-->

En Çok Altın Madalya Kazanan 10 Türk Olimpiyat Sporcusu

Reklam
en çok altın madalya kazanan 10 türk olimpiyat sporcusu

Birden fazla Olimpiyat altın madalyası kazananların oluşturduğu türk sporcu listesidir.

10) Ahmet Kireççi (Güreş, Altın:1, Gümüş:0, Bronz:1)

ahmet kireççi

Mehmet Akif Pirim, Türk eski güreşçi. 1992 yılındaki Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı altın madalyayla Türkiye'ye güreşte 24 yıl aradan sonra ilk altın madalyasını getirmiştir. Aynı zamanda 1991 yılında Dünya ikincisi olan Pirim, üç Akdeniz Oyunları altın madalyasına sahiptir. Şu anda Türkiye Grekoromen millî takımının baş antrenörüdür.

9) İsmail Ogan (Güreş, Altın:1, Gümüş:1, Bronz:0)

ismail ogan

İsmail Ogan, olimpiyat şampiyonu Türk güreşçi. İsmail Ogan, 5 Mart 1933 tarihinde Antalya ilinin Aksu İlçesine bağlı Macun köyünde dünyaya geldi. 1950 yılında güreşe başladı. Antrenörleri Yaşar Doğu ve Celal Atik'tir. Antalya'da ikamet etmektedir.

8) Hasan Güngör (Güreş, Altın:1, Gümüş:1, Bronz:0)

hasan güngör

Hasan Güngör, Türk güreşçi. 1960 Yaz Olimpiyatlarında altın madalya, 1964 Yaz Olimpiyatlarında gümüş madalya kazanmıştır. Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, Balkan Şampiyonası'nda ve Akdeniz Oyunları'nda madalyalar kazanmıştır.

1967 yılında güreşi bırakıp antrenörlüğe başlamıştır. 13 Ekim 2011'de Denizli'de hayatını kaybetmiştir.

7) Ahmet Ayık (Güreş, Altın:1, Gümüş:1, Bronz:0)

ahmet ayık

Ahmet Ayık, Türk eski güreşçi; Dünya ve Olimpiyat şampiyonlukları olan Ahmet Ayık, Türkiye'nin serbest stilde en başarılı güreşçilerinden biridir.

Sultan Abdülaziz'in pehlivanlarından Karaoğlan'ın torunudur. Güreşe doğduğu köy olan Eskiköy'de karakucakla başladı. Askerliği sırasında mindere çıktı. 1961'de millî güreş takımına seçildi; serbest stilde güreşti. Adriyatik Kupası'nda kazandığı ikincilik onun uluslararası alandaki ilk önemli derecesi oldu (1962). Ertesi yıl Dünya beşinciliğini elde etti.

1964 Yaz Olimpiyatlarında gümüş, 1968 Yaz Olimpiyatlarında altın madalya kazanmıştır. Bunlar dışında Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, Balkan Şampiyonası'nda ve Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluklar kazanmıştır. Bu şampiyonlukları kazanırken dönemin şampiyon güreşçileri İranlı Gulam-Rıza Tahti ve Sovyet Aleksandr Medved'i yenmiştir.

1965 yılında Manchester'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda, o zaman kadar 2 dünya ve 1 olimpiyat şampiyonluğu elde etmiş olan Aleksandr Medved'i finalde yenmeyi başardı.

6) Hamit Kaplan (Güreş, Altın:1, Gümüş:1, Bronz:1)

hamit kaplan

Hamit Kaplan, Türk güreşçi. Kaplan, 1952'de dünya şampiyonu ve Olimpiyat ikincisi olan, akrabası ve hocası Adil Candemir'in yardımları ve öğretileri ile minder güreşlerine başladı. 1965'e kadar süren kariyerinde dünya ve Olimpiyat şampiyonluklarına imza attı. 1965 senesinde güreşi bıraktı ve ticaret hayatına atıldı. 5 Ocak 1976 tarihinde geçirdiği bir trafik kazası sonucunda, 41 yaşında öldü.

