-->

En Etkili 10 Bilim İnsanı

Reklam

Bunlar teknik olarak “en büyük” bilim insanları olmasa da, bu erkek ve kadınların çoğunun bilime yaptığı katkıların en önemlilerinden biri olduğu için bir miktar örtüşme olması şart. En etkili 10 bilim adamını listeledik.

10) Marie Curie (1867 - 1934)


Polonyalı fizikçi ve kimyager Marie Curie, iki farklı bilim dalında Nobel Ödüllerine layık görülen tek kişi olan ve Paris Üniversitesi'nde ilk kadın profesör olan radyoaktivite alanında öncüydü. Paris ve Varşova'daki Curie Enstitülerini kurdu. Eşi Pierre Curie, kızı Irene Joliot-Curie ve kayınvalidesi Frederic Joliot-Curie ile aynı zamanda bir Nobel ödüllü idi. Başarıları arasında bir radyoaktivite teorisi (onun tarafından tanımlanmış bir terim), radyoaktif izotopları izole etme teknikleri ve iki yeni elementin keşfi, radyum ve polonyum yer alıyor. Ayrıca, dünyanın ilk çalışmalarının, radyoaktif izotoplar kullanılarak, neoplazmaların (“kanserler”) tedavisinde yapıldığı kişisel yönündeydi. Aktif olarak sadık bir Fransız vatandaş olmasına rağmen, Polonya kimliği duygusunu asla kaybetmedi.

9) Alan Turing (1912 - 1954)


İngiliz matematikçi ve mantıkçı olan Turing, modern bilgisayar bilimlerinin babası olarak kabul edilir. Turing makinesiyle algoritma ve hesaplama kavramının etkili bir şekilde biçimlendirilmesini sağladı. Bu arada Turing testi ile yapay zeka konusundaki tartışmaya önemli ve karakteristik olarak provokatif bir katkı yaptı: bir makinenin bilinçli ve düşünebildiğini söylemek mümkün olacak mı. Daha sonra Ulusal Fiziksel Laboratuarda çalıştı ve depolanmış bir bilgisayar olan ACE'nin ilk tasarımlarından birini yarattı. 1948'de, Manchester Mark I'de çalışmak için Manchester Üniversitesi'ne taşındı, ardından dünyanın en eski gerçek bilgisayarlarından biri olarak ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Turing, Bletchley Park'ta çalıştı. İngiltere'nin kod kırma merkezi ve bir zamanlar Alman deniz kriptanalizinden sorumlu olan Hut 8'in bir başkanıydı. Enigma makinesinin ayarlarını bulabilecek bir elektromekanik makine olan bomba yöntemi de dahil olmak üzere Alman şifrelerini kırmak için birkaç teknik geliştirdi.

8) Niels Bohr (1885 - 1962)


Niels Bohr, 1922'de Nobel Fizik Ödülü'nü aldığı atom yapısı ve kuantum mekaniğinin anlaşılmasına temel katkılarda bulunan Danimarkalı bir fizikçiydi. Bohr'un çalışması, klasik fiziğin atomun nükleer modeli hakkında açıklayamadığı sorunların çözülmesine yardımcı oldu. Elektronların atomun çekirdeği etrafındaki sabit yörüngelerde hareket ettiğini ve enerjiyi nasıl yaydıklarını veya emdiklerini açıkladı. Bohr, yüzyılın en iyi fizikçilerinin çoğu ile Kopenhag'daki enstitüsünde danışmanlık ve işbirliği yaptı. Ayrıca Manhattan Projesi'nde çalışan fizikçiler ekibinin bir parçasıydı. Oğullarından Aage Niels Bohr, 1975'te babası gibi Nobel Ödülü'nü alan önemli bir fizikçi olarak büyüdü. Bohr, 20. yüzyılın en etkili fizikçilerinden biri olarak tanımlandı.

7) Max Planck (1858 - 1947)


Bir Alman fizikçi olan Max Planck, kuantum teorisinin kurucusu ve yirminci yüzyılın en önemli fizikçilerinden biri olarak kabul edilir. Planck teorik fiziğe birçok katkı yaptı, ancak şöhreti öncelikle kuantum teorisinin yaratıcısı olarak rolüne dayanıyor. Bu teori, atomik ve atom altı süreçleri anlamamızı, tıpkı Albert Einstein'ın görelilik teorisini, uzay ve zaman anlayışımızı değiştirirken devrim yarattı. Birlikte, 20. yüzyıl fiziğinin temel teorilerini oluştururlar. Keşifleri modern yaşamın her yönünü etkileyen endüstriyel ve askeri uygulamalara yol açmıştır.

