-->

Tarihte En Etkili 10 Yahudi

Reklam

Yahudi halkının uzun ve renkli bir tarihi var. Birçok sıkıntıya maruz kaldılar ve birkaçının da nedeni oldular. İsrail ulusunun 20. yüzyılda Birleşmiş Milletler tarafından yaratıldığı orta doğudaki huzursuzlukların çoğunda merkezi figürler olmuşlardır. Bu, en iyi Yahudilerin bir listesidir - (iyi ya da kötü olabilir) dünyayı etkileyenler.

10) David Ben-Gurion (16 Ekim 1886 - 1 Aralık 1973)


David Ben-Gurion İsrail'in ilk başbakanıydı. Ben-Gurion'un, erken yaşta başlayan Siyonizm tutkusu, İsrail devletinin kuruluşundaki araçsal rolü ile doruğa ulaştı. 1948 Arap-İsrail Savaşı’nda İsrail’i zafere götüren Ben-Gurion, devlet kurumlarının kurulmasına yardımcı oldu ve çok sayıda Yahudi’yi dünyanın dört bir yanından emilimini denetledi. 1970'te siyasi hayattan emekli olduktan sonra, ölümüne kadar yaşadığı Sde Boker'e taşındı. Ölümünden sonra, Ben-Gurion, Time Magazine'nin Yüzyılın En Önemli 100 Kişisinden biri olarak seçildi.

9) Niels Bohr (7 Ekim 1885 - 18 Kasım 1962)


Niels Henrik David Bohr, 1922'de Nobel Fizik Ödülü'nü aldığı atom yapısı ve kuantum mekaniğinin anlaşılmasında temel katkılarda bulunan Danimarkalı bir fizikçiydi. Bohr, yüzyılın en iyi fizikçileriyle Kopenhag'daki enstitüsünde birçok yerde danışmanlık ve işbirliği yaptı. Ayrıca Manhattan Projesi'nde çalışan fizikçiler ekibinin bir parçasıydı. Bohr, 1912'de Margrethe Nørlund ile evlendi ve oğullarından biri Aage Niels Bohr, 1975'te babası Nobel ödülü alan babası gibi önemli bir fizikçi olarak büyüdü. Bohr, en etkili fizikçilerden biri olarak tanımlandı.

8) Gustav Mahler (7 Temmuz 1860 - 18 Mayıs 1911)


Gustav Mahler, Bohemya doğumlu (eski adıyla Avusturya İmparatorluğu'nun bir bölümü olan Çek Cumhuriyeti'nde bulunan) besteci ve şefti ve yaşamı boyunca Almanca konuşan bir Avusturyalı olarak tanımladı. Mahler, hayatı boyunca günün önde gelen orkestra ve operasyon şeflerinden biri olarak biliniyordu. O zamandan beri en önemli romantik besteciler arasında olduğu gibi kabul görmeye başlamıştır, ancak müziği hala hayatta iken Viyana müzik kuruluşu tarafından tam olarak kabul görmemiştir. Mahler öncelikle senfoniler ve şarkılar besteledi; ancak, türe olan yaklaşımı genellikle orkestra şarkısı, senfoni ve senfonik şiir arasındaki çizgileri bulanıklaştırır.

7) Baruch de Spinoza (24 Kasım 1632 - 21 Şubat 1677)


Baruch veya Benedict de Spinoza, Portekizli Yahudi kökenli bir Hollandalı filozoftu. Önemli bilimsel yetenekleri ortaya koyan Spinoza'nın çalışmalarının genişliği ve önemi, ölümünden yıllar sonra tam olarak gerçekleşmedi. Bugün, 18. yüzyıl Aydınlanma ve modern İncil eleştirisi için zemin hazırlayan 17. yüzyıl felsefesinin büyük rasyonalistlerinden biri olarak kabul edilir. Descartes'ın zihin - beden dualizmine karşı çıktığı ölümcül Etik, magnum opus sayesinde, Batı felsefesinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilir.

6) Sigmund Freud (6 Mayıs 1856 - 23 Eylül 1939)


Sigismund Shlomo Freud'dan doğan Sigmund Freud, psikanalitik psikoloji okulunu kuran Avusturyalı bir psikiyatırdı. Freud en iyi bilinçdışı zihin teorileri ve baskının savunma mekanizması ve bir hasta ile bir psikanalist arasındaki diyalog yoluyla psikopatolojiyi iyileştirmek için psikanalizin klinik uygulamasını yaratmasıyla bilinir. Freud ayrıca, insan yaşamının birincil motivasyon enerjisi olarak cinsel arzuyu yeniden tanımlamasının yanı sıra ücretsiz dernek kullanımı, terapötik ilişkide aktarım teorisi ve rüyaların kaynağı olarak yorumlanması gibi terapötik teknikleriyle ünlüdür.

