-->

Bilmeniz Gereken 10 Eski Yunan Yazar

Reklam

Eski Yunanlılar Batı toplumu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yunanlılar tarafından sayısız bilimler ve edebi türler kuruldu ve yazılarının birçoğu az ya da çok tamamlandı. Bu listede en etkili antik Yunan yazarlarından 10'u açıklanmaktadır. Onları birbirine bağlayan şey, çalışmalarının modern kültür ve toplum üzerinde hala sahip olduğu büyük etki. Liste kronolojiktir.

10) Homer (M.Ö. 8.Yüzyıl)


Homer, İlyada ve Odyssey'ye ait iki epik şiir için bilinir. İlyada genellikle Batı edebiyatının en eski eseri olarak kabul edilir. Yunanlılar bile kendileri için Homer'ı tanıdılar ve eserlerini okumadıkça kendilerini eğitimli olarak görmediler. Homer'in gerçekte tarihi bir insan olup olmadığı tartışmalıdır. Kesinlikle kendisi ve hayatı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir ve bazı alimler İlyada ve Odyssey'nin bir taneden çok yazarların eseri olduğuna inanmaktadır. Onları kim yazdıysa yazsın, hem İlyada hem de Odyssiye'nin edebiyat üzerinde büyük etkisi oldu. Aslında Shakespeare bile oyunlarından birini İlyada'ya dayandırmıştı.

9) Sofokles (M.Ö. 496 - 406)


Sophocles hayatı boyunca 123 oyun yazan bir trajediydi. Sadece yedi kişi varlık içinde hayatta kaldı, ancak bunlar Antigone, Kral Oedipus ve Electra gibi klasikleri içeriyor. Üçüncü bir oyuncu ekleyerek, koronun önemini azaltarak ve senografiyi tanıtarak tiyatroyu geliştirdi. Sophocles ayrıca geleneksel üçlemeli trajedi biçimini ortadan kaldırdı ve her oyunu kendi içinde tamamladı - bu oyunlara çarpıcı bir değer kattı.

8) Herodot (M.Ö. 484 - 425)


Herodot, Batı kültüründe tarihin babası olarak kabul edilir. Maddesini sistematik bir şekilde toplayarak ve doğruluğunu test ederek tarihe bir bilim olarak yaklaştı. Herodot da yetenekli bir anlatıcıydı. Tarihçe kelimesi, Herodot'un Yunanca'da “sorular” anlamına gelen “Tarihler” kitabından gelmektedir. Bu kitap aynı zamanda Batı edebiyatındaki ilk tarih eseri olarak da kabul edilir.

7) Euripides (M.Ö. 480 - 406)


Euripides, başka bir Yunan trajedisi idi. 18'i tamamen hayatta kalan ve çoğu parça olarak devam eden 95 oyun yazdı. En bilinen eserleri Alcestis, Medea ve The Bacchus'tur. Oyunu, karakterlerini çok gerçekçi bir şekilde canlandırdığı ve o zamanlar çok geleneksel olmayan güçlü kadınları ve bilge köleleri içerdiği için zamanı çok moderndi. Euripides, Avrupa trajedisi üzerinde en büyük etkiye sahip olan Yunan trajedenidir.

6) Hipokrat (M.Ö. 460 - 370)


Hipokrat doktordu ve tıbbın babası. Hipokrat Corpus farklı tıbbi konularda 70 eserden oluşan bir koleksiyonu vardır. Büyük bir kısmı vaka çalışmalarından oluşmaktadır. En ünlü eseri, doktora etiği ile ilgili olan Hipokrat Yeminidir. Bu yemin türevleri bugün hala doktorlar tarafından alınmaktadır. Hipokrat, bazı hastalıkları tanımlayan ilk kişi olduğu için ilaca doğrudan katkıda bulunmuştur. Hipokrat'ın aslında Hipokrat Corpus'un yazarı olup olmadığı tartışmalı ve çoğu, bunun en azından bir kısmının öğrencileri ve takipçileri tarafından yazıldığına karar vermiş gibi görünüyor.

5) Aristofanes (M.Ö. 446 - 386)


Aristophanes, komedi yazan bir oyun yazarıydı. 11'i tam el yazması olarak hayatta kalan, bazıları da fragman olarak hayatta kalan 40 oyun yazdı. Ünlü Atina'lıları alay ettiği için Aristophanes'in kalemi korkuyordu. Plato, The Clouds adlı oyununu Socrates'in yargılanmasına ve yürütülmesine katkıda bulunan bir faktör olarak belirtti. Bunun gerçekten böyle olup olmadığı tartışmalıdır. Elindeki diğer önemli oyunlar The Wasps ve Lysistrata. Eserleri yalnızca daha sonraki tiyatrolar üzerinde sanatsal bir etkiye sahip değildi, aynı zamanda Atina'daki yaşam hakkında tarihi belgeler olarak da hizmet etti.

4) Platon (M.Ö. 424 - 348)


Plato, Sokrates'in öğrencisiydi. Sokrates asla kendi hiçbir şeyini yazmadıysa da, felsefesi Platon'un eserleri ile bilinir. Platon, Sokrates’in düşüncesinden çok etkilendi. En ünlü Cumhuriyet ve Sempozyum olan Plato'ya 35 diyalog ve 13 mektup atfedilmiştir. Platon, Batı felsefesinin babalarından biri olarak kabul edilir ve Cumhuriyet'te öne sürülen Form Teorisi ve ideal devlet fikri bugün hala tartışılmaktadır.

3) Aristo (M.Ö 384 - 322)


Aristo, Platon'un öğrencisi ve onu ilk eleştiren oldu. Çalışmalarının 47'si hayatta kaldı ve bunların çoğu ders yardımcısıydı. Aristoteles, büyük Yunan filozoflarının sonuncusudur (diğer ikisi Sokrates ve Platon'dur) ve aynı zamanda ilk biyolog olarak kabul edilir. Bir bilim olarak mantığı kurdu, bilimsel yöntemin temellerini attı ve başka birçok konuda da yazılar yazdı. Aristo da bir süredir Büyük İskender'in hocasıydı. Aristoteles Aquinas St Thomas üzerinde büyük bir etkisi oldu ve sonuç olarak Katolik eğitimi ve teolojisinde önemli bir etkisi olmaya devam ediyor.

2) Öklid (M.Ö. 330 - 275)


Öklid bir matematikçiydi ve geometrinin babasıydı. Hayatı hakkında çok az şey biliniyor, ancak İskenderiye Kütüphanesi'nde aktifti. Başlıca iştir Elemanları hala matematik ders kitabı olarak kullanılır ve yalnızca satılan kopya açısından İncil tarafından aşılabilir. Kitap, bugün matematiğin temelini oluşturan bir matematiksel kanıt sistemi içermektedir.

1) Arşimet (M.Ö. 287 - 212)


Arşimet bir matematikçi, mühendis, mucit, fizikçi ve astronomdu. Bugün hala kullanımda olan suyu taşımak için bir mekanizma olan Arşimet Vidası'nın icadıyla tanınır. Ayrıca pi değerini çok kesin bir şekilde hesapladı. Arşimed, düzensiz nesnelerin hacmini, suya batırarak nasıl tanımlayacağını keşfetti. Efsaneye göre, bu keşif onu sokakta çıplak bir şekilde koşturttu (giyinmeyi unuttuğu için çok heyecanlandı) ve “Eureka! (Ben buldum!)” diye haykırdı.

Reklam