6) Charles Darwin (1809 - 1882)


İngiliz doğa bilimci ve biyolog Darwin, doğal seleksiyon olarak adlandırdığı süreçle tüm yaşam türlerinin zaman içinde ortak atalardan evrimleştiğini gösterdi. Evrimin gerçekleştiği gerçeği, yaşamı boyunca bilimsel topluluk ve genel halk tarafından kabul görmüş, doğal seleksiyon teorisi, 1930'larda evrim sürecinin ana açıklaması olarak geniş çapta görülmüş ve şimdi modernliğin temelini oluşturmuştur. Değiştirilmiş formda, Darwin'in bilimsel keşfi, yaşamın çeşitliliği için birleştirici bir mantıksal açıklama sağladığı için biyolojinin temeli olmaya devam etmektedir. Türlerinin Kökeni Üzerine 1859 kitabı, doğadaki çeşitliliğin baskın bilimsel açıklaması olarak ortak bir iniş ile evrimi kurdu. Ayrıca İnsanın Evrimi'nde insanın evrimi ve cinsel seçilimini inceledi. Darwin'in öncülüğünü kabul etmek için, bir devlet cenazesi tarafından onurlandırılan yalnızca 19. yüzyıl İngiltere kraliyet dışı şahsiyetlerinden biriydi.

5) Leonardo da Vinci (1452 - 1519)


Leonardo da Vinci bir İtalyan polimatıydı. Uzman bir matematikçi, mühendis, mucit, anatomist, ressam, heykeltıraş, mimar, botanikçi, müzisyen ve yazardı. Leonardo, genellikle görünüşte merakı sadece icat gücü ile eşitlenmiş bir adam olan “Rönesans insanının” arketipi olarak tanımlanmıştır. Leonardo teknolojik ustalığı için saygı duyuyor. Bir helikopter, bir tank, yoğun güneş enerjisi, hesap makinesi, çift gövdeli bir konsept oluşturdu ve basit bir plaka tektoniği teorisi ortaya koydu. Göreceli olarak tasarımlarının birkaçı, ömrü boyunca inşa edilmiş ya da hatta uygulanabilirdi, ancak otomatik bir bobin sarıcı ve telin çekme dayanımını test etmek için bir makine gibi daha küçük icatları, yorumlanmamış üretim dünyasına girdi.

4) Galileo Galilei (1564 - 1642)


Galileo, İtalyan bir fizikçi ve astronomdu. Başarıları arasında teleskobun iyileştirilmesi ve buna bağlı astronomik gözlemler ve Kopernikçiliğe destek yer alıyor. Galileo, “modern gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası”, “bilimin babası” ve “Modern bilimin babası” olarak adlandırıldı. Neredeyse tüm liselerde öğretilen, aynı şekilde hızlandırılmış nesnelerin hareketi ve giriş kolej fizik dersleri, Galileo tarafından kinematik konusu olarak incelenmiştir. Gözlemsel astronomiye katkıları arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik olarak teyit edilmesi, onuruna Galilean ayları olarak adlandırılan Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi ve güneş lekelerinin gözlemlenmesi ve analizi sayılabilir. Galileo ayrıca uygulamalı bilim ve teknolojide çalıştı ve pusula tasarımını geliştirdi. Galileo'nun Copernicanism şampiyonu, hayatı boyunca tartışmalıydı. Jeosantrik görüş, Aristoteles döneminden bu yana baskındı ve Galileo’nun hilcententizm sunumunu kanıtladığı gerçeği olarak gösterdiği tartışma, Katolik Kilisesi’nin savunuculuğunu yasakladığı, çünkü o zamanlar tam olarak kanıtlanmadığı sonucuna varmıştı. Galileo nihayetinde heliosantrizmini bırakmaya zorlandı ve hayatının son yıllarını Kutsal Engizisyon emriyle ev hapsinde geçirdi.

