulaşılan rekor hız saatte 41 kilometredir.

8) Rol Yapma Oyunu (FRP)

rol yapma oyunu (frp)

Rol yapma oyunu (RYO), oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

Kalem ve kâğıt RYO denilen orijinal biçimi, baştan sona konuşma aracılığıyla iletilir; oysa canlandırmalı rol yapma oyunlarında, oyuncular, karakterlerinin eylemlerini fiziksel olarak oynarlar. Bu biçimlerin her ikisinde de her oyuncu tek bir karakterin rolünü yaparken; bazı oyuncular Oyun Yöneticisi görevini üstlenerek oyununun senaryosunu hazırlar, kullanılacak ilkeleri belirler ve oyuncu karakterlerin iradesi dışında gelişen olayları kontrol eder. Belirsizlik faktörünün sağlanması için genellikle zarlar kullanılır. Kalem ve kâğıt RYO, Türkiye'de yaygın olarak FRP adıyla bilinir.

FRP oyuncuları için “Dungeons & Dragons” (Zindanlar ve Ejderhalar) akla gelen ilk oyundur. Ancak 1812'de Kriegsspiel adında bir oyun icat edilmiştir. Bu oyun Prusya Ordusu tarafından eğitim subaylarına askeri taktik öğretmek için kullanılmıştır. Oyuncular birbirlerine sınırsız sayıda pratik savaş alanı oluşturulmasına izin vermek için nehirler ve tepeler gibi manzaraları simüle eden düzinelerce çıkarılabilir modüler karo ile kaplı bir tahta üzerinde oyun oynamaktadır. Bir oyun kurucusu süreci gözetir ve oyunun kurallara uygunluğunu kontrol eder.

7) Uzaktan Kumandalı Oyuncaklar

uzaktan kumandalı oyuncaklar

Genellikle ilk uzaktan kumandalı oyuncakların 1960'larda üretildiği, İtalyan oyuncak şirketi Elettronica Giocattoli'nin 1966'da ilk uzaktan kumandalı arabayı (1:12 ölçekli Ferrari 250LM modeli) ürettiği varsayılmıştır.

Ancak, ilk uzaktan kumandalı oyuncak aslında 1890'ların sonunda Tesla tarafından icat edildi. Madison Square Garden'daki 1898 Elektrik Fuarı'nda Tesla, çalışan ışıklar, dümenler ve bir pervane ile donatılmış uzaktan kumandalı teknesini tanıttı.

6) The Sims

sims

The Sims, Will Wright tarafından tasarlanan, dağıtımı Electronic Arts'ın, yayımlanması Maxis'in önderliğinde piyasaya sürülmüş bir strateji-hayat simülasyonu bilgisayar oyunudur. "Sim" denen sanal insanların SimCity yakınlarında bir banliyöde geçen günlük aktivitelerinin birebir simülasyonudur.

The Sims, 1985 tarihli Little Computer People adlı bir video oyunundan esinlenmiştir. Oyun günlük bir rutinde devam ediyor, yemek pişirmek, televizyon izlemek ya da gazete okumak gibi günlük işler yapılıyor. Oyuncular bu kişiyle çeşitli karakterlerle etkileşime girebilir, diğer karakterle poker oynamak ve hediyeler sunmak gibi. Bazen, karakter kendi kendine iletişim kurar, oyuncuyu oyuna davet eder veya duygularını ve ihtiyaçlarını açıklayan bir mektup yazar. Oyunun her kopyası kendi benzersiz karakterini oluşturur, bu nedenle iki kopya tam olarak aynı şekilde oynamaz. Karakterin ismi rastgele 256 isim listesinden seçilir.

5) Paintball

paintball

Paintball, kişilerin bireysel olarak ya da takımlar halinde rakiplerini yenmek için yarıştıkları bir spordur. Daha genel tanımıyla karşılıklı 2 takımın çeşitli senaryolara bağlı kalarak birbirlerine karşı oynadıkları bir grup oyunudur. "Paint" ve "Ball" kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelen bu İngilizce kökenli kelime "Boya topu" anlamına gelmektedir. Fakat uluslararası platformlarda da paintball adını almış ve oynanan tüm ülkelerde de bu isimle tanımlanmaktadır.

Ancak, 1900'lü yılların başında yaşamış olsaydınız, balmumu düelloları olarak bilinen daha eski bir paintball oyunu oynamış olabilirdiniz. Erkeklerin balmumu mermileri fırlatan tabancaları kullanarak düello yaptıkları bir spor vardı. Bu spor kısa sürede o kadar popüler oldu ki Londra'daki 1908 Olimpiyat Oyunlarında bile yer aldı.

4) Mantar Tabancası

mantar tabancası

Mantar tabancası, borusunun ucuna içi barutlu mantar takılarak patlatılan, tabanca biçiminde bir çeşit çocuk oyuncağıdır.