5) Hamza Yerlikaya (Güreş, Altın:2, Gümüş:0, Bronz:0)

hamza yerlikaya

Hamza Yerlikaya, FILA tarafından "Asrın Güreşçisi" unvanı verilmiş Türk grekoromen güreşçi.

Babası Mustafa Yerlikaya da eski bir güreşçidir. İstanbul'a geldikten bir süre sonra maddi koşullardan dolayı güreşi bırakmak zorunda kalmış olan Mustafa Yerlikaya, çocuklarını güreşe yönlendirmiştir ve Hamza Yerlikaya'yı 1986 yılında güreşe başlatmıştır.Hamza Yerlikaya'nın katıldığı ilk uluslararası turnuva Kanada Québec'de yapılan 1991 Yıldızlar (16 yaş altı grubu) Dünya Şampiyonası'dır. Bu turnuvada dördüncülük elde etmiştir.

17 yaşında iken yaşının küçük olması nedeni ile 1993 Büyükler Türkiye Şampiyonası'na alınmamıştır. Ancak, aynı yıl Uluslararası Vehbi Emre Güreş Turnuvası'nda gösterdiği başarılı müsabakalar ile büyükler kategorisinde de millî takıma girebileceğinin ilk sinyallerini vermiştir.

4) Mustafa Dağıstanlı (Güreş, Altın:2, Gümüş:0, Bronz:0)

mustafa dağıstanlı

Mustafa Dağıstanlı, Türk güreşçi. 11 Nisan 1931 yılında Samsun’un Çarşamba İlçesine bağlı Söğütpınar köyünde dünyaya geldi. Güreş yaşamına 18 yaşındayken başladı. 1958 yılında millî takıma kabul edildi. Üç defa Dünya Şampiyonasını kazandı. İki altın madalyasını da Olimpiyat oyunlarında elde etti.

3) Mithat Bayrak (Güreş, Altın:2, Gümüş:0, Bronz:0)

mithat bayrak

Mithat Bayrak, Türk millî güreşçi. 1956 ve 1960 yıllarında olimpiyatlarda greko-romen branşta altın madalya kazanmıştır. 1948 yılında güreşe başlamıştır. Kariyeri boyunca Gazanfer Bilge, Mehmet Oktav, Hüseyin Erkmen ve Celal Atik gibi antrenörler ile çalışmıştır.

2) Halil Mutlu (Halter, Altın:3, Gümüş:0, Bronz:0)

halil mutlu

Halil Mutlu, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Bulgaristan göçmeni Türk haltercidir. 3 kez Olimpiyat Şampiyonu, 5 kez Dünya Şampiyonu, 10 kez Avrupa Şampiyonu olmuş, 52 kg, 54 kg ve 56 kg'da 20'den fazla dünya rekoru kırmıştır. Üst üste kırdığı rekorlar nedeniyle kendisine Dinamo lakabı takılmıştır.

3. kez üst üste Olimpiyat Şampiyonu olarak halter tarihinde bu unvana erişen 4. sporcu oldu. Yalnızca 1,50 boyundaki Halil Mutlu kendisine Naim Süleymanoğlu'nu örnek almıştır. Haltere antrenörü İbrahim Elmalı'nın desteği ile 10 yaşında başladı. Bulgaristan’da gördüğü baskılardan dolayı spora iki yıl ara vermek zorunda kaldı. Ardından 1989 yılının Aralık ayında Türkiye'ye iltica etti. Mutlu, ilk şampiyonluğunu 19 yaşında İngiltere'de düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda koparma, silkme ve toplamda altın madalya kazanarak yaşadı. 31 Ekim 2008 günü aktif spor hayatına son verdiğini açıklamıştır.

1) Naim Süleymanoğlu (Halter, Altın:3, Gümüş:0, Bronz:0)

naim süleymanoğlu

Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan Türkü halterci. Bütün otoritelere göre tüm zamanların en iyi haltercisidir. Lakabı, yapıca ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle Cep Herkülü'dür.

Haltere 1977'de, henüz 9 yaşındayken başladı. 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır.1984 yılında (16 yaşındayken), silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

Reklam