3) Nikola Tesla (1856 - 1943)


Tesla, sık sık modern çağın en önemli bilim adamı ve mucidi olarak nitelendirilen, “dünyanın yüzüne ışık tutan” bir adam olan Sırp mühendis ve mucitti. 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında elektrik ve manyetizma alanındaki bir çok devrimci katkı ile tanınmaktadır. Tesla'nın patentleri ve teorik çalışmaları, İkinci Sanayi Devrimi'nde yardımcı olduğu çok fazlı güç dağıtım sistemleri ve AC motor da dahil olmak üzere modern alternatif akım elektrik (AC) sistemlerinin temelini oluşturdu. Tesla'nın çağdaş biyografileri onu “Fizik'in Babası”, “Yirminci Yüzyıl'ı icat eden adam” ve “Modern elektriğin koruyucu azizi” olarak görüyorlardı. Tesla, robotik, uzaktan kumanda, radar ve bilgisayar bilimlerinin kurulmasına ve balistik, nükleer fizik ve teorik fiziğin genişlemesine çeşitli derecelerde katkıda bulunmuştur. 1943'te Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, onu radyonun mucidi olarak kabul etti. Elde ettiği başarıların birçoğu, bazı tartışmalarla, çeşitli sahte bilimleri, UFO teorilerini ve erken Yeni Çağ okültizmini desteklemek için kullanıldı.

2) Albert Einstein (1879 - 1955)


Bir Alman fizikçi olan Einstein en iyi görelilik teorisi ve özellikle E = mc2 denklemi ile ifade edilen kütle-enerji denkliği ile bilinir. Einstein, 1921 Nobel Fizik Ödülü'nü “Teorik Fizik'e” verdiği hizmetler ve özellikle de fotoelektrik etki yasasını keşfettiği için aldı. Einstein'ın fiziğe yaptığı birçok katkı, mekaniği elektromanyetizma ile bağdaştıran özel görelilik teorisi ve görelilik ilkesini düzensiz harekete genişletme ve yeni bir çekim teorisi sağlama amaçlı genel görelilik teorisidir. Diğer katkıları, göreceli kozmoloji, kılcal hareket, kritik yankılanma, istatistik mekaniğinin klasik problemleri ve kuantum teorisine uygulanmasındaki gelişmelerdir. Moleküllerin Brownian hareketinin, atomik geçiş olasılıklarının, bir monatomik gazın kuantum teorisinin, ışıma yoğunluğu düşük olan ışığın ısıl özelliklerinin (foton teorisinin temelini koyan), uyarılmış emisyonu da içeren bir radyasyon teorisi, kavramın açıklanması Birleşik alan teorisi ve fiziğin geometrisi. Einstein, 300'den fazla bilimsel eser ve 150'den fazla bilimsel olmayan eser yayınladı. Fizik topluluğu Einstein'a saygı duyuyor ve 1999'da Time dergisi ona “Yüzyılın Kişisi” adını verdi. Daha geniş kültürde “Einstein” adı dahi ile eşanlamlı hale geldi.

1) Isaac Newton (1643 - 1727)


Newton, İngiliz fizikçi, matematikçi, gökbilimci, doğal filozof, simyacı, ilahiyatçı ve insanlık tarihinin en etkili insanlarından biriydi. 1687'de yayınlanan Felsefesi Naturalis Principia Mathematica, bilim tarihindeki en etkili kitap olarak kabul edilir. Bu çalışmada, Newton, gelecek üç yüzyıl boyunca fiziksel evrenin bilimsel görüşüne egemen olan ve modern mühendisliğin temeli olan klasik mekanik için zemin hazırlayan evrensel çekim ve üç hareket yasasını tanımladı. Newton, Kepler'in gezegensel hareket yasaları ile yerçekimi teorisi arasındaki tutarlılığı göstererek, dünyadaki nesnelerin ve gök cisimlerinin hareketlerinin aynı doğal yasalarla yönetildiğini gösterdi. Mekanikte, Newton momentum ve açısal momentum korunumu prensiplerini duyurdu. Optikte, ilk "pratik" teleskopu yansıtan teleskopu yaptı ve bir prizmanın beyaz ışığı görünür bir spektrumda parçaladığı gözlemine dayanan bir renk teorisi geliştirdi. Ayrıca deneysel bir soğutma yasası formüle etti ve ses hızını inceledi. Matematikte Newton, diferansiyel ve integral hesabın gelişimi için Gottfried Leibniz ile kredi paylaştı. Ayrıca, genelleştirilmiş binom teoremini gösterdi, bir fonksiyonun sıfırlarına yaklaşmak için “Newton'un metodunu” olarak adlandırdı ve güç serileri çalışmasına katkıda bulundu. Newton'un bilim adamları arasındaki tutumu en üst sırada kalıyor.

Reklam