-->

Tuhaf 10 Fobi

Reklam

Muhtemelen hepimiz küçük bir fobiden muzdaripiz, ancak bazı insanların yaşamları korkularıyla neredeyse zayıflatılıyor. Bu liste modern günlerde insanları etkileyen en sıradışı fobilerin on tanesine bakıyor.

10) Agyrophobia (Karşıdan Karşıya Geçme Korkusu)


Agyrophobia sahip insanlarda caddeleri, otoyolları ve diğer caddeleri geçme korkusuyla ya da kendi caddelerini geçme korkusu vardır. Bu elbette, bir şehirde rahat yaşamayı çok zorlaştırıyor. Bu kelime, Yunan forosundan geliyor; bu, fobik olarak dönerek hareket etmenin trafikten kaçınmasını önlüyor. Fobi, rahatsız edici kişilerin özellikle banliyö tek şeritli sokaklara kadar geniş yollardan korkabileceği ve aynı zamanda belirlenmiş bir kavşak bile olsa, bir caddede herhangi bir yerde yaya geçidinden korkmayı ya da geçmeyi de içerebilir. Bu fobi, araba korkusundan bağımsız olarak kabul edilir.

9) Mageirocophobia (Yemek Yapma Korkusu)


Yemek pişirme tuhaflığına, Yunanca mageirokos kelimesinden gelen mageirocophobia denir, bu da pişirme konusunda uzman bir kişi anlamına gelir. Bu bozukluk zayıflatıcı olabilir ve biri yalnız yaşarsa sağlıksız yemeğe yol açabilir. Mageirokos'un acı çekenleri, yemek pişirme becerisi olan kişiler tarafından son derece korkutucu hissedebilir ve bu korkutma ve yetersizlik hissi, muhtemelen birçok hastalığın temel nedenidir.

8) Pediophobia (Bebek Korkusu)


Pediofobi, bebeklerin irrasyonel korkusudur. Sadece korkutucu bebekler değil - TÜM bebekler. Açıkça konuşursak, korku, “canlı varlıkların yanlış temsilinin” bir dehşetidir, bu yüzden genellikle alışverişe gitmeyi kesinlikle zorlaştıran robotlar ve mankenleri de içerir. Bu fobinin çocuk korkusu olan pedofobi veya pediafobi ile karıştırılmaması gerekir. Sigmund Freud, hastalığın canlanan bebeğin korkusundan kaynaklanabileceğine inanıyordu ve robotik Masahiro Mori, insan benzeri bir şeyin ne kadar fazla olursa, insan dışı yönlerinin o kadar itici olduğunu belirterek bu teoriyi genişletti.

7) Deipnophobia (Akşam Yemeği Konuşma Korkusu)


Şimdi kuşkusuz, bazı akşam yemeği konuşmaları çok garip gelebilir, ancak bazı insanlar akşam yemeğinde başka bir kişiyle konuşma fikrinden çok korkuyorlar. Zaman geçtikçe, bir kişinin bu durumlarla başa çıkmasına yardımcı olan katı kuralları vardır. Kuralların ve formalitenin pencerenin dışında olduğu günümüz toplumunda, bir akşam yemeği partisinin daha kontrollü doğasının kısmen bu fobinin arkasında kalması mümkündür.

6) Eisoptrophobia (Aynaların Korkusu)


Eisoptrophobia, geniş anlamda bir ayna korkusudur, ya da daha spesifik olarak, bir ayna aracılığıyla manevi dünya ile temas ettirilme korkusudur. Acı çekenlerin korkularının irrasyonel olduğunu fark etmelerine rağmen aşırı endişe yaşıyorlar. Korkuları genellikle batıl inançlara dayandığından, ayna kırmanın kötü şans getireceği veya aynaya bakmanın camın içindeki doğaüstü bir dünya ile temas halinde olacağından endişelenebilirler.

5) Demonophobia (Şeytanların Korkusu)


Demonophobia, bu tür varlıkların var olduğuna inanan ve zarara neden olmak için serbestçe dolaşan kişilerde doğaüstü varlıkların anormal ve ısrarcı bir korkusudur. Bu fobiden muzdarip olanlar, korkularının aşırı veya irrasyonel olduğunun farkındalar. Yine de, yalnız ormana ya da karanlık bir eve girerken ya da şeytani mülk ve şeytan çıkarma hakkında filmler izlerken aşırı derecede endişeleniyorlar. Acı çekenlerin en çok boynundaki sarımsak ipleri, haçlar, taşıdıkları tahta kazıklar ve gümüş mermilerle doldurulmuş silahlarla tanınması muhtemeldir.

4) Pentheraphobia (Kayınvalide Korkusu)


Bu listedeki tüm fobiler arasında, pentheraphobia muhtemelen en yaygın olanıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi, kayınvalidesinin korkusu. Evli insanların çoğunun, bir zamanlar veya başka bir zamanda, bu korkunç korkudan acı çektiğine eminim. Bu korku, bazı toplumlarda o kadar yaygındır ki, filmlerde ve diğer eğlence türlerinde sıkça görülür. Bu akıl hastalığı için mevcut olan pek çok terapiden boşanma en popüler gibi görünüyor.

3) Arachibutyrophobia (Damağa Yapışan Fıstık Ezmesi Korkusu)


Bu hastalık hakkında bilgi bulmanın son derece zor olduğunu söylemeliyim - bu belki de aşırı aktif bir hayal gücünün ürünü olup olmadığını merak etmeme neden oluyor, ama kesinlikle tuhaf ve oldukça iyi biliniyor, bu yüzden burada bir yeri hak ediyor gibi görünüyor. Bu rahatsızlık oldukça kolay anlaşılan bir korku gibi görünüyor: fıstık ezmesi almayın. Bununla birlikte, her gün fıstık ezmesi ve jöleli sandviç yemeye zorlanan bir çocuk için, sonraki yaşamda nasıl ciddi travmaya neden olabileceği görülebilir. İşte iddia edilen acı çekenlerin ifadesi: “Ne zaman yerfıstığı yağı içersem aşırı terlemeye başlıyorum ve vücudum sarsılıyor. Ağzımın çatısı kaba ve kaşıntılı hale geliyor. Artık bu korku ile yaşayamam. Fıstık ezmesine olan susuzluğum, tam bir panik atak yaşama girmeden söndürülmeli.”

2) Cathisophobia (Oturma Korkusu)


Bu rahatsızlık, bazı ciddi durumlarda keskin veya acı verici nesnelerde oturmakla ilgili fiziksel istismardan kaynaklanıyor olabilir. Bazen, oturma korkusu okul günlerinde bir miktar cezadan kaynaklanıyor olabilir veya seçkin ve etkili insanların önünde oturmak gibi başka bir fobinin bir göstergesi olabilir. Cathisophobia, terleme, ağır veya kısa nefes ve endişe ile karakterizedir.

1) Automatonophobia (Balmumu Kukla Korkusu)


Kocaman ağzı ve gözleri olan Vantrolog kuklalarından korkma durumu olarak tanımlanır. Bu fobiyi araştırırken öyle fotoğraflar gördüm ki bu fobinin bir insanda olmasına hiç de şaşmamak gerekli. 30 yıl önce Vantrolog Kuklası Fobisi, bu kuklalar insanların hayatlarında daha fazla yer sahibiymiş ve zamanla insanlar bunlardan korkar olmuşlar.

Reklam