-->

En Önemli 10 Tarihi Darbe

Reklam

Darbe, devlet yönetiminin küçük bir grubu tarafından (genellikle askeri olan) meşru bir hükümetin aniden, anayasaya aykırı bir biçimde tevdi edilmesidir. Bir darbe, saldırgan hükümetin (stratejik, taktiksel, politik) konsolidasyona izin vererek ve daha sonra sınır dışı edilen hükümetin teslim alınmasını sağlayarak onları engelleyemezse meşruiyetlerini belirlediğinde başarılı olur; veya nüfusun ve katılımcı olmayan askeri güçlerin tanınması. Bu liste tarihteki en önemli darbelerin 10'unu listelemektedir.

10) Nazi İktidarı Ele Geçirdi


Almanya hükümeti hızlı bir şekilde art arda gelen bir dizi önlemle totaliter bir diktatörlük kurdu. 27 Şubat 1933 gecesi Reichstag binası ateşe verildi ve Hollanda konsey komünisti Marinus van der Lubbe binanın içinde bulundu. Ateşi başlatmakla tutuklandı ve suçlandı. Etkinliğin, çoğu Dachau toplama kampına gönderilen Reich’deki binlerce anarşist, sosyalist ve komünist üzerinde hemen etkisi oldu. Sinirsiz halk, yangının komünist devrimi başlatmak için bir işaret olduğuna dair endişe duyuyordu ve Naziler, olayı potansiyel isyancılardan kurtulmada ölçülemez bir değer olarak buldular. Bu olayı hızla takip eden Reichstag İtfaiye Kararnamesi, habeas corpus'u ve diğer sivil özgürlükleri iptal etti.Yasaklama Yasası 1933 Mart'ında 444 oyla geri kalan Sosyal Demokratların 94'üne geçti. Kanun hükümete (ve dolayısıyla etkili bir şekilde Nazi Partisi'ne) yasama yetkisi verdi ve ayrıca anayasanın hükümlerinden dört yıl boyunca ayrılmasına izin verdi. Aslında Hitler diktatörlüğün güçlerini ele geçirmişti.Listede bu çok düşük çünkü Hitler'in hükümetine karşı bir darbe oldu.

9) Turuncu Devrim


Turuncu Devrim, 2004 yılının Kasım ayının sonundan Ocak 2005’e kadar, Ukrayna’da yapılan ve kitlesel yolsuzluklarla suçlandığı iddia edilen 2004 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur seçimlerinin hemen ardından gerçekleşen bir dizi protesto ve siyasi olaydı. Ukrayna'nın başkenti Kiev, günlük gösteri yapan binlerce göstericiyle hareketin odak noktasıydı. Ülke çapında, demokratik devrim, bir dizi sivil itaatsizlik eylemi, oturma eylemi ve muhalefet hareketi tarafından düzenlenen genel grev eylemleriyle vurgulandı. Protestolar sonuçta Ukrayna'nın oturma liderini daraltan bir oylama getirdi.

8) İran Devrimi


İran Devrimi (çoğunlukla İslam Devrimi olarak bilinir), İran’ın Şah Muhammed Reza Pahlavi’nin altındaki monarşisini devirmeyi ve devrimin lideri Ayetullah Humeyni’nin yerine İslami cumhuriyetle değiştirmeyi içeren olayları ifade eder. “İslami köktenciliği siyasal bir güç yapan… Fas'tan Malezya'ya” olay olarak adlandırıldı. Devrim popülist, milliyetçi ve en çok da Şii İslam'dı. Kısmen, Batılı destekli Şah'ın Batılılaşma ve sekülerleştirme çabalarına karşı muhafazakar bir tepki ve sosyal adaletsizliğe ve eski rejimin diğer eksikliklerine karşı muhafazakar olmayan bir tepkiydi. Şah, kültürü İran'ınkiyle kirletici olan, Müslüman olmayan bir Batı gücüne (Amerika Birleşik Devletleri) ait bir kukla değilse de, pek çok kişi tarafından algılandı.