5) Maimonides (30 Mart 1135 - 13 Aralık 1204)


Rambam olarak da bilinen Musa Maimonides, Ortaçağ'da İspanya, Fas ve Mısır'da bir haham, doktor ve filozof idi. O, fikirleri Yahudi olmayan dünyayı da etkileyen, orta çağdan kalma bir Yahudi filozof idi. Maimonides'in felsefesinin temel ilkelerinden biri, insan aklının ulaştığı gerçeklerin, Tanrı tarafından bildirilenlere aykırı olmasının imkansız olmasıdır. Her ne kadar Yahudi hukuku ve etiği konusundaki yoğun çalışmaları başlangıçta muhalefetle yaşamı boyunca karşılanmış olsa da, Yahudi tarihinde en önde gelen hahamci hakemlerden ve filozoflardan biri olarak kabul edildi. Bugün eserleri ve görüşleri, Yahudi düşüncesi ve çalışmasının temel taşı olarak kabul edilir.

4) Albert Einstein (14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955)


Einstein, Alman doğumlu bir teorik fizikçiydi. En iyi görelilik teorisi ve özellikle yirminci yüzyılın en ünlü denklemi olan E = mc² olan kütle-enerji denkliği ile tanınır. Einstein, 1921 Nobel Fizik Ödülü'nü “Teorik Fizik'e sunduğu hizmetler ve özellikle fotoelektrik etki yasasını keşfettiği için” aldı. Einstein, 300'ün üzerinde bilimsel eser ve 150'nin üzerinde bilimsel olmayan eser yayınladı. Einstein fizik camiasına saygı duyuyor ve 1999'da Time dergisinde ona “Yüzyılın Kişi” adı verildi. Daha geniş kültürde “Einstein” adı dahi ile eşanlamlı hale geldi.

3) İbrahim (M.Ö. 2000 - M.Ö. 1825)


Yahudi, Hristiyan ve Müslüman gelenekleri İbrahim'i İsraillilerin, İshmaelitlerin ve Edomit halklarının kurucu patriği olarak görüyor. Yaygın Yahudilik ve tek tanrılığın patriği olarak kabul edilir. İbrahim, Aramice “Aba Rama” sözlerinden gelen “Yüksek Baba” anlamına gelir. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam, İbrahim'in kutsal kitaplarında oynadığı progenitör rolü nedeniyle bazen “İbrahim dinleri” olarak anılır. Yaratılış'a göre, İbrahim Tanrı tarafından Mezopotamya'dan Kanada topraklarına getirildi. İbrahim, bir sözleşmeye girdi: Tanrı'nın yüce evrensel tanrı ve otorite olarak tanınması karşılığında, İbrahim sayısız nesiller ile kutsanacak.

2) Musa (M.Ö. 1393 - M.Ö. 1273)


Musa, Tevrat'ı yazan bir İncil İbranice dini lider, avukat, bir Levi, peygamber ve askeri liderdir. Yahudilikte en önemli peygamberdir. Exodus kitabına göre, Musa, bir Firavun tüm yeni doğan İbranice erkeklerin öldürülmesini emrettiğinde kendisini saklayan İbranice bir anası olan Jochebed'de doğdu ve Mısır kraliyet ailesine kabul edildi. Mısırlı bir köle ustasını öldürdükten sonra, Musa kaçtı ve çoban oldu ve daha sonra İbraniler'i kölelikten kurtarması için Tanrı tarafından gönderildi. On Veba Mısır'a salındıktan sonra, İbranice köleleri Mısır'dan çıkarıp Kızıl Deniz'e götürdü, 40 yıl boyunca çölde dolaşıyorlardı, bu süre zarfında İncil'e göre Musa On Emir'i aldı.

1) İsa (M.Ö.7–2 - M.S. 26–36)


Nasıralı İsa, Hristiyanlığın kurucu figürüdür ve Hristiyanlık sonuçta Avrupa'yı ve bunun sonucu olarak dünyayı şekillendiren dindir. Dünyanın en büyük dini olan Hristiyanlığın bu güne hala bir etkisi olduğuna şüphe yok. İsa'nın yaşamı ve öğretileriyle ilgili temel bilgi kaynakları dört kanonik müjdedir. Tarih ve İncil çalışmaları alanlarındaki en eleştirel alimler, İsa'nın hayatı hakkındaki eski metinlerin en azından kısmen doğru olduğuna inanıyor ve İsa'nın bir öğretmen ve şifacı olarak kabul edilen Galilyalı bir Yahudi olduğunu kabul ediyorlar. Ayrıca, genellikle Vaftizci Yahya tarafından vaftiz edildiğini kabul ediyorlar ve Kudüs'te Roma İmparatorluğu'na karşı seçilmekle görevlendirilen Judaea Pontius Pilatus Roma Valiliği'nin emriyle çarmıha gerildiler.

Reklam