Çoğumuz bu oyuncağın çok eski tarihe dayanmadığını düşünebiliriz. Ancak, 1859'da dökme demir oyuncakların üretiminde uzmanlaşmış bir oyuncak üreticisi olan J&E Stevens Şirketi, günümüzdeki mantar tabancasına benzer şekilde tasarımlı bir fişek tabancası çıkardı.

3) Monopoly

monopoly

Monopoly, emlakçılık konulu, zar ile oynanan bir masa oyunu. Parkers Brothers tarafından üretilmiştir. Monopoly sözcüğü İngilizcede "tekel" anlamına gelir. Oyuncuların amacı mümkün olduğunca çok emlak satın alarak (tekel olarak) diğer oyuncuları iflasa sürüklemektir.

Oyuncular zar atarak karelerde ilerleyerek döngüyü tamamlarlar ancak bu sırada kiralama, satın alma, inşa etme ve ticaretin içinde bulunduğu ekonomik aktivitelerle birlikte ekonomik anlamda en güçlü olmaya çalışırlar.

Monopoly, The Landlord's Game adlı bir 1904 yılında oynanan tahta oyunundan esinlenmiştir. Elizabeth Magie tarafından yaratılan bir oyundur. Magie, oyunu oynayan herhangi bir çocuğun bu sistemin doğasında var olan haksızlığı öğreneceğini ve sonraki yaşamda kendilerini bu aleyhte koruyabileceğini umuyordu. Magie daha sonra patenti 1934 yılında Parkers Brothers şirketine sattı ve bu da başlangıçtaki hedeflerinden vazgeçtiği anlamına gelmektedir. Büyük şirket Monopoly üretme haklarını edinmiş ve üretime geçmiştir.

2) Ördek Avı (Duck Hunt)

ördek avı

Ördek Avı (Duck Hunt), Nintendo tarafından Nintendo Eğlence Sistemi (NES) video oyun konsolu için geliştirilen ve yayınlanan 1984 hafif silahlı bir nişancı video oyunudur. Oyun ilk olarak Nisan 1984'te Japonya'da yayınlandı ve iki yıl sonra Avrupa'da da piyasaya sürüldü. Ekim 1985'te Kuzey Amerika'daki NES için bir lansman oyunu olarak piyasaya sürüldü.

Ancak Ördek Avı oyunun atası 1936'larda oynanan Ray-O-Lite isimli bir oyundur. Bir arcade oyunu olarak yaratıldı ve bahisçiler, verilen sürede tahta ördeğe ateş etmekle görevlendirildi. Oyuna fazladan bir zorluk unsuru eklemek için, ördekler aynı zamanda gizli bir bandın üzerinde hareket edebiliyorlardı. Yapımcılar, oyuna farklı hayvanlarda eklediler; ayılar, tavuklar ve hatta Adolf Hitler’in bile dahil olduğu bu oyunun başka çeşitlerini de yarattılar.

1) Bingo (Tombala)

bingo

1530’larda İtalya’da, günümüzde her Cumartesi oynanmaya devam eden bir çeşit piyango keşfedilmiştir. Burası Bingo oyununun kökeninin olduğu yerdir. Oyun 1770’lerde Fransa’ya götürülmüş ve önceleri yalnızca varlıklı Fransızlar arasında oynanmıştır. Oyun daha sonraları Avrupa’nın içlerine, oyunun çocuklarına tarih, yazım ve matematik öğretmek için bir araç olarak görüldüğü Almanya’ya ulaştı.

Son olarak, oyun 1929’da “beano” adıyla bilindiği Atlanta Georgia’ya ulaştı. Ülke çapında fuar ve karnavallarda oynandı. Her oyuncunun 3 satır ve 9 sütuna bölünmüş numaraların bulunduğu kartları ve kuru bezelyeleri bulunmaktaydı. Bir dağıtıcı, bir puro kutusundan ya da çantadan üzerinde 1’den 90’a kadar sayılar bulunan bir disk çekerdi. Çekilen bu diskte bulunan sayıyı yüksek sesle söyler ardından oyuncuları beklerdi. Oyuncular kartlarındaki sayılarla ismi söylenen sayıları eşleştirmek için ellerinde bulunan bezelyeleri kullanırdı. Kazanan oyuncu bir satır boyunca tüm numaraları bezelyeyle kaplamayı ilk başaran kişi olurdu. Bu durum gerçekleştiğinde oyuncu, kazandığını diğer oyunculara ispat etmek için “beano” diye bağırırdı.

New York’lu oyuncak satıcısı Edwin S. Lowe, bir gün bir kasaba fuarını ziyaret etti ve bir kadının “Bingo!” diye bağırdığına şahit oldu. Kadın kazandığını yani tüm sayıları bezelyelerle kapladığını ilan etmek için “beano” yerine “Bingo” diye bağırmıştı. Bu hata sonuçta Lowe’a büyük bir ilham kaynağı oldu ve derhal Bingo adında bir oyun geliştirmek ve pazarlamak için New York’a geri döndü.

Reklam