7) Mısır Devrimi


23 Temmuz Devrimi olarak da bilinen 1952 Mısır Devrimi, 23 Temmuz 1952'de, kendilerini “Serbest Görevliler Hareketi” olarak adlandıran bir grup genç ordu subayı tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle başladı. Devrim başlangıçta Kral Farouk I'i devirmeyi amaçlıyordu. Ancak hareketin daha fazla siyasi tutkusu vardı ve yakında anayasal monarşiyi ortadan kaldırmak ve bir cumhuriyet kurmak için harekete geçti. Devrimin başarısı, birçok Arap ve Afrika ülkesine, yozlaşmış rejimler olduğuna inandıklarını ortadan kaldırmak için benzer bir süreç geçirmeleri yönünde ilham verdi. Bu darbenin önemi, yalnızca diğer ülkelere ayaklanmaya ilham vermekle kalmadı, aynı zamanda Fransa ve İngiltere'yi sömürmeye zorlayan süveyş krizine yol açan süveyş kanalının millileştirilmesine yol açtığıdır.

6) Küba Devrimi


Küba Devrimi, ABD vekili yöneticisi General Fulgencio Batista'nın rejimini 26 Temmuz Hareketi ve ülke içindeki diğer devrimci unsurlar tarafından 1 Ocak 1959'da devirmeye yol açan devrimi ifade ediyor. Küba Devrimi ayrıca, Marksist politikaların uygulanması da dahil olmak üzere Batista diktatörlüğünün devrilmesinden bu yana yeni hükümet tarafından devam eden sosyal ve ekonomik programların uygulanmasını ifade ediyor. Küba Devrimi'nin başlangıç ​​noktası, genel olarak 26 Temmuz 1953 olarak kabul ediliyor; 160 silahsız asi grubunun Santiago'daki Moncada Kışlası'na ve Bayamo'daki kışlalara saldırdığı tarih. Öldürülen asilerin tam sayısı tartışmalı, ancak biyografisinde Castro, savaşta beşinin öldürüldüğünü iddia ediyor. Batista rejimi tarafından daha sonra elli altı kişi öldürüldü. Bu önemli bir darbe çünkü ABD'nin arka bahçesinde komünist bir ülke daha sonra (1962'de) neredeyse SSCB ile ABD arasında bir savaşa neden oldu.

5) 1948’deki Çekoslovak Darbesi


1948'deki Çekoslovak Darbesi (genellikle Çek darbesi), Şubat ayının sonlarında, Sovyet destekli Çekoslovakya Komünist Partisi'nin, kırk yıldan uzun bir süredir devam eden diktatörlüğü ele alan Çekoslovakya hükümeti üzerinde tartışmasız bir kontrol üstlendiği bir olaydı. Darbenin önemi ülkenin sınırlarının çok ötesine geçti, ancak tam teşekküllü Soğuk Savaş için zaten çok gelişmiş bir yol boyunca açık bir belirteçti. Batı’nın etkinliği selamladığı şok, Marshall Planı’nın hızlı bir şekilde benimsenmesine, Batı Almanya’da bir devlet kurulmasına, Komünistlerin Fransa’da ve özellikle İtalya’da güçsüz kalmasına yönelik sert tedbirlerin alınmasına ve bir yıldan biraz fazla sürdü.

4) Xinhai Devrimi


1911 Devrimi veya Çin Devrimi olarak da bilinen Xinhai Devrimi veya Hsinhai Devrimi, 10 Ekim 1911'de Wuchang Ayaklanması ile başladı ve 12 Şubat 1912'de İmparator Puyi'nin bağımlılığıyla sona erdi. Qing Hanedanlığının (1644-1911) İmparatorluk güçleri ve Çin Devrim İttifakı'nın devrimci güçleri. Devrim öyle adlandırılıyor çünkü 1911, Çin takviminin cinsiyetçi döngüsünde Xinhai Yılı. Xinhai Devrimi, Qing hükümetindeki yolsuzluk öfkesi, hükümetin yabancı güçlerin müdahalelerini engelleyememesi ve çoğunluğu Han Çin'in etnik azınlığın (Mançus) hüküm sürdüğü bir hükümete karşı öfkelenmesi yüzünden hayal kırıklığı yarattı. Devrim, cumhuriyetçi bir hükümet biçiminde hemen sonuçlanmadı; bunun yerine, siyasi olarak parçalanmış kalan bir ülke için zayıf bir geçici merkezi hükümet kurdu. Devrim, 12 Şubat 1912'de, Çin Cumhuriyeti resmen Qing Hanedanlığı'nın yerini aldı.

3) 18 Brumaire


18 Brumaire, General Napoleon Bonaparte'nin Fransız Dizini'ne devrettiği ve Konsolosluk ile değiştirildiği darbeye atıfta bulunuyor. Bu, 9 Kasım 1799'da, Fransız Cumhuriyetinin Takviminde VIII. Yıl olan 18 Brumaire idi.

18 Brumaire sabahı darbeye sempati duyan Eskiler Konseyi üyeleri meslektaşlarını Jacobin komploları konusunda uyardı ve onları Paris'in batısındaki Château de Saint-Cloud'a çıkarmaya ikna etti. General Bonaparte, iki Konseyin güvenliğiyle suçlandı. Daha sonra o sabah Sieyès ve Roger Ducos Müdür olarak istifa etti. Talleyrand Barras'ı aynı şeyi yapmaya ikna etti (dışarıdaki bahçedeki birlikler ikna edildi).

Beş Direktörden üçünün istifası bir nisabı engelledi ve dolayısıyla Rehber'i neredeyse kaldırdı, ancak iki Jacobin Yöneticisi Gohier ve Moulin istifa etmeyi reddetti. Gohier esir alındı ​​ve Moulin kaçtı. Ertesi gün, milletvekilleri, çoğunlukla, bir Jacobin isyanından korunmak yerine, bir darbe girişimi ile karşı karşıya olduklarını anladılar. Onların yeniden kabulleriyle karşı karşıya kalan Napolyon, küçük bir bomba kuvveti tarafından eşlik edilen odalara girdi. Belki de plansız olsa da, bu bir darbe içinde bir darbe olduğunu kanıtladı.

Napolyon Bonapart'ı iktidara getirdiği ve Napolyon Savaşlarını mümkün kıldığı için bu özellikle önemlidir.

2) Ekim Devrimi


Sovyet Devrimi veya Bolşvka Devrimi olarak da bilinen Ekim Devrimi, Petrograd'da (işçi ve asker kitlelerinin darbesi olarak kabul edilen) silahlı bir ayaklanma ile başlayan bir Rus Devrimi'nin bir parçası olarak bir devrimi ifade eder. Aynı yılın Şubat Devrimi'nden sonra, 1917 genel Rus Devrimi'nin ikinci aşamasıydı. Ekim Devrimi, Rus Geçici Hükümeti devirdi ve Bolşeviklerin egemen olduğu Sovyetlere güç verdi. Bunu Rus İç Savaşı (1917-1922) ve 1922'de Sovyetler Birliği'nin yaratması izledi. Devrim, silahlı kuvvetleri örgütlemek için Petrograd Sovyeti'ndeki etkilerini kullanan Bolşevikler tarafından yönetildi. Bolşevik Kızıl Muhafızlar Askeri Devrim Komitesi altındaki kuvvetler, 24 Ekim'de hükümet binalarını devralmaya başladı. 25 Ekim'de, Kış Sarayı (o zaman Rusya'nın başkenti Petrograd'da bulunan Geçici hükümetin koltuğu) ele geçirildi.

1) Şanlı Devrimi


1688 Devrimi olarak da adlandırılan Şanlı Devrimi, 1688'de, İngiltere'deki Kral James II'nin (İskoçya'nın VII'si), Parlamentocuların bir birlikteliği tarafından, Hollandalı William III Orange-Nassau (William of William) liderliğindeki işgalci ordusuyla birliği tarafından devrildi), bunun sonucunda İngiliz tahtını İngiltere'nin William III'ü olarak yükseltti. Buna bazen Kansız Devrim adı verilir, ancak bu İrlanda'daki üç büyük savaşı ve İskoçya'da ciddi bir savaşı görmezden geldiği için Anglocentric'tir. İngiltere’de bile, iki ordu arasında iki önemli çatışma ve bazı ilçelerde katolik karşıtı isyanlar olduğu için tamamen kansız değildi.

James'in devrilmesinin modern İngiliz parlamenter demokrasisine başladığı iddia edilebileceği gibi bu listede de var: bir daha asla hükümdar mutlak bir güç elde edemezdi ve Haklar Bildirgesi, Britanya'nın siyasi tarihindeki en önemli belgelerden biri haline geldi.

Reklam